Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Ο κόσμος που θέλω να ζήσω!

Global action Days : World Earth Day!
436309984 25759600310320123 8865508787422718815 nΟμαδική εργασία δημιουργία παιδιών με τη χρήση πλαστελίνης και τη φαντασία τους!

Γιορτάζοντας την ημέρα της γής φτιάχνουμε με πλαστελίνη νια όμορφη δημιουργία. Συζητάμε με τα παιδιά τι θα έκανε καλύτερη τη γη μας και σε τι κόσμο ονειρεύονται  να ζήσουν.

Με τη δραστηριότητα θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά  να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και να τα ευαισθητοποιήσουμε  ώστε να αντιληφθούν  ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα προτεραιότητας όλων μας .

Tα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ριζαριού επιλέγουν να ζήσουν σε έναν πολύχρωμο κόσμο,γεμάτο δέντρα λουλούδια και πουλιά, με πράσινα λιβαδια και δάση ,με καθαρά ποτάμια και θάλασσες! Γιατι θέλουν αέρα καθαρό να αναπνέουν!
Θέλω να ζω σε έναν κόσμο με δέντρα σε κάθε γωνιά!
Και όταν ανοίγω το παράθυρό μου για να ακούσω τα πουλιά να τραγουδούν!

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα

 

Global Action Days 2024 (FEE)Μαθαίνουμε την αξία της κομποστοποίησης

Συμμετοχή στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης  διοργανωμένο από το Foundation for Environmental Education, στο πλαίσιο του e Twinning έργου μας ” Τhe way to sustainability ” 

Κάδοι κομποστοποίησης στην αυλή του σχολείου μας!

sos 1ηξΟι κάδοι κομποστοποίησης προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη βελτίωση του εδάφους και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και προσφέρουν πολλά οφέλη, τόσο για τα άτομα όσο και για το περιβάλλον:

Μείωση Απορριμμάτων
Έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Εξοικονόμηση κόστους
Υποστηρίζει την ανάπτυξη των φυτών
Μειώνει τη χημική εξάρτηση
Ενθαρρύνει τη βιοποικιλότητα

Μείωση απορριμμάτων: Η κομποστοποίηση εκτρέπει τα οργανικά απόβλητα από τους χώρους υγειονομικής ταφής, μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές.
Έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Η διαδικασία κομποστοποίησης διασπά την οργανική ύλη σε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γνωστό ως χούμο, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη δομή του εδάφους, τη γονιμότητα και τη διατήρηση της υγρασίας.
Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: Όταν τα οργανικά απόβλητα αποσυντίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Αντίθετα, η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων βοηθά στον μετριασμό αυτών των εκπομπών.
Εξοικονόμηση κόστους: Η παραγωγή του κομπόστ σας μειώνει την ανάγκη για λιπάσματα από το κατάστημα και τροποποιήσεις εδάφους, εξοικονομώντας χρήματα μακροπρόθεσμα.
Υποστηρίζει την ανάπτυξη των φυτών: Το κομπόστ εμπλουτίζει το έδαφος με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προάγοντας την υγιέστερη ανάπτυξη των φυτών και ισχυρότερα ριζικά συστήματα.
Μειώνει τη χημική εξάρτηση: Η χρήση κομπόστ μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, οδηγώντας σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη προσέγγιση στην κηπουρική και τη γεωργία.
Εξοικονόμηση νερού: Το κομπόστ βελτιώνει τη δομή του εδάφους, βοηθώντας το έδαφος να διατηρήσει την υγρασία και μειώνοντας την ανάγκη για άρδευση.
Ενθαρρύνει τη βιοποικιλότητα: Το υγιές έδαφος υποστηρίζει διάφορους πληθυσμούς μικροοργανισμών, εντόμων και άλλων ωφέλιμων οργανισμών ζωτικής σημασίας για την υγεία του οικοσυστήματος.
Οικοδόμηση κοινότητας: Οι πρωτοβουλίες κομποστοποίησης μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της κοινότητας φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά για να εργαστούν για έναν κοινό περιβαλλοντικό στόχο.

Εκπαιδευτικές ευκαιρίες: Η κομποστοποίηση παρέχει πρακτικές εμπειρίες μάθησης σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, την περιβαλλοντική διαχείριση και τη σημασία της ανακύκλωσης οργανικών υλικών.

Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα