ΝΙΩΘΩ ΦΟΒΟ ΟΤΑΝ
Μην ξεχνάμε ότι στην ηλικία αυτή τα μικρά παιδιά βιώνουν όλα τα συναισθήματα με έντονο τρόπο.
Αισθανόμαστε φοβισμένοι ή τρομαγμένοι όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε από κάτι.
Όταν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αισθανόμαστε ασφαλείς.
Η συζήτηση γι’ αυτά είναι ένας τρόπος για να τα χαλαρώσουμε.
Διαβάσαμε το παραμύθι που ψηφίσαν τα παιδιά και είδαμε διάφορες εικόνες!!!
Επιλέξαμε να διαβάσουμε : “Θα μου μάθεις να πετάω” της Γεωργία Λάττα
Κοιτάζουμε τις εικόνες τι δείχνουν; από που το καταλαβαίνουμε ότι είναι τρομαγμένο το αγόρι; από τα μάτια του που είναι ορθάνοιχτα και γουρλωμένα, το στόμα του το ανοιχτό και το σώμα του γεμάτο ένταση! Μιλήσαμε αρκετά και στη συνέχεια ζήτησα από τα παιδιά να πάρουν το καθρεφτάκι και να επιδείξουν εκφράσεις φόβου!
Στη συνέχεια τους διάβασα μια μικρή ιστορία της Κάτια από τις εικόνες ποιο πάνω τις οποίες προσποιηθήκαμε ότι είμαστε εμείς η Κάτια. Είμαστε ξαπλωμένοι και βλέπουμε φανταστικά ωραία όνειρα και αισθανόμαστε χαλαροί και ασφαλής στα κρεβατάκια μας. Μετά η Κάτια όμως είδε ένα κακό όνειρο , ξύπνησε και ένιωθε τρομαγμένη. Τα συναισθήματα της είχαν αλλάξει. Η Κάτια ούρλιαξε και φώναξε: “Βοήθεια! Βοήθεια!” και άρχισε να κλαίει. Έτσι και εμείς δείχνουμε τρομαγμένοι. Η μητέρα της όμως έτρεξε στο δωμάτιο της άνοιξε τα φώτα την αγκάλιασε και τις είπε: Όλα τώρα είναι μια χαρά” Τώρα η Κάτια ένιωθε ποιο ασφαλής (εικόνα 18)
Στη συνέχεια για να χαλαρώσουμε και εμείς παίξαμε ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι,΄όπως το “Χιονάνθρωποι που λιώνουν“
Είμαστε όρθιοι και φανταζόμαστε ότι είμαστε χιονάνθρωποι που μόλις έχουμε φτιαχτεί. Είμαστε παγωμένοι σαν να έχουμε παγώσει από το φόβο μας και στεκόμαστε ακίνητοι με τα χέρια κολλημένα στο σώμα και όλους τους μύες σφιγμένους. Όταν όμως ο ήλιος βγαίνει στον ουρανό και αρχίζει να ζεσταίνει, τότε οι χιονάνθρωποι αρχίζουν σιγά σιγά να λιώνουν και να κονταίνουν, ώσπου στο τέλος γίνονται λιμνούλες από νερό στο πάτωμα. Τα παιδιά μένουν για λίγα δευτερόλεπτα ξαπλωμένα και χαλαρωμένα.
Ζωγραφίζω τον εαυτό μου πότε νιώθω Φόβο!
Στη συνέχεια έδωσα στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας για να παρατηρήσουν τα πρόσωπα και να φανταστούν τι μπορεί να φοβήθηκαν τα παιδιά!
Τώρα όμως ήρθε η ώρα να βρούμε τρόπους να διώξουμε τους φόβους μας. Τους ζωγραφίζουμε τους αλατοπιπερώνουμε, τους τσαλακώνουμε και τους ρίχνουμε στο καζάνι. “Η σούπα των φόβων μας” έτοιμη!!!
Και τις καλύτερες ιδέες τις δώσανε τελικά τα παιδιά!!!
Να τραγουδάω, να χορεύω, να σκέφτομαι ωραία πράγματα, ότι είμαι στη θάλασσα και κολυμπάω και να μιλάω με κάποιον που μ’ αγαπάει και τον εμπιστεύομαι!