Σχεδιασμός μαθησιακού σεναρίου με θέμα την ΕΛΙΑ

Εκπαιδευτικό σενάριο για την ελιά
(Αυτό το σενάριο το εφαρμόζουμε κάθε χρόνο στο σχολείο μας με τους μαθητές μας με μεγάλη επιτυχία)

olive treeΣκοπός:
Να γνωρίσουν τα παιδιά του νηπιαγωγείου την ελιά, τη σημασία της και τις διάφορες χρήσεις της και πωςσυλλεγονται οι ελιές και πως γίνεταοι το λάδι.

Κίνητρο και Στόχοι: Τον Νοέμβριο, στην Ελλάδα συλλέγουμε τις ελιές από ελαιόδεντρα, για να φτιάξουμε λάδι ή άλλα προϊόντα. Έτσι κι εμείς κάθε χρόνο, έχοντας ελαιόδεντρα στην αυλή του σχολείου μας, προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα ελαιόδεντρα.
Με αυτό το σενάριο μαθήματος θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα ελαιόδεντρα και τη χρησιμότητα των δέντρων γενικότερα.

Υπαίθρια εξερεύνηση: Επισκεπτόμαστε την ελιά που έχουμε στην αυλή του σχολείου μας για παρατήρηση
Αυτό το σενάριο παρέχει έναν συνδυασμό οπτικών, πρακτικών και αισθητηριακών δραστηριοτήτων για να εμπλακούν τα παιδιά νηπιαγωγείου να μάθουν για τα ελαιόδεντρα με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο.
Σχέδια και χειροτεχνίες: Με φυσικό υλικό (φύλλα από ελιά) μπορούμε να φτιάξουμε χειροτεχνίες με ελαιόδεντρα ή τα παιδιά να ζωγραφίσουν πώς φαντάζονται μια ελιά.

Τον Νοέμβριο στη χώρα μας, η Ελλάδα μαζεύει τις ελιές από τα ελαιόδεντρα για να φτιάξει λάδι. Έχοντας αρκετές ελιές στο πάρκο του σχολείου μας και θέλοντας να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ελιά, σχεδιάσαμε ένα σενάριο μάθησης για το θέμα . Τα παιδιά γνώρισαν την ελιά, έμαθαν για τους καρπούς αυτού του δέντρου, τις ελιές και τις γεύτηκαν. Έμαθαν επίσης για τα παράγωγα προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από τις ελιές, όπως λάδι, καλλυντικά, ελαιόψωμο κ.λπ., άκουσαν την ιστορία του Ιησού και της ελιάς, ζωγράφισαν και έφτιαξαν ένα όμορφο μοντέλο από ελαιόδεντρα χρησιμοποιώντας απορρίμματα ή φυσικό υλικό .νιώστε τη χαρά της δημιουργικότητας .

Μαθησιακά αποτελέσματα : Τα παιδιά γνώρισαν την ελιά, έμαθαν για τον καρπό της ελιάς, τις ελιές και τους γεύτηκαν. Έμαθαν επίσης για τα παράγωγα προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από το λάδι και τις ελιές, όπως λάδι, πατέ, φτιάχνουμε καλλυντικά κ.λπ., ζωγράφισαν και έφτιαξαν μια όμορφη χειροτεχνία από ελαιόδεντρα. Έμαθαν επίσης το μέρος του δέντρου και τι δέντρα προσφέρετε σε μας (χρησιμότητα των δέντρων), τι χρειάζεται ένα δέντρο για να μεγαλώσει και πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα δέντρα. Καλλιεργήθηκε η περιβαλλοντική τους συνείδηση και η περιβαλλοντική ευαισθησία τους προς τα δέντρα επίσης.

Δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα της συμμετοχής του Νηπιαγωγείου Ριζαρίου στη δράση “O θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala”

Συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Ριζαρίου στη δράση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων εκδήλωση “O θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala”

https://www.trikalaerevna.gr/paper-editions/#dflip-df_113205/9/

Στιγμιότυπο οθόνης 5258Το Νηπιαγωγείο Ριζαριού ,ένα νηπιαγωγείο που έχει ενσωματώσει και εφαρμόσει κάθε είδους καινοτομίας στο πρόγραμμά του , συμμετείχε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 ,στη δράση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων με θέμα: “O θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala”, μια μεγάλη γιορτή δημιουργίας και εκπαιδευτικής καινοτομίας για μαθητές/τριες ανοικτή για το κοινό ,όπου οι ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες συναντούν την εκπαιδευτική ρομποτική, τις εφαρμογές STEAM, τα εικαστικά, τη μουσική κ. α.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φερραίου των Τρικάλων και την χαιρέτησαν η κα. Χρύσα Ντιντή Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, ο κ. Μιχάλης Λάππας αντιδήμαρχος Παιδείας Τρικάλων, η κα. Λίλα Μπαντέκα – Νάνη Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μετεώρων, Ο κ Χρήστος Τρικάλης και ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.Δόθηκε βήμα σε όλους τους μαθητές/τριες να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το πως σκέφτονται την έξυπνη πόλη.

Το Νηπιαγωγείο μας με συντονίστρια της παρουσίασης την Προϊσταμένη του κ Μαγκιώση Άννα ,βραβευμένη εκπαιδευτικό τρεις  συνεχόμενες χρονιές  στις Βρυξέλλες για τις καινοτομικές της δράσεις. συμμετείχε με παρουσίαση ποιήματος “Η πόλη που ονειρεύομαι να ζώ” και με παρουσίαση ρομποτικού σεναρίου με το ίδιο θέμα και φυσικά λόγω της ηλικίας των παιδιών ,οι μικροί μαθητές  καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους!

Συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή τους .Γιατί δράσεις αυτού του είδους βοηθάνε στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και προάγουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα!Και είναι απαραίτητο να δοθούν στα παιδιά όλες οι απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες που θα προετοιμάσουν τους ευρωπαίους πολίτες της αυριανής κοινωνίας ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία, ως το πρώτο στάδιο της συστηματικής εκπαίδευσης

Οι νέες τεχνολογίες ,η μεθοδολογία STEM και   η εκπαιδευτική ρομποτική μπορούν να γίνουν πολύτιμο εργαλείο έκφρασης, επικοινωνίας, εξερεύνησης, πειραματισμού και αναζήτησης στα χέρια των μαθητών προσχολικής εκπαίδευσης, διότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της διερευνητικής μάθησης πολλών διαφορετικών γνωστικών θεμάτων και επιστημών, διευκολύνουν τη βαθύτερη κατανόησή τους. ενισχύει την ανάπτυξη της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους.

Ευχαριστούμε την εφημερίδα “ΕΡΕΥΝΑ ” τοπική εφημερίδα των Τρικάλων ,που φιλοξένησε τη συμμετοχή μας στη δράση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων εκδήλωση “O θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala”

 

Ανοιξιάτικη φύτευση στον κήπο της αυλής του σχολείου μας!

Ανοιξιάτικη φύτευση στον κήπο της αυλής του σχολείου μας!

Στιγμιότυπο οθόνης 5255Τα παιδιά με τη βοήθεια ενός γεωπόνου που επισκέφτηκε  το σχολείο μας, φυτεύουν νέα φυτά στον κήπο του σχολείου μας με την έλευση της άνοιξης ,στο πλαίσιο του e Twinning έργου μας ” Τhe way to sustainability ” 

Ο σχολικός κήπος βοηθά στην ανάπτυξη της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της κοινωνικότητας και των συναισθημάτων των παιδιών.

Αποκτούν αυτοεκτίμηση αλλά και σεβασμό για τη φύση και τη ζωή. Φυτεύουν και παρατηρούν τα φυτα να μεγαλώνουν ,τους σπόρους να φυτρώνουν ,να ανθίζουν ,να δίνουν καρπούς .

Μαθαίνουν τι χρειάζεται ένα φυτο να μεγαλώσει και κάθε μέρα η “Πρασινη ομάδα ” αποτελούμενη απο διαφορετικά παιδιά αναλαμβάνει το πότισμα ,το σκλάλισμα και το ξεχορτάριασμα!

‘Ενας σχολικός κήπος βοηθάει στο να προσεγγίσουμε  έννοιες της βιολογίας, της φυσικής, των μαθηματικών, ακόμη και της τέχνης και της λογοτεχνίας.

Επιμέλεια άρθρου: Μαγκιώση Άννα