Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επιμορφωτικών webinars της δράσης STEM 2.0.!

Έληξαν σήμερα 29/5/2020 επιτυχώς τα webinars για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των 70 ωφελούμενων  Νηπιαγωγείων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα από τα σχολεία αυτά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό!

Τα διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, διοργανώθηκαν με υπεύθυνο συντονισμού της όλης δράσης τον κ Αρη Λούβρη με σκοπό την εξειδίκευση των εκπαιδευτικών  στην κοινότητα STEM ,έτσι ώστε μετά  το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές.

Η πρώτη επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης κι έλαβε χώρα  σε διάφορα STEM κέντρα της χώρας μας ,λόγω όμως της πανδημίας συνεχίστηκαν απρόσκοπτα μέσω διαδικτύου!

Τα σεμινάρια παρακολούθησαν ανελλιπώς όλοι οι Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν στη δράση STEM 2 μέσα σένα όμορφο δημιουργικό κι αρκετά ενδιαφέρον κλίμα, χωρίς να λείψουν οι δυσκολίες η οι αποτυχίες κατά την εκτέλεση των διαφόρων δραστηριοτήτων, η συζήτηση , ο προβληματισμός ,η ανταλλαγή απόψεων αλλά και τα αστεία! Δημιουργήθηκε μια ζεστή παρεούλα που θα λείψει νομίζω σε όλους όσους συμμετείχαν ,επιμορφωμένους κι επιμορφωτές!

Τα  ωφελούμενα σχολεία έχουν ήδη παραλάβει τον ειδικό εξοπλισμό που απευθύνεται στα παιδιά της ηλικίας αυτής (Kids First Coding & Robotics )με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στο STEM και η  επιλογή των σχολείων έγινε με κριτήρια eTwinning, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού σχεδίου STEM προσανατολισμού που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Η μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.Αναμένεται η παρουσίαση των έργων από τα συμμετέχοντα στη δράση σχολεία!

 

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση

Συνεχίζεται σε εβδομαδιαία βάση η διαδικτυακή STEM επιμόρφωση!

H μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν  τα παιδιά με τα επιστημονικά πεδία του STEM.

Συγχρόνως αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και δίνουν λύσεις σε προβληματισμούς , καθώς η διαδικασία μάθησης είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο ελκυστική γι’ αυτά και μαθαίνουν τον προγραμματισμό μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Η επιτυχημένη ενσωμάτωση των  STEM στην προ-σχολική εκπαίδευση εξαρτάται άμεσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και αυτό θελήσαμε να το εξασφαλίσουμε με τη συμμετοχή μας σ ‘αυτή τη δράση .Η επιμόρφωση λοιπόν καλά κρατεί! Ένα ακόμη webinar ολοκληρώθηκε και η ακολουθία του προγραμματισμού αυξήθηκε σε μέγεθος και προβληματισμό!

Μετά το τέλος του σεμιναρίου πειραματιστήκαμε με το ρομποτάκι μας και φτιάξαμε το δικό μας σενάριο!

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:  https://vimeo.com/419394619      κι εδώ  :  https://vimeo.com/419403438

Η Sammy μένει σπίτι (λόγω της πανδημίας) αλλά θέλει να πάρει και λίγο καθαρό αέρα! Πάει λοιπόν έναν περίπατο! Μπορεί βέβαια να μην συνάντησε τη γατούλα και το ποντικάκι που έλεγε το βιβλίο αλλά κι αυτό νομίζω μας κάνει! ‘Άλλωστε επιβάλλεται να αυτοσχεδιάζουμε! Μικρές παραλλαγές δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό!Εμείς λοιπόν( σύμφωνα με την πρόταση ενός νηπίου του σχολείου μας κατόπιν online επικοινωνίας) προτιμήσαμε μια βόλτα στο λιβάδι της αγάπης με τα λουλούδια και στην παραλία για να δούμε το νησί με τους φοίνικες!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση

Επιμορφωτικές συναντήσεις της δράσης STEM 2.0.

Ξεκίνησαν οι επιμορφωτικές συναντήσεις  της δράσης STEM 2.0

Τη σχολική χρονιά 2019-2020 και για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning υλοποιεί τη δράση STEM 2.0. Μέσω της δράσης επιλέχθηκαν οριστικά τα 280 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι ανάμεσα τους και το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ως e Twinning σχολείο!

Η επιλογή των σχολείων έγινε με κριτήρια eTwinning, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού σχεδίου STEM προσανατολισμού που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

‘Ηδη ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος δια ζώσης  επιμόρφωσης των συμμετεχόντων στη δράση εκπαιδευτικών που διοργανωθήκαν  σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που λειτουργούν κέντρα STEM.

Θα ακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Τα δε ωφελούμενα σχολεία θα λάβουν ανάλογο εξοπλισμό με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στο STEM και για την κατηγορία των Νηπιαγωγείων είναι το Kids First Coding & Robotics.

Στιγμιότυπα από την επιμόρφωση Νηπιαγωγών στο STEM EDUCATION κέντρο της Θεσσαλονίκης (24/02/2020) Ευχαριστούμε eTwinning για την απίστευτη εμπειρία στον κόσμο της ρομποτικής !

                                  

Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.Η ΕΥΥ επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.

Οι δραστηριότητες STEΑM παρέχουν στα παιδιά  ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας  τους να απαντήσουν σε ερωτήματα και να εμπλακούν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση