Ιδρυση νέου e Twinning έργου με θέμα : “NBS & STEM adventures in the forest “

Ένα νέο e Twinning έργο με θέμα : “NBS & STEM adventures in the forest ” ξεκινάει το Νηπιαγωγείο Ριζαριού με ιδρυτικό ρόλο,για το σχολικό έτος 2025-2026.
11zon croppedΗ Φύση είναι ένας ανοιχτός θησαυρός γνώσης, έμπνευσης και εμπειριών για τα παιδιά. Το δάσος, με την ποικιλία των μορφών ζωής και των οικολογικών λειτουργιών του, μπορεί να γίνει το ιδανικό εκπαιδευτικό πλαίσιο για τη σύνδεση της βιωματικής μάθησης με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

Το πρόγραμμα “NBS & STEM Περιπέτειες στο Δάσος” συνδυάζει την εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος με δραστηριότητες STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και την εφαρμογή Λύσεων Βασισμένων στη Φύση (NBS), ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, επιστημονικές δεξιότητες και υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον.

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να μάθουν πώς τα δάση λειτουργούν ως σύμμαχοι κατά της κλιματικής αλλαγής, πώς προσφέρουν λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα και πώς τα ίδια μπορούν να συμβάλουν στην προστασία τους μέσω απλών αλλά ουσιαστικών ενεργειών.

Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σε τρεις κύριους τομείς:1. Επιστημονική Γνώση (Science)2. Δεξιότητες STEM3. Οικολογική Συνείδηση ​​και Ευθύνη Μέσω των οποίων οι δραστηριότητες θα επιτυγχάνεται η μάθηση. Το πρόγραμμα βασίζεται στη βιωματική μάθηση. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που συνδυάζουν παιχνίδι, πειραματισμό, τέχνη και συνεργασία. Διάρκεια: Νοέμβριος 2025 έως Μάιος 2026.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα

Ανακοίνωση Σεμιναρίου

Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού σε συνεργασία με σχολεία Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια της 419948329 10161133054763351 2944254344520529704 nενδοσχολικής επιμόρφωσης, σας προσκαλεί σε επιμορφωτική συνάντηση με θέμα:

«Αποτελεσματική Επικοινωνία Σχολείου – Γονέων »

 Ανάπτυξη Θεματικών  Ενοτήτων :
Η επικοινωνία ως θεμέλιο συνεργασίας σχολείου και οικογένειας
Στόχοι, προκλήσεις και ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως διαμεσολαβητή.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της επικοινωνίας
Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη σχέση γονέων–παιδιών
Πώς το σχολείο μπορεί να υποστηρίξει χωρίς να εισβάλλει.
Προς ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας: συνέργεια, διαφάνεια, εμπιστοσύνη
Πρακτικές προτάσεις για εκπαιδευτικούς 

Εισηγητής : κ. Λεκκός Νίκος

Η επιμορφωτική συνάντηση  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ,μέσω Webex  στις 30-10 -2025 από τις  18.0020.30.

Σας περιμένουμε .

 

Erasmus Days 2025

Neo Paroysiash toy Microsoft PowerPointΣυμμετείχαμε και φέτος στις εκδηλώσεις Erasmus  Days 2025 ,αφού η ενασχόληση του σχολειου μας  με το Erasmus είναι εμφανής εδω και αρκετά χρόνια,διοργανωνοντας  μια έκθεση  ανοικτή για τους γονείς ,με αναμνηστικά από τη συμμετοχή μας σε διάφορες δράσεις Erasmus και τις αντίστοιχες επισκέψεις μας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού γιορτάσαμε και φέτος αυτές τις μέρες .

Και φυσικά αναρτήσαμε τη δραστηριότητα μας στον χάρτη: https://www.erasmusdays.eu/events/

Οι ErasmusDays είναι ένας διεθνής εξαήμερος εορτασμός του προγράμματος Erasmus+. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσκαλούνται να συναντηθούν και είτε να οργανώσουν είτε να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν τα έργα και τις ευκαιρίες που προτείνει το Erasmus+.

Stigmiotypo othonhs 2025 09 27 173332  Stigmiotypo othonhs 2025 09 27 173119

Για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επαγγελματίες και γενικότερα, όλους τους πολίτες, οι #ErasmusDays αντιπροσωπεύουν μια μοναδική στιγμή για την προώθηση της πληθώρας των οφελών που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Το 2025, η 9η έκδοση των #ErasmusDays θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου .

Επιμέλεια αρθρου : Mαγκιώση Άννα

Συμμετοχή στην CODE WEEK 2025

559980378 32394498880163533 8107402587421984500 nΣυμμετέχουμε και φέτος δυναμικά με πάνω από 40 δραστηριότητες στην Εβδομάδα Κώδικα 2025!
Πρόσκληση ανοικτή να πάρετε μέρος σε αυτή την εμπνευσμένη πρωτοβουλία! Ας γιορτάσουμε μαζί! Επιλογή θέματος ελευθερη !
Ελάτε μαζί μας και κερδίστε το πιστοποιητικό αριστείας! Είναι ήδη εξασφαλισμένο!
Στοιχεία συμμετοχής στην συμμαχία :
Code: cw25 – x4w4u
Leading teacher : GR-Magkiosi-009
Ανεβάζουμε τη δραστηριότητα μας σ άυτο το padlet ,αφού εγκριθεί:
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Το 2025, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 26 Οκτωβρίου, με χιλιάδες εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Εκτός από τον κύριο εορτασμό τον Οκτώβριο, πολλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Γιατί να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού;
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού απευθύνεται σε όλους — μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, σχολεία και λάτρεις του προγραμματισμού. Να γιατί θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε:

Μάθετε νέες δεξιότητες: Η κωδικοποίηση αποτελεί πολύτιμη δεξιότητα στον σημερινό ψηφιακό κόσμο και σας βοηθά να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας.
Γίνε μέλος μιας κοινότητας: Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού συνδέει άτομα από διαφορετικές χώρες και περιβάλλοντα που ενδιαφέρονται για τον προγραμματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Διασκεδάστε με την τεχνολογία: Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι δημιουργικός και ευχάριστος. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει δραστηριότητες που κάνουν την εκμάθηση κώδικα μια συναρπαστική εμπειρία.
Εμπνεύστε άλλους: συμμετέχοντας, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας να διερευνήσουν τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό.

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Ανακοίνωση σεμιναρίου ” Προγραμματισμός μέσω εφαρμογών “

Τηv   Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025, από τις 18:00 έως τις 20.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα :« Προγραμματισμός μέσω εφαρμογών »
Stigmiotypo othonhs 2025 09 27 103739To σεμινάριο διοργανώνεται  από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων  μέσω της πλατφόρμας Webex  στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με το EU Code Week ,to City Lab και  με τα  σχολεία Προσχολικής και A/θμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν στη δράση.

Eισηγήτριες : 

η κ. Δρακάκη Σοφία ,Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, M.Sc. Computer Engineering, υπεύθυνη του City Lab Leader ,που είναι ο νέος Εθνικός κόμπος EU Code για την Ελλάδα (National Hub)

2. κ Βροντάκη Κωνσταντίνα – Φυσικός, με Μεταπτυχιακό Ειδίκευσης στην Αστροφυσική,μέλος της ομάδας του κέντρου STEM CityLab, όπου διδάσκει μηχανική, ρομποτική, μηχατρονική και προγραμματισμό σε μαθητές από 4 έως 18 ετών.Είναι μέλος του Εθνικού Κόμβου του EU Code Week ,με  ρόλο διοργανώτριας και μέντορα στο Greek EU Code Week Hackathon.

η κ. Μαγκιώση Άννα, Επικεφαλής Εκπαιδευτικός Code Week και Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ριζαρείου που είναι βραβευμένο με τον τίτλο Code Week School

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης .

Ανακοίνωση σεμιναρίου (21 Οκτωβρίου 2025)

asterismoi kai elliniki mythologia1
Τηv Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025, από τις 18:00 έως τις 20.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα :
« Όταν το STEM συναντά το διάστημα και τη μυθολογία »
που διοργανωνεται απο το Νηπιαγωγείο Ριζαριού μέσω της πλατφόρμας Webex  ,σε συνεργασία με σχολεία Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
Εισηγήτριες:   κ Ευγενία Διαματάρη   «Το SERN ΄πάει Νηπιαγωγείο .Το Νηπιαγωγείο ταξιδεύει στο διάστημα »                            κ Μαγκιώση Άννα          « Myth and space »
Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Σεμινάριο εκπαιδευτικών : Καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός eTwinning school

Ένα eTwinning σχολείο λειτουργεί ως πρεσβευτής καινοτομίας, συνεργασίας και ευρωπαϊκής ταυτότητας, εμπνέοντας τη σχολική κοινότητα να μαθαίνει, να δημιουργεί και να εξελίσσεται μέσα από τη συνεργασία.

324593430 6565750883451930 2908661407067174529 nΜε σκοπό να ενημερωθουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά ,το Νηπιαγωγειο Ριζαριού διοργανωσε σεμινάριο στα πλαισια της ενδοεπιμόρφωσης που προγματοποιήθηκε μέσω WEBEX στις 11 Οκυωβρίου 2025 και ώρα 18.00 έως 20.00 .Το σεμινάριο παρακολούθησαν 305 εκαπιδευτικοί απ όλη την Ελλάδα .Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα από τα πρωτα eTwinning σχολεια της Ευρώπης απο το 2018 και είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε αυτη τη διάκριση!

Τα Καθήκοντα ενός eTwinning School Label

Ένα σχολείο που έχει λάβει την πιστοποίηση eTwinning School αποτελεί πρότυπο συνεργασίας, καινοτομίας και ευρωπαϊκής κουλτούρας. Ο τίτλος αυτός δεν είναι μόνο μια διάκριση, αλλά και μια ευθύνη. Τα βασικά καθήκοντα ενός eTwinning σχολείου είναι τα εξής:

1. Προώθηση της συνεργασίας

Το σχολείο ενισχύει τη συνεργατική μάθηση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δημιουργεί και υλοποιεί ποιοτικά έργα μέσα από την πλατφόρμα European School Education Platform (όπου εντάσσεται το eTwinning).

324042261 1789823474744512 6175026513247394303 n 324385096 862994298303742 4657267279041126459 n

2. Διάχυση καλών πρακτικών

Αποτελεί κέντρο διάδοσης καινοτόμων διδακτικών πρακτικών. Μοιράζεται την εμπειρία του με άλλα σχολεία, υποστηρίζει νέους εκπαιδευτικούς στο eTwinning και συμμετέχει ενεργά σε εκπαιδευτικά δίκτυα.

3. Ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας

Ενσωματώνει τις ψηφιακές τεχνολογίες στη μαθησιακή διαδικασία με παιδαγωγικό τρόπο, καλλιεργώντας δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία και η δημιουργικότητα.

4. Συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας

Το eTwinning δεν αφορά μόνο έναν εκπαιδευτικό, αλλά ολόκληρη τη σχολική μονάδα. Η διοίκηση, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς συνεργάζονται ενεργά, δημιουργώντας μια κουλτούρα ανοιχτού και δημοκρατικού σχολείου.

5. Προώθηση ευρωπαϊκών αξιών

Το σχολείο καλλιεργεί τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την ενεργό ευρωπαϊκή πολιτειότητα, ενισχύοντας το αίσθημα του «ανήκειν» σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα.

6. Ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον

Διασφαλίζει την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα και εκπαιδεύοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

Ευχαριστούμε Θερμα όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον τομέα eTwinning.

Επιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση Άννα

H συμμετοχή μας στο “World Space Week 2025 “

Stigmiotypo othonhs 2025 08 13 192202H συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Ριζαριού στην World Space Week 2025 (4-10 Οκτωβρίου )
Οι μικροί μαθητέα μας στέλνουν το μήνυμα τους και προτείνουν λύσεις για την επιβίωση του ανθρώπου στο διάστημα .
Δείτε το βίντεό μας εδώ :
Οι άνθρωποι για να ζήσουν σε κάποιον άλλο πλανήτη , θα χρειαστούν ειδικά σπίτια, διαστημικά ρούχα και μηχανήματα για να παράγουν αέρα και τροφή. Ετοιμάσαμε ένα σενάριο για να μάθουμε αν μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη,μιάς και υπήρχε έτοιμη η πίστα μας απο τοη συμμετοχή στον σχετικό SΤΕΜ διαγωνισμό 2025.
Οι αστροναύτες μας με ειδικές στολές προσγειώθηκαν στον Άρη και ξεκίνησαν τα πειράματα για να διαπιστώσουν αν μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη. Στο πρώτο στάδιο, εξασφάλισαν την παροχή ηλιακής ενέργειας, η οποία ήταν απαραίτητη για τη ζωή στον πλανήτη Άρη, εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες. Χρησιμοποίησαν τις φυσικές σπηλιές ως σπίτια για προστασία από την ακτινοβολία. Επίσης, θέρμαναν τον πάγο κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και τον μετέτρεψαν σε νερό, κατασκεύασαν μια μαγνητική ασπίδα για προστασία και δημιούργησαν χώρους αναψυχής μέσα σε ειδικούς θόλους. Για να εξασφαλίσουν τροφή, καλλιέργησαν λαχανικά και φυτά σε θερμοκήπια και έχτισαν υπόγεια εργαστήρια για τα πειράματα. Στο τέλος της παρουσίασης του σεναρίου, τα παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ζωή σε άλλους πλανήτες είναι δυνατή, υπό ορισμένες συνθήκες και πραγματικα το καταχάρηκαν .
Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

 

Ανακοίνωση

logo school blogΤα σεμινάρια του κύκλου ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που διοργανώνονται από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού,ανάβαλλονται προσωρινά μέχρι να επανέλθει η πλατφόρμα WEBEX στην αρχική της λειτουργία, καθότι βρίσκεται σε διαδικασίες δημοπρασίας.

Αυτή τη στιγμή δεχεται μόνο 100 άτομα και μετά κλειδώνει, οπότε ειναι άδικο να μένουν κάποιες εκατοντάδες εκπαιδευτικών εκτός.

Θα ενημερωθείτε  σχετικά με μήνυμα .Σας ευχαριστούμε  για την κατανόηση .

Η Προίσταμένη του Νηπιαγωγείου  : Μαγκιώση Άννα

 

 

 

 

 

Συμμετοχή στο διαδικτυακό σεμινάριο “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”

7 Okt 2025Συμμετοχή εκπαιδευτικού του σχολειου μας στο διαδικτυακό σεμινάριο «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού σχολείου».στις 07.10.2025 και ώρα 18:00

Έγινε ενημέρωση και απαντήθηκαν ερωτήσεις για το εκπαιδευτικό υλικό του προγραμματος “Γίνε ήρωας του Διαδικτύου” που είναι :

➙Υλικό για εκπαιδευτικούς για παιδιά Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού σχολείου
➙Υλικό για μαθητές Δημοτικού σχολείου
➙Υλικό για μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου
➙ Υλικό μεταφρασμένο
➙ Υλικό για οικογένειες
➙ Εκπαιδευτικό παιχνίδι Ίντερλαντ
➙ Έτοιμες παρουσιάσεις για να διδάξουμε μέσα στην τάξη το υλικό