Έναρξη σχολικής χρονιάς 2022-2023

safe image

Αγαπητοί γονείς,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει. Ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους/ες, τους γονείς και τους/τις  μαθητές/τριες να έχουν υγεία και δύναμη.

Ο καθιερωμένος Αγιασμός, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 08:30 στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Καλή αρχή

Ο Διευθυντής του σχολείου

Μιχελάκης Στυλιανός

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2021-2022

Αγαπητοί γονείς,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει. Ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους/ες, τους γονείς και τους/τις  μαθητές/τριες να έχουν υγεία και δύναμη.

Ο καθιερωμένος Αγιασμός, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 09:00 στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Κατά τη διάρκεια του Αγιασμού, στην αυλή του σχολείου, θα παρευρίσκονται μόνο οι μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Οι γονείς της Α’ Δημοτικού, μετά το πέρας του Αγιασμού, θα εισέλθουν στο χώρο του σχολείου για να μιλήσουν με την εκπαιδευτικό της τάξης ,για τη νέα σχολική χρονιά και την προσαρμογή των μαθητών στο νέο σχολικό περιβάλλον. Όλοι θα πρέπει να  φορούν μάσκα.

Αυτοδιαγνωστικά τεστ

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή τη  Δευτέρα (13-9-21), όλοι οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν δήλωση αρνητικού τεστ για covid-19, που θα έχει πραγματοποιηθεί εντός του τελευταίου 24ώρου. Γενικότερα ο έλεγχος των δηλώσεων των  τεστ στο σχολείο, θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Τη δήλωση των τεστ μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Η διενέργεια των τεστ,  θα γίνεται την προηγούμενη ημέρα στο σπίτι.

Τα παιδιά που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, δεν θα πραγματοποιούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά θα πρέπει να υποδεικνύουν στο σχολείο τη σχετική βεβαίωση.

 

Έναρξη μαθημάτων 2020-2021

Ευχόμαστε από καρδιάς, η νέα σχολική χρονιά να μας βρει όλους/ες δυνατούς/ες  με πνευματική σωματική και ψυχική υγεία.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι σύμφωνα με  εγκύκλιο που έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας , ο Αγιασμός του σχολείου μας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον προαύλιο χώρο του σχολείου στις 10:30 το πρωί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά  με τη λοίμωξη COVID-19 και τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια του Αγιασμού. Οι γονείς, δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου, εκτός αυτών της Α΄Δημοτικού. Οι τελευταίοι θα φορούν μάσκα και θα βρίσκονται σε απόσταση από τους μαθητές.

Οι μαθητές τη Δευτέρα θα έρθουν και θα αποχωρήσουν από το σχολείο με τους γονείς τους, καθώς τα σχολικά δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα.

 

Καλό ξεκίνημα και καλή σχολική χρονιά να έχουμε όλοι!

Εγγραφές μαθητών/τριών Α΄Δημοτικού για το σχολικό έτος 2020-2021

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι οι εγγραφές μαθητών/τριών της Α΄Δημοτικού για το σχολικό έτος 2020-2021, θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Μαΐου 2020 μέχρι και τις 29 Μαΐου 2020. Οι εγγραφές θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται τηλεφωνικώς . Οι ενδιαφερόμενοι γονείς, μπορούν να επικοινωνούν  καθημερινά από τις 10:00 -12:00 μμ στο τηλέφωνο 2825071301 ή στο 6985935246.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α ́ τάξη

 1. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών
  στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους
  γονείς/κηδεμόνες, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος
  myschool του ΥΠΑΙΘ.
 2. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο
  αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
 3. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο
  του ΥΠΑΙΘ (Α.Δ.Υ.Μ.), το οποίο συμπληρώνεται από τον/την παιδίατρο σας. Θα  βρείτε το έντυπο εδώ
 4.  Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο
  Δημοτικό. Οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τη βεβαίωση Φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, οπού φοιτά το παιδί τους.
 5. Δικαιολογητικό απόδειξης του τόπου κατοικίας της οικογένειας του μαθητή: (Λογαριασμός ηλ. ρεύματος, Ύδρευσης, Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών, εκκαθαριστικό Δ.Ο.Υ., μισθωτήριο κλπ.).

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ,  μπορείτε να επικοινωνήσετε στα  τηλέφωνα 2825071301 και 6985935246

Η φιλοσοφία μέσα από το πείραμα

» Η φιλοσοφία δεν είναι μόνο πόθος γνώσης, αλλά έρως ζωής, έκφραση της βαθύτατης δίψας του ανθρώπου για τη ζωή, της αποστροφής του για την προσωρινότητα, τη φθορά και την αποργάνωση της ύπαρξης στο θάνατο.» ( Χρήστος Γιανναράς)
Τι είναι λόγος; Τι είναι ετερότητα; Τι συμβολίζει μια κοινωνία ανθρώπων; Τι σημαίνουν και πώς μπορούν να ερμηνευτούν οι έννοιες κόσμος, ύπαρξη, αγάπη, πόνος, αντικειμενικότητα, υποκειμενικότητα;
Για πρώτη φορά θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη φιλοσοφία στο πρόγραμμα του σχολείου μας, να φιλοσοφήσουμε με τους μαθητές μας, κάνοντας πειράματα και χρησιμοποιώντας υλικά από το περιβάλλον. Θα δούμε πως η ίδια η φύση μπορεί να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που μπορεί να έχουμε. Γίνεται μια πέτρα, λίγο νερό, η φωτιά, ένα λουλούδι, ένα κομμάτι ξύλο ή ένα δοχείο, να μας βάλουν σε σκέψεις και γενικούς προβληματισμούς;
Οι μαθητές Ε- Στ’ τάξης μέσα από το πείραμα της πέτρας, μαθαίνουν, πόσο εύκολα μπορούν να δυσκολέψουν τη ζωή μας, οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Κρατούν την πέτρα με τα χέρια ανοιχτά και παρατηρούν ότι δεν μπορούν να την κρατήσουν ψηλά για πολλή ώρα. Θα πρέπει να ξεφορτωθούν το βάρος που έχουν στα χέρια τους…Την πέτρα. Έπειτα καταγράφουν σε ένα χαρτί, ό,τι τους βαραίνει, ό,τι τους φοβίζει, ό,τι τους κάνει δυσλειτουργικούς. Κάνουν κύκλο, και καίνε τα «βάρη» που δυσκολεύουν τη ζωή τους…
Εισαγωγή στη φιλοσοφία με τον εκπαιδευτικό Μιχελάκη Στέλιο.
#δημοτικόφρε #φιλοσοφία

 

Project: Τα αδέσποτα ζώα – οι σχέσεις μας με τα ζώα

 

Μέρος 3ο

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε το εν λόγω project, μέσα σε 3 εβδομάδες. Στο 3ο και τελευταίο μέρος του project, οι μαθητές/τριες μαζί με τους/τις δασκάλους/ες έφτιαξαν στο εργαστήρι ξυλουργικής του σχολείου, μία ταΐστρα για τα αδέσποτα της πόλης των Χανίων. Αγοράσαμε PVC σωλήνες( ακριβούτσικοι!!!), τους χρωματίσαμε με μπλε και κίτρινο χρώμα, γράψαμε με πυρογράφο σε ένα κομμάτι ξύλου διάφορες πληροφορίες για τη ταϊστρα και την τοποθετήσαμε σε κεντρικό σημείο στην αγορά των Χανίων. Μία εκπαιδευτική εκδρομή, στην οποία περάσαμε ωραία και που θα μας μείνει αξέχαστη.
Τα μικρά Φρεδιανάκια έκαναν την αρχή… Αυτή η συμβολική κίνηση ας μεταφέρει το μήνυμα εκεί που πρέπει . Τα αδέσποτα ζώα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, και είναι θέμα παιδείας το να μειώσουμε τον πληθυσμό τους αλλά και να φροντίσουμε τον ήδη υπάρχοντα στις διάφορες γειτονιές!
Εκεί που μπορεί να υπάρχουν δυσκαμψίες και αγκυλώσεις οποιουδήποτε τύπου, τα παιδιά μπορούν να βρουν εύκολα λύσεις. Αρκεί να πιστέψουμε σε αυτά και να οραματιστούμε μαζί τους, ένα διαφορετικό κόσμο…
Το Δημοτικό Φρε θα συνεχίσει τέτοιου είδους δράσεις εξωστρέφειας. Προ(σ)καλούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς και από άλλα σχολεία να εμπλακούν σε ανάλογες δράσεις, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα της πόλης μας…

 

Ο Πατατίδης, ο Μισοπατατίδης και ο μισός του…Μισοπατατίδη (Μαθηματικο-μαγειρέματα)

 

Αυτό το project περιελάμβανε τα πάντα. Λίστα με τα πράγματα που χρειαζόμασταν, μετακίνηση μεΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα τρώνε και φαγητό λεωφορείο για ψώνια στο κοντινότερο super market, ξεφλούδισμα πατάτας. προετοιμασία φαγητού ( τρία ταψιά μπριζόλες με πατάτες), μαγείρεμα στο φούρνο του χωριού και φυσικά…φαγοπότι!

Για τους λάτρεις των διδακτικών στόχων:
Με τις πατάτες αναφέρθηκαν οι όροι » μισό», «ολόκληρο» «διπλάσιο» στα μαθηματικά. Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε πρώτη επαφή με τα κλάσματα και τον αλγόριθμο της διαίρεσης.
Με τη λίστα , σχηματίσαμε λεξούλες που να έχουν σχέση με το φαγητό μας, από
 τις συλλαβές ( πα,τα, λε, λα, πι,πο, πε,ρι))

Με τα χρήματα και τα ρέστα φρεσκάραμε την πρόσθεση και την αφαίρεση (Β΄ Δημοτικού).
Πάνω από όλα όμως, περάσαμε ωραία, διασκεδάσαμε, συνεργαστήκαμε και το κυριότερο…. όλο το σχολείο έφαγε μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο!
( Ήταν τόσο νόστιμα που δεν έμεινε ούτε κόκαλο)

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κάθεται και φαγητό

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, φαγητό και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, φρούτο και φαγητό

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Παπιοδιατροφολόγοι εν δράσει

Project : «Παπιοδιατροφολόγοι εν δράσει»
(Χρονική διάρκεια:2 εβδομάδες)

Τα μικρά Φρεδιανάκια είχαν μία αποστολή σήμερα. Να ενημερώσουν τους πολίτες των Χανίων για τη διατροφή των παπιών του Δημοτικού Κήπου Χανίων.
Δυστυχώς αν και αγαπάμε αυτά τα υπέροχα πλασματάκια και αλληλεπιδρούμε μαζί τους, δίνοντάς τους ψωμί,μπισκότα,κουλούρια σνακ κ.α, στην ουσία τα σπρώχνουμε στο θάνατο μια ώρα αρχύτερα. Το ψωμί είναι η χειρότερη τροφή για τις πάπιες (και όχι μόνο). Είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, δημιουργεί πρόβλημα στα πούπουλα,στο στομάχι με αποτέλεσμα τον αργό και μερικές φορές τον βασανιστικό θάνατό τους.
Οι μικροί μας ήρωες θέλοντας να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο των Χανίων, έκαναν τα εξής :
– Κατασκεύασαν ξύλινες πινακίδες και έγραψαν με πυρογράφο διάφορες πληροφορίες για τις πάπιες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στη συνέχεια τις κρέμασαν στον χώρο τους.
– Σχεδίασαν και έγραψαν ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία μοίρασαν στον κόσμο που βρισκόταν εκεί( στην καφετέρια, στην παιδική χαρά, στις πάπιες).
– Μοίρασαν στους περαστικούς σταφύλια,μαρούλι ,βρώμη, μπιζέλια για να ταΐσουν τις πάπιες.Αφού τις ταΐζουν, που κανονικά δεν πρέπει,ας το κάνουν σωστά.
– Οι πιο μικροί μας φίλοι ( Α’ δημοτικού) επ’ ευκαιρίας έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν την πρώτη τους λεξούλα «παπί» μέσα από φύλλα εργασίας του συγκεκριμένου project.
H εκδρομή μας πέρα από αυτή τη δράση, περιελάμβανε παιχνίδι στην παιδική χαρά, βόλτα στην παιδική βιβλιοθήκη πολύ γέλιο, τραγούδι και γυμναστική.
Ένα μικρό σχολείο του Αποκόρωνα άφησε το αποτύπωμά του, στην πόλη των Χανίων. Χρειαζόμαστε πολλά τέτοια αποτυπώματα και από άλλα σχολεία σε όλες τις γωνιές της πόλης. Συνδέουμε την κοινωνία με το σχολείο άμεσα,αναλαμβάνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές διάφορες πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε με φορείς, γινόμαστε ενεργοί πολίτες. Αφήνουμε τις τάξεις, βγαίνουμε στο περιβάλλον, διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της πόλης μας, του χωριού μας, παρέχουμε (εκπαιδευτικοί, γονείς και πολιτεία), εκπαίδευση που να έχει νόημα στους νέους και στις νέες ( meaningful education)

 

.

          

   

Aγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, στις 09:00 π.μ θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Οι μαθητές-τριες   θα προσέλθουν και θα αποχωρήσουν από το σχολείο με τη συνοδεία των γονέων-κηδεμόνων τους.

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε με υγεία, δημιουργικότητα και αγάπη!

Εκ της Διευθύνσεως

Εκ- παιδότοποι στο Δημοτικό Φρε

Η συγκίνηση πολύ μεγάλη!!! Μετά από ένα τρίμηνο σκληρής δουλειάς ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση ακόμα δύο αιθουσών.
Συγκεκριμένα:
1) Τοποθετήσαμε πατώματα laminate σε άλλες δύο αίθουσες.
2) Βάψαμε τους τοίχους και σχεδιάσαμε πάνω τους διάφορες φιγούρες.
3) Αυτή τη φορά φτιάξαμε τριγωνικά τραπέζια, τα οποία παρουσιάζουν ευελιξία στον σχηματισμό ομάδων. Φτιάξαμε ομάδες «φιόγκους». Τρία παιδιά ανά ομάδα που γίνονται έξι σε περίπτωση συνεργασίας δύο ομάδων.
4) Αγοράσαμε βιβλιοθήκη πάγκο με σκαμπώ. Ακουμπήσαμε υπολογιστή και μπόλικα παιχνίδια.Δημιουργήσαμε ένα ευχάριστο χώρο για εξατομικευμένες διδασκαλίες,παράλληλη στήριξη κτλ.
5) Σχεδιάσαμε τη γωνιά χαλάρωσης σε κάθε αίθουσα τοποθετώντας καναπέ,πουφ, μικρά τραπεζάκια. Εκεί τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν, να χαλαρώσουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν.
6) Αγοράσαμε καινούριες τροχήλατες καρέκλες,κουρτίνες και ράφια.
7) Φτιάξαμε δέντρο βιβλιοθήκη και το ονομάσαμε » Το Δέντρο της γνώσης»
Το όνειρο ξεκίνησε να υλοποιείται όταν μας επισκέφτηκαν από την Αθήνα και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τρεις άνθρωποι για να δουν από κοντά όλα όσα ακούγονται και γράφονται για το Δημοτικό σχολείο Φρε. Τους ξεναγήσαμε στους χώρους μας, είδαν την προσπάθειά μας και το που θέλαμε να φτάσουμε! Η Χρηματοδότηση για την ανακαίνιση δύο αιθουσών καθώς και η αγορά τρισδιάστατου εκτυπωτή , έγινε εξ ολοκλήρου από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τους υπερευχαριστούμε!!!!
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κ Ελισάβετ- Μαρία Χιώτη (σύζυγος εκπαιδευτικού του σχολείου μας) για τη σχεδίαση φιγούρων στους τοίχους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς του σχολείου που όποτε τους χρειαστήκαμε ήταν παρόντες.
Στο τριμηνιαίο αυτό project, κεντρικό και ενεργό ρόλο είχαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού σχολείο Φρε! Τους αξίζουν συγχαρητήρια!
Μέσα σε 1,5 χρόνο καταφέραμε και φτιάξαμε σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής, πειραμάτων και κατασκευών, καλλιτεχνικών και τρεις σύγχρονες αίθουσες εκπαιδότοπους, φτιάξαμε τον σχολικό μας κήπο, και τον δικό μας κάδο κομποστοποίησης.
Παράλληλα και μέσα σε αυτό το διάστημα αλλάξαμε τη φιλοσοφία του σχολείου και της εκπαίδευσης που συντελείται σε αυτό. Δουλεύουμε σχέδια εργασίας (project), οργανώνουμε διάφορα εργαστήρια όπου οι μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν σε όποιο εργαστήρι θέλουν, βγαίνουμε στη φύση για να γνωρίσουμε βιωματικά τους νόμους της μέσα από το παιχνίδι, έχουμε το χώρο και χρόνο που χρειαζόμαστε για να εκφραστούμε ελεύθερα, δημοκρατικά και υπεύθυνα, συνεργαζόμαστε με διάφορα σχολεία και οργανισμούς και συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δράση έχει εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό όφελος. Ένα σχολείο ευέλικτο και ανοιχτό στην κοινωνία.
Το ταξίδι μας δεν σταματάει εδώ. Το καράβι πίσω δεν γυρνά. Η προσπάθεια μας για ένα διαφορετικό σχολείο συνεχίζεται. Βλέπουμε μόνο μπροστά. Για να αλλάξουν οι από πάνω πρέπει να αλλάξει η βάση και η βάση φίλε/η μου είμαστε εσύ και’ γω…Ξεκίνα!

Μιχελάκης Στυλιανός
Εκπαιδευτικός