” Τhe teaching of English in pre school education”Eνα ακόμη e Twinning έργο έφτασε στο τέλος του!

Ένα ακόμη e Twinning έργο του Νηπιαγωγείου Ριζαριου με τίτλο” The teaching of English in preschool education” έφτασε στο τέλος του,χωρίς να συναντήσει εμπόδια λόγω της πανδημίας και της νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί,αφού πρόκειται για διαδικτυακή συνεργασία μεταξύ σχολείων Εθνικής κι Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του έργου:
https://www.canva.com/…/DAD7I2R…/dQQvN_etYvzbIws1ihqxLA/view

Με στόχο την εισαγωγή κι εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στην προσχολική εκπαίδευση,ξεκινήσαμε πέρυσι στο σχολείο μας δειλά -δειλά τη διδασκαλία της και διαπιστώσαμε ότι η μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη των στόχων μας, ήταν οι πλέον κατάλληλες ,αφού αν και  λειτούργησε σε πειραματικό στάδιο εν τούτοις τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά.

Το έργο ήταν απόρροια του Erasmus+ σχεδίου ΚΑ1 που υλοποίησε το Νηπιαγωγείο Ριζαριού το περασμένο σχολικό έτος με θέμα την Επαγγελματική ανάπτυξη των και βελτίωση της ποιότητας της προσχολικής εκπαίδευσης και τη σχετική επιμόρφωσή μας στη διδασκαλία αγγλικών στο Νηπιαγωγείο.
Τη φετινή χρονιά 2019-2020 αποφασίσαμε – έχοντας πλέον κάποια πείρα- να δημιουργήσουμε ένα e twinning έργο και να μοιραστούμε αυτές τις μεθόδους και τις καλές πρακτικές με εκπαιδευτικούς όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κι άλλων χωρών της Ευρώπης.
Με την εισαγωγή των αγγλικών δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά πάντα μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες ,να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την αγγλική γλώσσα ( γνωριμία με την αγγλική αλφαβήτα ,τους αριθμούς ,εκμάθηση λέξεων ,σύνθεση απλών προτάσεων ,εκμάθηση τραγουδιών) μια και η εκμάθησή της αγγλικής είναι απαραίτητη γνώση στην σημερινή εποχή.

Τα παιδιά αγκάλιασαν με προθυμία και έκδηλο ενδιαφέρον όλες τις δραστηριότητες του έργου και μάθαιναν με σχετικά αρκετά γρήγορο ρυθμό!
Συμμετείχαν 2 σχολεία από Ελλάδα ,το Νηπιαγωγείο Ριζαριου (ως ιδρυτικό σχολείο) και το Νηπιαγωγείο Μεσοχωρίου Λάρισας και άλλα τέσσερα σχολεία από Σλοβακία,Τουρκία,Λετονία και Ισπανία!
Το έργο έκλεισε με αρκετά παραχθέντα προϊόντα και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του απ όλα τα σχολεία και κατόπιν  σχετικής αξιολόγησής του!

Η παρουσίαση  του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους  μέσω διαδικτύου για τους εκπαιδευτικούς της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και μέσω έκθεσης προϊόντων του έργου  που θα λειτουργήσει στο χώρο του σχολείου μας,αφού ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέσα λόγω της πανδημίας (Ιούνιος 2020) για γονείς και κηδεμόνες.

Επίσης θα γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ,έτσι ώστε η δράση να γίνει γνωστή  στην τοπική κι ευρύτερη κοινωνία.

Μια ακόμη εκπαιδευτική εμπειρία ,μία ακόμη υπέροχη διεθνής συνεργασία έφτασε στο τέλος της !Ευχαριστώ ως ιδρύτρια του έργου ,όλους όσους συμμετείχαν στο έργο αυτό και τους συγχαίρω για την άψογη συνεργασία μας και την εκπληκτική δουλειά τους!

Επιμέλεια άρθρου : Άννα Μαγκιώση

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επιμορφωτικών webinars της δράσης STEM 2.0.!

Έληξαν σήμερα 29/5/2020 επιτυχώς τα webinars για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των 70 ωφελούμενων  Νηπιαγωγείων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού είναι ένα από τα σχολεία αυτά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό!

Τα διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, διοργανώθηκαν με υπεύθυνο συντονισμού της όλης δράσης τον κ Αρη Λούβρη με σκοπό την εξειδίκευση των εκπαιδευτικών  στην κοινότητα STEM ,έτσι ώστε μετά  το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές.

Η πρώτη επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης κι έλαβε χώρα  σε διάφορα STEM κέντρα της χώρας μας ,λόγω όμως της πανδημίας συνεχίστηκαν απρόσκοπτα μέσω διαδικτύου!

Τα σεμινάρια παρακολούθησαν ανελλιπώς όλοι οι Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν στη δράση STEM 2 μέσα σένα όμορφο δημιουργικό κι αρκετά ενδιαφέρον κλίμα, χωρίς να λείψουν οι δυσκολίες η οι αποτυχίες κατά την εκτέλεση των διαφόρων δραστηριοτήτων, η συζήτηση , ο προβληματισμός ,η ανταλλαγή απόψεων αλλά και τα αστεία! Δημιουργήθηκε μια ζεστή παρεούλα που θα λείψει νομίζω σε όλους όσους συμμετείχαν ,επιμορφωμένους κι επιμορφωτές!

Τα  ωφελούμενα σχολεία έχουν ήδη παραλάβει τον ειδικό εξοπλισμό που απευθύνεται στα παιδιά της ηλικίας αυτής (Kids First Coding & Robotics )με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στο STEM και η  επιλογή των σχολείων έγινε με κριτήρια eTwinning, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού σχεδίου STEM προσανατολισμού που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Η μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.Αναμένεται η παρουσίαση των έργων από τα συμμετέχοντα στη δράση σχολεία!

 

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση

Συνεχίζεται σε εβδομαδιαία βάση η διαδικτυακή STEM επιμόρφωση!

H μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν  τα παιδιά με τα επιστημονικά πεδία του STEM.

Συγχρόνως αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και δίνουν λύσεις σε προβληματισμούς , καθώς η διαδικασία μάθησης είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και πολύ πιο ελκυστική γι’ αυτά και μαθαίνουν τον προγραμματισμό μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Η επιτυχημένη ενσωμάτωση των  STEM στην προ-σχολική εκπαίδευση εξαρτάται άμεσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και αυτό θελήσαμε να το εξασφαλίσουμε με τη συμμετοχή μας σ ‘αυτή τη δράση .Η επιμόρφωση λοιπόν καλά κρατεί! Ένα ακόμη webinar ολοκληρώθηκε και η ακολουθία του προγραμματισμού αυξήθηκε σε μέγεθος και προβληματισμό!

Μετά το τέλος του σεμιναρίου πειραματιστήκαμε με το ρομποτάκι μας και φτιάξαμε το δικό μας σενάριο!

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:  https://vimeo.com/419394619      κι εδώ  :  https://vimeo.com/419403438

Η Sammy μένει σπίτι (λόγω της πανδημίας) αλλά θέλει να πάρει και λίγο καθαρό αέρα! Πάει λοιπόν έναν περίπατο! Μπορεί βέβαια να μην συνάντησε τη γατούλα και το ποντικάκι που έλεγε το βιβλίο αλλά κι αυτό νομίζω μας κάνει! ‘Άλλωστε επιβάλλεται να αυτοσχεδιάζουμε! Μικρές παραλλαγές δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό!Εμείς λοιπόν( σύμφωνα με την πρόταση ενός νηπίου του σχολείου μας κατόπιν online επικοινωνίας) προτιμήσαμε μια βόλτα στο λιβάδι της αγάπης με τα λουλούδια και στην παραλία για να δούμε το νησί με τους φοίνικες!

Επιμέλεια άρθρου: ‘Αννα Μαγκιώση

Επιμορφωτικές συναντήσεις της δράσης STEM 2.0.

Ξεκίνησαν οι επιμορφωτικές συναντήσεις  της δράσης STEM 2.0

Τη σχολική χρονιά 2019-2020 και για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning υλοποιεί τη δράση STEM 2.0. Μέσω της δράσης επιλέχθηκαν οριστικά τα 280 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι ανάμεσα τους και το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ως e Twinning σχολείο!

Η επιλογή των σχολείων έγινε με κριτήρια eTwinning, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού σχεδίου STEM προσανατολισμού που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

‘Ηδη ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος δια ζώσης  επιμόρφωσης των συμμετεχόντων στη δράση εκπαιδευτικών που διοργανωθήκαν  σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που λειτουργούν κέντρα STEM.

Θα ακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Τα δε ωφελούμενα σχολεία θα λάβουν ανάλογο εξοπλισμό με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στο STEM και για την κατηγορία των Νηπιαγωγείων είναι το Kids First Coding & Robotics.

Στιγμιότυπα από την επιμόρφωση Νηπιαγωγών στο STEM EDUCATION κέντρο της Θεσσαλονίκης (24/02/2020) Ευχαριστούμε eTwinning για την απίστευτη εμπειρία στον κόσμο της ρομποτικής !

                                  

Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.Η ΕΥΥ επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.

Οι δραστηριότητες STEΑM παρέχουν στα παιδιά  ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας  τους να απαντήσουν σε ερωτήματα και να εμπλακούν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση

” Γιορτή της μητέρας 2020 “

Έφτασε και η γιορτή της μητέρας κι εμείς συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι!

Χρόνια πολλά σ όλες τις μαμάδες στον κόσμο!
Γιατί μάνα είναι μόνο μία! Και γιατί για τον κόσμο είσαι απλά μια μητέρα…για το παιδί σου είσαι όμως όλος ο κόσμος!
Η εικόνα είναι διαδραστική αφίσα για μικρά παιδιά κι ειδικά σχεδιασμένη για τη γιορτή της μητέρας!!
Πατήστε στα εικονίδια της εικόνας που θα βρείτε ανοίγοντας τον σύνδεσμο  και ξετυλίξτε τραγούδια,παιχνίδια και ιστορίες για τη γιορτή της μητέρας!

https://www.thinglink.com/scene/1315782736849403907

TOUCH this image to discover its story. Image tagging powered by ThingLink

Μικρές εκπλήξεις σας περιμένουν ,όπως:

Ακούστε το παραμύθι ” Θα σ αγαπώ ότι κι αν γίνει  https://youtu.be/9SIy-OJ-vfw

Φτιάχνω λουλούδια για τη γιορτή της μαμάς! https://youtu.be/iDJU-PU9BJ0

Παίζω το παιχνίδι της μνήμης  https://learningapps.org/watch?v=p0zxh8s0c20 

Και μην ξεχάσετε λέγοντας τα χρόνια πολλά να δώσετε ένα γλυκό φιλάκι στη μαμά σας!ΘΑ είναι το καλύτερο δώρο για κείνη!

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση

Μαθήματα σύγχρονης εκπαίδευσης για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Ριζαριου.

Και να που η δημιουργία και η λειτουργία της ηλεκτρονικής μας τάξης είναι πλέον γεγονός,με την καθολική σχεδόν συμμετοχή των μικρών μας μαθητών !
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφαρμόζεται ήδη από τα μέσα Μαρτίου για τους μαθητές του Νηπιαγωγείο Ριζαριού,σε συνδυασμό σύγχρονης κι ασύγχρονης εκπαίδευσης με καταπληκτικά αποτελέσματα,αποδεικνύοντας ότι επάξια πήραμε για δεύτερη φορά το βραβείο του e Twinning school 2020 και θεωρούμαστε ψηφιακό σχολείο!!!
Οι μικροί μας μαθητές προσαρμόστηκαν αμέσως και πλέον είναι σε θέση να παρακολουθούν το μάθημα και να χειρίζονται άψογα μικρόφωνα και κάμερες!
Άλλωστε υπήρχε εξοικείωση με την χρήση του υπολογιστή και στο σχολείο ,όπου η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου έχει γίνει επίσημα εδώ και πέντε περίπου χρόνια!
Εννοείται ότι η επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς τους, επιβάλλεται την ώρα της τηλεδιδασκαλίας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους γονείς για την πρόθυμη μέχρι τώρα συνεργασία τους!
Τα παιδιά συμμετέχουν στη συζήτηση ,ακούνε αφηγήσεις παραμυθιών,ζωγραφίζουν on line ή δείχνουν τις ζωγραφιές τους ,μαθαίνουν τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά, κάνουν διάφορες ασκήσεις και πειράματα,συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στη ρομποτική και στα STEM,εκφράζοντας τις εντυπώσεις και τις απόψεις τους!

Με τη βοήθεια της ασύγχρονης εκπαίδευσης υπάρχει το πλεονέκτημα της μάθησης στον χρόνο και με το ρυθμό που επιθυμεί ο εκπαιδευόμενος, ενώ με την χρήση σύγχρονων συζητήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο εκπαιδευτής γνωρίζει τους μαθητές του, οι εκπαιδευόμενοι επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτή και δεν αισθάνονται αποξενωμένοι από την εκπαιδευτική κοινότητα και διαδικασία.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, ενώ δίνει πολλές ευκαιρίες για νέες εφαρμογές. Η μορφή αυτής της Εκπαίδευσης ξεκίνησε πριν από 150 περίπου χρόνια.

Ειδικότερα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την «εκπαίδευση» και την «κατάρτιση», όσο με τα παιδαγωγικά, ξεκίνησε αρχικά ως οργάνωση σπουδών μερικής φοίτησης, συνέχισε με την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου με ήδη δοκιμασμένα συμβατικά βιβλία, χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε όλες σχεδόν τις μορφές της σύγχρονης τεχνολογίας : από κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι δορυφόρους (Keegan,2001).

Έτσι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει κατά καιρούς ονομαστεί: Εκπαίδευση δι’ αλληλογραφίας/ σπουδές δι’ αλληλογραφίας, Σπουδές κατοίκων, Ανεξάρτητες σπουδές, Εξωτερικές σπουδές, Εξ αποστάσεως διδασκαλίας και Εξ αποστάσεως μάθησης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σύγχρονη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προήλθε από τον Ιssak Ditman, που δίδαξε τη στενογραφία στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της αλληλογραφίας το 1840.

Σύγχρονη
Στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης γίνονται ταυτόχρονα. Ο εκπαιδευτής παραδίδει το μάθημα σε ζωντανή σύνδεση, όχι απαραίτητα αμφίδρομη, και ο εκπαιδευόμενος, αν και βρίσκεται σε διαφορετικό τόπο, παρακολουθεί το μάθημα στον ίδιο χρόνο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την υποστήριξη της τηλεδιάσκεψης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ίδιο και η χρήση δωματίου ζωντανής συζήτησης (live chatroom).

Ασύγχρονη
Στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που είναι και πιο διαδεδομένη, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει όχι μόνο σε διαφορετικό χώρο από τον εκπαιδευτή, αλλά και σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία της παράδοσης ή δημιουργίας του μαθήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μαθήματα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του διαδικτύου.

Ο συνδυασμός και των δύο μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  αποσκοπούν στο να παρέχουν στους μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας ,μια πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία.

Επιμέλεια άρθρου:  Άννα Μαγκιώση

Μετρώντας τις μέρες για να αρχίσει ξανά το σχολείο!

Να που ήρθε η  ώρα να γυρίσουμε στο Νηπιαγωγείο ξανά.

Με λίγη προσοχή θα τα καταφέρουμε να παραμένουμε ασφαλείς! Αρκεί να τηρούμε τους κανόνες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στο σχολείο.

Μόνο που τώρα έχουν να κάνουν λίγο περισσότερο με την υγεία. Και θα τους μάθουμε μόλις ανοίξει το σχολείο!

Μέχρι τότε όμως θα περάσουν  λίγες μέρες ακόμη! Σας ετοιμάσαμε λοιπόν κάποιες δραστηριότητες για να περάσετε όμορφα τον χρόνο σας και να προετοιμαστείτε για το σχολείο!

Καλή αρχή σε όλους μας!

Ας ξεκινήσουμε από τις μέρες της εβδομάδας : https://youtu.be/XllRfDYPleA

Να θυμηθούμε και τις εποχές του χρόνου ,αφού θυμηθήκαμε τις μέρες :https://youtu.be/iuqg0orEpG0

Και τώρα ας θυμηθούμε τα σχήματα και τα χρώματα ζωγραφίζοντας!

  

Να και οι προγραφικές μας ασκησούλες:

  

Κι επειδή ετοιμαζόμαστε να γυρίσουμε στο σχολείο να κι ένα βιντεάκι που μας δίνει οδηγίες για το πως θα μείνουμε υγιείς κι ασφαλείς κρατώντας αποστάσεις !

Ας το προσπαθήσουμε ! Εύκολο θα είναι αρκεί να μάθουμε και να σεβαστούμε τους  κανόνες! Και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί!

 

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση

 

Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε συνέχεια:

Α. της υπ’ αριθμ. 63314/ΓΔ4/26-05-2020 ΚΥΑ με ΘΕΜΑ «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης μετά την λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους»

Β. της υπ’ αριθμ. 51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ (Β’ 1739/06-05-2020) με ΘΕΜΑ: «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους»

Γ. του από 25-05-2020 αποσπάσματος πρακτικού της 63ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19

Δ. της υπ. αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 32009/23-5-2020 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1988/23-5-2020) με ΘΕΜΑ: «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»

Α. Προσέλευση στη σχολική μονάδα

Ο Διευθυντής/ντρια ή ο Προϊστάμενος/η και ο Σύλλογος Διδασκόντων λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευση – αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Για τον σκοπό αυτό, δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Β. Διαρρύθμιση των αιθουσών

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ, ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων είναι η διαρρύθμιση των αιθουσών.

Συγκεκριμένα:

Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους (15). Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των (15) μαθητών, χωρίζονται κατά αλφαβητική σειρά, με μέριμνα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας σε υποτμήματα ίσης δυναμικότητας και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία, κατά τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ.51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ.

Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν κατάλληλες – για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής – σχολικές αίθουσες, η διδασκαλία σε υποτμήματα που προκύπτουν μετά την ως άνω κατανομή , μπορεί να είναι και καθημερινή.

Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα κατά τα παραπάνω.

Προτείνεται τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με χώρο περιορισμένο.

Οι ως άνω προσαρμογές ισχύουν για όλες τις αίθουσες διδασκαλίες, μεταξύ των οποίων τάξεις υποδοχής, αίθουσα πληροφορικής κ.ο.κ.

Επισημαίνεται ότι εκτός από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα για τα Νηπιαγωγεία:

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη διαρρύθμιση της αίθουσας του Νηπιαγωγείου, λόγω της ιδιαιτερότητας της ανάπτυξης του προγράμματος σε κέντρα ενδιαφέροντος-γωνιές, καθώς και του πρωτεύοντα ρόλου που κατέχει στην εξέλιξη αυτού, το παιχνίδι (ελεύθερο ή οργανωμένο), ως κυρίαρχο μέσο ανάπτυξης, μάθησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών. Για το λόγο αυτό προτείνεται:

Κάθε τμήμα Νηπιαγωγείου μεγαλύτερο των 15 μαθητών/τριών, θα πρέπει να χωρίζεται σε δύο (2) υποτμήματα, κατά τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ.51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ.

Οι νηπιαγωγοί καλούνται να δείξουν ευελιξία στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος κυρίως ως προς τους χώρους υλοποίησής του (εσωτερικούς και εξωτερικούς), εκμεταλλευόμενοι/ες στο μέγιστο τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα ΑΠΣ/ΔΕΠΣ.

Οι ως άνω προσαρμογές ισχύουν για όλες τις αίθουσες διδασκαλίες, μεταξύ των οποίων τάξεις υποδοχής, αίθουσα πληροφορικής κ.ο.κ.

Επισημαίνεται ότι εκτός από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα για τα Νηπιαγωγεία:

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη διαρρύθμιση της αίθουσας του Νηπιαγωγείου, λόγω της ιδιαιτερότητας της ανάπτυξης του προγράμματος σε κέντρα ενδιαφέροντος-γωνιές, καθώς και του πρωτεύοντα ρόλου που κατέχει στην εξέλιξη αυτού, το παιχνίδι (ελεύθερο ή οργανωμένο), ως κυρίαρχο μέσο ανάπτυξης, μάθησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών. Για το λόγο αυτό προτείνεται:

Κάθε τμήμα Νηπιαγωγείου μεγαλύτερο των 15 μαθητών/τριών, θα πρέπει να χωρίζεται σε δύο (2) υποτμήματα, κατά τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ.51888/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ.

Οι νηπιαγωγοί καλούνται να δείξουν ευελιξία στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος κυρίως ως προς τους χώρους υλοποίησής του (εσωτερικούς και εξωτερικούς), εκμεταλλευόμενοι/ες στο μέγιστο τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα ΑΠΣ/ΔΕΠΣ.

Γ. Διαλείμματα

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών/τριών των τμημάτων/υποτμημάτων, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα. Συνιστάται η υιοθέτηση ευέλικτου ωραρίου διαλειμμάτων για κάθε υποτμήμα εκάστου τμήματος, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών αναπροσαρμόζεται, με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου.

Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα:

Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.

Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο.

Φυσικός αερισμός των αιθουσών ιδίως στο διάλειμμα.

Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).

Δ. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της Συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Ε. Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που προβλέπονται στα ωρολόγια προγράμματα (άρθρο 11 του Π.Δ. 79/2017, Α’ 109).

ΣΤ. Καθαριότητα και κανόνες υγιεινής

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Με ευθύνη του Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας και της σχολικής επιτροπής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ορίζεται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Ειδικότερα για τα Νηπιαγωγεία επισημαίνεται η αναγκαιότητα της τήρησης των κάτωθι:

1.ενεργειών Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών σε κάθε αίθουσα, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Πρωινού Υποχρεωτικού Προγράμματος και οπωσδήποτε μετά τη λήξη του.

2.Οι μαθητές/τριες με ευθύνη του/της νηπιαγωγού θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Πρωινού Υποχρεωτικού Προγράμματος.

3. Ο/Η νηπιαγωγός εκπαιδεύει τους μαθητές/τριες στη χρήση αντισηπτικού διαλύματος κάθε φορά που θα αλλάζουν αντικείμενο ενασχόλησης στα κέντρα ενδιαφέροντος και προβλέπει τη χρήση ατομικών υλικών (μαρκαδόροι, ψαλίδι, κόλλα, μολύβι, γόμα, κλπ), όπου αυτό είναι εφικτό.

4.Κατά τη διαδικασία παροχής της παράλληλης στήριξης προς τους μαθητές από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό είτε από ειδικό βοηθητικό προσωπικό είτε από σχολικό νοσηλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

6.Επισημαίνεται η σημασία που έχει ο φυσικός αερισμός της αίθουσας τόσο κατά την ώρα της διδασκαλίας, όσο και στο διάλειμμα και η αποφυγή των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων.

Ζ. Μετακινήσεις μαθητών

Κατά τη μετακίνηση των μαθητών εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας που περιγράφονται στο άρθρο 7 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.32009/23.5.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1988).

Η. Για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.

Θ. Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Ι. Η διαμόρφωση των θρανίων στις αίθουσες των Κέντρων Ξένων Γλωσσών γίνεται κατ’ αντιστοιχία με τη διαρρύθμιση στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

                                        Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

                                                                                ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 

 

 

 

On line επιμόρφωση με θέμα : “Χρήση εργαλείων ιστού στο Νηπιαγωγείο”

Δίωρη online επιμόρφωση για Νηπιαγωγούς από τις όμορφες Κυκλάδες με θέμα “Εργαλεία ιστού για το Νηπιαγωγείο” πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου και ώρα 10.30 π.μ..έχοντας την τιμή και τη χαρά να είμαι η κεντρική εισηγήτρια.
Το ιστοσεμινάριο διοργανώθηκε από την Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕ 60 Νοτίου Αιγαίου κ Βέλκου Βασιλική (την οποία ευχαριστώ για την πρόσκληση),με σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση εργαλείων ιστού για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού απαραίτητου για τον νέο τρόπο διδασκαλίας και μάθησης ,αφού η επέλαση του κορονοϊού διαμόρφωσε νέα εκπαιδευτικά δεδομένα.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων το ιστοσεμινάριο θα επαναληφθεί αύριο Τετάρτη 20 Μαϊου ,την ίδια ώρα για συναδέλφους Νηπιαγωγούς από Νάξο, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο και Τήνο.
Στη σημερινή επιμόρφωση συμμετείχαν Νηπιαγωγοί από Άνδρο, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Θηρασιά, Ανάφη, ‘Ίο, Σίκινο, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μύκονο και Αμοργό.

Αναμφίβολα τα διάφορα εργαλεία ιστού (web tools) που κυκλοφορούν  στο διαδίκτυο άλλα εντελώς δωρεάν κι άλλα με συνδρομή ,θα μας βοηθήσουν στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διαμοίρασής του μέσω διαδικτύου, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας .
Θα μας βοηθήσουν επιπλέον στην αρτιότερη οργάνωση της διδασκαλίαςμας ,αφού μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα διαφορετικές πηγές γνώσης.

Εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να είναι η δημιουργία παιχνιδιών μνήμης,ταύτισης,σύγκρισης και σειροθέτησης ,η δημιουργία παζλς και ηλεκτρονικών βιβλίων, η δημιουργία διαδραστικής αφίσας, δημιουργία παρουσίασης κι ανάρτησης εργασιών και πίνακα διαδραστικής επικοινωνίας, η δημιουργία κολάζ, αφίσας, προσκλήσεων και καρτών κ.λ.π.
Έτσι θα προσφέρουμε στα παιδιά μία διδασκαλία που σίγουρα θα είναι ελκυστική και θα κρατήσει το ενδιαφέρον τους αμείωτο.

    

     

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση