ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ….ΟΝΕΙΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ.Τeacher 4 Europe. Α μέρος:Πάτρα-Γερμανία.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Τ4Ε με τίτλο Συντριβάνι και νερό…….όνειρο Ευρωπαϊκό. 

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα και αυτή τη χρονιά  θα γεμίσει τους παλιούς μαθητές αναμνήσεις και θα νοιώσουν τη χαρά μιας όμορφης συνέχειας από το περσινό πρόγραμμα μας <<Της Ευρώπης χρώματα της αγάπης αρώματα>>με θέμα τους Φάρους και συγχρόνως μαζί με τους καινούργιους φίλους  και συμμαθητές  θα μας δώσει  ένα δυνατό κίνητρο για νέα μάθηση και συνεργασία!!!

Μέσα από φανταστικά ταξίδια –παραμύθια και δράσεις  μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε όμορφα μέρη και παράλληλα   αισθανόμαστε πως  είμαστε μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας χωρίς σύνορα με όνειρα γιατί :

ΣΥΝΟΡΑ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ!!!!!

Με αυτή τη φαντασία οδηγό φέτος θα γνωρίσουμε τα ωραιότερα Σιντριβάνια και πλατείες της Ευρώπης .

Σκοπός του προγράμματος μας είναι  να αγαπήσουμε την πόλη μας και να γνωρίσουν την Ευρώπη και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την συνεργασία και την ομαδικότητα καθώς και το να αποκτήσουμε  διαπολιτισμική ενσυναίσθηση.

Βρήκαμε τη θέση της πόλης μας στο χάρτη της Ελλάδας και εν συνεχεία τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη.

     

Ακούσαμε και ζωγραφίσαμε το μύθο της Ευρώπης.

Η επιλογή για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η ενασχόληση μας με τις Τέχνες στο καινοτόμο πρόγραμμα του eTwinning και μέσα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής γνωρίσαμε τα αξιοθέατα της πόλης μας και τα πιο ωραία συντριβάνια της.

Ασχοληθήκαμε με την αγαπημένη πλατεία των παιδιών της πόλης μας την πλατεία Γεωργίου και τα υπέροχα σιντριβάνια που την διακοσμούν και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να βγούμε έξω από τα σύνορα της χώρας μας !!!

  

Παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι  Η Ευρώπη των αξιών

εκφράσαμε τα θέλω μας και τα όνειρα μας και ζωγραφίσαμε την πλατεία των ονείρων μας.

Με την ενασχόληση μας με την Τέχνη της Μουσικής διαβάσαμε το παραμύθι Οι Μουσικοί της Βρέμης

και έτσι ξεκίνησε το πρώτο μας Ευρωπαϊκό ταξίδι στη Γερμανία  με τη βοήθεια της μασκότ <<Ο Πατρινούλης Ευρωπαίος>>

και τον ταξιδιωτικό μας οδηγό.

     

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ :Χώρα των ποιητών , των στοχαστών , των αθλητών  των εφευρετών και των παραμυθάδων.

    Η Γερμανία είναι η πατρίδα μεγάλων ποιητών και φημισμένων μουσικών. Ονόματα όπως ο Goethe και ο Günther Grass, ο Bach και ο Beethoven, μαρτυρούν τη μακρά παράδοση μιας εκλεκτής πολιτιστικής σκηνής.

             

  • Πρωτεύουσα: Βερολίνο
  • Επίσημη γλώσσα της ΕΕ: γερμανικά
  • Κράτος μέλος της ΕΕ: από την 1η Ιανουαρίου 1958
  • Σημαία :ΤRICOLORE:μαύρο-κόκκινο-κίτρινο.
  • Είναι η πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Συνορεύει προς τα βόρεια με τη Δανία, στα ανατολικά με την Πολωνία και την Τσεχία, στα νότια με την Αυστρία και την Ελβετία και στα δυτικά με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Η Γερμανία  είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η Γερμανία είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μετανάστευσης μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη μητρόπολη της Γερμανίας είναι το Βερολίνο. Στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συμπεριλαμβάνονται το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία, η Φρανκφούρτη, η Στουτγκάρδη, το Ντίσελντορφ, η Λειψία, η Βρέμη, η Δρέσδη, το Αννόβερο και η Νυρεμβέργη.

  •  Στην κοιλάδα Νεάντερ ανακαλύφθηκαν τα πρώτα μη-σύγχρονα απολιθώματα ανθρώπων. Το συγκεκριμένο είδος είναι γνωστό ως Νεάντερταλ. Τα απολιθώματα Νεάντερταλ 1 έχουν ηλικία 40,000 ετών.

  • To Τείχος του Βερολίνου από την ανέγερσή του στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας.Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας.
  •  9 Νοεμβρίου 1989: Το Τείχος του Βερολίνου πέφτει, ενώνει την Ευρώπη και την αλλάζει για πάντα.
  • Πύλη του Βρανδεμβούργου
    Brandenburger Tor
  • Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας.Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄. Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791. Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και χρειάστηκαν επί πλέον 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το 4τροχο άρμα της νίκης στην κορυφή της πύλης κατασκευάστηκε το 1793 από τον Johann Gottfried Schadow. To μπρούτζινο αυτό άρμα οδηγείται από την θεά της ειρήνης. Το 1806 ο Ναπολέων νίκησε τα ρωσικά στρατεύματα στη μάχη του Jena-Auerstedt και διέταξε το άρμα να μεταφερθεί από το Βερολίνο στο Παρίσι αλλά μετά τη μάχη του Βατερλώ το άγαλμα επέστρεψε θριαμβευτικά στο Βερολίνο και από σύμβολο ειρήνης έγινε σύμβολο νίκης.

    Βρέμη: μια παραμυθένια, ιστορική πόλη του γερμανικού Βορρά.

  •  Βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία, κατά μήκος του ποταμού Weser, περίπου 50 χλμ. νότια από την εκροή του στη Βόρεια Θάλασσα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων γερμανικών πόλεων.

Οι μουσικοί της πόλης της Βρέμης

Στη «διαδρομή των καρφιών», ο επισκέπτης συναντά και τους… υπαίθριους μουσικούς της Βρέμης. Το παραμύθι  είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και τόσο στενά συνδεδεμένο με την πόλη, από την εποχή των αδελφών Grimm, όσο και το δημαρχείο της πόλης και η εταιρεία Roland. Ένα άγγιγμα στα πόδια του γαϊδάρου, λέγεται πως φέρνει τύχη. Και όταν κάποιος το κάνει σωστά, έχει στη… διάθεσή του μια ευχή. Το σημαντικό είναι να τρίψει ελαφρά και με τα δύο χέρια τα πόδια του γαϊδάρου. Αν χρησιμοποιήσει μόνο το ένα χέρι, οι κάτοικοι της Βρέμης λένε ότι «δύο γάιδαροι χαιρετιούνται»!

Η φιγούρα των υπαίθριων μουσικών, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της πόλης και παρουσιάζεται στα περισσότερα σουβενίρ.

Πλατεία Marktplatz και Δημαρχείο

Απαράμιλλο έμβλημα της πόλης παραμένει το μεγαλοπρεπές Δημαρχείο (Rathaus)  καθώς και η σεβάσμια φιγούρα του Roland (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), του προστάτη του Εμπορίου, αλλά και πολιούχου της πόλης ο οποίος την ίδρυσε, στην ιστορική κεντρική πλατεία ο οποίος κρατάει το «Σπαθί της Δικαιοσύνης».

 

Μουσεία, επιστήμη και πολιτισμός

Avant-garde, κλασικά, παραδοσιακά, φυσικής ιστορίας και επιστήμης, τα μουσεία της Βρέμης ρίχνουν φως σε πολλές πλευρές του πολιτισμού και της επιστήμης και όμορφες γειτονιές με πανέμορφα σπίτια και συντριβάνια!!!!!!!!!!!

Και μετά από όλα αυτά που μάθαμε και είδαμε και ακούσαμε για αυτή την χώρα την αποδώσαμε εικαστικά με μία τεράστια αφίσα …..

 

    

 

την υπέροχη αυτή εργασία την βάλαμε και έξω από την τάξη για να την δουν οι συμμαθητές μας από το δημοτικό που πάντα μας θαυμάζουν και μας λένε μπράβο στο λεπτό !!!!!

……..ενώ έπεται συνέχεια στα ταξίδια μας……..!!!!!!!!!