Σχεδιασμός μαθησιακού σεναρίου με θέμα την ΕΛΙΑ

Εκπαιδευτικό σενάριο για την ελιά
(Αυτό το σενάριο το εφαρμόζουμε κάθε χρόνο στο σχολείο μας με τους μαθητές μας με μεγάλη επιτυχία)

olive treeΣκοπός:
Να γνωρίσουν τα παιδιά του νηπιαγωγείου την ελιά, τη σημασία της και τις διάφορες χρήσεις της και πωςσυλλεγονται οι ελιές και πως γίνεταοι το λάδι.

Κίνητρο και Στόχοι: Τον Νοέμβριο, στην Ελλάδα συλλέγουμε τις ελιές από ελαιόδεντρα, για να φτιάξουμε λάδι ή άλλα προϊόντα. Έτσι κι εμείς κάθε χρόνο, έχοντας ελαιόδεντρα στην αυλή του σχολείου μας, προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα ελαιόδεντρα.
Με αυτό το σενάριο μαθήματος θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα ελαιόδεντρα και τη χρησιμότητα των δέντρων γενικότερα.

Υπαίθρια εξερεύνηση: Επισκεπτόμαστε την ελιά που έχουμε στην αυλή του σχολείου μας για παρατήρηση
Αυτό το σενάριο παρέχει έναν συνδυασμό οπτικών, πρακτικών και αισθητηριακών δραστηριοτήτων για να εμπλακούν τα παιδιά νηπιαγωγείου να μάθουν για τα ελαιόδεντρα με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο.
Σχέδια και χειροτεχνίες: Με φυσικό υλικό (φύλλα από ελιά) μπορούμε να φτιάξουμε χειροτεχνίες με ελαιόδεντρα ή τα παιδιά να ζωγραφίσουν πώς φαντάζονται μια ελιά.

Τον Νοέμβριο στη χώρα μας, η Ελλάδα μαζεύει τις ελιές από τα ελαιόδεντρα για να φτιάξει λάδι. Έχοντας αρκετές ελιές στο πάρκο του σχολείου μας και θέλοντας να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ελιά, σχεδιάσαμε ένα σενάριο μάθησης για το θέμα . Τα παιδιά γνώρισαν την ελιά, έμαθαν για τους καρπούς αυτού του δέντρου, τις ελιές και τις γεύτηκαν. Έμαθαν επίσης για τα παράγωγα προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από τις ελιές, όπως λάδι, καλλυντικά, ελαιόψωμο κ.λπ., άκουσαν την ιστορία του Ιησού και της ελιάς, ζωγράφισαν και έφτιαξαν ένα όμορφο μοντέλο από ελαιόδεντρα χρησιμοποιώντας απορρίμματα ή φυσικό υλικό .νιώστε τη χαρά της δημιουργικότητας .

Μαθησιακά αποτελέσματα : Τα παιδιά γνώρισαν την ελιά, έμαθαν για τον καρπό της ελιάς, τις ελιές και τους γεύτηκαν. Έμαθαν επίσης για τα παράγωγα προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από το λάδι και τις ελιές, όπως λάδι, πατέ, φτιάχνουμε καλλυντικά κ.λπ., ζωγράφισαν και έφτιαξαν μια όμορφη χειροτεχνία από ελαιόδεντρα. Έμαθαν επίσης το μέρος του δέντρου και τι δέντρα προσφέρετε σε μας (χρησιμότητα των δέντρων), τι χρειάζεται ένα δέντρο για να μεγαλώσει και πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα δέντρα. Καλλιεργήθηκε η περιβαλλοντική τους συνείδηση και η περιβαλλοντική ευαισθησία τους προς τα δέντρα επίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *