ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΑΜΠΑ ,ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Παρακολουθήσαμε το βίντεο του Eric Carle (στα αγγλικά ) το οποίο μεταφράσαμε στα παιδιά…

Η Άννα κοίταξε τον ουρανό και είδε το φεγγάρι. Ήταν όμορφο και φαινόταν τόσο κοντά. “Μπαμπά μου, σε παρακαλώ φέρε μου το φεγγάρι”, είπε στο μπαμπά της. Εκείνος πήρε μια μεγάλη σκάλα, ανέβηκε στο φεγγάρι και την κατάλληλη στιγμή το πήρε στα χέρια του και το κατέβασε στην κόρη του.

Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε το παραμύθι…αναλάβαμε  ρόλους  και ξεκινήσαμε…

Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν για τη φύση, τον ουρανό τις φάσεις του φεγγαριού, με τον μαγικό τρόπο του Eric Carle.

Ξεκινήσαμε λοιπόν και εμείς να  φτιάξουμε το δικό μας φεγγάρι …

Έτοιμα τα καταπληκτικά έργα και των δυο τμημάτων μας!!!

ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ

Παρακολουθήσαμε το βιντεάκι με τη Μέρα και Νύχτα και ξεκινήσαμε …

 Παρουσιάζουμε στα παιδιά την υδρόγειο σφαίρα…  περιγράφουν αυτό που βλέπουν: είναι μια μεγάλη μπάλα, είναι σαν πορτοκάλι, είναι η Γή μας, ζουν άνθρωποι, ζωάκια, πουλάκια, είναι ένας πλανήτης και περιστρέφετε γύρω από τον εαυτό της.

Καθώς η γη γυρίζει, οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν το μισό της επιφάνειάς της, το οποίο έχει ημέρα.

Το άλλο μισό έχει νύχτα.

 Η γη γυρίζει και όταν η Ελλάδα φωτίζεται από το φακό έχουμε μέρα, όταν δε φωτίζεται έχουμε νύχτα.

Προσπαθούμε στη συνέχεια να βάλουμε στη σειρά τις φάσεις της σελήνης και να κατανοήσουμε τη χρονική διαδοχή της μέρας και της νύχτας αφού πρώτα είπαμε τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και τι κατά τη διάρκεια της νύχτας…

Στη συνέχεια σχεδιάσαμε τη μέρα με σπιτάκια από χρωματιστά χαρτόνια κάνσον. Στη συνέχεια φωτοτύπησα την εικόνα και δημιούργησα τη νύχτα.  Προσπαθήσαμε να βρούμε την αρχική μας εικόνα. Τα πήγαμε τέλεια!!!

 

Στη συνέχεια στολίσαμε τις ζωγραφιές μας με στοιχεία της ημέρας και της νύχτας …

και φτιάξαμε τη δική μας Πολιτεία…

και συνεχίζουμε…

ΧΙΟΝΟΠΑΙΖΟΥΜΕ

Με αφορμή τον χιονισμένο καιρό και το κρύο ευκαιρία λοιπόν να ακούσουμε το παραμύθι:

«Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει»  του Μάνου Κοντολέων

  από το Youtube το οποίο συζητήσαμε, και παίξαμε ερωτήσεις  κατανόησης βλέποντας τις εικόνες του παραμυθιού. Για να δούμε ποιος έχει δυνατή μνήμη;

Στη συνέχεια κάναμε ασκήσεις παρατηρητικότητας. Τι λείπει από τον χιονάνθρωπο; Δείτε τον χιονάνθρωπο. Παρατηρείστε τον προσεκτικά. Τι φοράει, τι κρατάει κτλ.

Φτιάξαμε  σύνθετες λέξεις με την λέξη χιόνι…όπως χιόνι+νερό=χιονόνερο, χιόνι+μπάλα= χιονόμπαλα, χιόνι+άνθρωπος=χιονάνθρωπος κ.τ.λ

Δεν γινόταν να μην ασχοληθούμε με τον κύκλο του νερού.

Τι έγινε όταν έλιωσε ο χιονάνθρωπος; Γιατί οι σταγόνες ανέβηκαν ψηλά; Πως λέγετε αυτό; Τι σχημάτισαν οι σταγόνες όταν συγκεντρώθηκαν στον ουρανό; Πως λέγετε αυτό; Τι έγινε όταν το σύννεφο έφτασε πάνω από το χιονισμένο βουνό; ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ

 Είδαμε το βίντεο. «Ο Κύκλος του νερού» και την ιστορία του σταγονούλη και  ετοιμαστήκαμε για πειράματα…

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

1.Γεμίζουμε τα 3/4 ενός βάζου με νερό βρύσης και το υπόλοιπο 1/4 με χιόνι από την χιονισμένη αυλή μας…εκεί δυσκολευτήκαμε λίγο και χρησιμοποιήσαμε μετά   αφρό ξυρίσματος για καλύτερο αποτέλεσμα ώστε να δημιουργήσουμε ένα λευκό σύννεφο. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το χρώμα ζαχαροπλαστικής πάνω στον αφρό. Καθώς γεμίζει το σύννεφό μας, το χρώμα ζαχαροπλαστικής θα πέσει μέσα στο νερό, δημιουργώντας βροχή.

2. Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα. Παρατηρούμε πως όταν ζεσταθεί πολύ το νερό από υγρό γίνεται αέριο. Το νερό γίνεται ατμός. Τοποθετούμε πάνω από το μπρίκι ένα καπάκι, ώστε ο ατμός που βγαίνει να μην βρίσκει άλλη διέξοδο και να ακουμπά πάνω του. Παρατηρούμε τότε πως ο ατμός, συγκεντρωμένος πάνω στο καπάκι ξαναγίνεται νερό, όπως συμβαίνει με την βροχή και πέφτει.

Στη συνέχεια φτιάξαμε κατασκευούλα έναν χιονάνθρωπο με τα γράμματα του ονόματος μας. Μετρήσαμε και σχεδιάσαμε  τόσα κυκλάκια όσα και τα γράμματα μας. Πήραμε βατονέτες τις βουτήξαμε στο χρώμα και  χιονίσαμε το χιονάνθρωπο.

Χιονοπόλεμο με έναν χιονάνθρωπο…

Ένα παιδάκι γίνεται χιονάνθρωπος και με χάρτινες  χιονόμπαλες απο χαρτί Α4 που φτιάξαμε προσπαθούμε να πετύχουμε τον χιονάνθρωπο. Γράφουμε τις φορές που πετύχαμε το στόχο. Νικητής αυτός που στόχευσε περισσότερες φορές.

Μαθηματικά με αφορμή  τη μύτη του χιονάνθρωπου…

Ακούσαμε το παραμύθι μελοποιημένο , και το δραματοποιήσαμε…

Ρίχνει το παιδί  το ζάρι, αναγνωρίζει την ποσότητα και στοιβάζει στη μύτη του χιονάνθρωπου τόσα καρότα όσα δείχνει το ζάρι και στη συνέχεια επειδή το σπουργιτάκι πεινάει  ξαναρίχνει και αφαιρεί τόσα καρότα όσα λέει το ζάρι… τα παιδιά μετρούν, αφαιρούν και προσθέτουν… ιδέα  εδώ.  https://nipiablog.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html?fbclid=IwAR2Zuk_pCXU1sVHv_kGfhvuTog2Po0XgzoMvvXhr346Bey7OpxeLF3SDWvg

Καλή μας διασκέδαση!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Γονέων φρόντισε να μοιράσει σε κάθε τάξη βασιλοπιτάκια και επίσης στους εκπαιδευτικούς μια βασιλόπιτα ξεχωριστά…οι τυχεροί των φλουριών πήραν ωραία δώρα. Παζλ τα παιδάκια μας ο μικρός Γιώργος και μικρή μας Αθηνά… και στυλό στον τυχερό νοσηλευτή μας κ. Κλεάνθη. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με Υγεία, Χαμόγελα και Αισιοδοξία!

     

 

ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ 2021…

Ευχές για το 2021 απο τα μικρούλια μου…Ακούστε μας!!!

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ

Έτσι και εμείς αυτές τις μέρες αφιερώσαμε χρόνο και ενθαρρύναμε τα μικρούλια να ανοίξουν και να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ελπίδες, και τα όνειρα τους τη χρόνια που μας πέρασε του 2020…

Τραβήξαμε τυχαία μια καρτούλα , ζωγραφίσαμε και γεμίσαμε το βάζο με τις αναμνήσεις και τις ελπίδες μας για το 2021…

Όταν δεν έβλεπα τους φίλους μου…

   

Στη συνέχεια παίξαμε, αντιστοιχίσαμε και γράψαμε τους αριθμούς του 2021…

Μια αναμνηστική φωτογραφία για  να γεμίσουμε την επόμενη  χρονιά με όμορφες αναμνήσεις.