Προβολή ταινίας cyberbullying

Την Τετάρτη 16/12 και την Παρασκευή 18/12 προβλήθηκε στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης αντίστοιχα, η ταινία cyberbullying.

Με αυτή την αφορμή, αναφέρθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία κατάφερε να καθηλώσει και παράλληλα να προβληματίσει τους μαθητές…

 

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής [application] για έξυπνα τηλέφωνα [smart phones], με λειτουργικό σύστημα iOS – android: CYBER KID
  • Μέσω Twitter “Γραμμή SOS Cyber Alert”: @cyberalertGR

2015-12-18 10.58.04 2015-12-16 10.26.232015-12-18 11.05.32

Τι είναι ο Εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου (Cyber Bullying);

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα  του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο όρος cyber bulling δημιουργήθηκε από τον Καναδό Bill Belsey και έχει τις ρίζες του στον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό όπου ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.

 

Τι περιλαμβάνει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου; 

  • Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση
  • Διάδοση άσχημων-προσβλητικών  φημών on-line
  • Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά)
  • Παρενόχληση
  • Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος) Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (Electronic Mail), τα Γραπτά Μηνύματα (Text Messaging), οι Ιστότοποι Κοινωνικού Δικτύου (Social Networking Sites), τα Μέρη Συζητήσεως στο Διαδίκτυο (Chat Rooms), τα Blogs, τα Web Sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet Gaming).

(Πηγή : http://hasiad.gr/  Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής – Εθισμού στο Διαδίκτυο)

Μελιοπούλου Έλσα, Πληροφορικός στο ΓΕΛ Νίκαιας