Κάλβος Aνδρέας
Ωδή Τετάρτη. Eις τον Ιερόν Λόχον
στροφή α΄.
Ας μη βρέξη ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μη σκορπίση
το χώμα το μακάριον
‘πού σας σκεπάζει. 5
β΄.
Ας το δροσίση πάντοτε
με’ τ’ αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη·
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ’ άνθη. 10
γ΄.
Ω γνήσια της Eλλάδος
τέκνα· ψυχαί ‘πού επέσατε
εις τον αγώνα ανδρείως,
τάγμα εκλεκτών Hρώων,
καύχημα νέον· 15
δ΄.
Σας άρπαξεν η τύχη
την νικητήριον δάφνην,
και από μυρτιάν σάς έπλεξε
και πένθιμον κυπάρισσον
στέφανον άλλον. 20
ε΄.
Αλλ’ αν τις απεθάνη
δια την πατρίδα, η μύρτος
είναι φύλλον ατίμητον,
και καλά τα κλαδιά
της κυπαρίσσου. 25
4 comments
Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων ↓
ΑΛΕΞΙΑ
21 Νοεμβρίου 2014 στις 21:57 (UTC 2) Σύνδεση με αυτό το σχόλιο
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ!!!! Η ΨΗΦΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!!!
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Paideias_kai_Thriskeymaton_Katargisi_Trapezas_Thematon/share/?new
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
21 Νοεμβρίου 2014 στις 22:31 (UTC 2) Σύνδεση με αυτό το σχόλιο
Η γνώμη μου είναι πως η τράπεζα θεμάτων εξελισσόμενη και προσαρμοζόμενη συνεχώς στις σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες και στις ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών ειναι ένα θετικό μέτρο για δύο λόγους: α) δημιουργεί συνθήκες ισότητας σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα από την άποψη της κάλυψης της διδακτέας ύλης και β) όλοι οι μαθητές έχουν από την αρχή της χρονιάς τα θέματα των εξετάσεων στη διάθεσή τους, ώστε να εξασκούνται και να προσαρμόζουν τη μελέτη τους σε αυτά.
Κατερίνα Δημουλά
4 Ιανουαρίου 2015 στις 18:26 (UTC 2) Σύνδεση με αυτό το σχόλιο
Νομίζω ότι η κάλθψη της διδακτέας ύλης μπορεί να εξασφαλιστεί και με΄άλλους τρόπους , άλλωστε η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ολοκλήρωνε τη διδακτέα ύλη . Η τράπεζα θεμάτων καλλιεργεί την ανισότητα ματαξύ των μαθητών , τους οδηγεί στα φροντιστήρια, άλλωστε οι ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων κοινοποιούνται στο σύνολό τους μετά από απαιτήση των φροντιστηρίων. Η εκπαίδευση γίνεται, λοιπόν ,όλο και περισσότερο ταξική αποκλείοντας ένα μεγάλο μέρος των μαθητών.
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
4 Ιανουαρίου 2015 στις 19:44 (UTC 2) Σύνδεση με αυτό το σχόλιο
Καλή Χρονιά! Το συμπέρασμά σας ότι η εκπαίδευση γίνεται όλο και περισσότερο ταξική υποτίθεται οτι στηρίζεται στο ότι η τράπεζα θεμάτων καλλιεργεί την ανισότητα μεταξύ των μαθητών και τους οδηγεί στα φροντιστήρια, πράγμα που δεν αποδεικνύετε. Μάλλον καταλήξαμε για ακόμη μια φορά στην εκπαίδευση σε ένα φαύλο κύκλο: η κινδυνολογία για το «τέρας» της τράπεζας θεμάτων που θα κατασπαράξει τους μαθητές, προκάλεσε πανικό, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί τους μαθητές στα φροντιστήρια. Κανείς δεν αντιμετώπισε το θέμα με ψυχραιμία με μόνο κριτήριο το καλό των μαθητών, κανείς ή πολλοί λίγοι τους ενημέρωσαν αντικειμενικά, για να κατανοήσουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του μέτρου αυτού. Αντίθετα πολλοί το αντιμετωπίζουν δογματικά και μηδενιστικά. Και κάτι τελευταίο: ο ταξικός κίνδυνος προέρχεται περισσότερο από την εμμονή στη στασιμότητα παρά στις όποιες προσπάθειες (κουτσές και στραβές, έστω) για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα. Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία!