Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μία από τις σημαντικές ημέρες της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης και γιορτάζεται το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή τιμάται το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό, τέσσερις μέρες μετά τον θάνατό του, γεγονός που θεωρείται προάγγελος της Ανάστασης του Ιησού.
Η ανάσταση του Λαζάρου συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και την ελπίδα της ανάστασης για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και το Σάββατο του Λαζάρου έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, παρότι είναι ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Τα Λαζαράκια
Τα λαζαράκια είναι παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια που φτιάχνουν κυρίως τα παιδιά και οι νοικοκυρές την παραμονή ή την ημέρα του Σαββάτου του Λαζάρου. Έχουν σχήμα ανθρώπου τυλιγμένου με σεντόνι, όπως φαντάζεται ο λαός τον Λάζαρο στον τάφο του.
Είναι έθιμο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και συχνά τα παιδιά τραγουδούν τα “Λαζαράκια” – παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου – πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.
Τα παιδιά έχοντας μάθει τα κάλαντα του Λαζάρου, πρότειναν να φτιάξουμε στην τάξη μας Λαζαράκια.
Σαν ιδέα ακούστηκε να παραβρεθεί μια γιαγιά μαθητή/τριας προκειμένου να μας μεταφέρει την εμπειρία της, καθώς και άλλες πληροφορίες για τα έθιμα του Πάσχα.
Έτσι, μας επισκέφτηκε η γιαγιά Ελένη που έζησε στην Κανδήλα, όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ρόδο.
Τα νήπια άκουσαν πως τα αυγά τα βάφουν στην Ρόδο την Μεγάλη Πέμπτη και την ίδια ημέρα φτιάχνουν μια κουλούρα για το νονό ή τη νονά.
Τα κουλούρια του Πάσχα τα πλάθουν και τα ψήνουν το Μεγάλο Σάββατο, ενώ το ίδιο βράδυ ετοιμάζουν γεμιστό αρνί το οποίο σιγοψήνεται μέσα σε γάστρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
Έμαθαν ακόμη πως εκτός από τα τσουρέκια, στην περιοχή φτιάχνουν και μελεκούνια, ένα είδος νηστίσιμου γλυκίσματος με σουσάμι και μέλι, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
‘Οσο για την Κανδήλα τα παιδιά έμαθαν για τα ανταμώματα, δηλαδή την αφορμή για να γυρίσουν οι ξενιτεμένοι πίσω στο χωριό και να ξανασμίξουν οικογένειες και φίλοι.
Προτού παρασκευάσουμε τα Λαζαράκια μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε τη συνταγή:
Υλικά:
-
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκάλι
-
1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
-
1 ποτήρι κρασιού λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
Γαρύφαλλα (ολόκληρα) για τα ματάκια
Εκτέλεση:
-
Ανακάτεψε σε ένα μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
-
Πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-
Πλάσε μικρά ανθρωπάκια, σαν σπαργανωμένα (τυλιγμένα) – όπως ο Λάζαρος στον τάφο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λωρίδες ζύμης για να κάνεις “σταυρωτά” τα χέρια στο στήθος, σαν να είναι τυλιγμένα με σάβανα.
-
Βάλε δύο γαρύφαλλα για ματάκια σε κάθε λαζαράκι.
-
Τοποθέτησέ τα σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Έχοντας όλα τα υλικά ξεκινήσαμε την παρασκευή τους:
Τα λαζαράκια μας τα πήγαμε στον φούρνο της μαμάς Ντίας και του μπαμπά Νίκου για να ψηθούν.
Μόλις τα πήραμε πίσω, ένα το τυλίξαμε με διαφανή μεμβράνη προκειμένου να μπει στο καλαθάκι του Πάσχα που κατασκευάσαμε στο σχολείο μας και το άλλο το απολαύσαμε ζεστό ζεστό.