Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας!

H εξέλιξη της τεχνολογίας των πληροφοριών και της επικοινωνίας έχει προσδώσει άλλες διαστάσεις στον χρόνο και στον χώρο επιφέροντας πραγματική επανάσταση στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία. Το σχολείο, ως κοινωνικός θεσμός, οφείλει να παρακολουθεί τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις ανταποκρινόμενο σ’αυτές. Μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους, όπου παρουσιάζονται οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες των σχολείων, τα προγράμματα και οι καινοτομίες διαχέονται ιδέες, καλές πρακτικές και γενικότερα η γνώση και η εμπειρία. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους γονείς, την τοπική και ευρύτερη κοινωνία αλλά και με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης!

Ο Διευθυντής

Χρήστος Καγιάννης

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Και φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στο διαπεριφερειακό θεματικό δίκτυο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την καθοδήγηση του δασκάλου τους π.Νεκταρίου Λαγουδάκη.

Επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Την Τετάρτη 13/11/2019 τα παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού επισκέφθηκαν με τις εκπαιδευτικούς τους κ. Ζωή Παπαναγιώτη και κ. Φιλιώ Σίμου την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, συνεχίζοντας με την εκπαιδευτική εκδρομή τους αυτή το πρόγραμμα «Τρώω φρούτα και λαχανικά και κινούμαι πιο συχνά», που έχουν αναλάβει.

Τους/τις μικρούς/ές μαθητές/τριες περίμενε μια πολύ όμορφη, διδακτική, αλλά και γεμάτη δραστηριότητες ημέρα! Ξεκινώντας, τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσω βίντεο και εικόνων για την ανάπτυξη τόσο των φυτών όσο και των ζώων. Συγκεκριμένα, έμαθαν και συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς της Σχολής για την αρχή της ζωής των πουλερικών.

Μετά την πρώτη αυτή επαφή των μαθητών/τριων με τη δουλειά ουσιαστικά που διεξάγεται στη Σχολή, η οποία είναι η προετοιμασία των αποφοίτων για ανάληψη σύγχρονων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων, ακολούθησε η ενημέρωση τους για την υγιεινή διατροφή, με τη βοήθεια μιας τρισδιάστατης διατροφικής πυραμίδας και στη συνέχεια, η κατασκευή μιας παρόμοιας δισδιάστατης αυτή τη φορά, από τα παιδιά.

Οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης «έχτισαν» τη διατροφικής τους πυραμίδα τοποθετώντας καρτέλες με εικόνες φαγητών στους ορόφους της!

Οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης οικοδόμησαν τη δική τους πυραμίδα τοποθετώντας καρτέλες με φαγητά στα επίπεδά της!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις κατασκευές ακολούθησαν πειράματα! Συγκεκριμένα, τα παιδιά κατανόησαν με τρόπο βιωματικό ότι υπάρχουν καλοί μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας όπως η μαγιά, την οποία είδαν να φουσκώνει μπροστά τους και διέκριναν με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα μας!

Μετά από όλα αυτά… ήρθε η ώρα για κολατσιό! Και τι καλύτερο από ένα νόστιμο και υγιεινό κλαμπ σάντουιτς από τα χεράκια των παιδιών!

 

Οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εδώ! Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν το θερμοκήπιο της Σχολής και φύτεψαν τους δικούς σπόρους από παντζάρι και σπανάκι. Πήραν μάλιστα μαζί τους μια γλάστρα καλυμμένη με μπουκάλι για την τάξη, με σκοπό να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι ελεγχόμενες, αλλά και τα δικά τους γλαστράκια για ενθύμιο.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία στάση το πτηνοτροφείο! Μαθητές και μαθήτριες φόρεσαν «στολές», τάισαν τις κοτούλες και μάζεψαν αβγά.

 

Συνοψίζοντας, τα παιδιά βίωσαν μια μοναδική εμπειρία! Διασκέδασαν με όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν, έμαθαν πολλά για την υγιεινή διατροφή και έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων, που τόσο αγαπούν!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Ζωή Παπαναγιώτη, Φιλιώ Σίμου

Εδώ Πολυτεχνείο!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 αποτελεί την κορυφαία λαϊκή αντιδικτατορική εκδήλωση, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές/τριες και σπουδαστές/τριες και κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, η οποία τερματίστηκε με την παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από την αστυνομία και την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς και την επαναφορά σε ισχύ του στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 15/11/2019, θελήσαμε όπως κάθε χρόνο να τιμήσουμε και εμείς την σημαντικότατη αυτή για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία Επέτειο. Έτσι τα παιδιά της Δ΄Δημοτικού με τον εκπαιδευτικό τους κ. Δημήτρη Τασούλη οργάνωσαν μια πανέμορφη γιορτή προς τιμήν του αγώνα του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκειά της, οι μαθητές/τριες ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια που συνδέθηκαν με το Πολυτεχνείο και την επαναστατική διάθεση της περιόδου

 

και μας μετέφεραν το κλίμα της εποχής μέσα από ποιήματα και θεατρικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, μέσα από την αναπαράσταση μιας καθημερινής συζήτησης αντρών σε ένα καφενείο της Αθήνας και τη συγκέντρωση των νέων με μοναδικό σύνθημα το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αισθανθήκαμε και κατανοήσαμε τον φόβο, την καταπίεση, τη χειραγώγηση και την περιρρέουσα προπαγανδιστική πολιτική ατμόσφαιρα που θέριεψαν την ανάγκη του κόσμου για επανάσταση και κοινωνική αλλαγή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

 

Σχολικό πρωινό!

Στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος «Τρώω φρούτα και λαχανικά και κινούμαι πιο συχνά» την Τετάρτη 6/11/2019 οι μικρές τάξεις του σχολείου έφτιαξαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου το δικό τους υγιεινό πρωινό και έστρωσαν το δικό τους πολύχρωμο γιορτινό τραπέζι! Έκοψαν και έφαγαν φρούτα, φρέσκα αβγουλάκια και ψωμάκι, ήπιαν πολλούς χυμούς και πέρασαν ένα πολύ όμορφο πρωινό στο σχολείο!

Ο στόχος των εκπαιδευτικών, που ήταν να υπενθυμίσουν σε γονείς και παιδιά την τεράστια σημασία ενός θρεπτικού και πλήρους προγεύματος, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία! Τα παιδιά απόλαυσαν τόσο τη διαδικασία παρασκευής του δικού τους πρωινού, όσο φυσικά και το ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τους/τις συμμαθητές/τριες τους και έφαγαν!

   

        

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Την Τετάρτη 6/11/2019 οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ’, Ε’ και Στ’ παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου να «ζωντανεύει» το πολυαγαπημένο βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά.

Το δραματοποιημένο εν λόγω βιβλίο, μας μετέφερε στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Κατά τη διάρκεια του υπέροχου αυτού έργου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν μεγάλο περίπατο με εξαιρετικές ερμηνείες, ένα ταξίδι συναισθημάτων και εικόνων και να προβληματιστούμε με ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και τη φρίκη του πολέμου με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας…

Η παράσταση μας συγκίνησε βαθιά και μας άφησε στο τέλος μια γλυκιά γεύση, μια ελπίδα… Μας θύμισε ότι τα παιδιά διαθέτουν μια υπέροχη ικανότητα να «βλέπουν» και να αντιμετωπίζουν τον κόσμο με τρόπο μοναδικό και ότι με όπλο τη φαντασία και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Μέσα από τα παιδικά μάτια του Πέτρου κληθήκαμε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επίσκεψής μας αυτής.  

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Για να τιμήσουμε λοιπόν και εμείς ως σχολείο τη σημαντική ημέρα αυτή, οργανώσαμε την Παρασκευή 25/10/2019 μια μικρή γιορτή. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες της Ε’ Δημοτικού με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης πατέρα Νεκτάριου Λαγουδάκη μας παρουσίασαν το χρονικό του Έπους του ’40 και ερμήνευσαν υπό τις οδηγίες της μουσικού του σχολείου κ. Μαρίας Πολυχρονιάδου, επετειακά τραγούδια.

 

 

Από τον εορτασμό αυτό, δεν έλειψαν και τα θεατρικά δρώμενα. Αναλυτικότερα, παρακολουθήσαμε τους μαθητές/τριες της τάξης ντυμένους/ες ως στρατιώτες να πολεμούν με τους Ιταλούς, παρουσιάζοντας με τρόπο γλαφυρό τις δυσκολίες και τα δεινά του πολέμου, αλλά και ως Ελληνίδες γυναίκες της εποχής, οι οποίες καλό είναι να μην ξεχνάμε, συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα, αψηφώντας κάθε είδους δυσκολία και απειλή.

 

 

Συνοψίζοντας, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσαμε μια όμορφη, περιεκτική και συγκινητική γιορτή, με αποκορύφωμα τον ύμνο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ» που ακούσαμε από τον δάσκαλο της τάξης και τα παιδιά, η οποία μας υπενθύμισε τους λόγους που αξίζει και οφείλουμε να αγαπάμε την Πατρίδα και να τιμούμε του προγόνους μας.

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

Επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ

Την Τρίτη 15/10/2019 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ, που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία «Οχυρά») κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η αμυντική αυτή γραμμή, έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Το θρυλικό οχυρό Ρούπελ, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων.
Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών.

Το εν λόγω Οχυρό, μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα, εξαιτίας της θέσης του, της πολύ καλής διατήρησης των στοών του, αλλά και της εξιστόρησης του ηρωισμού των υπερασπιστών του από την πολύ ενδιαφέρουσα και λεπτομερή ξενάγηση που μας έκανε ο στρατιώτης της μονάδας της περιοχής.

 

 

Κατά τη διάρκεια της «εκδρομής» μας επισκεφθήκαμε α) μια στοά των οχυρών, κατά το μήκος της οποίας συναντήσαμε διάφορα διοράματα και θαλάμους που αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό (τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά.),

  

   

β) ένα μικρό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται οπλισμός, στολές, σημαίες, χάρτες του Β` Π.Π., παράσημα, μετάλλια κ.α. καθώς και ένα εντυπωσιακό διόραμα τομής ενός οχυρού,

  

   

   

γ) το Παρατηρητήριο 

και δ) το επιβλητικό Ηρώο των πεσόντων, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ηρώων-νεκρών που έπεσαν στις εχθροπραξίες του 1941.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ μας εντυπωσίασε και ταυτόχρονα μας συγκίνησε βαθύτατα. Αυτό συνέβη, διότι συνειδητοποιήσαμε για μια ακόμη φορά το θάρρος, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των Ελλήνων, που πολέμησαν για την ελευθερία της Πατρίδας!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

Ετήσιο Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 Οι μαθητές/τριες των Δημοτικών σχολείων της περιοχής Ωραιοκάστρου και Βόλβης ανακαλύπτουν  και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του  τόπου τους.

Πρόκειται για ένα αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας κ Θρησκευμάτων ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (με αριθμ. πρωτ:  Φ.1/ΔΝ/154886/Δ7/4-10-2019 και με την αρ. 29/18-07-2019 απόσπασμα πρακτικού του ΙΕΠ) και θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2019-2020 από συμμετέχοντα σχολεία των περιοχών Ωραιοκάστρου και Βόλβης μετά από
διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης που προηγήθηκε.

Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με τους παρακάτω σκοπούς ανά πυλώνα:
Σκοπός του πρώτου πυλώνα είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από την ανακάλυψη, μελέτη και παρουσίαση ιστορικών πηγών και αρχείων των σχολικών μονάδων των συμμετεχόντων σχολείων.
Σκοπός του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής μέσω της διερεύνησης της προέλευσης των γονέων και των γονέων τους, από τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η αποτύπωση σε ψηφιακούς αλληλεπιδραστικούς χάρτες με τη βοήθεια του λογισμικού ArcGis.
Τέλος σκοπός του τρίτου πυλώνα είναι η δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης με παλιές φωτογραφίες από τις περιοχές των συμμετεχόντων σχολείων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς των συμμετεχουσών σχολικών μονάδων και θα γίνει συγγραφή συλλογικού τόμου από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, ο οποίος θα εκδοθεί σε βιβλίο με τη χρήση ISBN.

6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019

Στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ. 

Με σύνθημά μας «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου» ήρθαμε σε επαφή με πολλές και διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες και περάσαμε μια υπέροχη μέρα! Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του σχολείου ασχολήθηκαν με αερόβιες ασκήσεις,

αλλά και με ομαδικά αθλήματα, ενώ δεν έλειψε φυσικά και το παιχνίδι!

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

Φιλιώ Σίμου

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Ευχόμαστε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να έχουμε μια δημιουργική, γόνιμη και χαρούμενη σχολική χρονιά.

Ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί.