“Πλάθω λαζαράκια με τα δυο μου τα χεράκια!”

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μία από τις σημαντικές ημέρες της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης και γιορτάζεται το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή τιμάται το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό, τέσσερις μέρες μετά τον θάνατό του, γεγονός που θεωρείται προάγγελος της Ανάστασης του Ιησού.
Η ανάσταση του Λαζάρου συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και την ελπίδα της ανάστασης για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και το Σάββατο του Λαζάρου έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, παρότι είναι ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Τα Λαζαράκια

Τα λαζαράκια είναι παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια που φτιάχνουν κυρίως τα παιδιά και οι νοικοκυρές την παραμονή ή την ημέρα του Σαββάτου του Λαζάρου. Έχουν σχήμα ανθρώπου τυλιγμένου με σεντόνι, όπως φαντάζεται ο λαός τον Λάζαρο στον τάφο του.
Είναι έθιμο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και συχνά τα παιδιά τραγουδούν τα “Λαζαράκια” – παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου – πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.

Τα παιδιά έχοντας μάθει τα κάλαντα του Λαζάρου, πρότειναν να φτιάξουμε στην τάξη μας Λαζαράκια.

Σαν ιδέα ακούστηκε να παραβρεθεί μια γιαγιά μαθητή/τριας προκειμένου να μας μεταφέρει την εμπειρία της, καθώς και άλλες πληροφορίες για τα έθιμα του Πάσχα.

Έτσι, μας επισκέφτηκε η γιαγιά Ελένη που έζησε στην Κανδήλα, όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ρόδο.
Τα νήπια άκουσαν πως τα αυγά τα βάφουν στην Ρόδο την Μεγάλη Πέμπτη και την ίδια ημέρα φτιάχνουν μια κουλούρα για το νονό ή τη νονά.
Τα κουλούρια του Πάσχα τα πλάθουν και τα ψήνουν το Μεγάλο Σάββατο, ενώ το ίδιο βράδυ ετοιμάζουν γεμιστό αρνί το οποίο σιγοψήνεται μέσα σε γάστρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Έμαθαν ακόμη πως εκτός από τα τσουρέκια, στην περιοχή φτιάχνουν και μελεκούνια, ένα είδος νηστίσιμου γλυκίσματος με σουσάμι και μέλι, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
‘Οσο για την Κανδήλα τα παιδιά έμαθαν για τα ανταμώματα, δηλαδή την αφορμή για να γυρίσουν οι ξενιτεμένοι πίσω στο χωριό και να ξανασμίξουν οικογένειες και φίλοι.

Προτού παρασκευάσουμε τα Λαζαράκια μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε τη συνταγή:

Υλικά:

  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκάλι

  • 1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη

  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • Γαρύφαλλα (ολόκληρα) για τα ματάκια

Εκτέλεση:

  1. Ανακάτεψε σε ένα μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

  2. Πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  3. Πλάσε μικρά ανθρωπάκια, σαν σπαργανωμένα (τυλιγμένα) – όπως ο Λάζαρος στον τάφο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λωρίδες ζύμης για να κάνεις “σταυρωτά” τα χέρια στο στήθος, σαν να είναι τυλιγμένα με σάβανα.

  4. Βάλε δύο γαρύφαλλα για ματάκια σε κάθε λαζαράκι.

  5. Τοποθέτησέ τα σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Έχοντας όλα τα υλικά ξεκινήσαμε την παρασκευή τους:

98b6dd39 f007 4120 ac0e 5b3ad00ed4ed122b3868 162c 423d b73c 2f5afe4acda491ca2a27 b658 41a8 8242 0a6f0632e96eaccc5b23 ad2c 45b1 be8b 969a34364d7a122b3868 162c 423d b73c 2f5afe4acda4 148ff5037 0eee 4ed5 87b6 37cb873891c4b3a7a297 3a0e 4ec2 a661 55164bea4d2c 1f309839a 440d 4090 ae8f 172ebec397a39f5b2a14 185b 4b09 bfce 191446c28a05 8c53285f 514c 4840 9439 0c9228cab5f4 449299ac 1426 4e52 bb65 391d3078c4f0 67778dc9 dc2b 4389 bded 0e31cf0329cfcfe46f56 1cd5 417a 9c48 c893a88f124cc7d5645e fe57 4ffa 9be0 5dd31d0cca3ec1f0aeed bfcd 44ad ab98 a691eb8d4c2042335ba6 3351 477e bc85 8fdb47e69690af0b931f d9af 43d4 af5e d6468bb14a3757424909 02a5 44b3 8f70 8e32a161773f4910b6e3 0543 4c5a a9cf 8efb671407b4761cc00e 3517 49f4 9d9f 070f97f5f8c06f85d223 46b7 47a6 aac3 95039c5ca2974c1b5777 df7a 4c79 9bc2 2ea93ab4d3644d97da5c d33d 4180 ab33 b4a1d65d6790

Τα λαζαράκια μας τα πήγαμε στον φούρνο της μαμάς Ντίας και του μπαμπά Νίκου για να ψηθούν.

Μόλις τα πήραμε πίσω, ένα το τυλίξαμε με διαφανή μεμβράνη προκειμένου να μπει στο καλαθάκι του Πάσχα που κατασκευάσαμε στο σχολείο μας και το άλλο το απολαύσαμε ζεστό ζεστό.

f3bea68d 57ad 4e12 a98a a0f2fa00a23e74377538 6c54 428a 955c 64a8db0fd0a8a5651f84 79c8 4ad6 be4c 8e1764154163 a35f2ca1 8307 463b 99f2 7ccfe665cdaf

29c31177 f30e 4302 ae96 e7d3ea9b15374b157c83 9cf1 477f 95ab c7da562466f64454223f fb70 45a5 a92a 02249f0ad636 10b10941 d3a1 44b7 a4a5 5a5c5d4f9937 453dbc21 4622 4e36 aac1 f67b355d9b35 b531ab0a c74f 489d bb10 12a7dbc33a5e 4b7fdde3 399b 471c 9e84 3aafd2b81b4b

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *