Εγγραφές στην Α΄ τάξη

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΘΕΜΑ: «Εγγραφές μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη»

 – Ανακοινώνεται  ότι  οι  εγγραφές των  μαθητών/τριών  που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του Σχολείου μας για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα διενεργηθούν από 6-20 Μαΐου 2019.

 Στην Α΄ τάξη θα εγγραφούν μαθητές/τριες που γεννήθηκαν το έτος 2013.

 Οι εγγραφές θα γίνονται τις εργάσιμες μέρες και ώρες στο Γραφείο του Δ/ντή (λόγω του διδακτικού ωραρίου του Δ/ντή, για καλύτερη εξυπηρέτηση προτείνονται οι ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή).

 Για την εγγραφή απαιτούνται, σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 και τη με αριθμό Φ.6/58025/Δ1/12-4-19 εγκύκλιο του Υπ.Π.Ε.Θ., τα παρακάτω:

  α. Πιστοποιητικό γέννησης (θα αναζητηθεί από το σχολείο, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος myschool)

β. Αποδεικτικό  στοιχείο  από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό (λογαριασμός ρεύματος – τηλεφώνου ή Συμβόλαιο Αγοράς – Ενοικίασης Κατοικίας στο όνομα του γονέα ή φορολογική δήλωση).

   γ. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του/της μαθητή/τριας ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

δ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)

ε. Πιστοποιητικό Φοίτησης στο Νηπιαγωγείο (θα διαβιβασθεί αυτεπάγγελτα από το Νηπ/γείο με τη λήξη των μαθημάτων). Μέχρι την έκδοσή της, θα προσκομισθεί Βεβαίωση Φοίτησης στο Νηπιαγωγείο.

 

Σημείωση: Το Α.Δ.Υ.Μ. καταρτίζεται και συμπληρώνεται από ιατρούς των οικείων Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία κλπ) ή των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς (χωρίς σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία).

Οι ειδικότητες των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα κατάρτισης και συμπλήρωσης και την ευθύνη υπογραφής του Α.Δ.Υ.Μ. είναι παιδίατροι ή γενικοί ιατροί ή, σε ειδικές περιπτώσεις, παθολόγοι.

                                                                                                                                                                                   Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                                                                                                  Χρήστος Καγιάννης

Επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Αθλητισμού SPORTEXPO στη ΔΕΘ

Την Παρασκευή 12 Απριλίου η Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκαν την 4η Διεθνή Έκθεση Αθλητισμού Sportexpo στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε τις πρωινές ώρες την επίσκεψη μαθητών Δημοτικών Σχολείων για την γνωριμία με τα Ολυμπιακά αθλήματα και την συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές εκδηλώσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση του αθλητικού πνεύματος και τη δημιουργία αθλητικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους μαθητές.
Αρχικά επισκεφθήκαμε τους Σταθμούς Άθλησης στο περίπτερο 17 της έκθεσης όπου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά πολλά από τα ολυμπιακά αθλήματα, όπως :

Κωπηλασία

Κανόε-Καγιάκ

Τοξοβολία

Σκάκι

Ξιφασκία

Πάλη

 

 

Άρση βαρών

 

 

Ποδόσφαιρο

Πινγκ-Πονγκ

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο περίπτερο 16 για να συμμετέχουμε , με μαθητές και άλλων σχολείων, σε αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ και στίβου.

Παίξαμε , διασκεδάσαμε αλλά προπάντων μάθαμε ότι ο αθλητισμός βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία. Καλλιεργεί τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα και αυτό που προέχει σ΄έναν αγώνα είναι  η συμμετοχή και η προσπάθεια και όχι απαραίτητα η νίκη !!

Συντάκτρια : Δερέκη Αναστασία

Επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Το αγρόκτημα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής επισκέφτηκε σήμερα το σχολείο μας, συμμετέχοντας στα τρέχοντα εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι Α’ και Β’  τάξεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα  «Με Γάλα Παιχνίδια», οι Γ΄και Δ΄τάξεις παρακολούθησαν το πρόγραμμα « Το μονοπάτι της Ελιάς» ενώ οι Ε΄και Στ΄ τάξη περιηγήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το αγρόκτημα με ένα μεγάλο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού». Όλα τα προγράμματα περιείχαν βιωματικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε διάφορα σημεία του αγροκτήματος και εναλλαγές παραστάσεων διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών που έφυγαν κατενθουσιασμένα.

Παρακάτω παρατίθεται η πορεία του πρώτου προγράμματος για τις μικρές τάξεις.

Αρχικά η ξεναγός μας καλωσόρισε και μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τις αγελάδες. Μάθαμε πως το σπίτι τους λέγεται «βουστάσιο» και τα μικρά τους «μοσχαράκι» αν είναι αγόρι  και «μοσχίδα» αν είναι κορίτσι. Επίσης μας έδειξε το χώρο που προαυλίζονται αλλά και τον τρόπο που καθαρίζεται το βουστάσιο. Οι ακαθαρσίες πηγαίνουν μέσα από ένα αυλάκι με νερό σε μια λίμνη, έπειτα γίνεται βιολογικός καθαρισμός και με το καθαρό πλέον νερό ποτίζονται τα χωράφια.

Μάθαμε ότι μία αγελάδα τρώει μια ολόκληρη αχυρόμπαλα τη μέρα που ζυγίζει 45 κιλά!

Έπειτα επισκεφτήκαμε το αρμεκτήριο. Εδώ βλέπουμε μια φορητή μηχανή αρμέγματος.

Η ξεναγός μας εξήγησε γιατί οι αγελάδες φορούν σκουλαρίκια και βραχιόλια! Τα σκουλαρίκια μας δείχνουν το όνομά τους ενώ τα βραχιόλια σημαντικές πληροφορίες για κάθε αγελάδα!

Στο αρμεκτήριο είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πώς είναι να αρμέγεις!

Οι αγελάδες αρμέγονται δύο φορές τη μέρα και πριν τις αρμέξουν τις πλένουν στον ειδικό θάλαμο.

Επίσκεψη στο βουστάσιο! Οι αγελαδίτσες μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, κι εμείς βέβαια δεν πήγαμε με.. άδεια χέρια!

Αν και μόλις δύο μηνών, τα μοσχαράκια έχουν μεγάλο μέγεθος!

Μετά το βουστάσιο επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος, μαθαίνοντας ποια διαδικασία ακολουθείται μέσα από διασαφηνιστικές αφίσες.

Αφού μάθαμε για την παραγωγή γάλακτος, πήγαμε στο εργαστήριο όπου φτιάξαμε τις δικές μας ετικέτες για το γάλα μας.

Οι ετικέτες μας!

Τέλος φτιάξαμε κρέμα με γάλα και αποχαιρετήσαμε το αγρόκτημα με μια γλυκιά γεύση!

Η επίσκεψή μας στο αγρόκτημα ήταν πολύ ευχάριστη, ήρθαμε σε επαφή με τα ζώα, είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα βάζοντας ένα ακόμα τόξο στην φαρέτρα των εμπειριών μας!

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη

 

Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’ s do it Greece 2019

Η Κυριακή 7η Απριλίου 2019 έχει οριστεί ως η ημέρα δράσεων Let’ s do it Greece 2019 για το περιβάλλον. Σε όλη τη χώρα, ιδιώτες, σύλλογοι, φορείς και οργανισμοί θα οργανώσουν δράσεις για το περιβάλλον, όπως: καθαρισμό πάρκων, ακτών, δεντροφυτεύσεις, εξωραϊσμό χώρων κ.α.

Η εβδομάδα που προηγείται (1 – 7 Απριλίου) είναι η Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού 2019, με παρόμοιες δράσεις.

Αποφασίσαμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων,  την Παρασκευή 5 Απριλίου (από τις 10 το πρωί) να συμμετέχουμε με τον καθαρισμό του σχολείου, του αύλειου χώρου, του χώρου πέριξ του σχολείου και της πλατείας, της ολοκλήρωσης του βαψίματος των εξωτερικών τουαλετών και δεντροφύτευση εντός του αύλειου χώρου κ.α.

Σας καλούμε να συμμετέχετε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σ’ αυτή τη δράση.

Φωτογραφίες από τη δράση: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για τον ίδιο σκοπό!!!

 

Συγκέντρωση ειδών διατροφής για «Tο Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, ενόψει των επικείμενων εορτών του Πάσχα, επιθυμεί να συγκεντρώσει τρόφιμα προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες τόσο των παιδιών που διαμένουν στα σπίτια του Συλλόγου, όσο και των παιδιών και οικογενειών που λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Η ευαισθησία και η κινητοποίηση των παιδιών που θα ανταποκριθούν στην έκκληση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Οργανισμού και θα αναδείξει την κοινωνική ευαισθησία και την έννοια της προσφοράς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες αισιοδοξίας στο σχολικό περιβάλλον.

Σας παραθέτουμε ενδεικτική λίστα προϊόντων:

– Συσκευασμένα είδη τροφίμων: γάλα εβαπορέ, ζυμαρικά, κακάο, λάδι, ρύζι, σάλτσα ντομάτας, μπισκότα, κρουασάν, αλάτι, ξύδι, όσπρια, μέλι, μαρμελάδα, μερέντα, πουρέ, δημητριακά, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες και βρεφικά γάλατα Νο 1 & 2, αλεύρι, ζάχαρη, χυμούς.

– Είδη βρεφικής φροντίδας: πάνες Nο 4,5,6, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες συγκάματος.

– Είδη προσωπικής φροντίδας: σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες κ.λ.π..

– Είδη υγιεινής: σακούλες απορριμμάτων, καθαριστικά και απολυμαντικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικό πλυντηρίου, χλωρίνη κ.λ.π.

– Είδη οικιακής χρήσης: χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο, διαφανή μεμβράνη.

Τα προϊόντα θα συγκεντρώνονται στο σχολείο μέχρι τις 10 Απριλίου.

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen. Θεσπίστηκε το 1966, από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για την παιδική λογοτεχνία και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία αναδεικνύοντας της αξία τους.

Κάθε χρόνο ένας συγγραφέας της Διεθνούς Οργάνωσης, στέλνει το δικό του μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το φετινό μήνυμα το έστειλε ο Λιθουανός διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius:

«Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε»

Αφίσα του Kęstutis Kasparavičius

Στα πλαίσια του εορτασμού της σημερινής μέρας, στην Α΄ τάξη αρχικά συζητήσαμε για ποιο λόγο υπάρχουν τα βιβλία και τι μας προσφέρουν. Έπειτα γνωρίσαμε το Hans Christian Andersen μέσα από εικόνες και πληροφορίες γι΄αυτόν, συνειδητοποιώντας ότι ξέρουμε πολλά παραμύθια του! Επιλέξαμε να διαβάσουμε όλοι μαζί το παραμύθι «Η Πριγκίπισσα και το ρεβύθι» από τον ακόλουθο ιστότοπο:  http://www.paramithia.net/and1.html

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού δραματοποιήσαμε ένα κομμάτι που μας άρεσε και ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας σκηνή από το παραμύθι.

Έπειτα ο καθένας επέλεξε ένα παραμύθι που κέντρισε το ενδιαφέρον από τη βιβλιοθήκη, διάλεξε μια αναπαυτική γωνιά στα χαλιά και ξεκίνησε να διαβάζει, να ξεφυλλίζει, να παρατηρεί, να γνωρίζει το βιβλίο που έπεσε στα χέρια του. Μιλήσαμε για χαρακτηριστικά ενός βιβλίου, εντοπίζοντάς τα παράλληλα ο καθένας στο παραμύθι του (εξώφυλλο, συγγραφέας, εκδότης κτλ).

Ήταν πολύ εντυπωσιακή η προσήλωση των παιδιών στα βιβλία, δείχνοντας πως ένα βιβλίο μπορεί να δεσμεύσει το ενδιαφέρον τους, χαρίζοντας τους στιγμές χαράς και απόλαυσης. Γιατί το βιβλίο είναι πάνω από όλα ευχαρίστηση!

Επιλογή βιβλίων από την βιβλιοθήκη

 

Ώρα για παραμύθια!

Στο τέλος διαβάσαμε τα 10 δικαιώματα του αναγνώστη και φτιάξαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες για να μην χάνουμε ποτέ τη σελίδα μας!

                

 

Οι σελιδοδείκτες μας σαν μικροί «βιβλιοφάγοι» περιφρουρούν τα «Δικαιώματα του μικρού αναγνώστη»! Εσείς ακόμα να διαλέξετε το βιβλίο σας;

 

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη