Επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ

Την Τρίτη 15/10/2019 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ, που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία «Οχυρά») κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η αμυντική αυτή γραμμή, έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Το θρυλικό οχυρό Ρούπελ, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων.
Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών.

Το εν λόγω Οχυρό, μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα, εξαιτίας της θέσης του, της πολύ καλής διατήρησης των στοών του, αλλά και της εξιστόρησης του ηρωισμού των υπερασπιστών του από την πολύ ενδιαφέρουσα και λεπτομερή ξενάγηση που μας έκανε ο στρατιώτης της μονάδας της περιοχής.

 

 

Κατά τη διάρκεια της «εκδρομής» μας επισκεφθήκαμε α) μια στοά των οχυρών, κατά το μήκος της οποίας συναντήσαμε διάφορα διοράματα και θαλάμους που αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό (τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά.),

  

   

β) ένα μικρό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται οπλισμός, στολές, σημαίες, χάρτες του Β` Π.Π., παράσημα, μετάλλια κ.α. καθώς και ένα εντυπωσιακό διόραμα τομής ενός οχυρού,

  

   

   

γ) το Παρατηρητήριο 

και δ) το επιβλητικό Ηρώο των πεσόντων, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ηρώων-νεκρών που έπεσαν στις εχθροπραξίες του 1941.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ μας εντυπωσίασε και ταυτόχρονα μας συγκίνησε βαθύτατα. Αυτό συνέβη, διότι συνειδητοποιήσαμε για μια ακόμη φορά το θάρρος, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των Ελλήνων, που πολέμησαν για την ελευθερία της Πατρίδας!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

Ετήσιο Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 Οι μαθητές/τριες των Δημοτικών σχολείων της περιοχής Ωραιοκάστρου και Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του  τόπου τους.

Πρόκειται για ένα αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας κ Θρησκευμάτων ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (με αριθμ. πρωτ:  Φ.1/ΔΝ/154886/Δ7/4-10-2019 και με την αρ. 29/18-07-2019 απόσπασμα πρακτικού του ΙΕΠ) και θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2019-2020 από συμμετέχοντα σχολεία των περιοχών Ωραιοκάστρου και Βόλβης μετά από διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης που προηγήθηκε.

Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με τους παρακάτω σκοπούς ανά πυλώνα:
Σκοπός του πρώτου πυλώνα είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από την ανακάλυψη, μελέτη και παρουσίαση ιστορικών πηγών και αρχείων των σχολικών μονάδων των συμμετεχόντων σχολείων.
Σκοπός του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής μέσω της διερεύνησης της προέλευσης των γονέων και των γονέων τους, από τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η αποτύπωση σε ψηφιακούς αλληλεπιδραστικούς χάρτες με τη βοήθεια του λογισμικού ArcGis.
Τέλος σκοπός του τρίτου πυλώνα είναι η δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης με παλιές φωτογραφίες από τις περιοχές των συμμετεχόντων σχολείων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς των συμμετεχουσών σχολικών μονάδων και θα γίνει συγγραφή συλλογικού τόμου από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, ο οποίος θα εκδοθεί σε βιβλίο με τη χρήση ISBN.

6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019

Στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ. 

Με σύνθημά μας «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου» ήρθαμε σε επαφή με πολλές και διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες και περάσαμε μια υπέροχη μέρα! Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του σχολείου ασχολήθηκαν με αερόβιες ασκήσεις,

αλλά και με ομαδικά αθλήματα, ενώ δεν έλειψε φυσικά και το παιχνίδι!

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

Φιλιώ Σίμου