Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ιδιαίτερη ημέρα της ελληνικής παράδοσης που γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Είναι αφιερωμένη στο ψήσιμο κρέατος, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική «τσίκνα» που δίνει και το όνομά της στη γιορτή.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Το έθιμο προέρχεται από παλιές λαϊκές παραδόσεις και σχετίζεται με την προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής. Οι άνθρωποι ψήνουν κρέας, συχνά σε υπαίθριους χώρους, και διασκεδάζουν με χορό και μουσική. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ημέρα συνδέεται με τοπικά δρώμενα, όπως μεταμφιέσεις, παραδοσιακά γλέντια και γιορτές στους δρόμους.
Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μία από τις πιο χαρούμενες στιγμές της Αποκριάς, ενισχύοντας το εορταστικό κλίμα με φαγητό, τραγούδι και χορό. Είναι μια μέρα που ενθαρρύνει το κέφι, τη χαρά και τη διάθεση για διασκέδαση, βασικά στοιχεία της αποκριάτικης περιόδου.
Η ημέρα αυτή δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τα έθιμα της χώρας μας με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα την κοινωνικότητά τους.
Οπότε τα νήπια κατασκεύασαν τη δική τους ψησταριά, την τσιμπίδα τους, έφτιαξαν τα δικά τους “σουβλάκια” με πλαστελίνη και τίμησαν το έθιμο δεόντως. Έγραψαν και πάνω στην ψησταριά τους “ΨΗΝΕΣΤΕ”;
Σε φύλλο εργασίας έγραψαν τη λέξη ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ και χρωμάτισαν τα τρόφιμα εκείνα που τρώμε την ημέρα αυτή ανάμεσα σ’ ένα σύνολο τροφίμων.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας φρόντισε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Κανδήλας να τσικνήσουν και να γιορτάσουν την ημέρα, προσφέροντας γεύμα από το Εστιατόριο “Η καλή Παρέα”. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συνεργασία και την προσφορά τους, καθώς και για την συμβολή τους στην ανάδειξη του εν λόγω εθίμου.