Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Γνωρίζω τον τόπο μου, την Κορινθία (1)

«Την ιστορία του τόπου μου γνωρίζω, σαν μικρός εξερευνητής

τον χρόνο πίσω γυρίζω»

239564321 children s learning and entertaining cartoon character vector illustration for education and media

Την φετινή σχολική χρονιά αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τον τόπο μας, την Κορινθία μέσα από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Την ιστορία του τόπου μου γνωρίζω, σαν μικρός εξερευνητής τον χρόνο πίσω γυρίζω». Αρχικά, ρωτήσαμε τα παιδιά αν γνωρίζουν ποιος είναι ο τόπος μας. Τα παιδιά απάντησαν ότι ο τόπος μας είναι η γη. Έτσι, ξεκινήσαμε με την υδρόγειο σφαίρα της τάξης μας όπου είδαμε τη γη. Η γη αποτελείται από διάφορες χώρες και μια από αυτές είναι η χώρα μας η Ελλάδα. Παρουσιάσαμε τον χάρτη της Ελλάδας και επιγραμματικά κάποια μέρη, όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ήπειρος, Πελοπόννησος, Κρήτη κλπ. Στη συνέχεια, εστιάσαμε στην Πελοπόννησο και εξηγήσαμε ότι αποτελείται από 7 Νομούς, ένας εκ των οποίων είναι η Κορινθία, ο δικός μας τόπος. Τι γνωρίζουν τα παιδιά για την Κορινθία;

ellada geof 140 2

Ο κάθε τόπος έχει την ιστορία του, τις πόλεις και τα πιο μικρά χωριά του, τα δικά του αξιοθέατα και μνημεία, μύθους, μουσεία και τοπικά φαγητά και παραδοσιακά δρώμενα. Έτσι, κι εμείς, σαν μικροί εξερευνητές, θα ταξιδέψουμε στον χρόνο και τον τόπο μας και θα τον γνωρίσουμε σιγά-σιγά.

Αρχικά, ξεκινήσαμε με την τοποθεσία του τόπου μας. Που βρίσκεται η Κορινθία στον χάρτη; Τα παιδιά έφτιαξαν μια κατασκευή όπου ξεκινώντας από τον χάρτη της Ελλάδας, εστιάζουμε σιγά-σιγά στην Κορινθία.

IMG 20250327 122211

chartes

Επίσης, σε φύλλο εργασίας, όπου απεικονίζεται η Πελοπόννησος, ζωγραφίζουν μόνο την Κορινθία και γράφουν.

korinthia

Στη συνέχεια, εστιάσαμε στην πόλη μας, το Λουτράκι. Αν ερχόταν κάποιος επισκέπτης στην πόλη μας τι θα του συστήναμε να δει και να επισκεφθεί στην πόλη μας; Η πρώτη απάντηση των παιδιών ήταν η θάλασσα, όπου θα μπορούσε να κάνει μπάνιο και να κάνει βόλτα στη θάλασσα. Μιλήσαμε για το πάρκο δεξαμενής, όπου θα μπορούσε να κάνει βόλτα στα δέντρα ή να τρέξει ή να κάνει γυμναστική στα όργανα που έχει ο δήμος. Επίσης, θα του προτείναμε να επισκεφθεί τον Όσιο Πατάπιο, τη Λίμνη Βουλιαγμένης, το Ηραίο και το Φάρο Μελαγκάβι. Παρατηρήσαμε εικόνες από τα μέρη αυτά και τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες από την επίσκεψή τους σε αυτά τα μέρη.

axiotheata loytraki

Μέσω της εφαρμογής google earth περιηγηθήκαμε σε αυτά τα μέρη και τα είδαμε από πιο κοντά.

Τα παιδιά σχημάτισαν το όνομα της πόλης μας και ζωγράφισαν το μέρος που τους αρέσει περισσότερο.

loytraki zografikh 1

loytraki zografikh 2

Συνεχίσαμε με τον Ισθμό της Κορίνθου που βρίσκεται δίπλα μας. Υπήρχε  πάντα η διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου; Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι τα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε η διώρυγα. Τα πλοία που ήθελαν να ταξιδέψουν από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό και αντίστροφα έπρεπε να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου. Δείχνουμε στον χάρτη και βλέπουμε και βίντεο για καλύτερη κατανόηση. Όμως οι αρχαίοι Έλληνες σκέφτηκαν να φτιάξουν έναν δρόμο, το Δίολκο, για να περνούν από εκεί τα πλοία και να μην χρειάζεται να κάνουν τον γύρο. Βλέπουμε φωτογραφίες από το Δίολκο.

diolkos

Παρακολουθούμε αντίστοιχο βίντεο.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το καράβι που περνά το Δίολκο και τους άντρες που το σέρνουν με τα σκοινιά.

diolkos 1

diolkos 2

Στη συνέχεια, εξηγήσαμε ότι χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε η Διώρυγα και έτσι τώρα περνούν τα καράβια μέσω θαλάσσης.

isthmos

Σημείωση: Σε αυτό το πρόγραμμα χρειαζόμαστε και την πολύτιμη συμμετοχή των γονέων. Έτσι, στείλαμε ενημερωτικό σημείωμα για το πρόγραμμα που υλοποιούμε και αναθέσαμε την 1η αποστολή: Οι γονείς και τα παιδιά μας, όταν θα έχουν χρόνο να επισκεφθούν το Δίολκο, που βρίσκεται πολύ κοντά μας, να περιηγηθούν στο σημείο και να τραβήξουν φωτογραφίες τις οποίες θα μπορούν να ανεβάσουν στο padlet του σχολείου μας… Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να ανεβάσουν διάφορες φωτογραφίες από τον τόπο μας, που έχουν επισκεφθεί με τα παιδιά, και να τις συζητήσουμε στην τάξη μας!!!

https://padlet.com/mail5763/padlet-tewqtuct68rnlgn3

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….