Νηπιαγωγείο Ριζαριού: Συμμετοχή σε Erasmus+ KA1,ως φορέας υποδοχής κι επιμόρφωσης

good 2Στο πλαίσιο του Erasmus+ KA1 ,Staff mobility/ Job Shadowing 2022-2023, Ισπανοί εκπαιδευτικοί απο το Vigo ,επισκέφτηκαν την πόλη των Τρικάλων και συγκεκριμένα το Νηπιαγωγείο Ριζαριού, με σκοπό την επιμόρφωσή τους σε δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με τη μέθοδο STEM .
Υπεύθυνη επιμόρφωσης είναι η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ριζαριού κ. Μαγκιώση ‘Αννα που ειδικεύεται στη διδασκαλία «Out door» δραστηριοτήτων και φορέας υποδοχής το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων, κατόπιν επιλογής του.
O τίτλος του σχεδίου είναι : “Our eco-school is blooming”.
Οι Ισπανοί συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υποδειγματικές διδασκαλίες με τη συμμετοχή παιδιών τόσο πάνω στη χρήση των ΤΠΕ στο Νηπιαγωγείο ,όσο και σενάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και STEM μέσα κι έξω από την τάξη,που επιλέχτηκαν ειδικά για την επιμόρφωσή τους.
Μια απ αυτές είναι και η δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου μας και στο γειτονικό πάρκο και η παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγραμματος σε συνεργασία με το ΚΕΠ Τρικάλων -Περτουλίου !
sos 1e Good 1
Επίσης θα επισκεφτούν ιστορικά μνημεία κι άλλα αξιοθέατα της περιοχής των Τρικάλων ,όπως τα Μετέωρα ,το γεφύρι της Πύλης, το κάστρο των Τρικάλων, το πάρκο του Ματσόπουλου, το Μουσείο Τσιτσάνη, το Οθωμανικό τέμενος και την κεντρική γέφυρα των Τρικάλων και θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν πιάτα της παραδοσιακής και σύγχρονης κουζίνας της περιοχής μας.
good 3 good 5
Η διάρκεια της εδώ παραμονής των Ισπανών συναδέλφων είναι πέντε ημέρες (23 -27 Απριλίου 2023 )και η κινητικότητα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Εθνική αρχή της Ισπανίας.
Τα σχολεία που έχουν εμπλακεί στη δράση πρόκειται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και στο μέλλον με αντίστοιχες κινητικότητες κι από τα δύο μέρη.
Οι συνεργασίες Erasmus + θεωρούμε ότι πράγματι ανοίγουν φτερά ,εδραιώνουν φιλίες και συνεργασίες και διευρύνουν ορίζοντες!
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη.
Επιμέλεια άρθρου: ‘Aννα Μαγκιώση

Συμμετοχή σε επιμορφωτικού σεμιναρίου του Saferinternet 4kids”Γίνε ήρωας του διαδικτύου”

Eπιμορφωτικό σεμινάριο  του  Saferinternet “Γίνε ήρωας του διαδικτύου”

Το  επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο:  “Γίνε ήρωας του διαδικτύου”παρακολούθησαν και οι δύο εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας ,με στόχο την ενημέρωσή τους και την ανάληψη δράσεων σχετικών με το θέμα. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τηνΤρίτη 4 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00 και ήταν διάρκειας 2 ωρών.

  Διαδικτυο 4Απρλ 23 Anna κατερινα 4 Απρ 23 Διαδικτθο page 0001

Tο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ σε συνεργασία με την Google Hellas συνεχίζει για τρίτη χρονιά την προσφορά μιας σειράς διαδικτυακών μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς (κάθε ειδικότητας) προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους σε καίρια θέματα ασφαλούς πλοήγησης για τα παιδιά. O κύκλος μαθημάτων Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, είναι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης. Τα μαθήματα συνεπικουρούνται από τεχνικές «παιχνιδοποίησης» (gamification) με τη χρήση του Ίντερλαντ (Interland), ενός διαδικτυακού παιχνιδιού δράσης και περιπέτειας που κάνει την εκμάθηση της ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας διαδραστική και διασκεδαστική – όπως ακριβώς είναι και το ίδιο το διαδίκτυο.

Πέντε είναι οι βασικές θεματικές ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας του Κώδικα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου:

  1. Mοιράσου αλλά φυλάξου
  2. Μην την πατάς με την απάτη
  3. Κράτα καλά τα μυστικά σου
  4. Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά
  5. Αν έχεις αμφιβολίες συζητησέ το αμέσως.

Γιατι είναι υποχρέωσή μας να μάθουμε στα παιδιά πως να προστατεύουν τον εαυτό τους

Επιμέλεια άρθρου: Παπαγιάννη Αικατερίνη

Πασχαλιάτικες ευχές και δημιουργίες !

Όταν το λαγουδάκι βάφεται …κίτρινο για να …μη στενοχωριέται το παπάκι που ήταν μόνο του!
Παιδική αθωότητα, ενσυναίσθηση και φαντασία στο έπαρκο!
Γιατί καποιες φορές μπορούμε να διδαχτούμε από τα παιδιά κι ας είμαστε μεγαλύτεροι!
20230403 161056 Στιγμιότυπο οθόνης 925
20230403 161233 20230403 161126
Στιγμιότυπο οθόνης 923 Στιγμιότυπο οθόνης 922
Καλή Ανάσταση.Χρόνια πολλά και Καλό Πάσχα κι απο μάς!
Επιμέλεια άρθρου : Παπαγιάννη Αικατερίνη

Ανάρτηση του Erasmus+ έργου μας στο αποθετήριο SCIENTIX,ως παράγειγμα καλής πρακτικής!

Ακόμη ένα ευχάριστο νέο για το Erasmus+ ΚΑ2 έργο μας “ICT and Robotics in preschool education: A more attractive way of learning” (2019-2022)
Στιγμιότυπο οθόνης 917Μετά από σχετική αξιολόγηση των υπευθύνων της Scientix κοινότητας της European Schoolnet Academy ,το έργο μας κρίθηκε ως καλή πρακτική ,μεταφραστηκε σε 8 γλώσσες κι ανέβηκε κι επίσημα πλέον στο αποθετήριο των #Scientix projects της European Schoolnet Academy (Scientix Projects Repository portal) στις 31/01/2023
Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά υπερήφανοι τόσο εγώ σαν #Scientixambassador  και συντονίστριά του ,όσο και οι συμμετέχοντες Ευρωπαίοι εταίροι μας .
Στο έργο συμμετείχαν έξη σχολεία που εκπροσώπησαν περισσότερους από 1000 μαθητές από τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Λιθουανία, Λετονία, Ισπανία ,Εσθονία και Σουηδία)και συνεργάστηκαν με σκοπό την αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων εκπαιδευτικών και παιδιών του 21ου αιώνα ,ενσωματώνοντας ΤΠΕ,STEM κι εκπαιδευτική ρομποτική στις καθημερινές δραστηριότητες διδασκαλίας / μάθησης.
Project web site: 
Δείγμα τελικών προϊόντων του έργου:

1.Project’s web site with all activities,evaluation and results

2.Face book project’s page:https://www.facebook.com/Erasmus-ICT-STEM-and-robotics-100805238435680 

3.Web page (e bank) with a variety of learning activities for using technology https://sites.google.com/view/itcroboticspreschool/m%C4%81jas

The use of ICT in Kindergarten STEM activities in Kindergarten
Επιμέλεια άρθρου :’Αννα Μαγκιώση