Τα μήλα των Εσπερίδων

Φιλολογικά και όχι μόνο.

Τα μήλα των Εσπερίδων

Διάφορα VI – Συμπληρώματα

17 Απριλίου 2014 από Τσαλουχίδης Παντελής
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Διάφορα

Τρία νέα άρθρα στην ανάρτηση Η σιωπή των Λακεδαιμονίων (Στα 200 π.Χ). Τα δύο από το τελευταίο τεύχος (155) του Φιλόλογου αφιερωμένο στον Καβάφη. Το άρθρο του Χ.Λ.Καράογλου  «Ο ‘πολιτικός’ Καβάφης» (σελ. 41-49) επανέρχεται στο ζήτημα της σχέσης του Καβάφη με τα γεγονότα της εποχής του. Ζήτημα που θεωρώ διαρκώς ανοιχτό, έστω και αν σήμερα πολλοί μελετητές τείνουν να παραγνωρίσουν τις μελέτες του Σ.Τσίρκα, εξαιρετικές παρά τις όποιες υπερβολές και αδυναμίες τους. kavafis-poemsΟ Χ.Καράογλου συγκεντρώνει τα ως τώρα δεδομένα της έρευνας και προχωρά σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, άλλωστε έχει μακρά και γόνιμη θητεία στη μελέτη του καβαφικού έργου.

Το δεύτερο άρθρο από τον Μανώλη Μαραγκούδη, «Ο Καβάφης και η πολιτική των ‘στοχαστικών προσαρμογών’ » (σελ. 75-88) εξετάζει πώς εννοεί ο Καβάφης τις στοχαστικές προσαρμογές, μέσα από το ποιητικό του έργο αλλά και μέσα από τη ζωή του. Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, όπως φάνηκε άλλωστε και στην ανάρτηση για το «Στα 200 π.Χ» και οι παρατηρήσεις του Μαραγκούδη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες – κάμποσα πράγματα θεωρώ ότι τα ξεκαθάρισα αρκετά στο νου μου.

Η Κατερίνα Κωστίου  με το άρθρο της «Ο Οροφέρνης, οι Λακεδαιμόνιοι και ο αμφίθυμος αφηγητής» (Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Π.Μουλλά, εκδ. Σοκόλη, Αθήνα 2005, σελ.143-162) alexandreiaεστιάζει το ενδιαφέρον της – το μαρτυρά και ο τίτλος – στην αμφίθυμη διάθεση του αφηγητή σε δυο καβαφικά ποιήματα. Στο δεύτερο ποίημα, το «Στα 200 π.Χ», η διάθεση αυτή εντοπίζεται, σύμφωνα με την Κωστίου, στη φράση «Είναι κι αυτή μια στάσις. Νοιώθεται» όπου ο αφηγητής μεταβαίνει από την ειρωνεία στην (προσωρινή) αποδοχή. Όσοι έχουν διαβάσει την σχετική ανάρτησή μου γνωρίζουν ότι θεωρώ την αποδοχή εξίσου πιθανή με την ειρωνεία ή την συγκατάβαση. Πιο πολύ μάλιστα κλίνω προς την ιδέα του κάπως ειρωνικά συγκαταβατικού τόνου του αφηγητή παρά στην όποια αποδοχή της άκαμπτης στάσης των Λακεδαιμονίων. Ωστόσο το άρθρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ένα ζήτημα στο οποίο δε χωρά εύκολη και κατηγορηματική απάντηση.

2014-03-12_141118ΥΓ. Άλλη μια υπηρεσία cloud storage ή ελληνιστί αποθήκευσης αρχείων στο σύννεφο – ωραίο και ποιητικό δεν ακούγεται; Πενήντα ολόκληρα γιγαμπάιτ (50 Gb) δίνει δωρεάν το Firedrive (http://www.firedrive.com) και θυμίζει στη χρήση του το Box.net και Dropbox. Εύκολο, γενναιόδωρο σε χώρο, όμορφο περιβάλλον, γρήγορο και όπως είπαμε δωρεάν. Ξεκίνησα ανέβασμα!

EDIT 22 Δεκεμβρίου 2014. Ελπίζω να μη σας πήρα στο λαιμό μου με το Firedrive που σταμάτησε να λειτουργεί από τον Οκτώβρη και έχασα έτσι κάμποσο υλικό (για την ακρίβεια όλο το υλικό για κάθε ανάρτηση, είτε χρησιμοποιήθηκε τελικά είτε όχι, είχε ανέβει στο Firedrive και μάλλον χάθηκε οριστικά). Ρίξτε μια ματιά εδώ για αντικαταστάτη, κάποιες υπηρεσίες δίνουν θηριώδεις χώρους αποθήκευσης αλλά τώρα πια έχω γίνει πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε νέους στο χώρο παίκτες. http://freebies.about.com/od/computerfreebies/tp/free-cloud-storage.htm

Ετικέτες:

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση