ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ :ETWINNING -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ T4E . ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ETWINNING : ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΕΡΓΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.2018

Ένας όμορφος, δημιουργικός σχολικός  κύκλος έφτασε στο τέλος του.

 

Στο Στρούμπειο  το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών αποχαιρέτησε κι αυτή τη σχολική χρονιά ,παρέα με τους διάσημους της Ευρώπης ,με τραγούδια , ρυθμικά , Ευρωπαϊκά  και Ελληνικά παιχνίδια. Σύνθημα μας….<<Η Ευρώπη μάς ενώνει ,με παιχνίδια το δηλώνει και η Τέχνη μάς εξυψώνει!!!!!!!!!!!!!>>

Α΄ Μέρος:Τη φετινή χρονιά τα παιδιά συνεργατικά με τους συμμαθητές τους και τις δασκάλες τους έκαναν ταξίδια στην Ενωμένη Ευρώπη για μια ακόμα φορά, γνώρισαν διάσημους ανθρώπους που άφησαν για πάντα το στίγμα τους στον πολιτισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες, όπως ο Σωκράτης ο μεγάλος φιλόσοφος ή ο  Αϊνστάιν, ο επιστήμονας διάνοια. Γνώρισαν ζωγράφους, θαλασσοπόρους, εξερευνητές, ωκεανολόγους, κωμικογράφους και έμαθαν για τα κατορθώματα τους. Έμαθαν παιχνίδια που παίζονται και σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα και συνειδητοποίησαν ότι «ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ… ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ». Τα παιδιά σε όποια χώρα κι αν βρεθούν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να παίξουν με τους συνομηλίκους τους χωρίς να μιλούν ούτε μία λέξη από την τοπική γλώσσα. Γι’ αυτό και στις χώρες που έχουν ανεπτυγμένη παιδεία το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως βασικός τρόπος ένταξης των μεταναστών στο σχολείο.

Στη γιορτή μας παρουσιάστηκαν τα προγράμματα που πραγματοποίησαν φέτος τα παιδιά ξεκινώντας από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers for Europe:

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έκανε το 2011 ένα δυναμικό ξεκίνημα στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων Εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της Εκπαιδευτικής δράσης είναι να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των εκπαιδευτικών θεμάτων και να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων και αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Η δράση έχει διττό χαρακτήρα καθώς αποσκοπεί και στο να εμπλουτιστούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες των μαθητών σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΟΡΤΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (τραγούδι ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ)

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ

ΕΥΡΩΠΗ:

ΕΛΛΑΔΑ:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:

ΙΤΑΛΙΑ:

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ:

ΓΑΛΛΙΑ:

ΖΑΚ ΥΒ ΚΟΥΣΤΩ:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

ΑΙΝΣΤΑΙΝ:

ΙΣΠΑΝΙΑ:

ΠΙΚΑΣΟ:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:

ΒΑΣΚΟ ΝΤΑ ΓΚΑΜΑ:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ:

Β.ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ:

ΒΕΛΓΙΟ:

ΕΡΖΕ:

Β΄Μέρος :Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Σχεδιάζω την Αυλή του σχολείου μου» αποσκοπεί στο να εμπλέξει τα παιδιά σε ένα έργο που απευθύνεται στα ίδια και που ωφελεί τα ίδια. Τα νήπια μέσω της καινοτόμας  μεθόδου του Project Based  Learning  που ακολουθείται σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες σχεδίασαν συνεργατικά την αυλή του σχολείου τους όπως θα ήθελαν να είναι. Έτσι έκαναν μετρήσεις με διάφορους τρόπους, έθεσαν βασικά ερωτήματα, έκαναν σχεδιαγράμματα, έφτιαξαν μακέτες με υλικά της τάξης ως μικροί αρχιτέκτονες(S.T.E.A.M δραστηριότητες από τα αρχικά των λέξεων Science Technology Engineering Arts and Mathematics) δραστηριότητες που οδηγούν τα παιδιά στην κριτική σκέψη, στην επίλυση προβλήματος ,στη συνεργασία και στη δημιουργικότητα, ικανότητες πολύ σημαντικές για τις εργασιακές ανάγκες του 21ου αιώνα. Με τη βοήθεια της μαμάς Αρχιτέκτονα κας Κίκας Πρεβεζάνου τα έργα και οι ιδέες των παιδιών έγιναν μακέτα στον υπολογιστή και με τη βοήθεια του μπαμπά Πολιτικού μηχανικού κου Γιώργου Ζησιμάτου προωθήθηκαν στο δήμο. Όπως καταλαβαίνετε τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε κάτι που τα ενδιαφέρει πολύ και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Στη γιορτή μας θα σας παρουσιάσουν παιχνίδια της αυλής του σχολείου.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΑΤΙ ΨΗΛΟ: 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΚΟΙΝΑΚΙ:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΤΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΟΥΤΣΟ:

Γ΄Μέρος :Κάναμε αξίζει να σημειωθεί μία εθελοντική δωρεά έργων των παιδιών σε ιδρύματα της Πόλης μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning  με τίτλο :Τέχνη- Τέχνη είσαι εδώ?

    

 Με το πρόγραμμα αυτό  προσεγγίσαμε διάφορα είδη τέχνης

Γνωρίσαμε την Αρχιτεκτονική, τη Γλυπτική, το Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό, τη Ζωγραφική, το Σκίτσο, τον Κινηματογράφο, την Ποίηση και τη Φωτογραφία. 
 Και με το κλείσιμο κάναμε δωρεά  έργων τέχνης φτιαγμένα από παιδιά του νηπιαγωγείου σε ιδρύματα της πόλης μας.

ΣΚΟΠΟΣ:

Μέσα από το πρόγραμμα εθελοντικής δωρεάς, επιθυμία μας  και στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε :
– Την αποτελεσματικότητα, καθώς όταν δίνουμε σημασία στους άλλους κι όχι μόνο στον εαυτό μας, γινόμαστε αποτελεσματικοί και στην ίδια μας τη ζωή, 
– Το κοινωνικό πνεύμα και την αλληλοϋποστήριξη,
– τη θετική αυτό-εικόνα,
– την ενσυναίσθηση, 
– το σεβασμό στις αξίες και στη θέση κάθε πολίτη,
– τον υγιή ανταγωνσμό και την κοινωνική εξέλιξη, 
– την κοινωνική υπευθυνότητα και τον εποικοδομητικό διάλογο για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να κάνουν καλύτερο τον κόσμο. 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: «Η ζωή μας ένα Ταξίδι… Η ζωή μας είναι Τέχνη.»  Παρουσίαση των παιδιών.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣ:

  • Εκπαιδευτικό τμήμα Φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών.
  • Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών.
  • Ορφανοτροφείο Θηλέων Πατρών.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ: «Ορφικός Ύμνος Μουσών» . Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: « Όνειρο μου» Γιάννα Τερζή- Eurovision 2018 Greece.

Η  απονομή έργων έγινε στα εξής ιδρύματα:

1.Εκπαιδευτικό

Φυλακών Αγ. Στεφάνου Πατρών.

2.Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών.

3.Ορφανοτροφείο Θηλέων Πατρών.

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τα νήπια και τα προνήπια του ολοήμερου τμήματος

 του 15Ο  Νηπιαγωγείου Πατρών

 το σχολικό έτος 2017-2018

στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού  προγράμματος  Etwinning   με τίτλο <<Τέχνη τέχνη είσαι εδώ>>.

To έργο γλυπτό με τίτλο :  ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ- ΙΚΑΡΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

   

 το χαρίζουμε στο εκπαιδευτικό τμήμα Β ΣΧΟΛΕΙΟ –Β ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ  των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Το έργο παρέδωσαν τα νήπια στον Γεράσιμο Αντύπα 

ΠΕ85 Χημικός Μηχανικός

Δ/ντής 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας (Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου) – ΒΙΠΕ Πατρών 

και είπαν:

<<Αυτό το υπέροχο γλυπτό 

που θυμίζει Ίκαρο-Δαίδαλο

Ελευθερία και χαρά

Θέλουμε να  το αφιερώσουμε 

στο  εκπαιδευτικό ίδρυμα των φυλακών

τμήμα Β Σχολείο Β Ευκαιρίας

για να θυμάστε πως

η ελευθερία του ανθρώπου

είναι το ύψιστο αγαθό

αλλά χρειάζεται μαζί

σύνεση και λογική!!!!!>>

To έργο με τίτλο :  Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

  

το χαρίζουμε στο Νοσοκομείο Παίδων Καραμανδάνειο Πατρών.

Το έργο παρέδωσαν τα νήπια στην διοικήτρια Καραμανδάνειου  Νοσοκομείου Παίδων Πατρών κ. Βασιλική Γεωργιοπούλου

και είπαν:

Το μικρό πρίγκιπα

αφιερώνουμε για το

Νοσοκομείο των παιδιών

Το Καραμανδάνειο το ξακουστό

και ευχόμαστε όλα τα παιδιά 

να έχουν υγεία και χαρά

κι ένα πολύτιμο για όλους

τριανταφυλλάκι στην καρδιά.

To έργο με τίτλο :  ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

  

 το χαρίζουμε στο ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους τα νήπια παρέδωσαν ένα αντίγραφο του έργου  στην διοικήτρια του Ορφανοτροφείου θηλέων Πατρών κ. Ολυμπία Ζώη και είπαν:

Το παιδί με το περιστέρι της Ειρήνης

του ξακουστού ζωγράφου Πικάσσο

επιλέξαμε για σας

Το Ορφανοτροφείο της 

μεγάλης αγκαλιάς

που είναι από τα χρόνια τα παλιά

κόσμημα της πόλης και των Πατρινών

για το έργο που επιτελείτε 

το τόσο σημαντικό.

Την επόμενη ημέρα το αυθεντικό έργο παραδόθηκε στο χώρο του Ορφανοτροφείου στην ΤΡΙΑΝΤΕΙΟ ΒΙΛΛΑ και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα παιδιά από κοντά και να ανταλλάξουμε ευχές και αγάπη!!!.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ: Μουσική : Ωδή στη Χαρά Μπετόβεν.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΠΗΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΥΑΛΙΑ.

ΛΗΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΟΡΤΗΣ.

   

Με το τέλος της γιορτής είδαμε  την έκθεση ορισμένων έργων τέχνης από τα παιδιά.

 

Τέχνη είναι η ζωή μας…. Το αριστούργημα που τη χτίζεις στο παρόν με σχέδιο από το παρελθόν και με ένα μέλλον ως συνέχεια της Τέχνης που δεν έχει τέλος και αρχή!!!

Όλοι μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο!!!!!!

Η τελευταία ανάθεση του έργου ήταν επίσης πολύ όμορφη και συγκινητική.Μετά την δωρεά έργων από όλα τα σχολεία… Φωτογραφίες κι ένα μικρό κείμενο για να φτιάξουμε  όλοι μαζί το περιοδικό της εθελοντικής δωρεάς της τέχνης.

https://www.canva.com/design/DAC4qUnNDCE/view?utm_content=DAC4qUnNDCE&utm_campaign=designshare&utm_medium=embeds&utm_source=link

και συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους γονείς για την αξιολόγηση του έργου μας:

Και λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων Δώσαμε το παρόν στην Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας από Δευτέρα 11 Ιουνίου ως Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 στην Πλατεία Γεωργίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου) !!!!!!!!

 

Και φυσικά ώρα για παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Επισκεφτήκαμε το  9ο Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η .Και τι δεν είδαμε και τι δεν χαρήκαμε:«Μουσικά παραμύθια», «Αφήγηση ιστοριών», «Η χώρα των χρωμάτων», «Ερευνητές των μαθηματικών», «Παραδοσιακά παιχνίδια», «Κουκλοθέατρο για όλους», «Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», «Διαπολιτισμική αγωγή», «Παιχνίδια Τσίρκου» και «Δημοτικά τραγούδια και χοροί».Διασκέδασαν πολύ οι μικροί μας μαθητές!!!!!!!!!!!!!Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους καθηγητές και στις φοιτήτριες/ες για το Παιδικό Φεστιβάλ του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου μας!!! 

Την τελευταία μέρα  πήραμε  τα ενδεικτικά μας……….

 

τα δώρα μας………………

τους φακέλους μας…………με 2 αναμνηστικές τσάντες :μια με το λογότυπο του σχολείου μας προσφορά γονέα του σχολείου μας και μια από το πρόγραμμα Teachers 4 Europe φιλοτεχνημένες με το συντριβάνι της καρδιάς μας και θέμα του αντίστοιχου προγράμματός μας.

         

τους επαίνους μας και τα λόγια του αποχαιρετισμού:

  

Συγκίνηση και όμορφα συναισθήματα μοιραστήκαμε ……  

Χαρήκαμε από το σύλογγο γονέων παγωτά κι ένα υπέροχο συντριβάνι σοκολάτας :

  

 

Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν , πρόσφεραν και μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευχόμαστε να έχουμε ένα όμορφο και ξέγνοιαστο  καλοκαίρι!!!!!

Ευχαριστούμε πολύ το patras events και το dete.gr για το αφιέρωμα ως αναφορά την δράση μας.

https://www.patrasevents.gr/article/353825-ethelontiki-dorea-ergon-tou-15ou-nipiagogeiou-patron-se-idrimata-tis-polis-foto

 

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/490946

 

Οι μικροί μας μαθητές και το διδακτικό προσωπικό σας ευχόμαστε  υγεία και χαρά  και σας χαρίζουμε την αγάπη μας με τις ζωγραφιές μας και τις κατασκευές!!!!!!!.

 

    

 

Το διδακτικό προσωπικό του 15 Νηπιαγωγείου Πατρών

ΑγγελογιαννοπούλουΔήμητρα

Σεβαστιανή Ρούλια

Ιωάννα Φερμελή

Πετροπούλου Ασπασία

 πολύτιμη η φετινή συνεργασία με τις ασκούμενες φοιτήτριες του προγράμματος ΕΣΠΑ:

Παπαδογκωνάκη Χριστίνα

 και Κορομπίλη Κωσταντίνα. 

                                              Η  Προϊσταμένη του  Νηπιαγωγείου

                                                              Παγανιά Γεωργία.