Αρχείο για "Μάρτιος, 2020"

Στοιχεία για την ασύγχρονη εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 30-3-2020 που λήγει η ημερομηνία παράτασης για την εγγραφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο ΠΣΔ  έχουν κάνει εγγραφή 141 μαθητές/τριες. Συγκεκριμένα: Α1:17, Α2:17, Β1:21, Γ:17, Δ1:13, Δ2:13, Ε:22, ΣΤ1:8 και ΣΤ2:13. Διαβάστε όλο το άρθρο »

“Μαθαίνουμε στο σπίτι” με την ΕΡΤ

Στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες των ημερών, μπαίνει η ΕΡΤ από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, με τη δημιουργία ειδικής τηλεοπτικής ζώνης εξ αποστάσεως μαθημάτων. Κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2, η εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής. Στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στέκονται μπροστά στην κάμερα, για να παραδώσουν στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού τηλε-μαθήματα, κρατώντας τα παιδιά σε… μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι – προφανώς – η υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας, γι’ αυτό και τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στην επανάληψη και την εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Αλλαγή ώρας (θερινή ώρα)

Οι δείκτες των ρολογιών μας γύρισαν μια ώρα μπροστά.  Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου, τα ρολόγια μας γύρισαν μία ώρα μπροστά, δηλαδή έδειξαν 04:00.

Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 και ίσως η τελευταία φορά που θα αλλάξουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας να είναι ο Μάρτιος του 2021. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

27 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η διεθνής θεατρική κοινότητα τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου και σηματοδοτείται από ένα νέο μήνυμα προς την ψυχή και το πνεύμα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το 1962 και, κάθε χρόνο, επιλέγει  μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα – μέλος του, για να γράψει ένα μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα τη συγκεκριμένη ημέρα και μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γράφει ο Shahid Nadeem, θεατρικός συγγραφέας του Πακιστάν και επικεφαλής του φημισμένου θεάτρου Ajoka.

Πατήστε εδώ, για να διαβάσετε τι επέλεξε η καθηγήτρια  της Θεατρικής Αγωγής κ. Κοντορούση Ανθή για την ημέρα.

 

Ετικέτες:

“Μένουμε σπίτι….Συνδε-Δεμένοι”

Σας προωθούμε προς ενημέρωσή σας, το ηλεκτρονικό έντυπο με τίτλο “Μένουμε σπίτι….Συνδε-Δεμένοι” του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το έντυπο περιλαμβάνει χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό – Covid-19.

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/menoumespitisyndedemenoi–psichologiki-stirixi-gia-oikogeneies.pdf

Σας ενημερώνουμε ότι για θέματα που αφορούν στον κορωνοϊό  μπορείτε να καλείτε στις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ:

2105212082

2105212083

2105212053

Ετικέτες:

Νέα για την ασύγχρονη εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση

Μετά και την παράταση για την εγγραφή των εκπαιδευτικών και μαθητών στο ΠΣΔ από το ΥΠΑΙΘ, κατανοείτε όλοι το πρόβλημα που υπάρχει με την υπερφόρτωση του δικτύου. Η ασύγχρονη εξ΄αποστάσεως  εκπαίδευση , όμως στο σχολείο μας λειτουργεί από τις 12-3-2020, όταν προτάθηκαν,  μέσω του ιστολογίου, στα παιδιά δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, χειροτεχνίας, παρακολούθηση θεαμάτων, ενασχόληση με τα διαδραστικά βιβλία. Αυτό έγινε από το έντονο ενδιαφέρον, την  αγάπη και την αναπτυγμένη  εκπαιδευτική συνείδηση  των εκπαιδευτικών του σχολείου να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους/τις μαθητές/τριές τους και να υποστηρίξουν το δημόσιο σχολείο.  Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε στο ιστολόγιο ένα νέο κελί με τίτλο “Ασύγχρονη εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση” στο οποίο οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων/τμημάτων αναρτούν δραστηριότητες για τα παιδιά. Επίσης,  έχουν γνωστοποιηθεί τα links της πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευτικοί της Α΄,  Ε΄, και ΣΤ΄τάξης, καθώς και του Τμήματος Ένταξης. Όσο για τις άλλες τρεις  τάξεις οι εκπαιδευτικοί άοκνα προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις, αλλά δυστυχώς  η υπερφόρτωση του δικτύου εμποδίζει την ολοκλήρωσή τους.

Τέλος, 116 μαθητές/τριες από τους 160 έχουν εγγραφεί στο ΠΣΔ. Μετά τη γνωστοποίηση των links θα πρέπει για μία φορά να εισέλθετε στην προτεινόμενη πλατφόρμα  (διαβάστε και τις οδηγίες προς τους μαθητές), για να μπορέσετε να γίνετε μέλη των ψηφιακών τμημάτων από  τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια.

Σε  τέτοιες καταστάσεις καλό θα είναι να θυμόμαστε πάντα τα λόγια του Μακρυγιάννη: “Και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκιάση ή χαλάση, να λέγη «εγώ». Όταν όμως αγωνίζωνται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέη «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκιάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί”.

Ετικέτες:

Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

Επειδή φέτος λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού,  έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών κι  έχει ως  αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες σχολικές γιορτές και παρελάσεις σε όλη τη χώρα.

Δεν μπορούμε όμως να μνημονεύσουμε τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 και να  μη  στοχαστούμε την Επανάσταση μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες. Δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”, ένα  από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Διονύσιου Σολωμού που φαίνεται ότι τον «απασχόλησε στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του». Το ποίημα αυτό  είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Η 25η  Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια μνήμης!  Αποτελεί το μέγιστο γεγονός της νεώτερης ιστορίας μας, που πέτυχε την ίδρυση του ελληνικού κράτους και την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων, στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι αυτή η ημέρα είναι συνδεδεμένη με την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με πρωτοστάτη εκκλησιαστικό άνδρα που όρκιζε τους αγωνιστές στο λάβαρο με την εικόνα της Παναγίας και  ήταν φυσικό να συγκινήσει κάθε ελληνική ψυχή. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Λίγα λόγια για την ασύγχρονη εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Επικοινωνούμε μαζί σας  μετά από ερωτήματα που έχουμε λάβει  σχετικά με την έναρξη και τον τρόπο της ασύγχρονης εξ΄αποστάσεως εκπαίδευσης, για να σας αναφέρουμε ότι:

1. Οι εκπαιδευτικοί επεξεργάζονται τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και  δημιουργούν ψηφιακές τάξεις στις προτεινόμενες ή και  άλλες πλατφόρμες. Ήδη έχουν γνωστοποιηθεί τα links  των  ψηφιακών τάξεων για την  Α΄ και Ε΄τάξη , καθώς και το Τμήμα Ένταξης. Επειδή, όπως κι εσείς έχετε διαπιστώσει  ότι ο σύστημα “σέρνεται, κολλάει ή διακόπτεται”  από την υπερφόρτωση  του δικτύου χρειάζεται  υπομονή.

2. Η ασύγχρονη εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση έχει ως στόχο να  διατηρήσει ο μαθητής και η μαθήτρια του σχολείου επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία και τον/την δάσκαλο/α  του/της., γιατί οι εκπαιδευτικοί για τους/τις μαθητές/τριες είναι “οι σημαντικοί άλλοι”  μετά τους γονείς τους.  Στο ιστολόγιο του οποίου η χρήση επίσης  προτείνεται από το ΥΠΑΙΘ,  έχουν προταθεί δραστηριότητες από τις 12-3-20 και έχει δημιουργηθεί κελί με τίτλο “Ασύγχρονη εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση”,  στο οποίο οι εκπαιδευτικοί έχουν αναρτήσει δραστηριότητες σε διάφορα μαθήματα.

Τα προβλήματα είναι πολλά, τεχνικά, επιστημολογικά, ηθικά και αξιολογικά. Προσπαθούμε για το καλύτερο των μαθητών/τριών μας, ώστε η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση να μη γίνει ένα κοινωνικό πείραμα. Απαιτείται ένας επαναπροσδιορισμός της εκπαίδευσης που προφανώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Και για του λόγου το αληθές των παραπάνω, δόθηκε παράταση  από το ΥΠΑΙΘ στην εγγραφή εκπαιδευτικών και μαθητών στο ΠΣΔ μέχρι τις 30/3/2020.

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

 

 

Ετικέτες:

Οδηγίες για τη συμμετοχή στην ασύγχρονη εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αρχίσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση,  η οποία για τα Δημοτικά θα είναι ασύγχρονη. Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσετε για τα παιδιά σας ένα λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ανοίξτε το συνημμένο έγγραφο, το οποίο περιέχει οδηγίες εγγραφής. Κατά τη διαδικασία εγγραφής θα σας ζητηθεί και ο αριθμός μητρώου μαθητή. Θα τον βρείτε σε έναν Έλεγχο Προόδου πάνω ακριβώς από το ονοματεπώνυμο του μαθητή/τριας. Για τις τάξεις Α΄& Β΄  τάξεις, που δεν παίρνουν Έλεγχο Προόδου θα σας αποσταλεί. Για τυχόν διευκρινίσεις  επικοινωνήστε με τη Διευθύντρια του σχολείο στο τηλέφωνο 2106818264 ή στο e-mail: mail@6dim-amarous-att.sch.gr

Κατά την εγγραφή, πριν την υποβολή, θα πρέπει να ενημερωθείτε και για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (2016/679 και του νόμου 4624/2019).

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορείτε να ανατρέχετε στο ιστολόγιο στην αρχική σελίδα και στο  κελί «Ασύγχρονη εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση».

Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει επιπρόσθετη ενημέρωση.

Εύχομαι Καλή Υγεία σε όλους/ες.

Η διευθύντρια

Μαρία Βαστάκη

21 Μαρτίου: Εαρινή Ισημερία, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων

21η Μαρτίου:

Εαρινή Ισημερία: Άνοιξη!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Επειδή είμαστε τυχεροί και πλούσιοι με τη σπουδαία και πληθωρική παρακαταθήκη των ποιητών μας, παραθέτουμε το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου αφιερωμένο στην ποίηση:

«Αν δε μου ‘δινες την ποίηση Κύριε»

Αν δε μου ‘δίνες την ποίηση, Κύριε,
δε θα ‘χα τίποτα για να ζήσω
αυτά τα χωράφια δε θα ‘ταν δικά μου.
Ενώ τώρα ευτύχησα να ‘χω μηλιές,
να πετάξουνε κλώνους οι πέτρες μου,
να γιομίσουνε οι φούχτες μου ήλιο,
η έρημος μου λαό,
τα περιβόλια μου αηδόνια.
Λοιπόν πώς σου φαίνονται; Είδες
τα στάχυα μου, Κύριε; Είδες τ’ αμπέλια μου;
είδες τι όμορφα που πέφτει το φως
στις γαλήνιες κοιλάδες μου;
Κι έχω ακόμη καιρό!
Δεν ξεχέρσωσα όλο το χώρο μου, Κύριε.
Μ’ ανασκάφτει ο πόνος μου κι ο κλήρος μου μεγαλώνει.
Ασωτεύω το γέλιο μου σαν ψωμί που μοιράζεται
Ωστόσο
Δεν ξοδεύω τον ήλιο σου άδικα.
Δεν πετώ ούτε ψίχουλο απ’ ό,τι μου δίνεις
γιατί σκέφτομαι την ερμιά και τις κατεβασιές του χειμώνα.
Γιατί θα ‘ρθει το βράδυ μου. Γιατί φτάνει όπου να ‘ναι
το βράδυ μου, Κύριε, και πρέπει
να ‘χω κάμει πριν φύγω την καλύβα μου εκκλησιά
για τους τσοπάνηδες της αγάπης.

Νικηφόρος Βρεττάκος: “Η Εκλογή μου – Ποιήματα” (1933-1991)

 

Ετικέτες: , ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση