Αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο

LEAD

Πρόγραμμα Εκδήλωσης_LEAD-Online_23.10.2023.docx

Multiplier Event του έργου LEAD-Online
Δευτέρα στις 23.10.2023 στις 17.30
Ξενοδοχείο “My Way“. Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 16, Πάτρα

LEAD-Online Talk: 23.10.2023

«Ψηφιακά εργαλεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο»

Ο πυρήνας της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση ενός διαδικτυακού παιχνιδιού που ανέπτυξε η ομάδα για την εκπαίδευση μαθητών, εκπαιδευτικών κ.α. στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. 

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
17.30- 17.45 Προσέλευση
17.45- 17.55 Έναρξη-Χαιρετισμός

Ευγενία Πιερρή, Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

17.55- 18.05 Παρουσίαση της ερευνητικής ομάδας DAISSy

Δρ.Αχιλλέας Καμέας, Καθηγητής ΣΘΕΤ, Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας DAISSy, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

18.05- 18.15 Το φαινόμενο της ρητορικής μίσους

Σίσσυ Θεοδοσίου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Αναπ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- ΕΑΠ,  Ερευνητική Ομάδα DAISSy Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

18.15- 18.30 Διαπεριφερειακό Δίκτυο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο: 9 χρόνια λειτουργίας

Δρ. Σπυρίδων Παπαδάκης, Σύμβουλος Εκαίδευσης  Πληροφορικής (ΠΕ86) Αχαΐας

18.30- 18.45 Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου LEAD-Online: Learn, Engage, Act: Digital Tools to Prevent and Counter Hate Speech Online

Κωνσταντίνος Πότσης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου LEAD-Online, Ερευνητική Ομάδα DAISSy Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

18.45- 19.00 Ανιχνεύοντας το μίσος: Αποτελέσματα του εργαλείου αυτοαξιολόγησης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο

Κωνσταντίνος Μάντζος, Ερευνητής LEAD-Online, Ερευνητική Ομάδα DAISSy Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

19.00- 20.00 Hate Out! Game: Διαδικτυακό Παιχνίδι για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο

Κωνσταντίνος Πότσης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου LEAD-Online, Ερευνητική Ομάδα DAISSy Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

20.00 Κλείσιμο εκδήλωσης

 

 

Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) προσκαλεί σε συνεργασία τις/τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να εντάξουν στις δράσεις τους για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών τους, το Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης Ρητορικής Μίσους και το Παιχνίδι Hate Out!, τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου LEAD-Online: Learn, Engage, Act: Digital Tools to Prevent and Counter Hate Speech Online,.

Το έργο LEAD-Online θέτει το ζήτημα της ανάγκης ενδυνάμωσης της κριτικής σκέψης και των ψηφιακών δεξιοτήτων νέων ανθρώπων που φαίνεται να σχετίζονται αιτιακά με το χαμηλό επίπεδο αναφοράς αλλά και την «κανονικοποίηση» της Ρητορικής Μίσους στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το έργο έχει ως στόχο να ενδυναμώσει νέες/νέους, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές/ακτιβίστριες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να γίνουν ενεργοί φορείς αλλαγής στάσεων και συμπεριφορών. Αυτό θα επιτευχθεί με εκπαίδευση ως προς την αναγνώριση του λόγου μίσους, καθώς και υφερπουσών μορφών μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων και διακρίσεων. Μέσα από καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία θα έχουν τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουν, να αποκωδικοποιήσουν και συνακόλουθα να αντιμετωπίσουν τη Ρητορική Μίσους στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα θα διευρυνθούν οι δυνατότητές τους να συζητήσουν το φαινόμενο , προωθώντας στάσεις και συμπεριφορές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του LEAD-Online μέχρι σήμερα, έχει ήδη oλοκληρωθεί η ανάπτυξη ορισμένων αλλά και συνεχίζεται η ανάπτυξη καινοτόμων τόσο μεθοδολογιών όσο και ψηφιακών εργαλείων, προκειμένου να εφαρμοστούν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Τα εργαλεία είναι διαθέσιμα και παρέχονται δωρεάν σε κάθε  ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο σχετικά με την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες, τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία του LEAD-Online μπορείτε να βρείτε στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ καλεί κάθε ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό ή εκπρόσωπο σχολείου να λάβει μέρος στις δραστηριότητες του έργου LEAD-Online, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος,. Η DAISSy-ΕΑΠ ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ανταπόκριση και εγγυάται μια γόνιμη συνεργασία. Μετά την υποβολή της φόρμας, η ομάδα εργασίας της DAISSy για το LEAD-Online θα επικοινωνήσει με τις/τους ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενους προκειμένου να υποστηρίξει την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων στις δραστηριότητες των σχολείων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο LEADOnline , καθώς κι άλλες δράσεις της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy: