Συνέντευξη από τον Νίκο Σταυρόπουλο

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ΚΑΙ ΣΤ΄ τάξεων πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟΚ , όπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα “ Γνωρίζω την καλαθοσφαίριση” και πήραν συνέντευξη από τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ Νίκο Σταυρόπουλο. (περισσότερα…)

Μια ξεχωριστή επίσκεψη σήμερα στο Παλατάκι

Μια ξεχωριστή επίσκεψη σήμερα στο Παλατάκι με τους παίκτες του Δικεφάλου να υποδέχονται μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης.

 Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ενημέρωσε για αυτή την επίσκεψη μέσω facebook γράφοντας: Όμορφες στιγμές σήμερα το πρωί και για όλη την ομάδα, αλλά κυρίως για τους μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης, που ήρθαν στο PAOK Sports Arena, ξεναγήθηκαν στους χώρους του γηπέδου, έμαθαν για το μπάσκετ και τον ΠΑΟΚ, έπαιξαν μπάσκετ και είχαν την ευκαιρία να πάρουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν με τους Απόλλωνα Τσόχλα, Χρήστο Σαλούστρο, Δημήτρη Χαριτόπουλο και Marc Carter…

 

ερωτηματολογιο

Ερωτηματολόγιο για την ιστορία του σχολείου

οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη το 1922.

Πότε και πού λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Πότε χτίστηκε το σημερινό κτήριο;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν; Πόσο είναι το πάχος των τοίχων;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Πόσους χώρους διέθετε;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Πότε κτίστηκε το σπίτι του δασκάλου;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Τι άλλο γνωρίζω σχετικά με την ιστορία του σχολείου. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η κυρα-Σαρακοστή

 

 

 

Η κυρα-Σαρακοστή

Σαρακοστή λέμε τις 40 μέρες νηστείας πριν από τη untitledΜεγάλη Εβδομάδα διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή αν και συνεχίζεται η νηστεία που είναι ιδιαίτερα αυστηρότερη. Η νηστεία δηλαδή πριν το Πάσχα διαρκεί τελικά 50 μέρες.

Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μπορούν να μετρούν τις μέρες της νηστείας, έφτιαχναν ένα δικό τους μετρητάρι!

Έπαιρναν ένα χαρτί και ζωγράφιζαν την κυρα-Σαρακοστή. Δεν της έβαζαν στόμα, επειδή νήστευε. Τα χέρια της ήταν πάντα σταυρωμένα επειδή προσευχόταν. Είχε εφτά πόδια. Ένα για κάθε εβδομάδα νηστείας που περνούσε.

Με το ψαλίδι έκοβαν γύρω-γύρω την κυρα-Σαρακοστή και την κρεμούσαν στον τοίχο. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο και το έβαζαν μέσα σ’ ένα ξερό σύκο. Το ανακάτευαν με τα υπόλοιπα σύκα κι όποιος το ‘βρισκε την Κυριακή του Πάσχα, ήταν ο τυχερός.

Αλλού πάλι, τη κυρα- Σαρακοστή την έπλαθαν με ζυμάρι. Τραγουδούσαν μάλιστα και το τραγουδάκι της κυρα-Σαρακοστής:

Την Κυρα-Σαρακοστήimages

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα

μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά!

 

 

Εμείς κάναμε τη δική μας κυρα-Σαρακοστή,

περιμένοντας με ανυπομονησία το Πάσχα. Φωτογραφία0814Φωτογραφία0818Φωτογραφία0817

Οι μικροί ζαχαροπλάστες της Γ’ τάξης

Τα παιδιά της Γ’ τάξης, στα πλαίσια εργασίας στο μάθημα της Γλώσσας, επιστράτευσαν τις ικανότητές τους στη ζαχαροπλαστική και έφτιαξαν «τρουφάκια»!

Δείτε πώς τα έφτιαξαν

Η συνταγή μας

"Καλή όρεξη!"

«Καλή όρεξη!»

 

Η Ε΄τάξη επισκέπτεται την εκκλησία του χωριού!

009ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ

Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου , η Ε ΄τάξη επισκεφθήκαμε την εκκλησία του χωριού, όπου μας περίμενε ο ιερέας, παπαδάσκαλος , πάτερ Κυριάκος, στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών.

Ο ιερέας μας έδωσε πληροφορίες για τον ιερό ναό, μας έδειξε τα άμφια και μας εξήγησε πότε τα φοράνε, μας μίλησε για τις εικόνες και με πια σειρά είναι τοποθετημένες.

Στο τέλος κάναμε ερωτήσεις και λύσαμε πολλές απορίες.

Ήταν ένα μάθημα διαφορετικό ,που μας άρεσε και μας εντυπωσίασε.

Ελένη Χρυσοχόου