Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη στις 3 Δεκεμβρίου προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει ακόμα την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων αυτών σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα προσπαθήσαμε να τιμήσουμε και εμείς στο σχολείο μας την Τρίτη 3/12/2019, με πληθώρα δράσεων και δραστηριοτήτων, τις οποίες ανέλαβε να οργανώσει η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης Λιάνα Καραστερίου. Ξεκινώντας λοιπόν, παρακολουθήσαμε όλοι ταινίες σχετιζόμενες με διάφορες μορφές αναπηρίας. Πιο αναλυτικά, η Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού είδαν την ταινία Dumbo, η Δ΄το Wonder και η Ε’ και Στ’ το Stars on earth.

Στη συνέχεια, συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί στο γυμναστήριο του σχολείου και η Ειδική Παιδαγωγός μας μας μίλησε για τη σημασία της λέξης αναπηρία και τις κοινωνικές προεκτάσεις της, ενώ αμέσως μετά η κάθε τάξη παρουσίασε το δικό της τραγούδι, που είτε σχετιζόταν με ΑμεΑ, είτε με τον αποκλεισμό που δυστυχώς βιώνουν τα άτομα που χαρακτηρίζονται “διαφορετικά” από την κοινωνία μας.

Την αρχή έκαναν τα μικρά Πρωτάκια της κ. Ζωής Παπαναγιώτη, τα οποία τραγούδησαν με τη συνοδεία αρμονίου τον “Παλιάτσο”. Αρμόνιο έπαιξε εξαιρετικά ο τυφλός 15χρονος μαθητής της κ. Λιάνας, Ανδρέας Μαρκάκης.

Τη σκυτάλη πήρε η Β’ Δημοτικού, η οποία με “μαέστρο” τη δασκάλα της κ. Φιλιώ Σίμου, ερμήνευσε πολύ γλυκά και όμορφα το τραγούδι “Όπου υπάρχει αγάπη”.

 

Έπειτα, στη σκηνή ανέβηκαν οι μαθητές/τριες της Γ’ Δημοτικού της κ. Κατερίνας Βισσαρίου, οι οποίοι/ες ερμήνευσαν με τρόπο συγκινητικό, το πρώτο τραγούδι για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία με τίτλο “ΤραγουδΑ.με.Από ψηλά”.

 

Τη Γ’ Δημοτικού διαδέχθηκαν τα παιδιά του κ. Δημήτρη Τασούλη. Η Τετάρτη λοιπόν, μας παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο “Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι”, το οποίο αποτελεί μια έμμετρη ιστορία του Γιώργου Σακελλαρίδη. Η δραστηριότητα αυτή, έθιξε πολύ εύστοχα και με τρόπο δημιουργικό, μέσω δηλαδή της ποίησης και της μουσικής, θέματα όπως ο ρατσισμός, η βία και η απόρριψη του “άλλου”.

Τελικά, το πορτοκάλι έκανε το μήλο φίλο!

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ανέβηκαν στη σκηνή μαζί οι τάξεις Ε’ και Στ’ και μας ερμήνευσαν εντυπωσιακά με την υποστήριξη της κ. Λιάνας στη νοηματική, το τραγούδι “Είμαι καλά και σ’αγαπώ”!

Τα τραγούδια ακολούθησαν λίγα λόγια του μαθητή Ανδρέα Μαρκάκη για τη ζωή του με το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, καθώς και για τον τρόπο που εκείνος ανταπεξέρχεται στις σχολικές του υποχρεώσεις. Για να καταλάβουμε μάλιστα καλύτερα τον δικό του κόσμο, μας έδειξε τον τρόπο που ένα τυφλό άτομο διαβάζει και γράφει.

Ο Ανδρέας πληκτρολογεί στη γραφομηχανή μπράιγ (σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών)

Και δεν τελειώσαμε εδώ! Παρακολουθήσαμε δύο animated ταινίες μικρού μήκους (present και cuerdas), που έθιξαν με τρόπο πολύ  γλαφυρό, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε εμείς να το βοηθήσουμε, που δεν είναι άλλος από την αγάπη…

Η μικρή μας “γιορτή” τελείωσε με την ανάγνωση ενός συγκλονιστικού γράμματος με τίτλο “Η μαμά του Τάκη” από την κ. Λιάνα. Το εν λόγω γράμμα, περιγράφει τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία, καθώς και τον αγώνα που καλούνται να δώσουν για να επιβιώσουν εκείνοι και το παιδί τους στην αφιλόξενη και σκληρή ελληνική κοινωνία.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη που πήραν οι δημοσιογράφοι του ρΟδιοφώνου από τον Ανδρέα. Οι μαθήτριες έθεσαν πολύ εύστοχες ερωτήσεις και ο Ανδρέας έδειξε να διασκεδάζει πολύ με την παρέα μας. Στο τέλος μάλιστα μας τραγούδησε ένα κομμάτι και υποσχέθηκε να μας ξαναεπισκεφθεί!

Εν κατακλείδι, η μέρα αυτή θα μας μείνει αξέχαστη. Μέσα από τις καταπληκτικές δραστηριότητες που είχε προετοιμάσει η κ. Λιάνα Καραστερίου είχαμε τη δυνατότητα να προβληματιστούμε, αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την αναπηρία. Αυτό που μας έγινε ξεκάθαρο είναι ότι ΟΛΟΙ είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ και ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου, Ζωή Παπαναγιώτη