Προγράμματα μόνο με αρχή – χωρίς τέλος……T4E και διαγωνισμός Ρομποτικής 2020.

Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς λάβαμε τα ευχάριστα νέα, μετά την αξιολόγηση της αίτησης μας ,για την επιλογή μας στην ομάδα Teacher 4 Europe  για Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture” (T4E)   .
Με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε την επιμόρφωση και γνωρίσαμε τον κ.Παναγιώτη Παπαδούρη,  Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων στην περιοχή της Πάτρας με στόχο την τεχνική και παιδαγωγική μας υποστήριξη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων μας.
Και το ταξίδι μας στην Ευρώπη και τις αξίες της μόλις είχε ξεκινήσει.
Οραματιστήκαμε ο στόχος μας να είναι τα Ανθρώπινα δικαιώματα.
Τίτλος:
Εδώ Ευρώπη,Εδώ Ευρώπη χτίζοντας Γέφυρες και όχι φράχτες.
Λέξεις κλειδιά -Ευρώπη,γέφυρα,συνεργασία,αδελφοσύνη,δικαιώματα.
Το σύνθημα μας -το logo μας : Τhis is EU no place for hate.
Και η μασκότ του προγράμματος μας  η πεταλούδα με τα φτερά της μπλε με αστεράκια όπως η  σημαία της  ΕΕ.
Το κίνητρο ήταν  η γιορτή της αποταμίευσης και η ενασχόληση μας με τα ευρώ και το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά για τα σύμβολα πάνω στα χαρτονομίσματα τις γέφυρες.
και επίσης η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων EE Human Rights Day.
Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε  την γέφυρα ως σύμβολο επικοινωνίας, φιλίας, αγάπης, ελπίδας, αδελφοσύνης, φιλοξενίας, εθελοντισμού, αλληλεγγύης, συνεργασίας,κλπ με την βασική αρχή της ΕΕ  που είναι η αρχή του ανοιχτού πνεύματος και της συνεργασίας μαζί με την αρχή της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αρχικά  ασχοληθήκαμε  με το σχολείο μας και την ιστορία του,
την πόλη μας και την ιστορία της ,την γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου η οποία μας ενώνει με την Ευρώπη και έτοιμη πια πάμε να την εξερευνήσουμε.
Η εξερεύνηση θα περιλαμβάνει το ταξίδι της Ευρώπης μέσα στο χρόνο,τις στιγμές πολέμου και ειρήνης και τα διδάγματα της ιστορίας,την ιστορία δημιουργίας της ΕΕ,πως ενώθηκε η οικογένεια(πτώση του Βερολίνου ).
Θα συζητήσουμε για το τι είναι η ΕΕ-πως λειτουργεί,τι μας προσφέρει, τι έχουμε να κερδίσουμε.
Θα μιλήσουμε για τις δραστηριότητες της ΕΕ όπως κλιματική αλλαγή,απασχόληση,βοήθεια κ.λ.π.Το πως παίρνονται οι αποφάσεις και Θα γνωρίσουμε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες,τις σημαίες τους ,ήθη,έθιμα,μνημεία κατά βάση γέφυρες και προσωπικότητες κατά βάση ζωγράφους.
Θα διαβάσουμε βιβλία και παραμύθια σχετικά.,θα παρακολουθήσουμε  σχετικά βίντεο ,θα παίξουμε παιχνίδια από το site Kids corner από το europa.eu/europago/explore.
Στο τέλος θα χτίσουμε τις δικές μας γέφυρες συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με διάφορα υλικά .Θα εκφράσουμε τα θέλω μας για μια ενωμένη ,δυνατή ΕΕ και τις ευχές μας θα τις κλειδώσουμε πάνω στις δικές μας γέφυρες.
Η μέθοδος μας
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα  είναι  η βιωματική μάθηση, η διαθεματική προσέγγιση, η ομαδοσυνεργατική, η μέθοδος project, το παιχνίδι, η επίλυση προβλημάτων, και η παιδοκεντρική διδασκαλία. Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών θα είναι παρούσα σε όλες τις δραστηριότητες .Καθώς και η ενεργητική συμμετοχή των γονέων.
Οι στόχοι μας
-Να αποκτήσουν γνώσεις για την ΕΕ και τα οφέλη.
-Να γνωρίσουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Να γνωρίσουν τις ομορφότερες γέφυρες στην Ευρώπη και όχι μόνο.
-Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να κινητοποιηθούν και να αποτυπώσουν τις απόψεις τους, τις ιδέες τους μέσα από δραστηριότητες.
– Να αποκτήσουν ικανότητες και δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, ανακάλυψης, αυτενέργειας και πειραματισμού
-Να εκφράζουν ιδέες και συναισθήματα.
-Να καλλιεργήσουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων.
-Να αναπτύξουν κριτική σκέψη.
-Να καλλιεργήσουν κοινωνικές αξίες.
Να μάθουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για να δούμε όμως τις δράσεις μας που έμελλε να  μείνουν ανοιχτές για αυτή την σχολική χρονιά λόγω του covid-19 και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με τα σχολεία μας κλειστά.
Δημιουργήσαμε την γωνιά του προγράμματος.
Ασχοληθήκαμε με τα παιδιά όλου του κόσμου
Φιλοτεχνήσαμε ένα ομαδικό κολάζ με τα παιδιά σε κάθε ήπειρο και αρχίσαμε να εστιάζουμε στην δική μας ήπειρο την Ευρώπη.
Διαβάσαμε τα αστέρια της Ευρώπης και ζωγραφίζαμε το νόημα του κάθε αστεριού….
Ασχοληθήκαμε με την παρατήρηση και την εκμάθηση των διαφόρων σημαιών και την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το παράλληλο πρόγραμμα μας etwinning με τους ζωγράφους  ταξιδέψαμε στην γειτονική μας Ιταλία και εκεί μάθαμε πολλά για αυτή την χώρα μέσα από τον Mιχαήλ Άγγελο και τα έργα του.
  
Μέσα επίσης και από τον  Λεονάρντο ντα Βίντσι…….Ιταλό πολυμαθή της Αναγέννησης .Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα

Γνωρίσαμε κάποια αξιοθέατα της Ιταλίας και τα ζωγραφίσαμε.
Θα Γνωρίζαμε σπάνιες γέφυρες στον κόσμο.
Με τον ζωγράφο Ζαν Λεόν Ζερόν και τους πίνακες του πήραμε πληροφορίες για την Γαλλία.
  και προγραμματίζαμε να μάθουμε φυσικά και τις όμορφες Γέφυρες αυτής της χώρας.
Από την Γαλλία θα γνωρίζαμε και τον μεγάλο ζωγράφο Πωλ Σεζάν ο οποίος ζωγράφιζε πολλές γέφυρες της χώρας του .
Εμείς ζωγραφίσαμε την Νεκρή φύση του μεγάλου ζωγράφου.
Από την όμορφη Ισπανία  εστιάσαμε στο σημεία του Γιβραλτάρ ως πύλη -ως γέφυρα για το πέρασμα σε άλλους ηπείρους,λαούς και πολιτισμούς κάνοντας και μία αναφορά στο ταξίδι του Ηρακλή και τις Ηράκλειες στήλες.
Παρακολουθήσαμε το βίντεο με τα Βόδια του Γηρυόνη 
Διαβάσαμε το παραμύθι :Όλους για έναν και ένας για όλους
και την μαγική Φεγγαραχτίδα ,μια ιστορία αληθινής φιλίας.
Φανταστήκαμε μία γέφυρα φιλίας των λαών ως ουράνιο τόξο φτιαγμένη με τα πολύχρωμα όνειρά μας .
Δημιουργήσαμε γέφυρες με το οικοδομικό υλικό
Λάβαμε υπέροχα δώρα -υλικό από την ευρωπαϊκή επιτροπή και τους ευχαριστούμε πολύ.
Παράλληλα μαθαίναμε τα αξιοθέατα της πόλης μας και την ιστορία της μεγάλης Γέφυρας του Ρίου -Αντίρριου ,σχεδιάζοντας να πάρουμε μέρος στον ΠανελλήνιοςΔιαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 Εκπαιδευτική Δράση STEAM Νηπιαγωγείου.

Μία βόλτα στην πόλη μου ήταν ο τίτλος και μεις θα έπρεπε να παρουσιάσουμε τα αξιοθέατα της Πάτρας με την βοήθεια του bee-bot με τρόπο προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης.

 

Συν θέσαμε την ιστορία μας,τα λόγια ως ξεναγοί,προγραμματίσαμε τις διαδρομές,κατασκεύασε την μακέτα,πήραμε και τις εγκρίσεις από τους γονείς και ήταν όλα έτοιμα .
Δεν είχαμε μόνο υπολογίσει την δύναμη ενός αόρατου μικροβίου που μάθαμε πως λεγόταν κορρονοιός και έκλεισε τα σχολεία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μείνουν τα σχέδια μας χωρίς τέλος.
Θα κρατήσουμε όμως όλα όσα μάθαμε ως παρακαταθήκη για την επόμενη σχολική χρονιά και θέλουμε να πιστεύουμε πως τίποτα δεν πάει χαμένο και η κάθε αρχή είναι το ήμισυ του παντός……..Με το καλό λοιπόν την ερχόμενη σχολική χρονιά να περιμένετε την συνέχεια………………..