Εδώ μπορείτε να βλέπετε τα ολοκληρωμένα εργαστήρια κάθε τάξης/τμήματος για κάθε χρονική περίοδο.

 Α. 10 Οκτωβρίου 2022 έως 30 Νοεμβρίου 2022:Θεματική: “Φροντίζω για το περιβάλλον”

Α΄ τάξη

Dirty stories: Σκέφτομαι πριν το πετάξω

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

 

Β΄τάξη

Οι “νερό…εξερευνητές”

Για τη Β΄τάξη πατήστε εδώ.

 

Γ΄ τάξη

Πολιτιστική κληρονομιά

Πατήστε εδώ, για να διαβάσετε το σχετικό κείμενο.

 

Δ΄ τάξη

«Το νερό με το μέτρο»

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ1 και Δ2 τάξης,  ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον Α΄ θεματικό κύκλο, δείχνοντας ενδιαφέρον για το θέμα.  Ανέπτυξαν δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, συνεργατικότητα, σε ικανοποιητικό βαθμό. Κατανόησαν τη χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας και γενικότερα στη φύση. Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

 

Ε΄τάξη

“Νοιάσου για το κλίμα”

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου, οι μαθητές & οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης γνώρισαν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Παρακολούθησαν βίντεο, συμμετείχαν ενεργά σε συζητήσεις, έκαναν έρευνα, πραγματοποίησαν διαθεματική ομαδική εργασία (με το μάθημα της Γλώσσας) & φαντάστηκαν (ζωγράφισαν) τη δική τους πόλη, της οποίας μοναδικό μεταφορικό μέσο αποτελεί το ποδήλατο. Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

 

ΣΤ΄τάξη

17 Στόχοι – Δράσεις για ένα καλύτερο μέλλον

Για να δείτε τα σχετικά με το εργαστήριο, πατήστε εδώ.

 

 

Β. Δεκέμβριος 2022 έως 9 Φεβρουαρίου 2023:

Α΄ τάξη

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Β΄ θεματικής ενότητας    «Ζω καλύτερα-Ευ ζην» με τίτλο «Οδική ασφάλεια», οι μαθητές/τριες  της Α΄ τάξης έμαθαν να αναγνωρίζουν τα σήματα και την ανάγκη να τα τηρούν στην καθημερινότητα.

Κατανόησαν τους κανόνες και τον εξοπλισμό που πρέπει να έχει ο ποδηλάτης, ώστε να απολαμβάνει την ποδηλασία με ασφάλεια.

Δημιούργησαν κατασκευές με σήματα, ποδήλατα, καπέλα και σελιδοδείκτες.

Την  Τρίτη, 31-1-2023 παρουσίασαν στους μαθητές/μαθήτριες της Β΄ τάξης το τραγούδι «Το ποδήλατο» του Κ. Μακεδόνα σε σύνθεση Χ. Νικολόπουλου φορώντας καπέλα με σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και κρατώντας οδοδείκτες, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και στην προετοιμασία τους ως υπεύθυνων αυριανών οδηγών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Βουρλογιάννη Ελένη. Μουσική επιμέλεια η κ. Μεσολωρά Άννα.

Ενδιαφέρον δε νομίζετε;

Είναι βέβαιο ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η κύρια αιτία των οδικών ατυχημάτων και ότι αυτά μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω της συνετής και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς.

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση του εργαστηρίου.

 

Τάξη Β΄:

Πατήστε εδώ, για να δείτε τα σχετικά με το εργαστήριο.

 

Τάξη Δ΄:

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Β’ θεματικού κύκλου «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» με τίτλο «Οι θησαυροί της Μεσογειακής Διατροφής» ήταν αναμφίβολα αυτά που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο των μαθητών/τριών της Δ1-Δ2 τάξης αλλά και των δασκάλων τους. Λίγα διατροφικά μοτίβα έχουν μελετηθεί και επαινεθεί τόσο όσο η γνωστή σε όλους μας Μεσογειακή διατροφή! Η τήρηση των βασικών κανόνων από τους οποίους διέπεται, φαίνεται πως αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας, καθώς και για τη μακροζωία!

 

Τάξη Γ΄:

Πατήστε εδώ, για να διαβάσετε σχετικά με το εργαστήριο.

 

Τάξη ΣΤ΄:

Θεματική ενότητα: Ζω καλύτερα – Ευ ζην: Γνωρίζω το σώμα μου, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Τίτλος Εργαστηρίου: “Μαθαίνοντας για τη σεξουαλική υγεία, γνωρίζοντας επαγγελματίες υγείας”.

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

 

 

 

Γ. 10 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2023:

Α΄ τάξη

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Γ΄ θεματικής ενότητας «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και ευθύνη» με τίτλο: «Τα δικαιώματα των παιδιών», οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης γνώρισαν τις βασικές ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι για να ζήσουν, διέκριναν τη διαφορά ανάμεσα στην ανάγκη και στην επιθυμία, κατανόησαν τη σύνδεση των βασικών αναγκών με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναγνώρισαν τον σεβασμό των  δικαιωμάτων των άλλων παιδιών.

Δημιούργησαν την αφίσα των δικαιωμάτων με τη βοήθεια της καθ. των Εικαστικών και ζωγράφισαν άρθρα από τη Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού σε απλοποιημένη μορφή.

Την Τρίτη, 28/3/2023 παρουσίασαν στους μαθητές/τριες της Β΄ τάξης  το τραγούδι: «Ο παλιάτσος» του Νότη Μαυρουδή με τη βοήθεια της καθ. της Μουσικής, ολοκληρώνοντας το εργαστήριο και αναπτύσσοντας την αίσθηση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής υποχρέωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών.

Πατήστε εδώ, για να ακούσετε το τραγούδι. Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

Β΄ τάξη

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση της Γ΄θεματικής ενότητας «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και ευθύνη» με τίτλο: «Ζουμ στην τάξη μας”.

 

Γ΄τάξη:

ΔΙΑΧΥΣΗ – 3ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Θεματική: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Υποθεματική: Επιχειρηματικότητα – Γνωριμία με επαγγέλματα

Μελετήσαμε και προσεγγίσαμε με τα παιδιά τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου.

Μέσα από παρουσιάσεις και διάφορα videos αντλήσαμε γνώση για τα επαγγέλματα του χώρου.

Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς διαβάσαμε πολλά βιβλία.

Γνωρίσαμε τον συγγραφέα και δάσκαλο  Σταύρο Καρτσωνάκη.

Πήραμε συνέντευξη από τον συγγραφέα και να μάθαμε για τη σύλληψη της ιδέας, τη συγγραφή, τη βιβλιοδεσία και την προώθηση του βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό.

Νίκος Γκάτσος: «Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι» Ποίηση και στιχουργική 1931-1991. Με αφορμή το βιβλίο του συγγραφέα και δασκάλου μας, γνωρίσαμε τον ποιητή μας, Νίκο Γκάτσο, διαβάσαμε πολλά ποιήματά του, τραγουδήσαμε και εμπνευστήκαμε ζωγραφιές.

 

Δ΄τάξη:

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ1 και Δ2, με τις δασκάλες τους κ. Αποστολοπούλου και κ. Νταβάκου, ολοκλήρωσαν την Γ΄ θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ/Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» με τίτλο «Τα δικαιώματα των παιδιών» .Τα παιδιά γνώρισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία τους. Μέσα από προβολή βίντεο και παρακολούθηση του παραμυθιού «Η πιο γλυκιά αγκαλιά του κόσμου», αναγνώρισαν την αξία της ύπαρξης των δικαιωμάτων των παιδιών και την απόλαυσή τους από όλα τα παιδιά της γης.

Καλλιέργησαν αρκετές από τις δεξιότητες που είχαν τεθεί, όπως ενσυναίσθηση, ευαισθησία, επικοινωνία και υπευθυνότητα. Συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες, μοιράστηκαν εμπειρίες, εκφράστηκαν μέσα από τις ζωγραφιές τους και τις ομαδικές δραστηριότητες.

Δείτε κάποιες εργασίες τους:

 

ΣΤ΄τάξη:

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης με τη δασκάλα τους κ. Καραβέζη Αλ., ολοκλήρωσαν την Γ΄ θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ/Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη- Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα” με τίτλο:: Το σχολείο της συμπερίληψης: η αναπηρία ως αφορμή».

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

 

Δ.  Απρίλιος- Μάιος 2023:

Α΄ τάξη:

Micro Bit  με ρομποτικό όχημα στους μαθητές/τριες της Α΄τάξης.

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Δ΄ θεματικής ενότητας «Δημιουργώ καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» με τίτλο: STEM και η Γη γυρίζει, οι μαθητές/τριες της Α΄τάξης με τη βοήθεια της εκπ/κού  Τ.Π.Ε. κ. Κατερίνας Λολίδου συμμετείχαν ενεργά στη σύνταξη λογισμικού και στην κατασκευή νέων συσκευών που θα ελέγχονται από αυτό.

Την Πέμπτη, 4/5/2023 οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης στο εργαστήριο Πληροφορικής δημιούργησαν και προγραμμάτισαν πλανήτες – ρομπο- τάκια. Έγραψαν τον κώδικα-όνομα σ΄ αυτά, δημιούργησαν σχέδιο και μουσική και το παρουσίασαν στην ομάδα τους με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Είναι βέβαιο, ότι το ρομποτικό όχημα προσφέρεται για ευχάριστες δραστηριότητες, μέσω των οποίων η διδασκαλία του προγραμματισμού γίνεται παιχνίδι.

Ευχαριστούμε θερμά τη μητέρα μαθητή μας για την προσφορά πλαστελίνης, την οποία χρησιμοποιήσαμε για να κατασκευάσουμε τους πλανήτες και φυσικά το σχολείο που στηρίζει καινοτόμες δράσεις.

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.

 

Τάξη ΣΤ΄:

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης με τη δασκάλα τους κ. Καραβέζη Αλ., ολοκλήρωσαν τη Δ΄ θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Δημιουργώ και καινοτομώ-Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία”  Αγωγή σταδιοδρομίας- Γνωριμία με τα επαγγέλματα”

με τίτλο:  “Η ύφανση της προσωπικής ταυτότητας, η επιλογή του επαγγέλματός μου”

Πατήστε εδώ, για να δείτε την παρουσίαση.