Επίσκεψη στο «Κτήμα Τσαγκάρη»

Μια συναρπαστική, βιωματική εμπειρία είχαμε πριν λίγες μέρες στο κτήμα του συμμαθητή μας Παύλου Τσαγκάρη στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούμε στο σχολείο μας. Και τι δεν είδαν τα ματάκια μας…θερμοκήπιο με υπέροχα βιολογικά φυτά, οπωροφόρα δέντρα κάθε είδους,  λουλούδια, εκκολαπτήριο πουλιών, μικρά νεογέννητα κλωσσοπουλάκια, κοτούλες, πετεινάρια, σκυλάκια. Η φύση ήταν πανέμορφη, η φιλοξενία από τον πατέρα του Παύλου εξαιρετική…είχε φροντίσει να κεράσει σε όλους μας γλυκά και χυμούς… η ξενάγηση του στο κτήμα μάς εντυπωσίασε καθώς  οι γνώσεις του τόσο για τα φυτά, όσο και για την αναπαραγωγή των πουλιών ήταν επιστημονική θα λέγαμε. Ευχαριστούμε για όλα!!!

 

20171103_095946 20171103_100958 20171103_101732

20171103_100046 (1)

20171103_094743

Μια επίσκεψη με άρωμα πολιτισμού στο Κρατικό Θέατρο!

«Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Η πιο συναρπαστική και γοητευτική ιστορία αγάπης για ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα. Ένα κορίτσι έξυπνο, γενναίο, πεισματάρικο, δυναμικό, ένα κορίτσι που δεν φοβάται να περιμένει και να αγαπάει. Ένα κορίτσι που αγωνίζεται για τα πιστεύω της και τον έρωτά της. Ένας καπετάνιος γένους θηλυκού.

Ένας άντρας με κίτρινο σκουφί. Μια κερασιά. Ένας παπαγάλος. Ένα τρελό πλήρωμα από άντρες. Η περιπέτεια αρχίζει και έχει όνομα: Ελίζα!

Σημείωμα συγγραφέα
Η Ελίζα ανέβηκε για πρώτη φορά στις 25 Νοεμβρίου του 1989.
Ήταν μια μοναδική βραδιά. Τέτοιον θρίαμβο κανείς μας δεν είχε τολμήσει ούτε να τον ονειρευτεί.
Μεθυσμένη από τα μπράβο και τα χειροκροτήματα ξεκίνησα ν’ ανέβω κι εγώ τη σκηνή για τον καθιερωμένο χαιρετισμό. Αλλά τότε κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο γιατί κούτσαινα φριχτά. Από την ταραχή και την αγωνία μου είχα φορέσει ένα ίσιο παπούτσι και ένα ψηλοτάκουνο. Ως εκείνη τη στιγμή δεν το είχα καταλάβει . Κι αυτό όμως ήταν άλλη μια λεπτομέρεια που δεν θα την ξεχνούσε όσα χρόνια κι αν περνούσαν.
Την Ελίζα την έχω ξαναδεί αρκετές φορές από τότε. Και κάθε φορά που την βλέπω χαίρομαι και συγκινούμαι. Και δεν σας κρύβω ότι καμαρώνω και λιγάκι.
Έτσι περιμένω με ανυπομονησία να την ξαναδώ στο ΚΘΒΕ.
Σας ευχαριστώ από τώρα για τη χαρά που θα μου δώσετε.

H ΕΛΙΖΑ ήταν από χρόνια εκεί και με περίμενε.
Ραντεβού στην γνωστή μας κερασιά μου είχε πει.
Δίπλα της ο αγαπημένος της Πάτρικ. Μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια του, μα η λάμψη τους ίδια.
Εκεί και ο Παπαγάλος τους.
Κάθισα δίπλα τους. Κάναμε πικ νικ.
Με κέρασαν την πιο υπέροχη σούπα που είχα δοκιμάσει ποτέ-συνταγή του Μακ και του Φρέντυ.
Μου μίλησαν για το τι σημαίνει να πιστεύεις βαθιά στον έρωτα και την αγάπη.
Με έπεισαν πως η πίστη σε έναν άνθρωπο είναι πιο δυνατή από τον θάνατο.
Πως οικογένεια είναι οι φίλοι.
Πως πατρίδα είναι εκεί που είναι η καρδιά σου.
Τους ευχαριστώ και τους εύχομαι να εξακολουθούν να ανήκουν στη σφαίρα του «για πάντα».

Ξένια Καλογεροπούλου

Να σημειώσουμε και εμείς με τη σειρά μας- Διευθυντής και Εκπαιδευτικοί- ότι οι μαθητές μας ήταν υποδειγματικοί θεατές, έδειξαν σε όλους τους υπεύθυνους του θεάτρου τον πολιτισμό και την παιδεία που έχουν. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως πήραν μαζί τους τα μηνύματα Αγάπης και Φιλίας που κυριαρχούσαν στην παράσταση!!! Είμαστε περήφανοι γι΄αυτούς. Τους αξίζει ένα μεγάλο»ΕΥΓΕ»!!!

20171123_130132

 

20171123_124230

 

20171123_104318

Ενδοσχολική επιμόρφωση

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Σκοπός της επιμόρφωσης είναι αφενός η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και, κατ’ επέκταση, του εκπαιδευτικού συστήματος, αφετέρου η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης μέσω της διά βίου εκπαίδευσης. Σήμερα, στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, η επιμόρφωση καλείται να καταστήσει τον εκπαιδευτικό ικανό:

α) να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του μαθητή και του σχολείου, καθώς και τα μηνύματα των καιρών και

β) να αναλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και την ευθύνη που οι πρωτοβουλίες αυτές συνεπάγονται μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο αρχών, το οποίο καθορίζεται από την Πολιτεία.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ένας από τους βασικούς στόχους του στρατηγικού αυτού σχεδίου είναι η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσω της διά βίου μάθησης, δεδομένου ότι οι ανάγκες διαφοροποιούνται όχι μόνον από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό αλλά και όσον αφορά στον ίδιο τον εκπαιδευτικό στα διάφορα στάδια της καριέρας του. Προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των επιμορφωτικών δράσεων που στοχεύουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών είναι: Ο προσδιορισμός των επιθυμητών δεξιοτήτων που θα πρέπει να αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί, με δεδομένη την ανάγκη αλλαγής του ρόλου τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στα προσφερόμενα επιμορφωτικά προγράμματα. Η δημιουργία συνθηκών που θα καταστήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού ελκυστικό και θα τον βοηθούν να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου του ρόλου στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας. Ειδικότερα, μέσω της επιμόρφωσης αναμένεται να αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί δεξιότητες και στάσεις οι οποίες θα τους καθιστούν ικανούς:

Να οργανώνουν δυναμικά περιβάλλοντα μάθησης.

Να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες στις διαδικασίες μάθησης αλλά και στην καθημερινή επαγγελματική τους πρακτική.

Να οργανώνουν και να συντονίζουν εργασίες των μαθητών σε ομάδες.

Να οργανώνουν το σχολικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία τους με βάση τα επίσημα Προγράμματα Σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών στους οποίους κάθε φορά απευθύνονται.

Να συνδέουν το περιεχόμενο του αντικειμένου που διδάσκουν με την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων στους μαθητές.

Να συνεργάζονται εποικοδομητικά με γονείς και άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Να συνειδητοποιούν και να είναι σε θέση να αξιοποιούν την πολιτισμική ιδιαιτερότητα του μαθητικού δυναμικού.

Να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της διά βίου μάθησης.

Να στηρίζουν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να τους παρέχουν κίνητρα μάθησης ανάλογα με την περίπτωση.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ  ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αφίσα-ενδοσχολικής-επιμόρφωσης-001

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Πριν από 77  χρόνια ακριβώς ο Έλληνας για μια ακόμη φορά ξύπνησε μέσα του τον Λεωνίδα , μα τότε πιο λακωνικός από ποτέ άλλοτε, έκλεισε το »ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» σε τρία γράμματα: «ΟΧΙ».

Μια άρνηση που ξεκινούσε από την Ελληνική ψυχή  και έφτανε μέχρι τα χείλη του πιο απλού Έλληνα . Πριν από 77  χρόνια δεν υπήρχε κανένας Έλληνας , μεγάλος ή μικρός, νέος ή γέρος, άνδρας ή γυναίκα, που να σκεφτεί αν έπρεπε να κάνει το καθήκον του.
Όλοι μαζί ξεκίνησαν για την εθνική αντίσταση: το ξυπόλυτο τάγμα, αποτελούμενο από μικρά παιδιά στην πρώτη γραμμή του αντιπερισπασμού, οι γυναίκες της Πίνδου , αυτές που έκαναν τον στιχουργό να απορήσει και να τις υμνήσει λέγοντας, »γυναίκες ηπειρώτισσες , ξαφνιάσματα της φύσης, εχθρέ γιατί δε ρώτησες ποιον πας να πολεμήσεις», οι υπερήφανοι Έλληνες φαντάροι , αυτοί που μόνοι στην πρώτη γραμμή, μα γεμάτοι σθένος πολεμούσαν για εσένα , αυτοί που δάκρυζαν, που πονούσαν , που ακρωτηριάστηκαν, που έχαναν τη ζωή τους , αυτοί που μέχρι και σήμερα τα οστά τους παραμένουν άταφα στα βουνά της  Βορείου Ηπείρου.

Αυτή την ελληνική ψυχή τίμησαν οι μαθητές της Γ΄και Δ΄τάξης του σχολείου μας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 28 οκτωβριου  2017 Εξωτερικο-0012

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 28οκτωβριου 2017   ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ-0012

P1030357 P1030361 P1030362 P1030363 P1030356