Ζώα σε χειμερία νάρκη

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 16 160557

Και μετά τη θεματική μας για τον χειμώνα, εστιάσαμε στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη την εποχή αυτή. Αναφέραμε ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, για ποιο λόγο, πώς προετοιμάζονται για αυτό και που φτιάχνουν τις φωλιές τους για να μπορέσουν να πέσουν σε χειμερία νάρκη με ησυχία και χωρίς να κινδυνεύουν από εχθρούς. Είδαμε εποπτικό υλικό και συζητήσαμε.

Παίξαμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Τα παιδιά έγιναν κι αυτά ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη το χειμώνα (άλλος φιδάκι, σκιουράκι, ρακούν, αρκούδα κλπ). Όταν άκουγαν την Άνοιξη του Βιβάλντι τα ζωάκια ήταν ξύπνια και τριγυρνούσαν στο δάσος με τους φίλους τους. Όταν σταματούσε η μουσική, τότε ερχόταν ο χειμώνας και πήγαιναν στη φωλιά τους για να πέσουν σε χειμερία νάρκη.

παιχνίδι ζώα σε χειμερία νάρκη 1 παιχνίδι ζώα σε χειμερία νάρκη 2

Διαβάσαμε παραμύθια:

  • «Ένας σκαντζόχοιρος λίγο τεμπελάκος», της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη. Ο σκαντζόχοιρος είναι τεμπελάκος. Βαριέται να φτιάξει δική του φωλιά για να ξεχειμωνιάσει. Σκαρφίζεται σχέδιο να κοροϊδέψει το φίδι και να πάρει τη δική του. Μα πάνω που τα καταφέρνει και είναι τρισευτυχισμένος, κάτι έγινε, παιδιά, και διώχτηκε κυνηγημένος από μια αλεπουδίτσα!!!
  • «Λιγουλάκι Χειμώνας», του ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΠΟΛ. Είναι φθινόπωρο και ο Σκαντζόχοιρος ετοιμάζεται να κοιμηθεί για το χειμώνα. Παρακαλεί το φίλο του το Λαγό να του φυλάξει λιγουλάκι χειμώνα. Θέλει να δει με τι μοιάζει όταν ξυπνήσει. Όμως ο Λαγός είναι ξεχασιάρης. Θα θυμηθεί, άραγε, την υπόσχεσή του; Μια τρυφερή, χιουμοριστική ιστορία φιλίας.
  • «Πύρρος ο σκαντζόχοιρος», του ΚΡΙΝΓΚΣ ΑΝΤΟΝ. Είναι φθινόπωρο και ο Πύρρος το σκαντζοχοιράκι ψάχνει να βρει που θα φτιάξει τη φωλιά του για να πέσει σε χειμερία νάρκη. Ξαφνικά ανακαλύπτει μια ξεχασμένη καλύβα. Είναι στα αλήθεια ξεχασμένη ή μήπως κάποιος ζει εκεί;

Φτιάξαμε πολύχρωμα φιδάκια που κουλουριάζονται το χειμώνα για να πέσουν σε χειμερία νάρκη και την άνοιξη ξυπνούν.

 

φιδάκια σε χειμερία νάρκη 1

τα φιδάκια μας έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη

 

φιδάκια σε χειμερία νάρκη 2

τα φιδάκια μας ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη

Φτιάξαμε αρκουδίτσες σε χειμερία νάρκη μέσα σε μια σπηλιά με την επιγραφή: ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ.

1705579064793

Τέλος, σε ομαδική εργασία φτιάξαμε ένα δέντρο, όπου στις κουφάλες του κάποια ζωάκια, το σκιουράκι, το σκαντζοχοιράκι και το ρακούν, επέλεξαν να φτιάξουν τη φωλίτσα τους για να πέσουν σε χειμερία νάρκη.

1705665614163  1705665614156