Το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας δια τη Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κ. Άρτεμη Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Παρουσίαση δράσεων του ευρωπαϊκού προγ/τος Erasmus+ Γενική επισκόπηση /πληροφορίες εμπλοκής» την Τετάρτη στις 11-12-2019 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.
Πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε
8:30-8.45 Έναρξη-Καλωσόρισμα
8:45-9.00 Παπαδημητρίου Άρτεμις «ERASMUS+ Βασική Δράση ΚΑ1»
9.00-10.30 Μαγκιώση Άννα, «Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού σχεδίου ERASMUS+
KA2 Σχολικές στρατηγικές συμπράξεις ” ΙCT AND ROBOTICS IN
PRESCHOOL EDUCATION: A MORE ATTRACTIVE WAY FOR
LEARNING». Οφέλη από την εμπλοκή στη δράση»
10.30-11.00 Διάλειμμα
11.00- 12.30 Μαγκιώση Άννα «Παρουσίαση νέων εργαλείων ιστού story jumper για
δημιουργία e books, fotojet για κολάζ , Kizoa για δημιουργία ταινιών και smile box.. Οδηγίες χρήσης βήμα προς βήμα»
12.30-13.00 Ανατροφοδότηση
Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κ Παπαδημητρίου Άρτεμις άνοιξε την ημερίδα και καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους ,επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ στην κυριολεξία έχει τη δύναμη να αλλάξει ζωές για όσους επιθυμούν την εμπλοκή τους σ αυτό, τονίζοντας τα οφέλη και τη σπουδαιότητα του!
Η κ. Μαγκιώση Άννα, στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναφέρθηκε στην γενική επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ και το οφέλη του ,καθώς και στις δράσεις Κα1 και ΚΑ2 που αφορούν στη σχολική εκπαίδευση αλλά και τη διαδικασία εμπλοκής των ενδιαφερομένων στις ανωτέρω δράσεις.
Παρουσίασε επίσης το Ευρωπαϊκό σχέδιο ERASMUS+ KA2 Σχολικές στρατηγικές συμπράξεις «ΙCT AND ROBOTICS IN PRESCHOOL EDUCATION: A MORE ATTRACTIVE WAY FOR LEARNING» το οποίο είναι ένα από τα τρία ενεργά σχέδια που υλοποιεί στο σχολείο της, το Νηπιαγωγείο Ριζαριού κι αφορά στην αξιοποίηση της ρομποτικής και της νέας τεχνολογίας στην προσχολική εκπαίδευση. Έγινε επίσης αναφορά στα άλλα δυο σχέδια (Eramus KA2) “My culture,your culture,our culture” και “Learning is interesting and fun”και μια σύντομη παρουσίαση σχετικών με τα έργα αυτά δραστηριοτήτων.
Ακολούθησε η παρουσίαση εργαλείων ιστού story jumper για δημιουργία e books, fotojet για κολάζ Kizoa για δημιουργία ταινιών και smile box.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε υποδειγματικές διδασκαλίες του τομέα της ρομποτικής και του προγραμματισμού και παρουσιάσεις των Bee bot και Mouse bot και των δυνατοτήτων του.
Η ημερίδα διοργανώθηκε με σκοπό την ενημέρωση και τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση ΤΠΕ σαν μέσο επικοινωνίας και παρουσίασης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μετά την επιμόρφωση τους , να εντάξουν τις νέες εφαρμογές στην διδασκαλία, προκειμένου να βελτιωθεί η γνώση και οι δεξιότητες των παιδιών και να μπορούν να δημιουργήσουν διδακτικό υλικό μέσω της χρήσης του εξοπλισμού ΤΠΕ, που θα επιτρέψει στους μαθητές να οδηγηθούν στη απόκτηση γνώσεων κι ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από ένα πιο ελκυστικό κι ενδιαφέρον περιβάλλον μάθησης .
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την έκφραση, την επικοινωνία, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό στα χέρια των μαθητών της σχολικής εκπαίδευσης, διότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της διερευνητικής μάθησης πολλών διαφορετικών γνωστικών θεμάτων και επιστημών και διευκολύνει την βαθύτερη κατανόησή τους, ενισχύει την ανάπτυξη της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.
Την ημερίδα παρακολούθησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί (γενικής αγωγής, ειδικής αγωγής-τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης) των Νηπιαγωγείων Τρικάλων.
Επιμέλεια άρθρου :’Αννα Μαγκιώση