Σήμερα Παρασκευή 28/03/2025 στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου μας, είχαμε την ευλογία να παρακολουθήσουμε τους Δ´ Χαιρετισμούς χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κερνίτσης κ.Χρυσάνθου. Με την παρουσία της μας τίμησε και η βουλευτής Αχαϊας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Ξεκινήσαμε το εργαστήριο με ένα παιχνίδι σε κύκλο. Ένα παιδί σηκώνεται στη μέση του κύκλου και κάνει μια ανακοίνωση σε σχέση με την εμφάνιση π.χ. «όλοι όσοι έχουν πάνω τους κίτρινο χρώμα να σηκωθούν!». Τότε αυτοί που έχουν κάτι κίτρινο σηκώνονται και αλλάζουν μεταξύ τους θέσεις σε ελάχιστο χρόνο, που ορίζεται με το χτύπημα ενός ταμπουρίνου. Το παιδί που έκανε την ανακοίνωση πρέπει επίσης να κάτσει κάπου. Όποιος μένει όρθιος στο τέλος, έρχεται στη μέση του κύκλου και κάνει μια νέα ανακοίνωση που αφορά τα συναισθήματα π.χ. «όλοι όσοι είναι χαρούμενοι να σηκώσουν το χέρι!».
Συζητήσαμε για τα δικαιώματα που γνωρίζουμε και είδαμε ακόμη περισσότερα σε κάρτες, με έμφαση στα παιδικά δικαιώματα
Ζωγραφίσαμε τα παιδικά δικαιώματα σε κομμάτια παζλ και τα ενώσαμε.
Σχηματίσαμε αφίσα-ιστόγραμμα με τα δικαιώματα κάθε παιδιού.
Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Λουλουδούπολη».
Γνωρίσαμε τη Unicef με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της, αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Κάναμε φύλλο εργασίας πολλαπλών επιλογών, ενώ γράψαμε και αγγλικά το όνομά της.
Είδαμε βίντεο «Το μαγικό πανί», κάθε παιδί ζωγράφισε από ένα κομμάτι του και το συνθέσαμε όλοι μαζί γύρω από την υδρόγειό μας. Έπειτα το ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας, δένοντάς το με γαλάζια κορδέλα, όπως αναφερόταν και στο βίντεο.
Αντιστοιχίσαμε τα γράμματα από την Αλφαβήτα των Δικαιωμάτων με τα ανθρωπάκια του Κιθ Χάρντινγκ που τα κρατούσαν στα χέρια τους.
Ακούσαμε το τραγούδι των Locomondo «Υπάρχουν χέρια» και το διαβάσαμε από καρτέλες αναφοράς
Παρακολουθήσαμε βίντεο με τον Elmer το παρδαλό ελεφαντάκι, τον ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας και τον βάλαμε σε σειρά με τους φίλους του, παρατηρώντας ασπρόμαυρες σελίδες του βιβλίου.
Είδαμε βίντεο με τον Ακανθούλη το σκαντζοχοιράκι και ξεφυλλίσαμε τις εικόνες από το βιβλίο του στην τάξη μας.
Ακούσαμε το τραγούδι «Εγώ είμαι εγώ» και αφού είδαμε το βίντεο «Το μικρό εγώ είμαι εγώ», παίξαμε διαδικτυακά παιχνίδια στον Η/Υ.
Γνωρίσαμε τη μικρή «Ειρήνη» από το ομώνυμο βίντεο και σειροθετήσαμε κάρτες για την αναδιήγηση της ιστορίας με τα μέρη από τα οποία πέρασε (Χωριό, Πετροφάγοι, Μεταξωτές ουρές, Μουτζουρωμένα κοράκια, Πλούσια πόλη, Παραγκούπολη, οικογένεια Καλόκαρδου).
Φορέσαμε τα έξι καπέλα σκέψης του Edward De Bono και εκφραστήκαμε ανάλογα.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ρατσισμού είδαμε κάρτες για τη διαφορετικότητα και όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί με αυτά τα παιδάκια και μάθαμε το αρχικό του ονόματός μας στη Νοηματική
Στο ίδιο σκοινάκι ενωθήκαμε με το φίλο/φίλη μας και κάναμε κάτι από κοινού που αποτυπώσαμε σε φύλλο εργασίας. (βοήθεια, αγάπη, αγκαλιά, φιλία…)
Παρακολουθήσαμε βίντεο «Το μαγικό μολύβι της Malala» και φτιάξαμε αφίσα για το δικαίωμα στη μόρφωση.
Είδαμε κάρτες με τα δικαιώματα, τα ζωγραφίσαμε και τα αντιπαραβάλλαμε με τις υποχρεώσεις των παιδιών τις οποίες αποτυπώσαμε επίσης σε φύλλο εργασίας
Ζωγραφίσαμε το εξώφυλλο για το εργαστήριό μας.
Τέλος, κάναμε αποτίμηση για όσα μάς άρεσαν ή όχι από το εργαστήριο αυτό.
Ο 2ος Θεματικός Κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, για το Α1 τμήμα, εντάσσεται στον κύκλο “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” και δίνει έμφαση στην επιμέρους θεματική ενότητα της προώθησης του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας.
Είναι γεγονός πως φαινόμενα βίας, ρατσισμού, εγωιστικών διαθέσεων, και έλλειψης σεβασμού απέναντι στον εαυτό, τον άλλο και το ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πολύ συχνά, αυξάνονται ανησυχητικά και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου μιας ευρύτερης κοινωνικής παθογένειας. Έτσι προέκυψε η ανάγκη υλοποίησης ενός προγράμματος που προωθεί τον αλληλοσεβασμό και τη διαφορετικότητα ήδη από την προσχολική ηλικία και φαινόμενα όπως τα παραπάνω να εκλείψουν από τις ζωές των παιδιών και μετέπειτα ενηλίκων.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο “Όταν είμαι ο εαυτός μου” και τονίσαμε την σημασία και την αξία του να είναι κάποιος ο εαυτός του γιατί έτσι είναι πιο χαρούμενος, πιο σίγουρος και πιο ικανός να χτίσει καλές και ειλικρινείς σχέσεις με τους άλλους. Και αφού συζητήσαμε όσα διαβάσαμε, ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε
Για να χτίσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας όμως καλή σχέση με τον εαυτό του, πρέπει εκτός από το να:
Νιώθει αγάπη: Να ξέρει ότι το αγαπάμε όπως είναι, χωρίς όρους.
Κάνει πράγματα μόνο του: Να το αφήνουμε να δοκιμάζει και να μαθαίνει από τα λάθη του.
Ακούει καλά λόγια: Να του λέμε μπράβο για τις προσπάθειές του και να του δείχνουμε τα θετικά του.
Νιώθει ασφάλεια: Να ξέρει ότι είμαστε εκεί για αυτό, ό,τι κι αν γίνει.
Παίζει και να δημιουργεί: Το παιχνίδι το βοηθάει να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Πρέπει να
Εκφράζει τα συναισθήματά του: Να το βοηθάμε να καταλαβαίνει τι νιώθει και να το εκφράζει.
Έτσι μέσα από καρτέλες συναισθημάτων τα παιδιά αναγνώρισαν και ονομάτισαν διαφορα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, απογοήτευση, φόβο, ντροπή, θυμό κ.α
Ζωγραφίσαμε το συναίσθημα που θα θέλαμε όλοι να νιώθουμε και συμφωνήσαμε ότι είναι αυτό της ΧΑΡΑΣ
Ξεχωρίσαμε τα ευχάριστα συναισθήματα που μας κάνουν και νιώθουμε όμορφα από τα δυσάρεστα που μας κάνουν και νιώθουμε άσχημα.
Είδαμε σε εικόνες διάφορα περιστατικά που μπορεί να συμβούν στο σχολείο και συζητήσαμε γι αυτά και τα συναισθήματα που προκαλούν καθώς και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των δύσκολων αυτών περιστατικών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων όμως μέσα και έξω από το σχολείο είναι ο Σεβασμός.
Τι είναι όμως ο σεβασμός για κάθε παιδί και πως τον φαντάζεται;
Καταγράψαμε με τη μέθοδο καταιγισμού ιδεών όλα όσα ξέρουμε για το σεβασμό και τα ομαδοποιήσαμε για να καταλάβουν και τα παιδιά ότι ο σεβασμός εκδηλώνεται προς διάφορες πλευρές και πως σεβασμό δείχνουμε πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα στους άλλους ανθρώπους, στα ζώα, στα αντικείμενα και στη φύση.
Με μαύρο σημειώσαμε τις εικόνες στις οποίες δεν υπάρχει σεβασμός και με κόκκινο τις εικόνες που υπάρχει.
Σεβασμός απέναντι στους άλλους ανθρώπους:
Σεβασμός απέναντι στο Φυσικό μας Περιβάλλον:
Στη συνέχεια τα παιδιά σε ομάδες έδωσαν ανθρώπινη μορφή στον Σεβασμό και τον ζωγράφησαν όπως πίστευαν ότι μοιάζει.
Και επειδή ο σεβασμός εκδηλώνεται με πράξεις τις καταγράψαμε.
Διαβάσαμε το βιβλίο “ο ραφτάκος των λέξεων”
Και φυσικά ο σεβασμός εκδηλώνεται και με όμορφες λέξεις. Έτσι καταγράψαμε τις λέξεις που δείχνουν σεβασμό και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα:
Στη συνέχεια αναθέσαμε στους εαυτούς μας μία αποστολή στην οποία έπρεπε να σημειώσουμε πόσες πράξεις καλοσύνης θα κάναμε σε διάστημα μίας εβδομάδας…
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου τα τμήματα του Νηπιαγωγείου μας παρουσίασαν το ένα στο άλλο τη γιορτή που είχαν ετοιμάσει για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού και της Επανάστασης του 1821. Τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους, τραγούδησαν τα “Κλεφτόπουλα” και τον “Θούριο του Ρήγα”, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς τη “Γερακίνα” και τα “Σαράντα Παληκάρια”και έκλεισαν τη γιορτή με τον “Εθνικό Ύμνο”.
Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου παρακολουθήσαμε τη γιορτή του συστεγαζόμενου 2ου Δημοτικού στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Με βασικό μήνυμα το ¨ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή ενάντια στην ενδοσχολική βία. Φέτος στο σχολείο μας διαβάσαμε σχετικά βιβλία, αναπαραστήσαμε περιστατικά διαφωνιών και πως θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς τη χρήση βίας και δημιουργήσαμε το σύνθημα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ με τα σώματα των παιδιών και υλικά που υπήρχαν στις τάξεις μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα “Ευχαριστώ ” γιορτάζεται στις 11 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δείξουν εκτίμηση και ευγνωμοσύνη σε όσους βρίσκονται γύρω τους. Μια τεράστια λέξη που φανερώνει ευγνωμοσύνη, ταπεινότητα, καλοσύνη και αγάπη.
Στα πλαίσια του προγράμματος μας αφιερώσαμε μια διδακτική για την ημέρα του Ευχαριστώ.
Ζωγραφίσαμε τα πρόσωπα που τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ.
Και στη συνέχεια φτιάξαμε την πινακίδα που οδηγεί στη χώρα της Ευγενίας με λέξεις όπως ευχαριστώ, συγγνώμη, παρακαλώ. Και μάθαμε το ευχαριστώ στα ιταλικά, αγγλικά,γαλλικά, ισπανικά και ρουμανικά.
Ολοκληρώσαμε με επιτυχία και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά ,την πρόκληση της Εβδομάδας Κώδικα 4 ALL, δημιουργώντας με άλλους διοργανωτές δραστηριότητες ζωτικής σημασίας για την παροχή κωδικοποίησης και ψηφιακών δεξιοτήτων στους μαθητές μας.
Ευχαριστούμε την ομάδα EU Code Week ,την “Super organiser” Anna Magkiosi καθώς και όλους τους συμμετέχοντες.
GLOBAL SCHOOL PLAY DAY – Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού στο Σχολείο στις 5 Φεβρουαρίου 2025. Παιδιά από όλο τον κόσμο θα παίξουν στην τάξη και στην αυλή και θα απολαύσουν τη χαρά και τα οφέλη του αδόμητου παιχνιδιού.
Ο μήνας ξεκίνησε με συζήτηση για τα χαρακτηριστικά του Φλεβάρη και το ανθρωπάκι του.
Ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι του Φλεβάρη και το ζωγραφίσαμε.
Γράψαμε το γράμμα Φ όπως Φεβρουάριος
Συνεχίσαμε με τους αριθμούς:
Πέντε 5
Και παίξαμε τα 5 βατραχάκια
https://www.youtube.com/watch?v=ztot2swVKEo
Και τον αριθμό Έξι 6
Και είδαμε σχετικό βιντεάκι για τον αριθμό 6
Τα παιδιά άκουσαν τον μύθο της απελπισμένης Αμυγδαλιάς, τον δραματοποίησαν, μύρισαν τα άνθη της αμυγδαλιάς και έμαθαν για τα παράγωγά της.
Μάθαμε για τα ζώα των πόλων, τραγουδήσαμε “τα πολικά ζώα” και αφού ζωγραφίσαμε μια εικόνα του Νότιου Πόλου, μετρήσαμε τα κρυμμένα εσκιμωάκια, τις φώκιες, τους πιγκουίνους και τις αρκτικές αρκούδες.
Μάθαμε για τα ζώα σε χειμερία νάρκη και τα χιόνια που πέφτουν τον χειμώνα.
GLOBAL SCHOOL PLAY DAY – Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού στο Σχολείο στις 5 Φεβρουαρίου 2025. Παιδιά από όλο τον κόσμο θα παίξουν στην τάξη και στην αυλή και θα απολαύσουν τη χαρά και τα οφέλη του αδόμητου παιχνιδιού.
Με αφορμη την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 6 Φεβρουαρίου ενημερωθήκαμε για την ασφαλή πλοήγηση, μιλήσαμε για τους κινδύνους, γνωρίσαμε την μασκότ της φετινής καμπάνιας παίξαμε, τραγουδήσαμε, κάναμε το γράμμα δ δέλτα από το διαδίκτυο και το γράμμα υ ύψιλον από τον υπολογιστή. Μιλήσαμε για τον τρόπο λειτουργίας των κινητών …. με τα ραδιοκύματα και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, είδαμε σχετικό βίντεο, κάναμε μια εισαγωγή για τους μαγνήτες και δημιουργήσαμε μία ομαδική γιγαντοαφίσα.
Τα παιδιά γνώρισαν το Ηλιακό Σύστημα και έμαθαν για τους πλανήτες, το φεγγάρι, τα αστέρια, τους δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές, τη ζωή των αστροναυτών στο διαστημα, το γράμμα η ήτα από το ηλιακό σύστημα, έπαιξαν σχετικά ψηφιακά παιχνίδια, έγιναν αστροαύτες, έμαθαν για τη βαρύτητα, περπάτησαν στο διάστημα και έφτιαξαν τα δικά τους διαστημόπλοια.
Το σχολείο μας επισκέφθηκε η ομάδα “Μελωδικές Εξερευνήσεις” και πρόσφερε στα παιδιά μια βιωματική εμπειρία μουσικοκινητικού παιχνιδιού και τραγουδιού με θέμα “ο χορός των πλανητών”
Φτιάξαμε με τη βοήθεια της κυρίας Ελένης, μητέρας του Χρήστου και μαθητή μας, την παραδοσιακή βασιλόπιτα και εμείς εκτός από την αγάπη μας της χαρίσαμε τις ζωγραφιές μας και μία καρφίτσα.
Τιμήσαμε τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που εγκαινιάστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να προωθηθεί. Μιλήσαμε για τον άνδρα και τη γυναίκα , παίξαμε παιχνίδι εύρεσης αγορίστικων και κοριτσίστικων ονομάτων και κάναμε το γράμμα γ γάμα από τη λέξη γυναίκα.
Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου μιλήσαμε για την αγάπη.
Φέτος γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη διαφορετικά. Φτιάξαμε και φάγαμε σουβλάκια από γαριδάκια και φουντούνια και για επιδόρπιο μπανάνες με σοκολάτα. Μας επισκέφθηκε η μπάντα του Δήμου Πατρέων, αναπαραστήσαμε το τσίκνισμα, φάγαμε, ήπιαμε, παίξαμε και χορέψαμε σε καρναβαλικούς ρυθμούς.
Καρναβάλι των μικρών:
Παρέλαση, στολές, χορός, τραγούδια, μπαλόνια και φίλοι!
Το αποκριάτικο πάρτι μας
Μερικές από τις αποκριάτικες κατασκευές και εργασίες μας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή