Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ήταν το θέμα που μας απασχόλησε αυτήν την εβδομάδα. Ξεκινήσαμε συζητώντας τι γιορτάζουμε τη μέρα αυτή. Τι έγινε πριν πολλά χρόνια; Μιλήσαμε για τα γεγονότα της εποχής κάνοντας συνεχείς αναφορές στα ποιήματα που είχαν να μάθουν τα παιδιά για την γιορτή μας, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο για καλύτερη κατανόηση.
Αναπαραστήσαμε με το σώμα μας στιγμές από τη ζωή των ανθρώπων σε καιρό πολέμου.
- Κουβαλάμε στους ώμους τον βαρύ εξοπλισμό μας.
- Περπατάμε με το «όπλο» μας σηκωμένο πάνω απ’ το κεφάλι μας για να περάσουμε ένα ποτάμι.
- Σερνόμαστε στη γη για να περάσουμε κάτω από συρματοπλέγματα.
- Τρέχουμε να κρυφτούμε όταν ακούμε βομβαρδισμούς από αεροπλάνα.
- Περπατάμε σε παράταξη με ρυθμό, σαν να κάνουμε παρέλαση.
Φτιάξαμε κατασκευή με το ΟΧΙ.
Παρατηρήσαμε διάφορες φωτογραφίες από την εποχή εκείνη. Τα παιδιά περιέγραψαν τι έβλεπαν και συζητήσαμε για το γεγονός ότι ήταν ασπρόμαυρες καθώς τότε δεν υπήρχαν έγχρωμες φωτογραφίες.
Τα παιδιά δημιούργησαν «ασπρόμαυρες φωτογραφίες» που απεικονίζουν σκηνές του πολέμου (τους στρατιώτες που μπαίνουν στα τρένα για το μέτωπο, τις γυναίκες που κουβαλούν τα πολεμοφόδια, τα πολεμικά αεροπλάνα, το πολεμικό ναυτικό, τους στρατιώτες στη μάχη).
Μιλήσαμε για τις σημαίες που έχουν τα κράτη. Είδαμε σημαίες διαφόρων κρατών και τα παιδιά έκαναν ομαδοποιήσεις ανάλογα με το χρώμα ή με διάφορα σύμβολα που έχουν πάνω τους οι σημαίες.
Επικεντρωθήκαμε στην ελληνική σημαία. Ποια είναι τα χρώματά της; Ποιο σύμβολο έχει πάνω της; Για ποιο λόγο έχουν επιλεγεί αυτά τα χρώματα για την ελληνική σημαία; Αφού τα συζητήσαμε όλα αυτά φτιάξαμε σε ομαδική εργασία μια μεγάλη ελληνική σημαία.
Συζητήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη; Τι συμβαίνει όταν έχουμε πόλεμο; Πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στον πόλεμο και πώς στην ειρήνη. Παρατηρήσαμε φωτογραφίες του πολέμου και της ειρήνης, τα παιδιά τις ομαδοποίησαν και συζητήσαμε για το τι απεικονίζουν.
Παίξαμε παιχνίδι σωματικής έκφρασης. Ακούσαμε δύο μελωδίες. Η μια ταίριαζε στον πόλεμο και η άλλη στην ειρήνη. Όταν ακούγαμε την μουσική του πολέμου τα παιδιά κουλουριάζονταν φοβισμένα, ενώ όταν ακουγόταν η μουσική της ειρήνης χόρευαν χαρούμενα πιασμένα σε κύκλο.
Μιλήσαμε για το σύμβολο της ειρήνης και είδαμε δύο πίνακες ζωγραφικής του Πικάσο «Το περιστέρι» που αποτελεί και αυτό το σύμβολο της ειρήνης και «Το παιδί και το περιστέρι». Τα παιδιά περιέγραψαν τους πίνακες, τι απεικονίζουν και τα χρώματά τους.
Φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας περιστέρια της ΕΙΡΗΝΗΣ.
Παίξαμε στο κουκλοθέατρο «Το Κανόνι της Ειρήνης», όπου ένα κανόνι είχε ξεχαστεί σε όμορφο καταπράσινο λιβάδι γεμάτο λουλούδια. Το Κανόνι όμως ήθελε τον πόλεμο, δεν του άρεσε η Ειρήνη, ώσπου κάποια μέρα φύτρωσε επάνω του μια όμορφη και καλοσυνάτη μαργαρίτα. Θα τον κάνει η μαργαρίτα να ξεχάσει τον πόλεμο και θα του μάθει την Ειρήνη και τη Φιλία;
Τα παιδιά ζωγράφισαν το Κανόνι όταν αποφάσισε να ζήσει στην Ειρήνη!!!
Και τέλος κάναμε την γιορτή μας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπου τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους, ακούσαμε τα τραγούδια μας, είπαμε τον Εθνικό μας Ύμνο και κάναμε και μια μικρή παρέλαση μέσα στον χώρο του σχολείου μας!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!