Tο έργο SpicΕ [Special Education STEAM Curriculum]

horizontal banner SpicE

Tο Spice (Special Education STEAM Curriculum),  είναι ένα νέο έργο ERASMUS+ που επικεντρώνεται στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή και στο STEAM.

SpicE aims to enhance Primary Education Teachers’ ability to implement effective STEAM instruction for protecting students with Mild Disabilities


Πρόσκληση Εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε Έρευνα του SpicE

To ερωτηματολόγιο, το οποίο επιδιώκει να διερευνήσει  τις παρούσες στάσεις αλλά και ανάγκες των εκπαιδευτικών ως προς την υλοποίηση προγραμμάτων STEAM για την υποστήριξη των μαθητών/τριών με Ήπιες Εκπαιδευτικές Ανάγκες σε συμπεριληπτικά σχολικά περιβάλλοντα.
Προσκαλούμε, εν ενεργεία και μελλοντικούς/ες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δασκάλους/ες) Γενικής και Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα, να συμμετάσχουν στη δράση αυτή συμπληρώνοντας το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει η έρευνα.
Τo ερωτηματολόγιο [https://forms.gle/1KV9JaDBJeShavyF9] θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2022.


Το έργο, που υλοποιείται από μια κοινοπραξία 12 δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία, στοχεύει στην οικοδόμηση σημαντικής γνώσης για μαθητές με Ήπιες Αναπηρίες από εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Banner FB

Η Special Education STEAM Academy, δηλαδή η πρόσκληση του Erasmus+ Spice Project στις Ακαδημίες Εκπαιδευτικών είναι μια διεθνής κοινοπραξία που επιλέχθηκε τον Μάιο του 2022 από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA).  Η κονοπραξία για αυτό το τριετές έργο περιλαμβάνει δώδεκα (12) εταίρους από τέσσερις (4) ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – ΕΑΠ (Ελλάδα), ως συντονιστή φορεά, της Ιδιωτικής Εταιρείας Research Innovation and Development Lab – ReadLab (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – UoM (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε – UA (Ισπανία), Sindicat Treballadores i Treballadores Ensenyament del Pais Valencià Intersindical Valenciana – STEPV (Ισπανία),  το συνδικάτο Sindikat Obrazovanie Kam Kt Podkrepa – TUT (Βουλγαρία), το Πανεπιστήμιο Trakiyski Universitet (Osmans) – TUNI), Uchilishte Hristo Smirnenski – OUHS (Κύπρος), τοΥπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας – MOESY (Κύπρος), και την Περιφερειακή Διευθύνης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας – RDEWG (Ελλάδα).

Spice 2nd Meeting Thessaloniki 12η Διακρατική συνάντηση, Θεσσαλονίκη, ΠΑΜΑΚ, 9-10/3/2023

Επί του παρόντος, η οικονομία χωρίς αποκλεισμούς που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία είναι ένα υψηλό διακύβευμα για την Ευρώπη. Απαιτούνται επαγγελματίες στους τομείς της Επιστήμης, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, καθώς και εργαζόμενοι στις ΤΠΕ και θα είναι περιζήτητοι σχεδόν σε κάθε οικονομικό τομέα. Ωστόσο, η προσφορά πτυχιούχων στους τομείς Πληροφορικής και STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) υπολείπεται της κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης. Παρά τα αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα του STEAM Education –μια προσέγγιση στη μάθηση που χρησιμοποιεί την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά ως σημεία πρόσβασης για την καθοδήγηση της έρευνας, του διαλόγου και της κριτικής σκέψης των μαθητών–, συγκλίνοντα στοιχεία δείχνουν ότι δεν προωθείται επαρκώς σε ολόκληρη την ΕΕ. χώρες. Οι μαθητές με «ήπιες αναπηρίες» στερούνται της ευκαιρίας να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με τη χρήση του. Λόγω των μαθησιακών τους προβλημάτων, αυτοί οι μαθητές αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αποτελούν το πακέτο STEAM Education.

Η έλλειψη γνώσεων STEAM επηρεάζει αρνητικά τις επαγγελματικές προοπτικές και τις ευκαιρίες εργασίας αυτών των μαθητών σε έναν κόσμο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δεξιότητες του STEAM. Επομένως, η εκπαίδευση STEAM είναι μια συνεχής ευκαιρία για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να χρησιμοποιούν διαδραστικά δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη. Έτσι, η ατζέντα αυτού του έργου επικεντρώνεται στην προώθηση των κλάδων STEM μέσω της ανάπτυξης της εκπαίδευσης STEAM. Η δέσμη δράσεων του SpicE στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εφαρμόζουν αποτελεσματικά εργαλεία STEAM στην εκπαίδευση για την προστασία των μαθητών με ήπιες αναπηρίες (Ειδική Αγωγή) από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 200 δάσκαλοι και φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε αυτές τις 4 χώρες-στόχους της ΕΕ θα εκπαιδευτούν για να υποστηρίξουν τους μαθητές να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες μέσω πρακτικής δραστηριότητας και ενός περιβάλλοντος μάθησης δράσης και παιχνιδιού, το οποίο θα δυνητικά να αυξήσει τον ψηφιακό γραμματισμό και να επεκτείνει τις μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας στους δικαιούχους.

Αντικείμενο του έργου

Οι δράσεις του SpicE στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εφαρμόζουν αποτελεσματικές οδηγίες STEAM για την προστασία των μαθητών με Ήπια Αναπηρία (Ειδική Αγωγή) από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Η STEAM προσέγγιση χρησιμοποιείται τόσο ως μέσο όσο και ως σκοπός για να επιτρέψει μια πολύ αναγκαία στροφή στην Ειδική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο κατά τη διάρκεια υπηρέτησης των ενεργών εκπαιδευτικών  (ενδοϋπηρεσιακό επίπεδο) όσο και στην προετοιμασία τους ως φοιτητές προκειμένου να υπηρετήσουν σε κάποιο σχολείο (προ-υπηρεσιακό επίπεδο). Επιδιώκει να άρει τα εμπόδια για ένα σημαντικό αριθμό μαθητών που περιθωριοποιούνται σιωπηλά, αργά και έμμεσα από τα αρχικά στάδια των ευρωπαϊκών σχολικών συστημάτων λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων STEAM των εκπαιδευτικών και της έλλειψης μεθοδολογικής σύνδεσης (μαζί με πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές και προγράμματα σπουδών) μεταξύ της STEAM προσέγγισης στην εκπαίδευση και των Εκπαιδευτικών μοντέλων Ειδικής Αγωγής.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των πολιτικών και πρακτικών για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και τη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, την ανάπτυξη διαφορετικών μοντέλων κινητικότητας, καθώς και μια βιώσιμη συνεργασία. Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με την ανάπτυξη ικανοτήτων και ενός εκπαιδευτικού πλαισίου για το STEAM στην Ειδική Αγωγή, τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου Κοινού Προγράμματος Σπουδών STEAM για την Ειδική Αγωγή και ενός Προγράμματος Εκπαίδευσης STEAM, το οποίο θα αξιολογηθεί περαιτέρω, και δημιουργώντας και καλλιεργώντας ένα βιώσιμο CoP.

Τελικά, όλες αυτές οι προσπάθειες θα καταβληθούν για να επιτευχθεί η σωστή ένταξη των μαθητών με αναπηρίες, εντοπίζοντας τις απαραίτητες ικανότητες, οι οποίες θα συνδέονται με το Ψηφιακό Πλαίσιο Ικανοτήτων για Εκπαιδευτικούς (DigCompEdu), και θα παράγουμε προφίλ εργασίας συμβατά με την ESCO και αντιστοιχισμένα σε EQF/NGFs. Αυτά τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των ερευνητών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής κ.λπ. Ως εκ τούτου, η κατανόηση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προώθησης και ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων, των σπουδών STEM και της επιχειρηματικότητας στην Ειδική Αγωγή είναι απαραίτητη προκειμένου να αναληφθεί ένα φιλόδοξο έργο προσανατολισμένο στο STEAM, όπως το Spice στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Photo 1
Kick-off Meeting Αθήνα, 22-23, Σεπτεμρβίου 2022

Banner Twiter

 

Introducing SpicE, a new ERASMUS+ project focused on Primary Special Education and STEAM
The project, implemented by a consortium of 12 public and private organisations from Greece, Cyprus, Spain and Bulgaria, aims at building significant knowledge for students with Mild Disabilities from educational and social exclusion.
The Special Education STEAM Academy, that is, the Erasmus+ SpicE Project call on Teacher Academies is an international consortium that has been selected on May, 2022 by the European Education and Culture Executive Agency (EACEA).
This 3-year long project brings together 12 partners from 4 European countries, led by the Hellenic Open University – HOU (Greece), the coordinator, and including the Research Innovation and Development Lab Private Company – ReadLab (Greece), University of Macedonia – UoM (Greece), University of Alicante – UA (Spain), Sindicat Treballadores i Treballadors Ensenyament del Pais Valencià Intersindical Valenciana – STEPV (Spain), Sindikat Obrazovanie Kam Kt Podkrepa – TUT (Bulgaria), Trakiyski Universitet – TUNI (Bulgaria), Osnovno Uchilishte Hristo Smirnenski – OUHS (Cyprus), Ministry of Education, Sports and Youth – MOESY (Cyprus), and Perifereiaki Diefthynsi Dimotikis kai Defterovathmias Ekpaidefsis Dytikis Elladas – RDEWG (Greece).
At present, inclusive economy based on knowledge and innovation is a high-stake demand for Europe. Professionals in the fields of Science, Engineering and Information and Communications Technology, as well as ICT workers are required and will be in demand in almost every economic area. However, the supply of graduates in ICT and STEM fields (Science, Technology, Engineering and Math) falls short of meeting the increasing demand.
Despite the recognised merits of STEAM Education –an approach to learning that uses Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics as access points for guiding student inquiry, dialogue, and critical thinking–, converging evidence shows that it is not adequately promoted throughout EU countries. Students with “Mild Disabilities” are deprived of the opportunity to benefit from the advantages connected to its use. Due to their learning problems, these students face considerable difficulties acquiring essential knowledge and skills in many domains, including those making up the STEAM Education package. The lack of STEAM knowledge adversely affects these students’ professional perspectives and work- related opportunities in a world heavily dependent on STEAM skills. Therefore, STEAM education is an ongoing opportunity for pupils in primary education to employ skills such as problem-solving and critical thinking interactively.
Thus, this project’s agenda focuses on the promotion of STEM disciplines through the development of STEAM education. SpicE’s bundle of actions aims to enhance Primary Education Teachers’ ability to implement effective STEAM tools in education to protect students with Mild Disabilities (Special Education) from educational and social exclusion.
As a result, more than 200 teachers and Higher Education students entering the job market in these 4 EU target countries will be trained to support students to develop digital skills through hands-on activity and an action-learning and game-based environment, which will potentially increase digital literacy and expand future career opportunities to beneficiaries.
The expected outcomes include the improvement of teacher education policies and practices in Europe, the enhancement of the European dimension and internationalisation of teacher education, the development of different models of mobility, as well as a sustainable collaboration.
These objectives will be achieved by developing competence and an education framework for STEAM in Special Education, designing an innovative Joint STEAM Curriculum for Special Education and a STEAM Training Programme, which will be further assessed, and creating and nurturing a sustainable CoP.

Objectives

  • Develop a common methodology for identifying existing and emerging skills needs for teachers engaged in STEAM education of students with mild disabilities in Primary Education and update Special Education related occupational profiles, as
  • Create a new Skills Strategy by combining Special Education and STEAM didactic approaches for teaching STEAM to students with mild disabilities, a strategy that will enable the continuous development and growth of Teachers.
  • Design an innovative Joint STEAM Curriculum for Inclusion focused on competences and Primary Education Teacher job profiles to enable the rapid upskilling / reskilling of existing teachers and young people wishing to enter the realm of Special Needs Primary Education, fast tracking candidates into specific job roles.
  • Develop an effective training programme and create all related learning materials and delivery methods for selected skills, with accredited training and qualifications.
  • Integrate work-based learning in the new programme to ensure continuous upskilling and reskilling to adapt to rapidly changing inclusion STEAM skills needs and technologies.
  • Design and pilot test a curriculum that facilitates cross-border certification and therefore contribute to the mobility of Primary Education Teachers across Europe.
  • Create a sustainable partnership of key European stakeholders within the provision of STEAM education to special groups in primary education who will cooperate to develop and implement new strategic approaches to address the current and future skills gap.
  • Strengthen the exchange of knowledge and best practice between European stakeholders for soft and hard skills that enable STEAM education for students with mild disabilities.

Ultimately, all these efforts will be made to achieve a proper inclusion of students with disabilities by identfiying the necessary competences, which will be linked to the Digital Competence Framework for Educators (DigCompEdu), and we will produce job profiles compatible with ESCO and mapped to EQF/NGFs. These outcomes will also benefit stakeholders, including teachers, researchers, policy makers, etc.
Therefore, understanding and raising awareness of the need to promote and enhance digital skills, STEM studies and entrepreneurship in Special Education is essential in order to undertake an ambitious STEAM-oriented project such as SpicE in the European context.