Από το χωράφι στο τραπέζι!
Μαθαίνοντας τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας και θέλοντας να μάθουν τα παιδιά σχετικά με τη διαδικασία παρασκευής μιας πίτας που είναι και το παραδοσιακό τοπικό φαγητό της περιοχής και να κατανοήσουν πως το βασικά υλικά προέρχονται από το χωράφι, ετοιμάσαμε ένα μαθησιακό σενάριο παρασκευής μιας λαχανόπιτας.
Στόχοι:
- Να γνωρίσουν τα παιδιά τα βασικά υλικά και τη διαδικασία παρασκευής μιας πίτας (χορτόπιτας).
- Να πειραματιστούν με τις υφές και τις μυρωδιές των συστατικών.
- Να καλλιεργήσουν τη συνεργασία και την υπομονή.
- Να κατανοήσουν τη σημασία της σωστής διατροφής.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- Αλεύρι
- Νερό
- Αλάτι
- Χόρτα διάφορα ψιλοκομμένα (λάπατο ,τουκνίδες και κρεμμυδάκια φρέσκια)
- Ψιλοκομμένη φέτα (όσο θελουμε)
- Λάδι ( ένα φλυτζάνι τσαγιού)
Ανακαλύπτουμε τα υλικά
- Παιχνίδι αφής: Τα παιδιά αγγίζουν και περιγράφουν το αλεύρι, το νερό, τα χόρτα και το αλάτι.
- Πειραματισμός: Τι συμβαίνει όταν ανακατεύουμε το αλάτι με νερό ;
- Ζωγραφίζουμε τη συνταγή
- Καθοδηγούμε τα παιδιά στη διαδικασία ανάμειξης των υλικών.
- Ζύμωμα σε ομάδες – πώς αλλάζει η υφή της ζύμης;
- Παρασκευάζουμε την πίτα με τη βοήθεια μιας γιαγιάς ενός παιδιού ,που ανοίγει το ζυμάρι σε φύλλα και τα παιδιά βοηθούν στην τοποθέτηση του υλικού μετα απο καθε στρώση φύλλου.
- Ψήνουμε και γευόμαστε την πίττα και μιλάμε επίσης για το ότι μπορούμε να φτιάξουμε πίττες με διαφορα υλικά (τραχανα,κολοκύθι,τυρί ,πρασσα,τσουκνίδες ,κρέας ,κ.λ.π.)
Δημιουργούμε μια “φωτογραφική ιστορία” με εικόνες από τη διαδικασία.
Επιμέλεια άρθρου: Mαγκιώση Άννα