Παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγ/τος  Εrasmus+ ΚΑ 2  με τίτλο  “Learning is interest and fun” 2018-2020

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγ/τος  Εrasmus+ ΚΑ 2 ,τομέας σχολικών συμπράξεων με τίτλο  “Learning is interest and fun” 2018-2020 που υλοποιείται από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  18 Ιουνίου 2019  και ώρα  9.30 π.μ. στον Νηπιαγωγείο Ριζαριού εκδήλωση παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του 1ου έτους του έργου ,ενώ ταυτόχρονα  διοργανώθηκε  κι έκθεση υλικού και παραχθέντων προϊόντων του.Στην παρουσίαση του έργου , που έχει  ως αντικείμενο την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στην προσχολική εκπαίδευση ,παρευρέθηκαν  εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όχι μόνο του σχολείου αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας .

Το πρόγραμμα είναι ένα από τα δύο Erasmus KA2+ (Τομέας Σχολικών Συμπράξεων )που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο Ριζαριού για τη διετία 2018-2020 ,ενώ οι εκπαιδευτικοί του συμμετέχουν και σε τρίτο προγ/μα Erasmus+KA1 (κινητικότητας προσωπικού)Στη σύμπραξη συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Εσθονία και Ισπανία και τον συντονισμό του έργου έχει η Εσθονία.

       

Η παρουσίαση του έργου έγινε από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κ. Μαγκιώση Άννα  η οποία  είναι και η συντονίστρια αυτού του προγ/τος όπως και των υπολοίπων Εrasmus σχεδίων του σχολείου  και η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε ότι η συμμετοχή σε αυτό το έργο αναμένεται να  έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε κάθε εμπλεκόμενο θεσμικό όργανο.

– τα παιδιά: θα έχουν νέες δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας. Θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στο μέλλον για τη μάθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και θα αποκτήσουν νέες σημαντικές δεξιότητες από πολύ μικρή ηλικία ώστε η μετάβασή τους στο δημοτικό να είναι πιο ομαλή και πιο επιτυχημένη.

– οι εκπαιδευτικοί : θα βελτιώσουν  τις τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητές τους και θα κερδίζουν πολλές νέες ικανότητες κατά τη διάρκεια του έργου και θα είναι σε θέση να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους στο μέλλον μέσα στο ίδρυμα και εκτός.

-τα  ιδρύματα:  κάθε ίδρυμα θα αποκτήσει  ποικιλία εκπαιδευτικών ρομπότ, έξυπνων συσκευών κι  εξοπλισμού ΤΠΕ. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν δεξιότητες για να χρησιμοποιούν εφαρμογές και ιστοσελίδες για τη δημιουργία παιχνιδιών για μάθηση.

Η ιστοσελίδα για τα εκπαιδευτικά υλικά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι ελεύθερα διαθέσιμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Θα υπάρξει μια ποικιλία μαθησιακών δραστηριοτήτων για τη χρήση τεχνολογίας, μια λίστα εφαρμογών και διαδικτύου sites για δημιουργία  εκπαιδευτικού υλικού που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα αποτελέσματα  μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά ,καθ’ ότι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί απέκτησαν πλέον την ευχέρεια να διαχειρίζονται αρκετά νέα εργαλεία ιστού και έμαθαν να χρησιμοποιούν τις «έξυπνες συσκευές» ενσωματώνοντάς τις στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης μέσα στην τάξη.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι γονείς  είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε κάποια από αυτά τα νέα εργαλεία ιστού  και παρακινήθηκαν να δημιουργήσουν μόνοι τους πάζλ, κολλάζ και ταινίες χρησιμοποιώντας τις δικές τους  φωτογραφίες ,ενώ η εκπαιδευτικός του σχολείου κ Παπαγιάννη Αικατερίνη παρουσίασε ένα δείγμα των νέων εργαλείων ιστού που μάθαμε κι εξήγησε τη χρήση τους στους παρευρισκόμενους.

Το έργο δημιουργήθηκε με σκοπό  την αύξηση των δεξιοτήτων των παιδιών του 21ου αιώνα βαδίζοντας προς την κατεύθυνση της μελλοντικής παιδείας ,έχει διάρκεια 2 έτη και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας ,που είναι και ο Εθνικός φορέας της χώρας μας.

Η δημοσίευση του κειμένου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου και γενικότερα του προγ/τος Erasmus+

Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση

Πραγματοποίηση Ημερίδας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ1

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 και ώρα 7 μ μ ,σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου « Πανελλήνιο» πραγματοποιήθηκε  ημερίδα παρουσίασης και διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγ/τος Erasmus ,δράση ΚΑ1 με τίτλο «PROFESSIONAL GROWTH AND QUALITY DEVELOPMENT OF PRESCHOOL EDUCATION» ,κλείνοντας επίσημα το έργο το οποίο υλοποιήθηκε με  επιτυχία τη σχολική χρονιά 2018-2019 από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού και το οποίο είχε και τον συντονιστικό ρόλο.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ftrikalaview.gr%2Fme-exeretiki-epitychia-i-parousiasi-ke-diachysi-ton-apotelesmaton-tou-erasmus-ka1-pou-ylopiise-to-nipiagogio-rizariou

Το σχέδιο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας και ήταν διάρκειας 12 μηνών και οι  χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν  η Πολωνία ,η Σλοβενία ,η Εσθονία και η Ελλάδα.

Η ημερίδα η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία απευθυνόταν όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς και γονείς  αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο προκειμένου να ενημερωθούν για τα οφέλη από την εμπλοκή ενός σχολείου σε προγράμματα Erasmus+ και τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν Τρικάλων κ Κωνσταντάκος Γεώργιος, ο οποίος προλόγισε και χαιρέτησε την εκδήλωση , ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ Δημήτριος Καραθάνος ,ο οποίος ανέλαβε τον επίλογο και κλείσιμο της ημερίδας , η πρώην αντιδήμαρχος και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων κ Ντίνα Δήμα  ,γονείς μαθητές ,εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμίδων και αρκετοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.

  

Το πρόγραμμα περιλάμβανε στο πρώτο μέρος αναλυτική παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος ,αποτελέσματα οφέλη κι αντίκτυπο από την Προϊσταμένη και υπεύθυνη συντονισμού του όλου προγράμματος κ Μαγκιώση Άννα.  Έκανε επίσης αναφορά και στα άλλα δύο σχέδια Erasmus KA2 που υλοποιεί το σχολείο “ My culture,your culture,our culture ” και “ Learning is interesting and fun”παρουσιάζοντας ένα μικρό δείγμα αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Ακολούθησε η περιγραφή επιμόρφωσης, εμπειριών κι εντυπώσεων  από την κ Παπαγιάννη Αικατερίνη εκπαιδευτικό του σχολείου η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε κινητικότητα μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος και ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός της.

Στο δεύτερο έγινε παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού και μικρή επίδειξη από μαθητές ενώ  δόθηκε η ευκαιρία και στους παρευρισκόμενους να πειραματιστούν με το υλικό.

   

Το έργο αυτό δεν ενίσχυσε μόνο το επαγγελματικό προφίλ των εκπαιδευτικών αλλά συνέβαλε επίσης στην προώθηση της δημιουργικότητας των παιδιών και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους μέσω των ευκαιριών που προσφέρθηκαν από τη χρήση έξυπνων συσκευών και μέσω του πειραματισμού με διαφορετικά υλικά, τη μάθηση μέσω παιχνιδιού, τη συνεργασία με άλλα παιδιά, την τήρηση των κανόνων και ευθυνών και  την αποδοχή της ποικιλομορφίας των άλλων.

Το σχολείο εμπλούτισε  τη δράση του με συμμετοχή του στο έργο αυτό κι αύξησε το γόητρό του τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο μέσω των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του έργου σε διάφορα εκπαιδευτικά sites και  μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης .

Με τη συμμετοχή μας σε διακρατικές συνεργασίες και δίνοντας στους εκπαιδευτικούς μας τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να πάρουν μέρος στη διαδικασία μάθησης σε σχολεία μιας άλλης χώρας, να πειραματιστούν με νέους τρόπους διδασκαλίας ,να γνωρίσουν τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι και να κατανοήσουν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στον τομέα της εκπαίδευσης, ενισχύοντας συγχρόνως την ευρωπαϊκή πτυχή της κοινής εκπαίδευσης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση και η ημερίδα έκλεισε σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία και μαζί της έκλεισε κι ο κύκλος ενός αρκετά αξιόλογου σχεδίου που έδωσε την ευκαιρία στο Νηπιαγωγείο Ριζαριού να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον καινοτόμα Νηπιαγωγεία της περιοχής μας.

Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση

 

Πρόσκληση συμμετοχής σε ημερίδα Erasmus (KA1)

 

To Νηπιαγωγείο Ριζαριού διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγ/τος Erasmus ,δράση ΚΑ1 με τίτλο “PROFESSIONAL GROWTH AND QUALITY DEVELOPMENT OF PRESCHOOL EDUCATION” ,κλείνοντας επίσημα το έργο το οποίο υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία τη σχολική χρονιά 2018-2019 από το συγκεκριμένο σχολείο και το οποίο είχε και τον συντονιστικό ρόλο.Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας και ήταν διάρκειας 12 μηνών .Η ημερίδα απευθύνεται όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο προκειμένου να ενημερωθούν για τα οφέλη από την εμπλοκή ενός σχολείου σε προγράμματα Erasmus+.

Υπεύθυνη του όλου έργου είναι  η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κ Μαγκιώση ‘Αννα ,η οποία και διαθέτει εξαιρετική πείρα διαχείρισης διακρατικών προγραμμάτων.

Το έργο σχεδιάστηκε με σκοπό  την ενθάρρυνση της περαιτέρω κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών μας  στα πλαίσια της δράσης Job shadowing και την τοποθέτηση δυο εκ των εκπαιδευτικών μας σε τρία διαφορετικά σχολεία εταίρους, η οποία τους έδωσε  τη δυνατότητα να κάνουν μια άριστη πρακτική εξάσκηση πάνω στις Νέες Τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στον τομέα της εκπαίδευσης ,την επιμόρφωση τους πάνω στις φυσικές επιστήμες (Μέθοδος STEM στην προσχολική εκπαίδευση)και τον τρόπο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Η παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου αλλά και η τοποθέτηση και διδασκαλία σε ένα σχολείο μιας άλλης χώρας αναμφίβολα είναι σημαντική πρόκληση για έναν εκπαιδευτικό και δίνει ευκαιρίες για απόκτηση εμπειριών και γνώσεων, περικλείοντας την Ευρωπαϊκή διάσταση σε κάθε της μορφή, μέσω της συναναστροφής και ανταλλαγής απόψεων με ξένους συναδέλφους.

” ICT and robotics for little children”

Μαζί με το τέλος της σχολικής χρονιάς ένα ακόμη e Twinning  πρόγραμμα που υλοποίησε το Νηπιαγωγείο Ριζαριού για το σχολ.έτος 2018-2019 έφτασε στο τέλος του με επιτυχία!

Πρόκειται για το έργο “ICT and robotics for little children” στο οποίο συμμετείχαν η Γαλλία, η Τουρκία, η Εσθονία ,η Σουηδία και η Ελλάδα .Υπεύθυνη του όλου έργου ήταν η κ. Μαγκιώση Άννα , Δ/ντρια του Ελληνικού Νηπιαγωγείου και το έργο αναπτύχθηκε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου( συνεργασία online)

Σκοπός του έργου ήταν η κατανόηση της σπουδαιότητας της νέας τεχνολογίας  στη ζωή μας ,συμπεριλαμβανομένων του STEAM και της ρομποτικής από τα μικρά παιδιά, μέσω σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων από το πρόγραμμα σπουδών της προσχολικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την έκφραση, την επικοινωνία, την εξερεύνηση, τον πειραματισμό και την αναζήτηση στα χέρια όχι μόνο των μαθητών της προσχολικής εκπαίδευσης αλλά κι όλων των επιπέδων, διότι προσφέρουν μια διαθεματική προσέγγιση σε πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και επιστήμες , διευκολύνει την βαθύτερη κατανόησή τους, ενισχύει την ανάπτυξη της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.

Οι δραστηριότητες του σχεδίου σχεδιάστηκαν προσεκτικά για την επίτευξη των στόχων του έργου. Τα παιδιά μέσω των σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων από την περιοχή της προσχολικής εκπαίδευσης  ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στην έρευνα, την κριτική και την δημιουργική σκέψη μέσω της χρήσης των ΤΠΕ στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία.Οι δραστηριότητες STEAM παρείχαν στα παιδιά  ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας  τους να απαντήσουν σε ερωτήματα και να εμπλακούν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.Μέσω  του STEM ,καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες έγινε ,με βιωματικά projects όπου τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά. Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής τα παιδιά έμαθαν  να προγραμματίζουν ρομπότ μαθαίνοντας τη διαδικασία του προγραμματισμού.

    

  

 

  

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά  μοιράστηκαν τη δουλειά τους με παιδιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία ιστού και περιβάλλοντα στο διαδίκτυο κι έμαθαν για τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών, κατανόησαν την συνύπαρξή τους κι ότι αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου που ονομάζεται Ευρώπη Η χρήση του υπολογιστή τους εξοικείωσε με βασικές λειτουργίες που τους οδηγούν στην ανακάλυψη ενός νέου εργαλείου δημιουργίας και έκφρασης ως μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Το έργο αυτό συνέβαλε στην προώθηση της δημιουργικότητας των παιδιών μέσω των ευκαιριών που προσφέρθηκαν από τη χρήση έξυπνων συσκευών και με πειραματισμό με διαφορετικά υλικά, τη μάθηση μέσω παιχνιδιού, τη συνεργασία με άλλα παιδιά, την τήρηση των κανόνων και ευθυνών και  την αποδοχή της ποικιλομορφίας των άλλων.

  

 

Όμως  το έργο δεν σταμάτα εδώ!Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε από την ΕΥΥ e Twinning ότι το Νηπιαγωγείου Ριζαριού είναι ανάμεσα στα 280 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιλέχθηκαν σε πρώτη φάση να υλοποιήσουν e-twinning πρόγραμμα προσανατολισμένο στο STEM την σχολική χρονιά 2019-2020 ,παραλαμβάνοντας από Σεπτέμβριο  τον αντίστοιχο εξοπλισμό ! Έτσι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η εισαγωγή των STEM στο πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου είναι γεγονός και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι αυτό. Διαβάστε σχετικά στον ακόλουθο σύνδεσμο:   http://www.etwinning.gr/news/2016-02-29-10-13-24/829-etwinning-stem 

Νέες προκλήσεις περιμένουν  παιδιά , εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς  από Σεπτέμβριο !

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση

Τέλειωσε κι αυτή η χρονιά ,πέρασε και πάει!

Με μια όμορφη γιορτούλα που χαρήκαμε παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς έληξε κι αυτή η σχολική χρονιά και οι μαθητές μας άλλοι θα ανέβουν το σκαλοπάτι του Δημοτικού σχολείου κι άλλοι θα ξαναγυρίσουν στην πρώτη τους φωλίτσα για έναν ακόμη χρόνο!
 

 

  
Χαρές ,τραγούδια ,γέλια ,παιχνίδι κι όμορφα ρυθμικά που είχαν θέμα τη θάλασσα και το καλοκαίρι γέμισαν την αυλή του σχολείου μας και οι μικροί μας φίλοι πραγματικό το διασκέδασαν και μαζί τους όλοι όσοι παρευρέθηκαν στη γιορτή εκείνη τη μέρα!
Τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα ,διαγωνίστηκαν σε αθλήματα και ομαδικά παιχνίδια ,’έπαιξαν με μπαλόνια και κορδέλες , χόρεψαν στους ρυθμούς του “Τράβα μπρος” και γέμισαν με ροδοπέταλα την αυλή του σχολείου μας που είχαν στα καλαθάκια τους παρουσιάζοντας αντίστοιχα ρυθμικά ! Οι μεγαλύτεροι μαθητές παρουσίασαν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς επίσης και η γιορτή μας έκλεισε με την απονομή των αναμνηστικών και το τραγούδι “Αν όλα τα παιδιά της γης” !
Ανάμικτα τα συναισθήματα ,φορτισμένη η ατμόσφαιρα ,κάποια αόριστη λύπη για τα παιδιά που δεν θα ξαναγυρίσουν στο Νηπιαγωγείο κι ευχές για καλό καλοκαίρι!

“Κλείνει το σχολείο μας ,κλείνουν τα βιβλία κι όλοι λέμε γεια χαρά τώρα στα θρανία” Καλή ξεκούραση λοιπόν και χαρούμενες διακοπές σ όλους ,μικρούς και μεγάλους!

Επιμέλεια άρθρου : Μαγκιώση Άννα

Νηπιαγωγείο Ριζαριού : 2η κινητικότητα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγρ/τος Erasmus +ΚΑ229 “My culture, your culture, our culture”

Στα πλαίσια της δράσης ΚΑ229 ,του τομέα σχολικών συμπράξεων του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus +με τίτλο: «My cultureyour cultureour culture» πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα εβδομάδα του Ιουνίου η 2η κινητικότητα του προγ/τος κατά τη διάρκεια της οποίας, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν  την όμορφη πρωτεύουσα της Λιθουανίας  Vilnius  προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα μιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας , συμμετέχοντας σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που επιλέχτηκαν για τον σκοπό αυτό.

  

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενώνει εκπαιδευτικούς και μαθητές της Ευρώπης και τους δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουν, ιδέες κι απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χώρων, να γνωρίσουν την κουλτούρα άλλων λαών, αλλά και να επεξεργαστούν διάφορα θέματα από κοινού, δίνοντας η κάθε χώρα το δικό της χρώμα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «My cultureyour cultureour culture» έχει ως θέμα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα πολιτισμού και λαϊκής  παράδοσης. Το εταιρικό σχολείο που μας υποδέχτηκε είναι το Νηπιαγωγείο Vilniaus r. Mickunu vaiku lopselis- darzelis, που λειτουργεί ως πρότυπο στην περιοχή του με πολύ αξιόλογες δράσεις .Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Μαγκιώση Άννα και Παπαγιάννη Αικατερίνη

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των λαών της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απουσία πολιτισμικού γραμματισμού που οδηγεί στην κατανόηση ότι είναι καθήκον όλων μας η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω δραστηριοτήτων πολιτιστικής εκπαίδευσης που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία.

    

  

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Λιθουανία  κι Ελλάδα η οποία είναι και το σχολείο συντονισμού. Το σχολείο που εκπροσωπεί τη χώρα μας είναι το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων  που είναι  προς τιμή μας και το συντονιστικό σχολείο με  κύρια συντονίστρια του όλου έργου τη Διευθύντρια του κ. Μαγκιώση Άννα.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάμβανε ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, εθιμοτυπικές επισκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισκέψεις σε μουσεία κι ιστορικά μνημεία της περιοχής, επισκέψεις σε εργοστάσια, βιοτεχνίες κι εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων του της Λιθουανίας, επισκέψεις σε σχολεία διαφόρων βαθμίδων εκπ/σης, τουριστική ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής  και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν συγχρόνως την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση της Λιθουανικής κουλτούρας, συμμετέχοντας βιωματικά σε διάφορες δραστηριότητες

Οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμφίβολα  με νέες γνώσεις κι εμπειρίες σχετικά με την κουλτούρα της Λιθουανίας!

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 2 ετών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   

   

    

     

  

  

          

  

      

Επιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση  ‘Αννα