Αρχείο για "Μάιος, 2021"

Εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Από την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, καθώς και για την κλήρωση στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στο σύνδεσμο:
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-protupo-peiramatiko-skholeio, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή  στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 και την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Μπορείτε να δείτε οδηγίες, συχνές ερωτήσεις, ενδεικτικά θέματα εξετάσεων και τις θέσεις για το 2021 εδώ: https://www.iep.edu.gr/pps/

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον πίνακα με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Οι γονείς και/ οι κηδεμόνες των ενδιαφερομένων μαθητών/τριών δικαιούνται για το σχολικό έτος 2021-2022 να καταθέσουν αίτηση για εισαγωγή σε έως ένα Πρότυπο Γυμνάσιο. Δικαιούνται επίσης να καταθέσουν αίτηση και για ένα μόνο Πειραματικό Γυμνάσιο. Η κατάθεση της αίτησης σε ένα Πρότυπό Γυμνάσιο δεν αποκλείει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για εισαγωγή και σε έως ένα Πειραματικό Γυμνάσιο και αντίστροφα.

Η εισαγωγή μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων για το σχολικό έτος 2021-2022 πραγματοποιείται με κλήρωση.

Η  κλήρωση διεξάγεται ηλεκτρονικά την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των ενδιαφερομένων μαθητών/τριών, για το σχολικό έτος 2021-2022, δύνανται να καταθέσουν αίτηση για εισαγωγή σε ένα μόνο ΠΕΙ.Σ., ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την δυνατότητα υποβολής αίτησης για εισαγωγή και σε Πρότυπο Σχολείο. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Συμμετοχή της ΣΤ΄ τάξης στον 15ο Διαγωνισμό

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου στην 31η Πράξη 19-5-2021 αποφάσισε τη συμμετοχή των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης στον 15ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά»  του περιοδικού «Ο μικρός Ευκλείδης»  που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου 2021, ημέρα Παρασκευή κατά τις  δύο πρώτες διδακτικές ώρες  (8.15 έως 10.15). Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική.

Εδώ μπορείτε να δείτε θέματα και λύσεις των προηγούμενων διαγωνισμών.

 

 

Ετικέτες:

Διδασκαλία 2ης Ξένης Γλώσσας

Σας ενημερώνουμε ότι για τον ορθό και έγκαιρο προγραμματισμό της διδασκαλίας της 2ης Ξένης Γλώσσας στην Ε’ τάξη για το σχολικό έτος 2021-2022, οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου συμπληρώνουν σχετική δήλωση με τη γλώσσα προτίμησης του παιδιού τους (Γαλλική ή Γερμανική) και την καταθέτουν στον εκπαιδευτικό της τάξης  τους έως την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.

Επίσης,  οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης με επιστολή τους έως την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 κατ’ εξαίρεση, όποιοι/ες έχουν λόγους να επιλέξουν στο Γυμνάσιο διαφορετική 2η ξένη γλώσσα από αυτή που διδάχτηκαν στο Δημοτικό, δύνανται να υποβάλουν αιτιολογημένη γραπτή αίτηση.

Ετικέτες:

Ένας αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για COVID 19

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Μετά την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2020/18-5-2021 τ. β΄)  που λάβαμε μόλις τώρα ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (selftest) νόσησης για covid 19 διενεργείται μία (1) φορά καθ’ εκάστη σχολική εβδομάδα, πριν από τη Δευτέρα. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Η διευθύντρια του σχολείου

Ετικέτες:

Συγκέντρωση ειδών διατροφής & πρώτης ανάγκης για “Το Χαμόγελο του παιδιού”

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής προσφοράς του σχολείου ζητάμε τη βοήθειά σας, ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μετά από έκκληση του εθελοντικού οργανισμού  «Το Χαμόγελου του Παιδιού», (Α.Π.: Φ32/54616/Δ2/18-05-2021 του ΥΠΑΙΘ), το οποίο υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια πάρα πολλά παιδιά και οικογένειες που τα στηρίζουν.

Όποιος θέλει και μπορεί να βάλει σε μια σακούλα ό,τι και όσα προϊόντα επιθυμεί από τα παρακάτω είδη και να τα παραδώσει  το παιδί του στον εκπαιδευτικό της τάξης από τη Δευτέρα 24-5-2021 έως και τη Δευτέρα 31-5-2021.

Προτεινόμενα είδη είναι τα ακόλουθα:

– Συσκευασμένα είδη τροφίμων: γάλα εβαπορέ, ζυμαρικά, κακάο, λάδι, ρύζι, σάλτσα

ντομάτας, μπισκότα, κρουασάν, αλάτι, ξύδι, όσπρια, μέλι, μερέντα, μαρμελάδα, πουρέ,

δημητριακά, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες και βρεφικά γάλατα Νο 1 & 2, αλεύρι, ζάχαρη, χυμοί. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις 19 Μαΐου του 1919  ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα – το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας. Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία. Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2021) είναι: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.

Σήμερα η είσοδος στα Μουσεία είναι δωρεάν.

Το μήνυμα του ICOM για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021:

Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Συμμετοχή στη δράση του Ειδικού Σχολείου Τυφλοκωφών

Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τις όμορφες δημιουργίες τους, όλο αγάπη και μεράκι,  συνεισέφεραν στη δράση του Ειδικού Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας.

Ετικέτες:

Αιτήσεις φοίτησης στο Ολοήμερο πρόγραμμα

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σύμφωνα με την υπ αριθμ. Φ7/51340/Δ1/10-5-2021 Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα: «Ενέργειες Προγραμματισμού του Εκπαιδευτικού Έργου των Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2021-2022 – Προγραμματισμός λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος – Λήξη διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2020-2021»,  σας ενημερώνουμε για τον Προγραμματισμό λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό  έτος 2021-22.

Προσοχή: Υποβολή αιτήσεων έως τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Συγκεκριμένα:

  1. Ωράριο λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος:

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά από τη λήξη των μαθημάτων (13.15) έως τις 16.00 με δυνατή ώρα ενδιάμεσης αποχώρησης και στις 15.00. Στο πρόγραμμα κάθε ημέρας αντιστοιχούν 2 ώρες μαθήματος καθώς και ώρα φαγητού- χαλάρωσης.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λειτουργίας τμήματος Πρωινής Ζώνης (7.00 – 8.00) για υποδοχή (7:00- 7:15) και ώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (7:15- 8:00), στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

  1. Προϋποθέσεις εγγραφής:

Για το σχολικό έτος 2021-22 θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για φοίτηση στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις.

  1. Περίοδος εγγραφών

Η εγγραφή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται κατά την τρέχουσα περίοδο (από 11-17 Μαΐου), ενώ ο μαθητής μπορεί να διακόψει τη φοίτηση οποιαδήποτε στιγμή, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τους γονείς του ή λόγω μη προσέλευσης (συμπλήρωση 15 συνεχόμενων απουσιών). Αιτήματα εγγραφής μαθητών στο Ολοήμερο που θα υποβληθούν κατά την αρχή της ερχόμενης σχολικής χρονιάς (από Σεπτέμβρη και μετά) θα γίνουν δεκτά μόνο εάν υπάρξει έγκριση από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και μόνο για λόγους που κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαροί.

Επισήμανση: Η εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι ετήσια. Συνεπώς απαιτείται υποβολή νέας αίτησης για τους μαθητές που ήδη φοιτούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

  1. Συγκρότηση τμημάτων

Αν ο αριθμός των διαθέσιμων ωρών των εκπαιδευτικών δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όλων των τμημάτων του Ολοημέρου Προγράμματος, θα συγκροτηθεί τμήμα λαμβάνοντας υπόψη κατά προτεραιότητα τη φοίτηση των μαθητών των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Η αποδοχή των υπόλοιπων μαθητών θα γίνει, όταν εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες ώρες.

Για τη λειτουργία τμήματος στο Ολοήμερο Πρόγραμμα απαιτείται η εγγραφή 10 τουλάχιστον μαθητών. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Ζώνης είναι 7 μαθητές.

  1. Υποβολή αιτήσεων

Όσοι επιθυμείτε να παρακολουθήσει το παιδί σας το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμπληρώστε και υποβάλετε σχετική αίτηση έως τις 17-5-2021, ώστε να συγκροτηθούν τα τμήματα με ασφάλεια και να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός για τη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς των απαιτούμενων ειδικοτήτων.

Στους μαθητές που ήδη φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δόθηκαν αιτήσεις. Οι υπόλοιποι μπορούν να ζητήσουν αιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων ή να «κατεβάσουν» το έντυπο από την ιστοσελίδα του σχολείου.

 

Η διευθύντρια του σχολείου

Μαρία Βαστάκη

Ετικέτες:

Γιορτή της μητέρας

Χρόνια πολλά στις μητέρες όλου του κόσμου!

Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Ιστορικά, προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων, με το όνομα «Mothers Friendships Day», που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Ann Jarvis, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865). Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση