Ο δικός μας τίτλος στον 3ο Θεματικό Κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι “1,2,3 Μπορείς Να Ανακυκλώσεις Κι Εσύ”
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά αντιμέτωπα με το πρόβλημα των απορριμμάτων, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του παραμέτρους, να γνωρίσουν τους βασικούς κανόνες για σωστή ανακύκλωση, να παρακινηθούν, να προβληματιστούν και να αντιδράσουν.
Αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας In Action « Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο » www.inactionforabetterworld.com ,που προωθεί την εκπαίδευση ,δέσμευση και ενεργοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Δραστηριότητα 1η : Κουκλοθέατρο – Αναφορά στο θέμα
Στόχος: Να μπουν τα παιδιά στο πνεύμα και να δοθούν τα πρώτα ερεθίσματα και βασικές πληροφορίες για το πρόβλημα των απορριμμάτων και την ανακύκλωση ως προτεινόμενη λύση.
Οι ήρωες της ιστορίας αναλαμβάνουν να συζητήσουν με τα παιδιά για το πρόβλημα των σκουπιδιών και τις προτεινόμενες λύσεις, όπως το τρίπτυχο μείωση-επαναχρησιοποίηση-ανακύκλωση.
Οι ομάδες:
1) «Χαρτοφάγοι»: χαρτί (φύλλο, χάρτινη συσκευασία)
2) «Τζαμικανοί»: γυαλί (μπουκάλι)
3) «Αλουμινάτοι»: αλουμίνιο (κουτάκια αναψυκτικών)
4) «Πλαστικάκηδες»: συσκευασίες (πλαστικές συσκευασίες, κουτιά από γάλα χυμούς, μπουκάλι από σαμπουάν, μπουκάλι νερού)
Δραστηριότητα 2η : Καθαρίζω την τάξη μου
Στόχος: να κατανοήσουν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, να αναγνωρίσουν πως με την ανακύκλωση μειώνεται η ποσότητα των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές.
Διάσπαρτα αντικείμενα/σκουπίδια. Τα παιδιά πρέπει να τα μαζέψουν και να τα βάλουν στα αντίστοιχα στεφάνια – κάδους της ανακύκλωσης. Ενδεικτικά σκουπίδια: γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο
Δραστηριότητα 3η: Τα σκουπίδια παιχνίδια!
Στόχος: Να προωθήσουμε την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και να διασκεδάσουμε. Με συσκευασίες χρησιμοποιημένες, όπως κουτιά και μπουκάλια από χυμούς και γάλα, κουτάκια αναψυκτικών, που έχουν συγκεντρώσει τα παιδιά δίνουμε νέα χρήση σε αυτά οπώς:
Κουτί από τυρί φέτα και κουτιά από play mobile κατασκευάζουμε παιχνιδόκουτο φύλαξής τους και από κουτί παπουτσιών παιχνιδόκουτο για τη φύλαξη άλλων παιχνιδιών.
Κουτί από γάλα μετατρέπεται σε κάστρο
Κύλινδροι από χαρτί υγείας μετατρέπονται σε κυάλια
Κουτάκια και μπουκάλια από αναψυκτικά σε κούκλες κουκλοθεάτρου και άλλα πολλά.
Δραστηριότητα 4η: Θεατρικό παιχνίδι «Δουλειά μας η ανακύκλωση»
Στόχος: Τα παιδιά μπαίνοντας σε ρόλους εργατών σε εργοστάσιο Ανακύκλωσης συνειδητοποιούν τους σωστούς τρόπους διαχωρισμού και διαχείρισής τους.
Τα παιδιά ως εργάτες ανακύκλωσης πρέπει να ξεχωρίσουν σε συσκευασίες τα πλαστικά μέρη από τα χάρτινα, να βγάλουν καπάκια από μπουκάλια και να τα τοποθετήσουν σε ξεχωριστά σημεία-κάδους. Μέσα από την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, τα παιδιά μεταμορφώνονται και μαθαίνουν τι είναι ανακύκλωση και τους ορθούς τρόπους ενεργής συμμετοχής στη διαδικασία.
Δραστηριότητα 5η: Επιδαπέδιο παιχνίδι
Στόχος: Να παίξουν, να μάθουν, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους, να γελάσουν.
Δραστηριότητα 6η: Τραγουδώ την ανακύκλωση
Στόχος: Να διασκεδάσουμε περνώντας το μήνυμα της ανακύκλωσης
Περιγραφή:
Τα παιδιά μαθαίνουν και τραγουδούν το τραγούδι για την ανακύκλωση.
Δραστηριότητα 7η: Επαναχρησιμοποιούμε!
Στόχος: Να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης μαθαίνοντας παράλληλα την έννοια της επαναχρησιμοποίησης.
Δραστηριότητα 8η: Ανακύκλωση της φύσης ή αλλιώς Κομποστοποίηση
Στόχος: να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να κατανοήσουν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές και πως αυτά τα απόβλητα ανακυκλώνονται από την ίδια τη φύση. Γι’ αυτό συζητάμε στη συνέχεια για το κομπόστ.
Οι εργασίες μας:
Το σήμα της Ανακύκλωσης
Ανακύκλωση γυαλιού
Πώς φτιάχνεται το χαρτί
Τα γράμμματα, οι συλλαβές και η λέξη της Ανακύκλωσης
Κομποστοποίση και Ανακύκλωση
Αξιολόγηση
Τα παιδιά ερωτήθηκαν τι τους άρεσε περισσότερο, τι έμαθαν που δεν ήξεραν και αν πέρασαν ωραία.
Αναμνηστικό δώρο
Τέλος δόθηκε Αναμνηστικός έπαινος συμμετοχής στο πρόγραμμα.