Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού .2019

Την Κυριακή 17/3/2019  στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού  από 16 έως και 22/3/2019,το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Πάτρας υλοποίησε ένα διαδραστικό πρόγραμμα με τα παιδιά του Στρουμπείου Δημοτικού και Νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα  είχε ως στόχο τα παιδιά  μέσα από τις προσαρμοσμένες αντίστοιχα σε κάθε ηλικία παιδαγωγικές δράσεις, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να ευαισθητοποιηθούν στη διαφορετικότητα.

    

Το διαδραστικό πρόγραμμα έγινε με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Διδασκόντων του Στρουμπείου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πατρών.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/522297?fbclid=IwAR3l3Z-E1ZkER4TD9GHvbcUI82VlRxf6QKolzznmnlnWhUKIdqwVuRx8f2Y

Στη συνέχεια και σε προέκταση όλων των ωραίων δραστηριοτήτων  κάναμε τις επόμενες ημέρες κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες και στην ολομέλεια των τμημάτων του Νηπιαγωγείου έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα να παρευρεθούν εκείνην την ημέρα να ευαισθητοποιηθούν στην διαφορετικότητα.Χαρήκαμε το παζλ των ανθρώπινων δικαιωμάτων

στην συνέχεια παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο το παραμύθι …..όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι  του Ευγένιου Τριβιζά

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html

και το αποδώσαμε εικαστικά.

Θέμα δραστηριοτήτων: Μεταφορικά μέσα του νερού.Φοιτήτρια: Παναγιωτάρα Μαρία Γ’ έτος .

Στα πλαίσια του θέματος ‘’ τα οχήματα του νερού’’ ετοιμάσαμε για τα παιδιά κάποιες δραστηριότητες έτσι ώστε να μάθουν αναλυτικά πράγματα που αφορούν αυτά τα οχήματα.

Δηλαδή αρχικά συγκέντρωσα εικόνες από παλιά πλοία, το πρώτο που φτιάχτηκε και σταδιακά πως εξελίχθηκε έως και σήμερα.

Έπειτα με βάση ένα παλιό πλοίο και ένα υπερσύγχρονο είδαμε και σχολιάσαμε τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, πως  ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν παλιά σήμερα έχει αντικατασταθεί από την τεχνολογία και διάφορα εξαρτήματα μπορεί να έχουν ίδια βάση αλλά κατέχουν τελείως διαφορετική δομή.

 

Στη συνέχεια στην επόμενη δραστηριότητα με βάση αυτά που μάθαμε μέσα από τις δραστηριότητες τα παιδιά καλούνται να ταξινομήσουν με χρονολογική σειρά τα πλοία που τους έδωσα, από πολύ παλιά, παλιά, σήμερα.

Επίσης προσθέσαμε μια ακόμη σειρά τα πλοία του μέλλοντος, τα οποία ζωγράφισαν τα παιδιά.

Στο τέλος δημιουργήσαμε με ανακυκλώσιμα αντικείμενα μέσα από την τάξη του νηπιαγωγείου ο καθένας μια δική του βαρκούλα ώστε να μείνει αξέχαστη η εμπειρία και τα όσα μάθαμε μέσα από τις δραστηριότητες.

25η Μαρτίου 1821-τιμώντας την εθνική επέτειο και την θρησκευτική μας εορτή. 2019

Στο νηπιαγωγείο μας με αφορμή την εορτασμό  της 25ης Μαρτίου 1821 ασχοληθήκαμε με Διάφορες δραστηριότητες , και δρώμενα για την εθνική μας αυτή επέτειο.

Γνωρίσαμε τα ιστορικά γεγονότα μέσα από πίνακες διαμορφωμένους σε ένα power point .

25η-Μαρτίου (1)   

Στο τέλος ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο έναν από τους πίνακες αυτούς.

Διαβάσαμε βιβλία μάθαμε για την ζωή πολλών ηρώων και είδαμε τα πορτρέτα τους.

  

Μέσα από τα βιβλία μάθαμε για τους κλέφτες και τον αγώνα τους και μας δόθηκε και η αφορμή να μάθουμε το αγαπημένο κάθε χρόνο στα παιδιά τραγούδι : «Μάνα μου τα κλεφτόπουλα» αλλά και πολλά άλλα.

Για το πως ξεκίνησε ο αγώνας επίσης ( φιλική εταιρία – Παλαιών Πατρών Γερμανός και Αγία Λαύρα )αλλά  και για τη συμβολή  των ανθρώπων που πολέμησαν με τα  γραμμάτα και την πένα τους( Σολωμός – Ρήγας Φεραίος ). Μας δόθηκε η  ευκαιρία   να τραγουδάμε το Θούριο του Ρήγα.

Ο αγώνας δεν γινόταν όμως μόνο στα βουνά αλλά και στη θάλασσα. Κάναμε μία αναφορά και στις  γυναίκες της εποχής ! Την Μπουμπουλίνα, την Μαντώ Μαυρογένους αλλά και τις απλές γυναίκες που με  την θυσία τους επηρέασαν ολόκληρο των αγώνα !

Γνωρίσαμε τις εθνικές μας ενδυμασίες σε όλη την χώρα.

   

Μιλήσαμε ξανά για την σημαία μας.Η γαλανόλευκη σημαία έχει τη τιμητική της και τραγουδήσαμε  τον εθνικό μας ύμνο .

Δραματοποιήσαμε σκηνές όπως το κρυφό σχολειό και η Ατρόμητη  Ελληνοπούλα.

Διπλή είναι σήμερα γιορτή ,διπλή και η χαρά.

Μιλήσαμε και δραματοποιήσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

    

και το Κρυφό Σχολειό…

Φτιάξαμε την αφίσα μας με ανακυκλώσιμα υλικά

Παίξαμε κουκλοθέατρο της στιγμή του όρκου και της έναρξης της επανάστασης.

Κάναμε πολλές κατασκευές και φύλλα εργασίας.

Χορέψαμε και τραγουδήσαμε πολλά τραγούδια.

Μετά χρησιμοποιώντας τους πάγκους εργασίας ως βουνό και ακούγοντας το τραγούδι : «’Εχε γεια καημένε κόσμε », αναπαραστήσαμε την σκηνή του χορού του Ζαλόγγου!

Στολίσαμε την τάξη μας

και παρακολουθήσαμε τους φίλους και συμμαθητές μας σε ένα καταπληκτικό αφιέρωμα του 1821 από τους μαθητές της έκτης τάξης του συστεγαζόμενου 2 Δημοτικού σχολείου Πατρών!!!

Το χρέος μας ως νεώτεροι Έλληνες είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας.

Συγχαρητήρια σε όλους και του χρόνου με υγεία!!!!

 

Θέμα Δραστηριότητας-Παιχνίδι: Η κύρια Σαρακοστή.Φοιτήτρια: Παναγιωτάρα Μαρία Γ’ έτος

Επίσκεψη στο 15ο νηπιαγωγείο Πατρών  15/3/2019

Αρχικά προσεγγίσαμε τα παιδιά με ένα πλαίσιο, λέγοντας τους δηλαδή πως μας έστειλαν από το πανεπιστήμιο και μας ανέθεσαν να φτιάξουμε με την βοήθεια των φίλων μας μια ιστορία που έχει σχέση με τα έθιμα μας.

Εγώ σκέφτηκα λοιπόν να έρθω εδώ και να φτιάξουμε μαζί την κυρία Σαρακοστή και έπειτα να σκεφτούμε και να γράψουμε μια μικρή ιστορία.

Στη συνέχεια με την βοήθεια της συμφοιτήτριας χωριστήκαμε σε δύο ομάδες.

 Η διαδικασία της δραστηριότητας έχει ως εξής, δημιουργήσαμε την κυρία Σαρακοστή με αλεύρι, αλάτι και νερό και την διακοσμήσαμε με φακές και μυρωδικό γαρίφαλο. Η μια ομάδα ήταν η κόκκινη και η άλλη η μπλε η κάθε ομάδα έφτιαξε την δική της κυρία Σαρακοστή.

 

Αφού πλάσαμε την κυρία Σαρακοστή η κάθε ομάδα έπρεπε να φτιάξει την δική της ιστορία με τις λέξεις που δόθηκαν στα παιδιά κατά την διάρκεια της  διαδικασίας μέσα από κάποιες ερωτήσεις σχετικές με το θέμα που τους γίνονταν, οι λέξεις δόθηκαν έτσι ώστε να διευκολύνουμε το έργο τους.

 Τα παιδιά έβλεπαν τις λέξεις και έλεγαν τις ιδέες που έρχονταν εκείνη την στιγμή στο μυαλό τους.

Με αυτό τον τρόπο και ενώνοντας τις ιδέες κατάφεραν και οι δυο ομάδες να συνθέσουν τις ιστορίες τους η κάθε μια για την δική της κυρία Σαρακοστή.

  

Στόχος μέσα από την δραστηριότητα ήταν να βάλουμε τα παιδιά να συνεργαστούν να γίνουν μικροί συγγραφείς, δώσαμε κάποιες λέξεις κατά την διάρκεια της δραστηριότητας για να μπορέσουν να συντονιστούν και να δημιουργήσουν ένα έργο με συνοχή.

 Η διαδικασία ήταν διασκεδαστική και εποικοδομητική καθώς άρεσε πολύ στα παιδιά και ασχολήθηκαν ιδιαίτερα.

 Επίσης συνδυάσαμε το στόχο μας με την κυρία Σαρακοστή, όπου τα παιδιά είχαν μάθει γι ΄ αυτή και είχαν συζητήσει με την νηπιαγωγό.

Το αποτέλεσμα ήταν επιθυμητό και ευχάριστο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – εξοπλισμός και ρουχισμός σε αθλήματα βουνού και θάλασσας  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ ΜΑΡΙΑ. Φοιτήτριες 3ου έτους.2019

Μαζί με τις φοιτήτριες του 3ου έτους ασχοληθήκαμε με ασκήσεις ενδυνάμωσης της ομάδας και με αθλήματα .

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ –   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ ΜΑΡΙΑ, Γ΄ ΕΤΟΣ

Θέμα δραστηριότητας: εξοπλισμός και ρουχισμός σε αθλήματα βουνού και θάλασσας

Θέλοντας να παίξουμε ένα παιχνίδι στο προαύλιο χώρο του σχολείου όπου εκεί θα παρουσιάζαμε στα παιδιά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε σε αθλήματα στο βουνό και τη θάλασσα.

Ξεκινήσαμε στη παρεούλα με ένα επικοινωνιακό πλαίσιο που αφορά το χειμώνα που έφυγε και το καλοκαίρι  που έρχεται.

Στόχος ήταν τα παιδιά να μην αντιληφθούν το τι θέλουμε να διδάσουμε και να διεξαχθεί ένα όμορφο παιχνίδι.

Μαζευτήκαμε στην παρεούλα λέγοντας στα παιδιά πως <<ο κύριος χειμώνας έφυγε  αλλά και ο κύριος καλοκαίρι έρχεται οπότε καλό  θα είναι να δούμε τον αθλητικό εξοπλισμό και ρουχισμό και για τις δύο εποχές>>.

Έπειτα δείξαμε στα παιδιά τις κάρτες που είχαμε ετοιμάσει για να λύσουμε τυχόν απορίες έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι που υλοποιήθηκε ήταν μα μικρή σκυταλοδρομία, δηλαδή οι μαθητές χωρισμένοι σε δυο ομάδες  έτρεχαν μια μικρή απόσταση που είχαμε ορίσει, έρχονταν πίσω έβρισκαν το τι απεικόνιζε η κάρτα που κρατούσε η φοιτήτρια και έδιναν την σκυτάλη στο επόμενο παιδί της ομάδας τους.

Η έναρξη του γύρου γινόταν με ένα ντέφι και οι ομάδες είχαν χωριστεί χρωματίζοντας στο χεράκι τους γαλάζιο για την θάλασσα, καφέ για το βουνό.

Όταν τελειώσαμε το παιχνίδι επιστρέψαμε στην παρεούλα και εκεί έπρεπε να ταξινομήσουμε τις κάρτες από το τι βλέπουμε συχνά, τι λιγότερο συχνά και τι σπάνια.

Εγώ η φοιτήτρια κρατούσα τις κάρτες και ρωτούσα όλη την τάξη στην παρεούλα και έπειτα  τοποθετούσαμε στην κατηγορία που είχε επιλέξει η τάξη την καρτέλα.

 

Όταν τελειώσαμε αυτή τη διαδικασία συζητήσαμε τα αποτελέσματα και διάφορα πράγματα που έλεγαν οι μαθητές σε σχέση με το τι τους αρέσει, το που έχουν δει κάποια αθλήματα είτε το καλοκαίρι στη θάλασσα, είτε το χειμώνα στο βουνό.

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν κόλες χαρτί με τον εξοπλισμό από αθλήματα του βουνού και της θάλασσα, ένα μαρκαδόρο καφέ χρώματος και ένα γαλάζιο χρώματος, ντέφι, δυο σκυτάλες, τρεις κάρτες που θα απεικονίζουν το συχνά, το λιγότερο συχνά και το σπάνιο.

 

Δραστηριότητα Πρακτικής Άσκησης τα αθλήματα του βουνού και της θάλασσας. 3ου έτους Κατερίνα Ζώτου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

Η δραστηριότητά μας είχε ως θέμα τα αθλήματα του βουνού και της θάλασσας.

Στόχος μας ήταν τα παιδιά να συνεργαστούν με την ομάδα τους, να ονοματίσουν τα αθλήματα και να εκφραστούν γι’ αυτά, αλλά και να διακρίνουν ποια αθλήματα είναι του βουνού και ποια της θάλασσας.

 

Έτσι, ξεκινήσαμε με ένα πλαίσιο, λέγοντας: « Παιδιά σας αρέσει το καλοκαίρι και ο χειμώνας;

Σας αρέσει η θάλασσα και το βουνό;

Όπως βλέπετε το καλοκαίρι έρχεται και  θα πηγαίνουμε για μπάνιο και θα παίζουμε στις παραλίες.

Και πάλι θα έρθει ο χειμώνας με τα μεγάλα βουνά και τις χιονισμένες πλαγιές και παρόλο το διαφορετικό καιρό και το κρύο που κάνει είναι εξίσου όμορφα.

Γι΄ αυτό πιστεύω πως καλό θα ήταν να μάθουμε τι μπορούμε να παίξουμε το χειμώνα στο βουνό που τις περισσότερες φορές έχει και χιόνι.

Γιατί σκεφτείτε να ξέρετε πράγματα για την θάλασσα με τα γαλανά νερά και για τα βουνά να μην θυμάστε.

Θα στεναχωρηθεί ο κύριος χειμώνας και όλους αυτούς τους μήνες θα κάνει πολύ κρύο .

Από την άλλη όμως είναι άδικο για την θάλασσα να την ξεχάσουμε.

Οπότε  σκέφτηκα να παίξουμε ένα παιχνίδι, για να δείξουμε στο χειμώνα  που έρχεται και στα χιονισμένα βουνά πως δεν έχουμε ξεχάσει τίποτα και στη θάλασσα πως την αγαπάμε εξίσου πολύ».

Έπειτα δείξαμε στα παιδιά τις φωτογραφίες με τα σπορ που είχαμε (σκι, ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, την αναρρίχηση και το ράφτινγκ, και στης θάλασσας, surf, windsurf, ιστιοπλοΐα, beachvolley και waterskiing).

Στη συνέχεια βγήκαμε στο προαύλιο, χωρίσαμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και τα βάλαμε σε δύο σειρές.

Έπειτα παίξαμε κάτι σαν σκυταλοδρομία.

Το πρώτο παιδί της σειράς κρατούσε μια σκυτάλη, και το δεύτερο τις φωτογραφίες με τα σπορ.

Με το δικό μας σύνθημα, το πρώτο παιδί κάθε σειράς θα έπρεπε να πάει μέχρι ένα ορισμένο σημείο και να ξαναγυρίσει στην ομάδα του, αλλά για να δώσει τη σκυτάλη στο επόμενο παιδί θα έπρεπε να πει ποιο άθλημα ήταν αυτό που έδειχνε η εικόνα, και αν είναι του βουνού ή της θάλασσας.

Αν το έλεγε σωστά, έδινε τη σκυτάλη στο επόμενο παιδί, έπαιρνε τη φωτογραφία και πήγαινε στο τέλος της σειράς.

Το δεύτερο παιδί έδινε στο τρίτο τις υπόλοιπες φωτογραφίες και έτρεχε ώστε να γυρίσει και να κάνει το ίδιο με το προηγούμενο.

Αν το παιδί δεν απαντούσε σωστά για το άθλημα μπορούσε να ζητήσει τη βοήθεια από ένα παιδί της ομάδας του.

 Τα παιδιά κατάφεραν να τελειώσουν ταυτόχρονα το παιχνίδι, και αφού έγινε αυτό, είπαμε και στις δύο ομάδες ότι τα πήγαν πάρα πολύ καλά, και επιστρέψαμε στη τάξη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2019 (6η ΜΑΡΤΙΟΥ)

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Πήραμε λοιπόν αφορμή και δράσαμε….

Σχηματίσαμε το ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ με τα σώματα μας.

Το σχηματίσαμε στο προαύλιο του σχολείου μας με καπάκια

και ζωγραφίσαμε κανόνες σωστής συμπεριφοράς.

Φτιάξαμε την αφίσα μας ομαδικά

Θυμήσου πάντα…

 

 

 

 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!2019

Το  σχολείο μας με την βοήθεια των  γονέων και  με αφορμή την Αποκριά

διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το αποκριάτικο πάρτυ στον χώρο του σχολείου με σκοπό οι μαθητές να διασκεδάσουν  και μέσα από  διάφορες δραστηριότητες  να μάθουν παίζοντας  και χορεύοντας.

Ξεκινήσαμε με την πασαρέλα των αποκριάτικων μας μεταμφιέσεων και την παρουσίαση αυτών και στη συνέχεια χορό, τραγούδι,παιχνίδια, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και φαγητό.

           

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς για τα χειροποίητα και μη εδέσματα ,φαγητά,γλυκά και αναψυκτικά καθώς και την  Πίτα του παππού για τα νοστιμότατα χάμπουργκερ.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…

Αποκριάτικες δραστηριότητες φοιτητριών Δ έτους. 2019

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ 1/3/2019 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δ’ΕΤΟΣ

Αρχικά  οι στόχοι  της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι το οποίο είναι ευχάριστο για αυτά να ομαδοποιήσουν τις μάσκες ως προς το χρώμα και στην συνέχεια να ζωγραφίσουν την δική τους μάσκα.

Η δραστηριότητα ξεκινά καλώντας τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην γωνιά του υπολογιστή και αφού έχουμε ένα κουτάκι το οποίο περιέχει χαρτάκια που γράφουν επάνω διάφορα χρώματα ,ζητάμε από κάθε παιδί να τραβήξει ένα χαρτί και όποιο χρώμα γράφει το χαρτί του δίνουμε και την ανάλογη μάσκα.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και όλα τα παιδία έχουν πάρει μάσκες ζητάμε να χωριστούν σε ομάδες με βάση το ίδιο χρώμα ,βάζουμε να ακούσουν στον υπολογιστή το τραγούδι  «ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΠΕΛΙΕΣ» ,στην συνέχεια εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις με βάση το χρώμα της  μάσκας που έχουν. Με εξαίρεση το άσπρο και μαύρο χρώμα που έκαναν όλα μαζί τα παιδιά.

Παίζουμε τα χρώματα αγόρια, κοπελιές,

παίζουμε τα χρώματα δίχως ζαβολιές.

 

Στο κόκκινό χοροπηδάμε

στο πράσινο τραγουδάμε

στο μωβ αστεία λέμε

και στο μαύρο κλαίμε

 

Στο κίτρινό τρελά γελάμε

στο μπλε σαν το νεράκι πάμε

σαν έρθει το πορτοκαλί

ο πετεινός ψηλά λαλεί.

 

Χιονάνθρωπος είμαι στο άσπρο

στο ροζ ένα πουλί μονάχο

στο μπεζ το σώμα κουλουριάζω

στο γκρι μ’ όλη τη δύναμη φωνάζω!

 

Τέλος αφού ολοκληρωθεί το παιχνίδι ζητάμε από τα παιδία να ζωγραφίσουν την δική τους μάσκα.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ  1/3/2019   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΑΛΕΞΙΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ  Δ’ΕΤΟΣ

 

Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι μέσα από ένα παιχνίδι το οποίο είναι αρκετά οικείο στα παιδιά το (περνά-περνά η μέλισσα) να έρθουν σε επαφή με μαθηματικές έννοιες.

Η δραστηριότητα ξεκινά αρχικά συγκεντρώνοντας τα παιδιά στην παρεούλα λέγοντάς τους ότι θα παίξουμε περνά-περνά η μέλισσα. Στην συνέχεια ορίζουμε 2 αρχηγούς, οι οποίοι διαλέγουν μεταξύ κάτι που τους αρέσει πολύ. τότε στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μία ουρά στο πλάι.

Oi δύο αρχηγοί  χτυπούν τα χέρια τους ψηλά και οι υπόλοιποι περνούν από κάτω τραγουδώντας: «Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα, οι μέλισσες περνούν για να δούμε ποιον θα πρωτοπιάσουμε». Σταματούν το τελευταίο παιδί που περνάει από κάτω φοράει το καπέλο και του λένε μυστικά στ’ αυτί αυτά που έχουν βάλει για να διαλέξει.

Αφού επαναληφθεί η διαδικασία για όλα τα παιδιά δημιουργούνται 2 αλυσίδες και στο τέλος μετρούν πόσα παιδιά είναι σε κάθε αλυσίδα.

 

Πρόγραμμα “Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών”.2019

Αγαπητοί γονείς,

από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου 2019 στο νηπιαγωγείο μας θα κάνουν πρακτική άσκηση οι παρακάτω τελοιόφοιτοι/ες φοιτητές/ριες του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών:

 

  1. Χουρσαλά Κων/να

 

  1. Ζαχαριάδη Ηρώ

 

Η πρακτική άσκηση των παραπάνω φοιτητριών εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος “Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών” με κωδικό MIS 5030937 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” σύμφωνα με την πρόσκληση ΕΚΤΠ01 με Α/Α ΟΠΣ.: 2702 και αρ.πρ..: 3656/2-7-2018 με τίτλο: «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

και επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο επίκουρος καθηγητής Στελλάκης Νεκτάριος.

Οι φοιτήτριες της πρακτικής άσκησης επιλέγονται με βάση τον μέσο όρο των μαθημάτων που έχουν μέχρι το τρίτο έτος και η τελική επιλογή περιλαμβάνει τις 35 πρώτες αριστούχες φοιτήτριες.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, εκτός από τη συμμετοχή τους στις καθημερινές δραστηριότητες του κάθε τμήματος, οι φοιτήτριες  θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν ένα σχέδιο εργασίας (project) που θα σχετίζεται με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και τη σύνδεση των στόχων αυτών με την αξία του σεβασμού.

Το σχέδιο εργασίας θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Σκοπός του είναι τα παιδιά να διερευνήσουν και να εμπλακούν ενεργά σε συλλογικές δραστηριότητες, όπου το ζητούμενο είναι η αναζήτηση, η συλλογή, η επεξεργασία των πληροφοριών, η αξιολόγηση των νέων στοιχείων, η σύνθεση και η παρουσίαση του τελικού προϊόντος, απαντώντας έτσι στις απορίες και τα ερωτήματα που έχουν προκληθεί από τα ίδια.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γενικότερων γνώσεων και εμπειριών των παιδιών.

Οι ασκούμενες/οι θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τις εν ενεργεία νηπιαγωγούς, αλλά σε κάθε περίπτωση την ευθύνη της τάξης έχει η αρμόδια νηπιαγωγός.

 

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

και το διδακτικό προσωπικό.