Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας -Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…2024

Παραλάβαμε τη Μουσειοσκευή <<Ρώτα τον Αμπού να σου πει με το νερό τι τρέχει…>> από το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας)-Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών και ενθουσιαστήκαμε με το περιεχόμενό της .

Γνωρίσαμε τον Αμπού και τη Βάσια μέσα από βίντεο  https://bit.ly/ampou

Παίξαμε παιχνίδια- πειράματα για τη γεύση του νερού χρησιμοποιώντας ζάχαρη και αλάτι

την οσμή του νερού χρησιμοποιώντας λευκό οινόπνευμα, ξύδι και αντισηπτικό

Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να δούμε μέσα από το νερό χρησιμοποιώντας κάρτες με σχέδια

αλλά και ότι η εικόνα παραμορφώνεται λόγω του κυλινδρικού σχήματος του δοχείου

Είδαμε τί κάνει το φως όταν συναντήσει το νερό, παρατηρώντας το μισοβυθισμένο κουταλάκι που φαίνεται λυγισμένο

Μέσα από εικονογραφημένους γρίφους μάθαμε πού συναντάμε το νερό

Με παντομίμα παρουσιάσαμε τις χρήσεις του νερού στους φίλους μας

Μάθαμε για τις συνέπειες της σπατάλης του νερού και οδηγηθήκαμε στη σωστή συμπεριφορά για να την αποφύγουμε

Τέλος ζωγραφίσαμε τις συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε για να μη σπαταλάμε το νερό και τις στείλαμε στο ΜΕΤ, ενώ κρατήσαμε ασπρόμαυρα αντίγραφα για τους φακέλους μας .

Ο στόχος μας που ήταν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αναφορικά με  τη σημασία του νερού και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης για σπατάλη και κακή χρήση του επετεύχθη.

Μπράβο στους μαθητές μας αλλά και στο προσωπικό του Μουσείου, που σχεδιάσαν  και δημιούργησαν την παραπανω Μουσειοσκεύη  σε  συνεργασία με ομάδες φοιτητών από διάφορα Τμήματα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παιδαγωγικής Επάρκειας του Μουσείου (Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας και Χημείας) και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού (ΤΕΠΕΚΕ, πρώην Τμήμα Μουσειολογίας).

By Παγανιά Γεωργία στις Απριλίου 21, 2024

Συνεργασία σχολείων.Πασχαλινό Φεστιβάλ- Εργαστήριο κηροπλαστικής μεταξύ 17ου + 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών -2024!!!!

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές των δύο όμορων Νηπιαγωγείων έγιναν συνδημιουργοί της γνώσης.

Με τη συνεργασία μπορεί να «οικοδομηθεί» κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να «κατασκευάσει» ο καθένας από εμάς ακολουθώντας μια μοναχική πορεία.

Η αλληλεπίδραση-συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, δεν είναι επωφελής μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως για τους μαθητές, οι οποίοι και αποτελούν τους κύριους αποδέκτες των εκπαιδευτικών καινοτόμων δράσεων και παρεμβάσεων.

Η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών μετατρέπει το σχολείο σε κοινότητα μάθησης, με σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τη σχολική μονάδα και, κυρίως, τους μαθητές.

Το διδακτικό προσωπικό του  17ου Νηπιαγωγείου Πατρών,  με αφορμή τις δράσεις   για τον εορτασμό του  Πάσχα εμπνεύστηκε  το Πασχαλινό Φεστιβάλ   και διοργάνωσαν  εργαστήριο Κηροπλαστικής στον χώρο του σχολείου τους αλλά και  πασχαλινά παιχνίδια ( αβγομαχίες, τσουβαλοδρομίες κλπ).

Με μεγάλη χαρά το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών αποδέχτηκε  την πρόσκληση που μας έστειλαν

και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  ξεκινήσαμε για το όμορο 17ο Νηπιαγωγείο Πατρών .. Πρώτη φορά ανεβαίναμε τα όμορφα πλακόστρωτα στενά δρομάκια για την περιοχή του γραφικού Βλατερού  με την συνοδεία της προϊσταμένης του 17ου Νηπιαγωγείου Πατρών κυρίας Ασημίνας Πετροπούλου .  Ανυπομονούσαμε  για να συναντήσουμε γνώριμους μαθητές από προηγούμενες συνεργασίες και αγαπημένους συναδέλφους και επίσης για να συμμετάσχουμε στο πολλά υποσχόμενο Πασχαλινό Φεστιβάλ και να  υλοποιήσουμε από κοινού  τόσο το εργαστήριο κηροπλαστικής ,αλλά και να παίξουμε από κοινού ομαδικά παιχνίδια στην αυλή τους.

Στο χώρο του σχολείου, μας υποδέχθηκαν θερμά η υπεύθυνη Νηπιαγωγός του πρωινού τμήματος  κυρία Μαίρη Λεβεντάκου και ο κύριος Δημήτρης Πολυμερος ,δάσκαλος Αγγλικής Γλώσσας, με τους μαθητές τους και μαζί με το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου τους.

Σχετικά με το εργαστήριο κηροπλαστικής τα παιδιά  είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν  όλη την διαδικασία κατασκευής μιας λαμπάδας καθώς και την διακόσμηση  της από δύο γλυκύτατες μαμάδες μέλη του Συλλόγου Γονέων του 17ου Νηπιαγωγείου Πατρών την κυρία Βάσω  Μπούσια και την κυρία Ιωάννα Αγγελοπούλου , οι οποίες έχουν εργαστήρι και ασχολούνται με την κατασκευή χειροποίητων δώρων, κοσμημάτων, διακοσμητικών.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100078777189858

Όλοι μαζί γίναμε μία μεγάλη ομάδα και πήραμε θέσεις στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας τους.

Αρχικά παρακολουθήσαμε την κατασκευή κεριού μία εύκολη και δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία μπορείς να δημιουργήσεις άπειρους συνδυασμούς κεριών. Από αρωματικά μέχρι χρωματιστά κεριά, μπορείς να φτιάξεις πραγματικά εντυπωσιακές δημιουργίες!

Στη συνέχεια κάθε νήπιο στόλισε την δική του λαμπάδα με τα υλικά που επέλεξε.

Το αποτέλεσμα καταπληκτικό…..όλες οι δημιουργίες μας υπέροχες!!!!!

 

 

Έπειτα παίξαμε παιχνίδια όπως αυγοδρομίες, τσουβαλοδρομίες, τάισμα λαγού και άλλα, στην υπέροχη αυλή με τα πανύψηλα δέντρα  .

Το Καταπράσινο φυσικό περιβάλλον ,τα χαμόγελα όλων μας , η καλή  μας διάθεση και ο φωτεινός ηλιόλουστος καιρός μας γέμισαν υπέροχα συναισθήματα.

Οι στιγμές που μοιραστήκαμε τόσο όμορφες και δημιουργικές που πραγματικά δεν ήθελαν τα παιδιά να τελειώσει ή μέρα.

Στο τέλος οι οικοδεσπότες  μας χάρισαν κάρτες με ευχές , ένα σακουλάκι με αρωματικά κεράκια και μία θήκη με σετ κουτάλι, πιρούνι και μαχαίρι παιδικό.

Τα Στρουμπειάκια φύγανε με τις καλύτερες εντυπώσεις και δώσαμε υπόσχεση για μία επόμενη δράση συνεργασίας των δύο σχολείων.

Ευχαριστούμε  θερμά για την υπέροχη φιλοξενία–Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών κυρία Δήμητρα Αγγελογιαννοπούλου- Ελένη Τσιμά-Αρετή Σταυροπούλου καθώς και η προισταμένη κυρία Παγανιά Γεωργία.

Ευχαριστούμε πολύ και την συντακτική ομάδα του Patrasevents για την φιλοξένια της δράσης μας στο δελτίο τύπου.

https://www.patrasevents.gr/article/677262-pasxalino-festival-ergastirio-kiroplastikis-metaksi-17ou-15ou-nipiagogeiou-patron-foto

Όσο περισσότερο τα μέλη μιας σχολικής μονάδας συμμετέχουν σε συνεργατικές δραστηριότητες τόσο το αποτέλεσμα της διάχυσης της εμπειρίας εμπλουτίζει το σχολικό περιβάλλον (Berry, Daughtrey & Wieder, 2009).

Η συνεργασία των εκπαιδευτικών έχει άμεση επίδραση και στους μαθητές, καθώς αυτοί επωφελούνται από τη διδασκαλία που σχεδιάζεται από δύο εκπαιδευτικούς. Η συνδυασμένη προσπάθεια από δύο δασκάλους είναι πιο ισχυρή από τις διδακτικές εφαρμογές που εκπονούνται από έναν (Goddard et al, 2010). Επιπλέον, είτε εκδηλώνεται με τη μορφή της κοινής διδασκαλίας είτε με τη συμμετοχή των δασκάλων σε διάφορες σχολικές ομάδες εργασίας, αποτελεί πρότυπο μίμησης για τους μαθητές (Berry, Daughtrey & Wieder, 2009)

Εις το επανιδείν.!!!!!

By Παγανιά Γεωργία στις Απριλίου 20, 2024

Δ’ Χαιρετισμοί στο εκκλησάκι του Σχολείου μας. 2024

Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας καθώς και οι μαθητές μας πήρε μέρος και άκουσαν με ευλάβεια και προσοχή τους  Δ’ Χαιρετισμούς οι οποίοι τελέστηκαν  στο εκκλησάκι του σχολείου μας ,το οποίο είναι αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη, την Παρασκευή στις 12 Απριλίου 2024.

Οι Χαιρετισμοί, ή αλλιώς και Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Οι Χαιρετισμοί  όταν λέγονται με ευλάβεια και προσοχή, συγκινούν την Παναγία μας που σκύβει από τους ουρανούς να  τους ακούσει. Και κάθε αίτημά μας που θα ακολουθήσει μετά από τους Χαιρετισμούς, αυτό θα το παραλάβει και θα το κάμει μεσιτεία προς τον ουράνιο θρόνο του Υιού της. Και κείνος, ο Ιησούς Χριστός και Θεός ημών θα πάρει την μεσιτεία της, και θα την κάμει έργο και πράξη θείων χαρισμάτων για μας.

 

Είχαμε επίσης την χαρά όλα τα νηπιάκια μας  να πάρουμε  την ευλογία  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.Χρύσανθου.

Συγχαρητήρια στους εμπνευστές-διοργανωτές και συμμετέχοντες αυτής της εκδήλωσης.

Μια ιδέα που πρωτοσυζητήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (24-11-2023) από τον Αρχιμ.Αμβρόσιο Γκουρβέλο, τον π.Κων/νο Δαραμούσκα και τη Διευθύντρια κ.Πηνελόπη Φραντζή έγινε πράξη, χάρη στη συνεργασία όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών-Στρουμπείου, καθώς και του Βοηθητικού Προσωπικού, αλλά και της πρεσβυτέρας και συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ.Μαρίνας Μπαρούση, οι οποίοι προετοίμασαν τον χώρο της Εκκλησίας για να ακουστούν οι ύμνοι προς της Θεοτόκον.

Να μας χαρίσει απλόχερα η Παναγιά μας και η Αγία Αικατερίνη Υγεία και φώτιση!!!

https://www.thebest.gr/article/747949-patra-me-katanuktiki-megaloprepeia-oi-d-chairetismou-sto-stroumpeio

https://politeianews.gr/patra-me-katanyktiki-megaloprepeia-oi-d%CE%84-chairetismoi-sto-stroubeio/

By Παγανιά Γεωργία στις Απριλίου 15, 2024

Μεγαλώνουμε και μαζί με μας και η Αγάπη …..2024!!!

Η αγάπη αποτελεί βασική ανάγκη, απόλυτα συσχετισμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη, την ευτυχία, την ολοκλήρωση, τις σχέσεις αλλά κυρίως την ίδια τη ζωή.

Βαλαμε την σφραγιδα μας πανω στο Δεντρο της Αγαπης για να μας θυμιζει καθημερινα τι ειναι η Αγάπη.

Η αγάπη, κάθε μορφής, ανάμεσα σε αδέρφια, σε γονείς και παιδιά, σε ζευγάρια, σε φίλους, και συμμαθητές είναι πολύ σημαντική, είναι η δύναμη που κινεί τα πάντα στη ζωή μας αλλά και η κόλλα που μας ενώνει και κατ’ επέκταση κάνει τη ζωή μας άξια να τη ζούμε.

Η Αγάπη: Ένα πολύτιμο συναίσθημα!!

Με όλη μας την αγάπη!!!!

Μάρτης με την διπλή γιορτή στο Νηπιαγωγειο μας….2024.

1η Μαρτίου- Άνοιξη.

Ο μήνας Μάρτιος ξεκίνησε με τα κάλαντα της Άνοιξης τα χελιδονίσματα!!!
Μάθαμε και τραγουδήσαμε τα χελιδονίσματα τα κάλαντα της Άνοιξης στο άλλο τμήμα του νηπιαγωγείου.
και φυσικά στην προϊσταμένη του νηπιαγωγείου μας την αγαπημένη κυρία Γωγώ!
Και στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης είπαμε τα κάλαντα στη διευθύντρια του Δημοτικού.

και σε όλες τις τάξεις.

Φτιάξαμε βέβαια και τα μαρτάκια μας τα οποία θα φοράμε στο χεράκι μας όλο τον Μάρτιο τηρώντας το έθιμο του Μάρτη.
Μετά μέσα στον Μάρτιο ήταν η δράση για τη σχολική βία,
βλέπε παλιότερη ανάρτηση
επίσης  η επίσκεψη στο καρναβαλικό εργαστήρι, η τσικνοπέμπτη, η επίσκεψη του τελάλη στο σχολείο μας και το τελευταίο πάρτι της αποκριάς.
βλέπε παλιότερη ανάρτηση
Το καρναβάλι το ζήσαμε έντονα και δημιουργικά.
Αποχαιρετώντας το  ,φτιάξαμε το σπίτι  της Αποκριάς και του κομφετί σε ελευθερη απόδοση!!!
Διαβάσαμε την κυρία Λαμπερή και μάθαμε το Λλ
Η κυρία Λαμπερή είναι όλα ζωντάνια. Είναι τόσο γεμάτη από τις χαρές της ζωής, που λάμπει και ακτινοβολεί και αστράφτει όπως ο ουρανός με τα αστέρια. Της αρέσει να κουβεντιάζει και να διασκεδάζει. Της αρέσει το τραγούδι και τα παιχνίδια. Όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι ο χορός.
Επειδή όμως κάποιοι είναι και λίγο Νροπαλοί με το χορό …διαβάσαμε την κυρία ντροπαλή και γράψαμε το Ν ,ν
Αγαπάμε αυτά τα ανθρωπάκια  και συνεχίσαμε με την κύρια Μυαλωμένη….. και το γραμμα Μμ.

Να και  το Ξ,ξ  του  κυρίου Ξεχασιάρη.

Φτιάξαμε χαρταετούς και μιλήσαμε για τα έθιμα της καθαρά Δευτέρας και φυγαμε για το σπίτι πολύ χαρούμενοι….

Φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή, όπως έκαναν παλιά για να μετρούν τις μέρες της νηστείας μέχρι το Πάσχα

Μετρήσαμε κάποια μπαλόνια ξεχασμένα στη γωνιά και ήταν μόνο έξι και τα βάλαμε στη σειρά.

Παίξαμε με αυτά στην αυλή και μας άρεσε τόσο πολύ !!!
Προχωρήσαμε και στο 7

Η μεγάλη διπλή γιορτή πλησίασε και…..
Παρακολουθήσαμε το θέατρο σκιών του καλπουζανη ” ο Καρατζάς και τη μάχη της Γηροκομητισας”
Η ιστορία γίνεται ένα με το μύθο στον μπερντέ του Χρήστου Καλπουζάνη και τα κεριά του μπερντέ φωτίζουν το μακρινό 1821 και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 15 Ιουλίου με 7 Αυγούστου.
Το μοναστήρι πέφτει στα χέρια των Τούρκων καθώς βρίσκουν ευκαιρία να το καταλάβουν , ξεκληρίζοντας τους μοναχούς, γιατί η πόλη έχει μείνει χωρίς τον στρατηγό – προστάτη της.
Γλυτώνει μονάχα ένας καλόγερος ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στην παράγκα του Καραγκιόζη.
Ο στρατηγός Καρατζάς πληροφορούμενος την σφαγή ετοιμάζει την επιστροφή του στο πεδίο της μάχης συμμαχώντας με τον Θεοδωράκη Γρίβα ενώ από την άλλη ο Γιουσού , γνωρίζοντας την φήμη του Καρατζά για την ρωμαλεότητα του, στέλνει ενισχύσεις.
Η μάχη δεν θα είναι εύκολη……..

Με την βοήθεια της κ.  Έλενας Χασάνου παρουσιάσαμε στα παιδιά παραδοσιακές στολές και άρματα του οπλαρχηγού Μακρή . Είδαμε το καριοφύλι,το μαχαιράκι και το γιαταγάνι….

Θαυμάσαμε το μεταγιόν του Αι Γίωργη που φορούσαν πάνω από την φορεσιά ενώ στην πλάτη  είχαν κεντημένο το Σταυρό για προστασία.

Φτιάξαμε τις προσκλήσεις μας ..για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τη γιορτή του Ευαγγελισμού.

Στολίσαμε τις τάξεις μας

Όσον αφορά τη γιορτή   οι ήρωες και οι ηρωίδες του 21 διηγήθηκαν τα κατορθώματά τους.

Τραγουδήσαμε επίσης τα Κλεφτόπουλα και διαδραματίσαμε την ιστορία του Ευαγγελισμού.
Τα κορίτσια χόρεψαν καλαματιανό το λεμονάκι και τα αγόρια τσάμικο το έναν Αετό και τραγούδησαν τον Θούριο του Ρήγα.
Αγόρια και κορίτσια χόρεψαν το Μήλο μου κόκκινο.

Στο τέλος είπαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Παρακολουθήσαμε και την γιορτή του δημοτικού στα πλαίσια της μετάβασης .
Στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας η γιορτή τους περιελάμβανε  ποιήματα,θεατρικά, τραγούδια ,ενώ η γιορτή άνοιξε με χορευτικά από τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πατρών που φιλοξενείτε στο χώρο μας για τις δραστηριότητες τους.
Και του χρόνου με υγεία…

Λέμε ΝΑΙ στην Ανακύκλωση και φέτος με τηγανέλαιο – πλαστικά καπάκια και μπαταρίες.2024

Το σχολείο μας συνεχίζει και φέτος  με την συλλογή τηγανέλαιου

 αλλά και την συλλογή πλαστικών πωμάτων καθώς και με την ανακύκλωση μπαταριών.

Tο χρησιμοποιημένο λάδι:

 

  • ∆ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί τη βουλώνει.

 

  • ∆ΕΝ το πετάµε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.

 

  • ∆ΕΝ το πετάµε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια.

 

  • ∆ΕΝ το πετάµε στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

 

  • ∆ΕΝ το ταΐζουµε στα ζώα µας γιατί τελικά θα καταλήξει στο πιάτο µας.

 

  • ∆ΕΝ το τρώµε εµείς γιατί µας βλάπτει σοβαρά.

 

  • ∆ΕΝ το κάνουµε σαπούνι γιατί µπορεί να βλάψει το δέρµα µας.

Η συλλογή του λαδιού στο σπίτι θα γίνεται ως εξής:

Αφού κρυώσει από το τηγάνισμα, το λάδι πρέπει να συγκεντρώνεται σε πλαστικά μπουκάλια και όταν αυτά γεμίζουν τα παιδάκια μας τα φέρνουν στο σχολείο μας όπου εκεί τα απορρίπτουν  στον ειδικό κάδο τον οποίο μας διέθεσε η εταιρία collect oil της Πάτρας.

Βοηθήστε και εσείς στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων τηγανελαίων, προστατεύοντας το περιβάλλον!!

Παράλληλα ΝΑΙ συνεχίζουμε και φέτος την συγκέντρωση πλαστικών πωμάτων ως Ευέλικτα καπάκια

τα οποία από σκουπίδια αλλάζουν μορφή σε αντικείμενα χρηστικά και απαραίτητα και χρήσιμα σε συνανθρώπους μας.

 

Τα καπάκια πρέπει να είναι σε κλειστή σακούλα  και μπορείτε να μαζέψετε τα πλαστικά καπάκια όλων των συσκευασιών χυμού, γάλακτος, απορρυπαντικών, αναψυκτικού, λαδιού, μαρκαδόρων .

Προσοχή, στα καπάκια ΔΕΝ πρέπει να περιέχεται οτιδήποτε μεταλλικό.

 

 

Και δεν ξεχνάμε και τις μπαταρίες μας,ας γίνουμε μπαταριοκυνηγοί….

με το να  τις πετάμε στο σωστό μέρος τον κάδο AΦΗΣ που έχουμε στο σχολείο μας!!!!

Σας ευχαριστούμε και μην ξεχνάτε …


Η ανακύκλωση είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, που πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής και όχι μια συνήθεια που θα κρατήσει για λίγο καιρό.

By Παγανιά Γεωργία στις Απριλίου 07, 2024

Δράσεις etwinning 2023-24 OUR CHRISTMAS CAROLS.

Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη.

Σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning  για να βρεθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν σε Ομάδες, να μάθουν μαζί στις Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή online έργων.

Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Μιλήσαμε και παίξαμε με τα γράμματα του etwiinning και τα βάλαμε στη σειρά.

Το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα E-Τwinning από το 2016.

Αυτό είναι το νέο μας έργο στο eTwinning και αφορά την ανταλλαγή ευχών και εθίμων για την Ημέρα των Χριστουγέννων.

                         OUR CHRISTMAS CAROLS.

Συμμετέχουν: Εκπαιδευτικοί από την Ρουμανία , Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία.

Η ιδρύτρια του έργου  από την Πολωνία είναι Monika Mendowska.

 

Ο Δεκέμβριος είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία.

Κάθε δάσκαλος εργάζεται σκληρά για να φροντίσει να διακοσμήσει την τάξη του και να φέρει λίγη μαγεία στα παιδιά του.

Τραγουδάμε τα κάλαντα και φτιάχνουμε κάρτες για την οικογένειά μας, ψήνουμε μπισκότα και διάφορα δώρα.

Ο Δεκέμβριος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο μαγικός αν τα παιδιά μπορούσαν να συνδεθούν με παιδιά σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, να ακούσουν τα τραγούδια τους στη γλώσσα τους και να δουν τις κάρτες που έφτιαξαν.

Αυτό θα πυροδοτούσε συζητήσεις για τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις τους και τον τρόπο που γιορτάζουν τις διακοπές τους.

Στόχος μας είναι να τους δείξουμε ότι παρόλο που μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κοινά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του πνεύματος των γιορτών.

 

  1. Μαθησιακοί στόχοι:
  • Τα παιδιά γνωρίζουν διαφορετικές γλώσσες (ακούγοντας γιορτινά τραγούδια και διαβάζοντας τις κάρτες)
  • Τα παιδιά αναζητούν χώρες στο χάρτη και δημιουργούν ένα δίκτυο νέων φίλων
  • Τα παιδιά γνωρίζουν ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα ενώ «συναντιούνται» διαφορετικά παιδιά μέσα από τα βίντεο.
  • Τα παιδιά θα μπορούν να επιδείξουν τις καλλιτεχνικές και μουσικές τους δεξιότητες.

Οκτώβριος………….

Ζωγραφίσαμε το σήμα του etwinning και το logo του έργου μας.

 

Ξεκινήσαμε να  γνωρίζουμε τους εταίρους μας.

Το σχολείο της Πολωνίας με δασκάλα την Monika Mendowska.

Αναζητήσαμε πληροφορίες για την Πολωνία στο ίντερνετ και ζωγραφίσαμε την σημαία της χώρας

https://www.youtube.com/watch?v=q8s00lzyVoc

Συνεχίσαμε με τους φίλους μας από την Γαλλία.

Οι μαθητές με την δασκάλα τους την Perrine Hullo μας ξεναγούν στο σχολείο τους  το οποίο είναι σε  ένα μικρό αγροτικό σχολείο στη Γαλλία Ecole de Brénaz.

https://tube-maternelle.apps.education.fr/w/gyV89m8Aw2R1cD6FARKRqg?start=17s

Αυτό είναι το χωριό τους στο χάρτη.

Αναζητήσαμε πληροφορίες για την Γαλλία  στο ίντερνετ και ζωγραφίσαμε την σημαία της χώρας

  

Ο επόμενος εταίρος μας ήταν από την Ισπανία.

Βρήκαμε την χώρα στο χάρτη ,είδαμε τα αξιοθέατα και μιλήσαμε για την σημαία της.

Γνωρίσαμε το Dobrich μέσα από το βίντεο που μας έστειλαν

https://www.youtube.com/watch?v=fXwfRzqwQEE&t=6s

Γνωρίσαμε την πόλη της Βέροιας

https://animoto.com/play/CrUezhaWM8G7se3uopoCIQ

και το σχολείο τους

https://www.youtube.com/watch?v=DnmMTgGgWQA

Το 3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

https://view.genial.ly/620945ee42826900113c43ef/presentation-3rd-kindergarten-school-of-tripolis

Και μεις ετοιμάσαμε αντίστοιχα βίντεο για να μας γνωρίσουν καλύτερα οι εταίροι μας…..

15Th Kindergarten of Patras –GREECE.

https://www.canva.com/design/DAFy9W-wuoA/NWGkSQ7Ktn8GUM15BqZDpw/watch?utm_content=DAFy9W-wuoA&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

A video above Patras, Greece’s third largest city.

https://www.youtube.com/watch?v=vFsZrVzAJjc&t=27s

 

Enjoy another  flight over the city of Patras, discover its beauty and get to know some of its most important points!

 

https://www.youtube.com/watch?v=WfE9Zur4GHE

 

More about the city: https://en.wikipedia.org/wiki/Patras

Στείλαμε το στίγμα μας στο χάρτη

 

Και τα είπαμε των Χριστουγέννων και τα
Πανελλήνια κάλαντα και Κάλαντα Πελοποννήσου!!!

Με το παρακάτω μήνυμα

The children of the 15th Kindergarten of Patras-Greece and Mrs. Georgia We wish you a merry Christmas and a happy new year. You will hear the Panhellenic carols, the carols of the Peloponnese and our city and the song the little drummer. We are sending you our Christmas constructions and pictures from our city’s Christmas theme park, the Elf Tree. We wish you LOVE – HEALTH – JOY !!!

https://www.youtube.com/watch?v=EKLG3NpQQ1I

https://www.youtube.com/watch?v=7YW5aZ5jJEE

και όλοι μας έγραψαν Συγχαρητητρια….

Απολαύσαμε εικόνες και τα βίντεο που μας έστειλαν

Από την Γαλλία

https://tube-maternelle.apps.education.fr/w/vGN2uZeQoCF7R79TqCWeTJ

https://tube-maternelle.apps.education.fr/w/3ZVnYQsaNw3Kx8hhqACfXL

Από την Βουλγαρία

 

https://www.youtube.com/watch?v=5OlAvfYFvaA

Από το 5ο  Νηπιαγωγείο της Βέροιας

https://www.youtube.com/shorts/zmS7NNhQW9I

http://5nip-veroias.ima.sch.gr/?p=3043

 

Από τους φίλους μας του Νηπιαγωγείου της Ακρατας.

https://www.youtube.com/watch?v=Tp6gaPmVB5E

https://www.youtube.com/watch?v=X3gjTJnvULE

και ευχές από την όμορφη  Καταλονία……

https://www.youtube.com/shorts/qRRKL_zfVDk

Από την Πολωνία

https://www.youtube.com/watch?v=v231q2cLoIk

Τι όμορφο να ανταλλάσσεις ευχές,τραγούδια και κάρτες με ευχές.

Ευχαριστούμε partners καλώς να ξαναανταμωσουμε

   

 

By Παγανιά Γεωργία στις Απριλίου 06, 2024

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Θεματικός Κύκλος -ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-2023-24

Σχέδιο δράσης του Τμήματος-Θεματικός Κύκλος  «ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

  1. Οικολογία -Παγκόσμια και Τοπική κληρονομιά»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

TMHMA Α1«Ανακύκλωση θα πει να είναι η Γη μας καθαρή »

Ο 2ος θεματικός κύκλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων αφορά στο περιβάλλον  και εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την Ανακύκλωση γιατί είναι μία έννοια που ενυπάρχει σε όλη τη φιλοσοφία του νηπιαγωγείου.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικότατη ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων.

Τα παιδιά διερευνούν ερωτήματα σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των άχρηστων αντικειμένων και αναφέρουν τις μέχρι τώρα γνώσεις και εμπειρίες τους σχετικά με τα απορρίμματα αποτυπώνοντάς τες σε έναν εννοιολογικό χάρτη.

παρακολουθούν το βίντεο https://youtu.be/p9UF8vJSJig?si=Td6sbDV5pL45u-07

και καλούνται να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν και να διαχειριστούν κριτικά τις πληροφορίες.

Στη συνέχεια, φτάνουν σε συμπεράσματα σε σχέση με την προσωπική τους κατάσταση.

Πως θα ήταν ο τόπος τους με καλή διαχείριση απορριμμάτων και πως με κακή διαχείριση.

Καταγράφουμε τα απορρίμματα της τάξης και τους τρόπους διαχείρισής τους.

Τα παιδιά αναγνωρίζουν τη σήμανση τη ανακύκλωσης. Φωτογραφίζουν τον δίσκο του φαγητού τους. Συζητούν

για τα ευρήματά τους στην ολομέλεια χωρίζοντας τα (οργανικά και ανακυκλώσιμα).

Κατατάσσουν τα ανακυκλώσιμα σε κατηγορίες (χαρτί, πλαστικό κ.α.) και τα ταξινομούν στους αντίστοιχους κάδους.

Και κάνουν ένα αντίστοιχο φύλλο εργασίας

Παρακολουθούν σχετικά βίντεο για την ανακύκλωση και ενημερώνονται για τη σωστή

προετοιμασία και απόρριψη των απορριμμάτων.

https://youtu.be/jUXWKk3JLCU?feature=shared

Τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουν ένα κινητικό παιχνίδι στο οποίο

διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα είδη.

Μιλήσαμε όμως για το τι γίνονται και τα οργανικά απορρίμματα και παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

https://youtu.be/NXSBa-MgtBw?feature=shared

Μιλήσαμε για τους αποικοδομητές που κάνουν την “ανακύκλωση” στη φύση και κάναμε κι εμείς κομποστοποιηση.

Θάψαμε οργανικά σκουπίδια στο χώμα όπως τη φλούδα και το κοτσάνι από ένα μήλο που έφαγε μαθητής στο κολατσιό του.

Και βάλαμε πινακίδες ώστε μετά από μερικές ημέρες να πάμε να δούμε αν οι αποικοδομητές (σκουλήκια, μύκητες κ.α) έφαγαν – ανακύκλωσαν το κοτσάνι και τη φλούδα του μήλου.

Κάναμε φύλλα εργασιών μαθηματικών σχετικά με το θέμα μας

Και φτιάξαμε το δικό μας χώρο απόρριψης των σκουπιδιών ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους.

Στη συνέχεια μιλήσαμε από τι γίνεται το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό.

https://youtu.be/w5KG2zSD7bw?si=Q7cvzH_xekQZ0wUp

https://youtu.be/i_KixvqvFpQ?si=R9j9Krjt9LotUXzV

https://youtu.be/rEWKENOv6tU?si=0h4b20PelNzAOXps

https://youtu.be/w4VG-7ZFvDM?feature=shared

Στο τέλος αποφασίσαμε με τα παιδιά να δώσουμε νέα ζωή σε συσκευασίες που χρησιμοποιούνται κατά το κολατσιό των παιδιών και να κατασκευάσουμε μαράκες.

Έτσι με τον δικό μας τρόπο συμβάλλαμε στη μείωση των απορριμμάτων και βοηθήσαμε τον πλανήτη μας.

Σαν αξιολόγηση έγιναν ατομικές συνεντεύξεις των παιδιών για όσα ήδη γνώριζαν πριν το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων και όσα κατέκτησαν μετά από αυτό.

ΤΜΗΜΑ: Α2 «Ανακύκλωση θα πει ζωή από την αρχή»

Πηγή: https://blogs.sch.gr/edionis/files/2021/08/%CE%A6%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%82.pdf

Στον κύκλο των συνολικά 7 δίωρων δραστηριοτήτων θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια των βασικών δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα, καθώς επίσης και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, νου [κριτικής σκέψης] και τεχνολογίας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος θα είναι να γίνει κατανοητό από τα προνήπια και νήπια της ομάδας ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι η διαχείρισή τους αποτελεί πολύ σημαντική ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων.

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ»

1ο  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Τι γίνεται με τα άχρηστα;»

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Έγινε ο αρχικός εννοιολογικός χάρτης

με τις πρότερες γνώσεις

διαχείρισης άχρηστων αντικειμένων μετά από ερωτήσεις όπως:

1)Τί είναι σκουπίδια;

2)Πού έχετε δει σκουπίδια;

3)Πού νομίζετε ότι υπάρχουν σκουπίδια σε ένα δρόμο;

4)Τί νομίζετε ότι υπάρχει στο δρόμο που έχει σχέση με τα σκουπίδια;

5)Τί άλλο υπάρχει που έχει σχέση με τα σκουπίδια;

6)Εσείς τί κάνετε με τα σκουπίδια;

7)Τί θα είχε ενδιαφέρον να ψάξουμε σε σχέση με τα αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε πια;

Εξηγήσαμε τον όρο απορρίμματα ως υλικά που ο άνθρωπος θεωρεί άχρηστα, προς

απομάκρυνση, επειδή καταλαμβάνουν χώρο, προσβάλλουν την αισθητική, ή απειλούν την

υγεία.

Φτιάξαμε τις ομάδες μας  ενώ θυμηθήκαμε και το συμβόλαιο συνεργασίας μας.

2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παρακολουθήσαμε περιβαλλοντικά βίντεο:

Πέρι το περιβάλλον

Άννα η ανακύκλωση

Μπέτυ η κομποστοποίηση

Και φτιάξαμε τσάντες ανακύκλωσης για χαρτί, μέταλλο και πλαστικό με τους ήρωές

τους.

Εξηγήσαμε τον όρο ανακύκλωση ως διαχωρισμό, συλλογή και ανακατασκευή αλλά

και μετατροπή μεταχειρισμένων υλικών σε προϊόντα για καταναλωτές.

Μιλήσαμε για ανακυκλώσιμα είδη όπως: ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές,

αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες αλλά και για μη ανακυκλώσιμα όπως: βαμμένα

κουτιά, κεραμικά, χαρτοπετσέτες, αφρολέξ, φελιζόλ, κουτί πίτσας, κουτί χυμού, βρεγμένο

χαρτί. Επίσης μιλήσαμε για οργανικά σκουπίδια, όπως απομεινάρια τροφίμων που γίνονται

λίπασμα για τα φυτά (κομποστοποίηση)

https://www.youtube.com/watch?v=0hr9cOUKfGY&t=69s

https://www.youtube.com/watch?v=3iWrAv9Vq8o

https://www.youtube.com/watch?v=NXSBa-MgtBw

Έγινε διαμόρφωση γωνιάς ανακύκλωσης με χάρτινο κάδο μπαταριών ΑΦΗΣ, τσάντα για

καπάκια , απορριμματοφόρο με κάδο ανακύκλωσης κλπ.

Ακούσαμε και το τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να

άλλαζα»

3 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Είδαμε το βιβλίο «Ας σώσουμε τη γη μας»  και φτιάξαμε αφίσα

καλής διαχείρισης απορριμμάτων

Δόθηκε φύλλο εργασίας «Τί συμβαίνει με όσα πράγματα δεν χρειαζόμαστε;»

2ο  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Και τι κάνουμε με τα σκουπίδια;»

1 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φωτογραφίσαμε το δεκατιανό μας και χωρίσαμε τα οργανικά και

ανακυκλώσιμα απορρίμματα

Αναγνωρίσαμε το σήμα της ανακύκλωσης

2 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Είδαμε βίντεο για την ανακύκλωση με πρωταγωνιστή το μπλε κάδο

(ΜΠΛΕΚΑΣ)

https://www.youtube.com/watch?v=jUXWKk3JLCU&t=2s

Δόθηκε φύλλο εργασίας «Τί είναι αυτή η άσχημη μυρωδιά; Από πού έρχεται και γιατί;»

3 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Μιλήσαμε για τη βιοδιασπώμενη σακούλα

Φέραμε από το σπίτι ανακυκλώσιμα υλικά και τα κατηγοριοποιήσαμε χρησιμοποιώντας

στεφάνια διαφορετικού χρώματος για το χαρτί ,το μέταλλο και το πλαστικό

Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Ας δούμε τί συμβαίνει γύρω μας»

1 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Είδαμε βίντεο με τον Peri Poll

https://www.youtube.com/watch?v=p9UF8vJSJig&t=119s

Κάναμε περίπατο στην αυλή του σχολικού κτιρίου για να εντοπίσουμε τους κάδους και να

τους μετρήσουμε

2 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παρατηρήσαμε προβλήματα με τα απορρίμματα και συζητήσαμε για

αυτά

Δόθηκε φύλλο εργασίας «Ο τόπος μου χωρίς αρκετούς κάδους απορριμμάτων και ο τόπος

μου με αρκετούς κάδους»

3 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Αποτυπώσαμε τη διαδρομή του προαυλίου  και τα παιδιά

εκφράστηκαν για όσα είδαν, όπως να μην πετάγονται σκουπίδια έξω από τα καλαθάκια.

4 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Ας δώσουμε εξηγήσεις και σε προβλήματα λύσης»

1 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Δόθηκε ατομικό φύλλο εργασίας «Σημειώνω τη διαδρομή που

ακολουθήσαμε γύρω από το προαύλιο και όλα όσα είδαμε στο δρόμο μας.Είναι αρκετά

φροντισμένο το περιβάλλον γύρω; Τι αλλαγές θα πρότεινα;» όπου τα παιδιά εκφράστηκαν

εικαστικά σημειώνοντας τη διαδρομή που ακολουθήσαμε γύρω από το προαύλιο και όλα

όσα είδαμε .

2 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  Δόθηκε φύλλο εργασίας με τον προβληματισμό για το πέταγμα

σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων στον ίδιο κάδο «Πώς καταστρέφει το περιβάλλον ο

άνθρωπος με τα απορρίμματά του;»

3 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Μετά την εξεύρεση λύσεων όπως τη χρήση επιπλέον κάδων, την

ανακύκλωση χαρτιού κλπ., δόθηκε φύλλο εργασίας «Πώς μπορεί να συμπεριφερθεί ο

άνθρωπος σε σχέση με τα απορρίμματά του ώστε να φροντίσει το περιβάλλον

Τα παιδιά ταξινόμησαν τις εργασίες σε ζεύγη, δημιουργώντας τοίχους προβλημάτων και

λύσεων π.χ. πέταγμα σκουπιδιών στο δάπεδο- χρήση επιπλέον κάδων ή καταστροφή

δασών- ανακύκλωση χαρτιού

5 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Ένα θεατρικό με θέμα περιβαλλοντικό»

1 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Με ιδεοθύελλα αποφασίστηκε ο τόπος (αίθουσα), ο χρόνος

(31/1/2024), οι ήρωες (εφημερίδα, χαρτόκουτο, περιοδικό, γυάλινα μπουκάλια

πορτοκαλάδας και σιροπιού, πλαστικά πιάτα και κουτάλια, αλουμινένιο κουτάκι

αναψυκτικού), το πρόβλημα (έλλειψη ανακύκλωσης), η δράση (ευαισθητοποίηση όλων), η

λύση (ανακύκλωση), τα συναισθήματα των ηρώων (λύπη, απογοήτευση, θυμός) και τα

σχέδια των ηρώων (ανακύκλωση ανά κατηγορία απορρίμματος)

Ακούσαμε το τραγούδι της ανακύκλωσης «Πέτα κι εσύ, πετώ κι εγώ στο καλαθάκι το

μικρό».

https://www.youtube.com/watch?v=_aMVpHaUx7c

Αποκτήσαμε γνώσεις για

α)Την υπερκατανάλωση ειδών και την απόρριψή τους

β) Την επιλογή ειδών ανακύκλωσης

γ) Την κακή προετοιμασία των ανακυκλώσιμων ειδών, την ελλιπή καθαριότητα και τη ρίψη

σε λάθος κάδο

 

2 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Κατασκευάσαμε μάσκες από ανακυκλώσιμα είδη

3 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Διαλέξαμε ρόλους για το θεατρικό μας δρώμενο με τίτλο

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» και παίξαμε παιχνίδι με κάρτες «Χαρούμενη και λυπημένη Γη»

6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Ας δείξουμε σε όλους τι μάθαμε»

1 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Διαβάσαμε το μικρό βιβλίο ανακύκλωσης και τις κάρτες με τις οποίες

γεμίσαμε την τσέπη ανακύκλωσης

2 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φτιάξαμε και δώσαμε την πρόσκληση για να έρθουν τα φιλαράκια του

Α1 στο θεατρικό μας δρώμενο

3 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παρουσιάσαμε το θεατρικό μας στο Α1 τμήμα του νηπιαγωγείου

 

7 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Πόσο χρήσιμα είναι τα άχρηστα;»

1 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Τελικός εννοιολογικός χάρτης «Τότε νόμιζα- Τώρα ξέρω» με ερωτήσεις

όπως:

1) Τελικά τι είναι απορρίμματα;

2) Πώς θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε;

3) Τί θα συμβεί αν τελικά δεν κάνουμε ανακύκλωση;

4) Πώς νομίζετε ότι βοηθήσατε μαθαίνοντας όλα αυτά τα πράγματα;

5) Ποια απ’ όλες τις δραστηριότητες που κάναμε σάς άρεσε περισσότερο;

6) Πώς νιώθετε για όλα όσα μάθαμε;

7) Με τι θα θέλατε να ασχοληθούμε μετά;

2 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Σύγκριση αρχικού και τελικού εννοιολογικού χάρτη

3 η ΔΡΑΣΤΡΙΟΤΗΤΑ: Δόθηκε φύλλο αυτοαξιολόγησης στις δεξιότητες μάθησης, μηχανικής,

τεχνολογίας και επιστήμης

Ζωγραφίσαμε το εξώφυλλο «Φροντίζω το περιβάλλον»

Παίξαμε επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες «Πως ανακυκλώνω;»

Εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε: παιχνίδια με κάρτες (αγαπώ την ανακύκλωση,

Χαρούμενη και λυπημένη Γη) και μικρό βιβλίο ανακύκλωσης

Τελικό προϊόν που παράχθηκε : τσάντες διαχωρισμού απορριμμάτων βάσει υλικού τους και

χάρτινος μπαταριοσυλλέκτης ΑΦΗΣ.

By Παγανιά Γεωργία στις Μαρτίου 29, 2024