Σχολικά Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μια εποχή, είναι συναίσθημα… Είναι ένα συναίσθημα παιδικό, αθώο, γεμάτο αγάπη και προσφορά, αλληλεγγύη και ξεγνοιασιά. Είναι μια ευκαιρία να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας, να της δώσουμε μια ευχάριστη και γλυκιά νότα, να ανοίξουμε την καρδιά μας και να αποβάλλουμε καθετί αρνητικό.

Η μαγεία των ημερών αυτών, παρασύρει μαζί της μικρούς και μεγάλους και φυσικά διαπερνά τη σχολική ζωή! Έτσι, όλες οι τάξεις στολίστηκαν με τη ζωηρή φαντασία των παιδιών και όλοι μαζί ξεκινήσαμε ένα παραμυθένιο ταξίδι με προορισμό μας τα Χριστούγεννα…

Σταθμός Νο.1 Σχολικό μπαζάρ!

Τον εορτασμό των Χριστουγέννων άνοιξε το φαντασμαγορικό σχολικό μας μπαζάρ στις 18/12/2019! Τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, αλλά και υπό τις οδηγίες και την αρωγή της γυμνάστριας κ. Δήμητρας Ζέικου, υπεύθυνης της διοργάνωσης του παζαριού, έφτιαξαν γλυκά, κατασκευές, κοσμήματα και λογιών λογιών στολίδια, τα οποία δημιούργησαν γιορτινή ατμόσφαιρα στο σχολείο! Κατά τη διάρκεια του μπαζάρ, ζεστή σοκολάτα ετοιμαζόταν στην αυλή, φρέσκα ποπ-κορν μοσχοβολούσαν στην ατμόσφαιρα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούγονταν απ’ τα μεγάφωνα. Ήταν μια μέρα μαγική…

    

Οι κουτάλες-ημερολόγια της Δ’ Δημοτικού

Η Στ’ Δημοτικού έκανε τρουφάκια! Ήταν τόσο νόστιμα όμως, που τα καταβροχθίσαμε, πριν καν τα πουλήσουμε!

 

Σταθμός Νο.2 Σχολική γιορτή!

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Α’ κ Β’ Δημοτικού και οι δασκάλες τους κ. Ζωή Παπαναγιώτη και κ. Φιλιώ Σίμου αντίστοιχα, ετοίμασαν και μας παρουσίασαν δύο πολύ καλές, πρωτότυπες και καλοδουλεμένες χριστουγεννιάτικες γιορτές στις 19/12/2019! Μπροστά στα μάτια μας εμφανίστηκαν άτακτα καλικαντζαράκια, Άγιοι Βασίληδες, μα και πανέμορφα στολίδια, άστρα και έλατα με φωνούλες και ζεστή καρδιά! Τα μικρά παιδιά αγάπησαν πολύ τους ρόλους, τα τραγούδια, αλλά και τα όμορφα σκηνικά και κοστούμια τους, με αποτέλεσμα και οι δύο γιορτές να βγουν εξαιρετικές και να αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Α’ Δημοτικού!

 

Β’ Δημοτικού!

Από την ημέρα αυτή, δεν έλειψε φυσικά και η μουσική! Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παιδικές φωνές πλημμύρισαν την αίθουσα, προκαλώντας μας συγκίνηση και χαρά. Αναλυτικότερα, η σχολική χορωδία υπό τις οδηγίες της μουσικού του σχολείου κ. Μαρίας Πολυχρονίδου, ερμήνευσε παραδοσιακά κάλαντα διάφορων περιοχών της Ελλάδας,

 

ενώ η Α’ Δημοτικού συνόδευσε με τη βοήθεια μουσικών οργάνων την αφήγηση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού!

Σταθμός Νο.3 Δραματοποίηση!

Η θεατρολόγος κ. Βασιλική Ντόντη μαζί με τα παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού προχώρησαν στη δραματοποίηση της «χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς. Οι μαθητές/τριες απόλαυσαν τη διασκευή του κειμένου σε δραματικό έργο και πέρασαν μια πολύ όμορφη  και δημιουργική διδακτική ώρα!

Σταθμός Νο. 4 Τα κάλαντα!

Στο πλαίσιο του σχολικού μας συνεταιρισμού, που υποστηρίζει τις παραδόσεις και τα τοπικά ήθη και έθιμα, οι μαθητές/τριες των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου (Γ’, Δ’, Ε’, Στ’) και ορισμένοι εκπαιδευτικοί τους, έψαλλαν τα κάλαντα στο χωριό, με τη συνοδεία μάλιστα ακορντεόν!

 

Χρόνια πολλά! Τα λέμε του χρόνου…

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Εκπαιδευτικοί του σχολείου

Ιστορίες παιδιών…

Τα παιδιά από πολύ νωρίς έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία, αφού τα νανουρίσματα εγκαινιάζουν τη σχέση τους με το ρυθμό, που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ποίησης. Όμως η σχέση αυτή δε σταματά εκεί, καθώς τα παιδιά μέσα από τα κάλαντα, τη δημοτική ποίηση και φυσικά τη μουσική εξοικειώνονται με τον έμμετρο λόγο. Έπειτα στο σχολείο, διαβάζουν στην τάξη και απαγγέλλουν στις γιορτές ποιήματα. Δυστυχώς όμως, η σχέση τους με την ποίηση σταματάει εκεί, μιας και τα βιβλία ποίησης δεν προτιμούνται ιδιαίτερα από γονείς και παιδιά, εξαιτίας του συχνά δυσνόητου και «δύσκολου» περιεχομένου τους. Έτσι τα παιδιά δεν καλλιεργούν σχεδόν καθόλου την ποιητική κουλτούρα τους…

Για να ανατραπεί η εν λόγω κατάσταση, χρειάζεται οι ενήλικες να εμφυσήσουν στα παιδιά το ενδιαφέρον για την ποίηση!

Με στόχο λοιπόν την εξοικείωση των παιδιών με τον ποιητικό λόγο και τις αρετές/ομορφιές του, ο δάσκαλος της Δ’ Δημοτικού κ. Δημήτρης Τασούλης επιχείρησε μια εναλλακτική προσέγγιση της επεξεργασίας του ποιήματος της 6ης ενότητας του βιβλίου της Γλώσσας. Το απόσπασμα λοιπόν, με το οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές/τριες είναι το «Κορίτσι», του έργου « Ο ήλιος ο ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη.

 

Τα παιδιά λοιπόν, αφού διάβασαν το ποίημα, προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν και να το αναλύσουν με τον δικό τους μοναδικά τρόπο, που δεν είναι άλλος από τη ζωγραφική! Η εικονική αναπαράσταση του ποιήματος του Έλληνα νομπελίστα, για τον οποίο τα παιδιά πρόθυμα και με ενδιαφέρον αναζήτησαν πληροφορίες, είναι πραγματικά εξαιρετική….

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Τασούλης

I like to move it, move it!

Μαδαγασκάρη το Μιούζικαλ!

Τη Δευτέρα 16/12, οι τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Αριστοτέλειον», το μιούζικαλ της Dreamworks «Μαδαγασκάρη», που είναι βασισμένο στην ομότιτλη ταινία!

Πολλή μουσική, χορός και τραγούδι ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους, ενώ τα εντυπωσιακά κοστούμια των ηθοποιών εντυπωσίασαν και γοήτευσαν το κοινό, το οποίο αφέθηκε να ταξιδέψει στη μαγεία της ζούγκλας…

Ολοκληρώνοντας, οι μαθητές/τριες διασκέδασαν, συγκινήθηκαν αλλά και προβληματίστηκαν σχετικά με θέματα όπως η αληθινή φιλία, η ελευθερία, η αγάπη και ήρθαν αντιμέτωποι με το θάρρος και τη δύναμη που κρύβει ο καθένας και η καθεμιά μέσα μας…

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

Ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς – Χορήγηση Ελέγχων Προόδου – Εορταστικές εκδηλώσεις

Την Τετάρτη  18 Δεκεμβρίου 2019 στις 13.20΄ θα πραγματοποιηθούν, με την ευκαιρία της λήξης του α΄ διδακτικού τριμήνου, οι ενημερωτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών όλων των τάξεων και θα ακολουθήσει η χορήγηση των Ελέγχων Προόδου των μαθητών των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων.

– Την ίδια μέρα (12.30΄- 14.00΄) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σχολικού μας Συνεταιρισμού το χριστουγεννιάτικο παζάρι.

– Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου, που έχουν αναλάβει οι Α΄ και Β΄τάξεις, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, στις 11.30΄ το πρωί.

– Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, τη 2η διδακτική ώρα (9.00΄- 9.40΄) θα γίνει εκκλησιασμός των μαθητών.

– Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, στις 5 το απόγευμα. Ο Σύλλογος Γονέων καλεί τα μέλη του να βοηθήσουν στην εκδήλωση, ετοιμάζοντας και προσφέροντας διάφορα εδέσματα για τον μπουφέ.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη στις 3 Δεκεμβρίου προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει ακόμα την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων αυτών σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα προσπαθήσαμε να τιμήσουμε και εμείς στο σχολείο μας την Τρίτη 3/12/2019, με πληθώρα δράσεων και δραστηριοτήτων, τις οποίες ανέλαβε να οργανώσει η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης Λιάνα Καραστερίου. Ξεκινώντας λοιπόν, παρακολουθήσαμε όλοι ταινίες σχετιζόμενες με διάφορες μορφές αναπηρίας. Πιο αναλυτικά, η Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού είδαν την ταινία Dumbo, η Δ΄το Wonder και η Ε’ και Στ’ το Stars on earth.

Στη συνέχεια, συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί στο γυμναστήριο του σχολείου και η Ειδική Παιδαγωγός μας μας μίλησε για τη σημασία της λέξης αναπηρία και τις κοινωνικές προεκτάσεις της, ενώ αμέσως μετά η κάθε τάξη παρουσίασε το δικό της τραγούδι, που είτε σχετιζόταν με ΑμεΑ, είτε με τον αποκλεισμό που δυστυχώς βιώνουν τα άτομα που χαρακτηρίζονται «διαφορετικά» από την κοινωνία μας.

Την αρχή έκαναν τα μικρά Πρωτάκια της κ. Ζωής Παπαναγιώτη, τα οποία τραγούδησαν με τη συνοδεία αρμονίου τον «Παλιάτσο». Αρμόνιο έπαιξε εξαιρετικά ο τυφλός 15χρονος μαθητής της κ. Λιάνας, Ανδρέας Μαρκάκης.

Τη σκυτάλη πήρε η Β’ Δημοτικού, η οποία με «μαέστρο» τη δασκάλα της κ. Φιλιώ Σίμου, ερμήνευσε πολύ γλυκά και όμορφα το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη».

 

Έπειτα, στη σκηνή ανέβηκαν οι μαθητές/τριες της Γ’ Δημοτικού της κ. Κατερίνας Βισσαρίου, οι οποίοι/ες ερμήνευσαν με τρόπο συγκινητικό, το πρώτο τραγούδι για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία με τίτλο «ΤραγουδΑ.με.Από ψηλά».

 

Τη Γ’ Δημοτικού διαδέχθηκαν τα παιδιά του κ. Δημήτρη Τασούλη. Η Τετάρτη λοιπόν, μας παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι», το οποίο αποτελεί μια έμμετρη ιστορία του Γιώργου Σακελλαρίδη. Η δραστηριότητα αυτή, έθιξε πολύ εύστοχα και με τρόπο δημιουργικό, μέσω δηλαδή της ποίησης και της μουσικής, θέματα όπως ο ρατσισμός, η βία και η απόρριψη του «άλλου».

Τελικά, το πορτοκάλι έκανε το μήλο φίλο!

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ανέβηκαν στη σκηνή μαζί οι τάξεις Ε’ και Στ’ και μας ερμήνευσαν εντυπωσιακά με την υποστήριξη της κ. Λιάνας στη νοηματική, το τραγούδι «Είμαι καλά και σ’αγαπώ»!

Τα τραγούδια ακολούθησαν λίγα λόγια του μαθητή Ανδρέα Μαρκάκη για τη ζωή του με το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, καθώς και για τον τρόπο που εκείνος ανταπεξέρχεται στις σχολικές του υποχρεώσεις. Για να καταλάβουμε μάλιστα καλύτερα τον δικό του κόσμο, μας έδειξε τον τρόπο που ένα τυφλό άτομο διαβάζει και γράφει.

Ο Ανδρέας πληκτρολογεί στη γραφομηχανή μπράιγ (σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών)

Και δεν τελειώσαμε εδώ! Παρακολουθήσαμε δύο animated ταινίες μικρού μήκους (present και cuerdas), που έθιξαν με τρόπο πολύ  γλαφυρό, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε εμείς να το βοηθήσουμε, που δεν είναι άλλος από την αγάπη…

Η μικρή μας «γιορτή» τελείωσε με την ανάγνωση ενός συγκλονιστικού γράμματος με τίτλο «Η μαμά του Τάκη» από την κ. Λιάνα. Το εν λόγω γράμμα, περιγράφει τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία, καθώς και τον αγώνα που καλούνται να δώσουν για να επιβιώσουν εκείνοι και το παιδί τους στην αφιλόξενη και σκληρή ελληνική κοινωνία.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη που πήραν οι δημοσιογράφοι του ρΟδιοφώνου από τον Ανδρέα. Οι μαθήτριες έθεσαν πολύ εύστοχες ερωτήσεις και ο Ανδρέας έδειξε να διασκεδάζει πολύ με την παρέα μας. Στο τέλος μάλιστα μας τραγούδησε ένα κομμάτι και υποσχέθηκε να μας ξαναεπισκεφθεί!

Εν κατακλείδι, η μέρα αυτή θα μας μείνει αξέχαστη. Μέσα από τις καταπληκτικές δραστηριότητες που είχε προετοιμάσει η κ. Λιάνα Καραστερίου είχαμε τη δυνατότητα να προβληματιστούμε, αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την αναπηρία. Αυτό που μας έγινε ξεκάθαρο είναι ότι ΟΛΟΙ είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ και ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου, Ζωή Παπαναγιώτη

Γιατί έτσι μας αρέσει…

Μότο του σχολείου μας είναι η συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά, αλλά και η συνεργασία φυσικά μεταξύ των εκπαιδευτικών! Έτσι, μιας και τα Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης μας πλησιάζουν, οργανώσαμε μια… συνάντηση-σύμπραξη ανάμεσα στα μικρά και τα μεγάλα μας παιδιά. Νονοί και Βαφτιστήρια, κατά κόσμον μαθητές/τριες της ΣΤ’ και της Α’ Δημοτικού, ρίχτηκαν στον αγώνα του στολισμού της αίθουσας της πρώτης, αποδεικνύοντάς μας για μια ακόμη φορά ότι με ομαδική δουλειά όλα είναι ομορφότερα και γιατί όχι… μαγικότερα…

   

Καλά Χριστούγεννα!!!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Ζωή Παπαναγιώτη, Γλυκερία Σιδοπούλου

Το δικό μας σχολείο

Στο δικό μας σχολείο είμαστε όλοι φίλοι.

Στο δικό μας σχολείο ζούμε αρμονικά.

Στο δικό μας σχολείο είμαστε χαρούμενοι.

Στο δικό μας σχολείο λέμε συγγνώμη.

Στο δικό μας σχολείο δίνουμε ευκαιρία.

Στο δικό μας σχολείο ΑΓΑΠΑΜΕ.

Στο δικό μας σχολείο ΒΟΗΘΑΜΕ.

Στο δικό μας σχολείο ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ.

Στο δικό μας σχολείο ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.

Το δικό μας σχολείο είναι πολύχρωμο και τους χωράει όλους!

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτρια και φωτογραφικό υλικό: Γλυκερία Σιδοπούλου