Εκδηλώσεις του σχολείου στο Κελεσόγλειο Πνευματικό Κέντρο στις 28 & 29 του Μάη

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Κελεσόγλειο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας στις 28 & 29 του Μάη (Τρίτη & Τετάρτη):

  • ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Τρίτη 28 Μαΐου 18.00΄- 21.00΄και Τετάρτη 29 Μαΐου 10.00΄- 12.00΄& 19.00΄- 21.00΄.

Ο εκδότης – προμηθευτής θα δωρίσει στο σχολείο βιβλία αξίας αντίστοιχης με το 20% του συνολικού τζίρου της έκθεσης.

  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 28 Μαΐου στις 20.00΄και ενδείκνυται για μικρούς και μεγάλους.

  •  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 18.00΄και απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο. Αν και στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης γίνεται λόγος για 353.000 θύματα, υπολογίζεται ότι εξαιτίας των διωγμών έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 ως 150 χιλιάδες άτομα. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Πηγή:https://el.wikipedia.org

 

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ του σχολείου μας ετοίμασαν μια μικρή παρουσίαση για μας να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης μας διαβάζουν αποσπάσματα από μαρτυρίες Ποντίων

Προβολή σχετικού βίντεο με εικόνες των διώξεων της εποχής

Έκθεση φωτογραφίας

Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη

Δημιουργία και λειτουργία Εργαστηρίου Πληροφορικής στο σχολείο μας

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, προμήθευσε το σχολείο με Η/Υ, διαμορφώθηκαν ανάλογα οι χώροι διδασκαλίας με τη συνεργασία του Δήμου και της οικείας Σχολικής Επιτροπής και πλέον το σχολείο μας διαθέτει Εργαστήριο Πληροφορικής. Οι τυχεροί που εγκαινίασαν το Εργαστήριο ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης στις 2 Απριλίου.

Το μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕ) είναι εργαστηριακό και δίνεται έτσι η δυνατότητα στους μαθητές να χρησιμοποιούν τους Η/Υ, να εξασκούνται και να κάνουν τη θεωρία πράξη.

Ανακύκλωση τηγανέλαιων στο σχολείο μας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης »Ανακύκλωση: Ένας θησαυρός» που υλοποιούμε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης, ασχοληθήκαμε και με την ανακύκλωση των τηγανέλαιων. Πρώτα αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και ενημερωθήκαμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τηγανέλαιου ως απόρριμμα και στη συνέχεια αποφασίσαμε να ευαισθητοποιήσουμε όλο το σχολείο και τους γονείς.

Δημιουργήσαμε ομαδικά ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μοιράσαμε σε κάθε οικογένεια. Αφού συμπληρώθηκε και μας επιστράφηκε, περάσαμε στην αποδελτίωσή του. Η πλειοψηφία των οικογενειών ήταν θετική στην ανακύκλωση του τηγανέλαιου. Επόμενο βήμα ήταν η επαφή μας με την εταιρεία συλλογής και μεταποίησης τηγανέλαιου, η οποία μας προμήθευσε το δοχείο εναπόθεσης των ελαίων. Ήδη το πρώτο μας βαρέλι είναι γεμάτο και προχωράμε στο επόμενο!!!

Με τη συνεργασία και την προσφορά όλων συμβάλλουμε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ό,τι ένα λίτρο χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαίου ρυπαίνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, την ποσότητα δηλαδή, που χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος σε 14 χρόνια. Αν όμως ανακυκλωθεί, μπορεί να παραχθεί σχεδόν ισόποση ποσότητα βιοκαυσίμου. Το βιοκαύσιμο έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες αναλογίες με αυτό. Μπορεί να αντικαταστήσει ένα συμβατικό καύσιμο όπως π.χ. το πετρέλαιο σε χρήσεις όπως η θέρμανση ή η κίνηση.

Άλλα οφέλη από την ανακύκλωση τηγανέλαιων είναι η μείωση της ρύπανσης των υδάτινων πόρων του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α. Οι φυσικοί πόροι εξοικονομούνται και το περιβάλλον μας προστατεύεται.

Σας καλούμε λοιπόν να σταθείτε σύμμαχοι στην προσπάθειά μας συνεχίζοντας την ανακύκλωση τηγανέλαιων και την επόμενη σχολική χρονιά!!!