Η Α’ Δημοτικού ζει ένα δράμα…

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής τα μικρά μας πρωτάκια ήρθαν σε επαφή με τη μέθοδο της δραματοποίησης στη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Κλήθηκαν δηλαδή, να ασχοληθούν με τη μετατροπή ενός γραπτού κειμένου στο κειμενικό είδος της συνομιλίας με στόχο τη σκηνική του αναπαράσταση. Συγκεκριμένα, με αφορμή τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη τα παιδιά διάβασαν μαζί με την εκπαιδευτικό τους κ. Βασιλική Ντόντη την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου,

και στη συνέχεια προχώρησαν στη δραματοποίηση της ιστορίας με την τεχνική του κουκλοθέατρου.

Οι μαθητές/τριες διασκέδασαν πολύ κατά τη διάρκεια της δραματοποίησης και αντιμετώπισαν το λογοτεχνικό κείμενο που τους δόθηκε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και έκδηλο ενθουσιασμό!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Ζωή Παπαναγιώτη

 

Περιβαλλοντικές δράσεις!

Η Δ’ Δημοτικού και ο δάσκαλός της κ. Δημήτρης Τασούλης είναι υπεύθυνοι για το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου, για τις επιδράσεις δηλαδή που προκαλεί η σχολική μας κοινότητα στο περιβάλλον! Για το λόγο αυτό, έχουν αναλάβει τη φροντίδα και την περιποίηση των φυτών του κήπου μας,

καθώς και τις σχετικές με την ανακύκλωση δράσεις του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος! Συγκεκριμένα, τα παιδιά έχουν αναλάβει τη συλλογή και την ανακύκλωση των τηγανέλαιων,

καθώς και για τη συγκέντρωση των καπακιών των πλαστικών μπουκαλιών και των μπαταριών που χρησιμοποιούμε.

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Ζωή Παπαναγιώτη, Δημήτρης Τασούλης

 

Κατανομή των δραστηριοτήτων του Σχολικού Συνεταιρισμού

Σχολικό Παντοπωλείο ‘’Το πανέρι με τα ρόδια’’

Το Σχολικό Παντοπωλείο του Συνεταιρισμού διαθέτει αρτοσκευάσματα, φυσικούς χυμούς, φρούτα, μπάρες δημητριακών και εμφιαλωμένα νερά. Το διαχειρίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης. Τα αρτοσκευάσματα προμηθεύονται από το Αρτοζαχαραπλαστείο της κ. Κουιμτζή Μαρίας και το Café Bistro Art του κ. Χρύσογλου Ιωάννη. Ευχαριστούμε δημόσια τους προμηθευτές μας κ. Κουιμτζή Μαρία και κ. Χρύσογλου Ιωάννη για τη δωρεά στον Συνεταιρισμό μας του ποσού 10% του τζίρου τους από τις αγορές μας.

Ενδοσχολικό ραδιόφωνο ‘’Το ροδιόφωνο του σχολείου’’

Θα λειτουργήσει το ενδοσχολικό μας ραδιόφωνο που το βαφτίσαμε ‘’Το ροδιόφωνο του σχολείου’’ κάθε δεύτερο διάλειμμα (11.30΄- 11.45΄). Την ευθύνη της λειτουργίας του θα έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης.

Δανειστική βιβλιοθήκη

Τη διαχείριση της δανειστικής βιβλιοθήκης αναλαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας, με τη χρήση ενός αρχείου Excel, στο οποίο καταχωρήθηκαν όλοι οι τίτλοι των βιβλίων και θα γίνονται οι χρεώσεις αυτών που θα δανείζονται οι μαθητές/τριες.

Περιβάλλον

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης έχουν αναλάβει τη φροντίδα των φυτών και του κήπου του σχολείου. Έχουν επίσης την ευθύνη του συντονισμού της ανακύκλωσης (τηγανέλαια, μπαταρίες, πλαστικά καπάκια) και της κομποστοποίησης.

Τα όργανα διοίκησης του Σχολικού Συνεταιρισμού ‘’Τα ρόδια’’ για το 2019-20

Συγκροτήθηκαν τα όργανα διοίκησης του σχολικού μας συνεταιρισμού για τη φετινή σχολική χρονιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στα όργανα επιλέχθηκαν από τους συμμαθητές τους δημοκρατικά, μέσα από διαδικασίες εκλογών στην τάξη.
Α) Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Τσαγκάρης Παύλος (Στ΄ τάξη)
Αντιπρόεδρος: Βενετάκη Ανατολή (Στ΄ τάξη)
Γραμματέας: Καλιόγλου Κωνσταντίνος (Ε΄ τάξη)
Μέλος: Καλαϊτσόγλου Μαρία (Δ΄ τάξη)
Τριμελής Διαχειριστική Ομάδα: Ζέικου Δήμητρα (εκπ/κός), Παπαχρήστου Νικόλαος (γονέας), Λαζαρίδης Στέφανος (Ε΄ τάξη).
Η εκπαιδευτικός Ζέικου Δήμητρα ορίζεται ως συντονίστρια του Σχολικού Συνεταιρισμού.
Β) Το Εποπτικό Συμβούλιο
Τασούλης Δημήτριος (εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων)
Σαχταρίδη Αικατερίνα (εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων)
Χατζή Μαγδαληνή (Στ΄ τάξη)
Καλαϊτσόγλου Σταύρος (Ε΄ τάξη)
Χριστοφορίδης Θεόδωρος (Δ΄ τάξη).

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Και φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στο διαπεριφερειακό θεματικό δίκτυο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την καθοδήγηση του δασκάλου τους π.Νεκταρίου Λαγουδάκη.

Επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Την Τετάρτη 13/11/2019 τα παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού επισκέφθηκαν με τις εκπαιδευτικούς τους κ. Ζωή Παπαναγιώτη και κ. Φιλιώ Σίμου την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, συνεχίζοντας με την εκπαιδευτική εκδρομή τους αυτή το πρόγραμμα «Τρώω φρούτα και λαχανικά και κινούμαι πιο συχνά», που έχουν αναλάβει.

Τους/τις μικρούς/ές μαθητές/τριες περίμενε μια πολύ όμορφη, διδακτική, αλλά και γεμάτη δραστηριότητες ημέρα! Ξεκινώντας, τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσω βίντεο και εικόνων για την ανάπτυξη τόσο των φυτών όσο και των ζώων. Συγκεκριμένα, έμαθαν και συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς της Σχολής για την αρχή της ζωής των πουλερικών.

Μετά την πρώτη αυτή επαφή των μαθητών/τριων με τη δουλειά ουσιαστικά που διεξάγεται στη Σχολή, η οποία είναι η προετοιμασία των αποφοίτων για ανάληψη σύγχρονων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων, ακολούθησε η ενημέρωση τους για την υγιεινή διατροφή, με τη βοήθεια μιας τρισδιάστατης διατροφικής πυραμίδας και στη συνέχεια, η κατασκευή μιας παρόμοιας δισδιάστατης αυτή τη φορά, από τα παιδιά.

Οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης «έχτισαν» τη διατροφικής τους πυραμίδα τοποθετώντας καρτέλες με εικόνες φαγητών στους ορόφους της!

Οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης οικοδόμησαν τη δική τους πυραμίδα τοποθετώντας καρτέλες με φαγητά στα επίπεδά της!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις κατασκευές ακολούθησαν πειράματα! Συγκεκριμένα, τα παιδιά κατανόησαν με τρόπο βιωματικό ότι υπάρχουν καλοί μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας όπως η μαγιά, την οποία είδαν να φουσκώνει μπροστά τους και διέκριναν με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα μας!

Μετά από όλα αυτά… ήρθε η ώρα για κολατσιό! Και τι καλύτερο από ένα νόστιμο και υγιεινό κλαμπ σάντουιτς από τα χεράκια των παιδιών!

 

Οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εδώ! Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν το θερμοκήπιο της Σχολής και φύτεψαν τους δικούς σπόρους από παντζάρι και σπανάκι. Πήραν μάλιστα μαζί τους μια γλάστρα καλυμμένη με μπουκάλι για την τάξη, με σκοπό να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι ελεγχόμενες, αλλά και τα δικά τους γλαστράκια για ενθύμιο.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία στάση το πτηνοτροφείο! Μαθητές και μαθήτριες φόρεσαν «στολές», τάισαν τις κοτούλες και μάζεψαν αβγά.

 

Συνοψίζοντας, τα παιδιά βίωσαν μια μοναδική εμπειρία! Διασκέδασαν με όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν, έμαθαν πολλά για την υγιεινή διατροφή και έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων, που τόσο αγαπούν!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Ζωή Παπαναγιώτη, Φιλιώ Σίμου

Εδώ Πολυτεχνείο!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 αποτελεί την κορυφαία λαϊκή αντιδικτατορική εκδήλωση, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές/τριες και σπουδαστές/τριες και κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, η οποία τερματίστηκε με την παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από την αστυνομία και την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς και την επαναφορά σε ισχύ του στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 15/11/2019, θελήσαμε όπως κάθε χρόνο να τιμήσουμε και εμείς την σημαντικότατη αυτή για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία Επέτειο. Έτσι τα παιδιά της Δ΄Δημοτικού με τον εκπαιδευτικό τους κ. Δημήτρη Τασούλη οργάνωσαν μια πανέμορφη γιορτή προς τιμήν του αγώνα του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκειά της, οι μαθητές/τριες ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια που συνδέθηκαν με το Πολυτεχνείο και την επαναστατική διάθεση της περιόδου

 

και μας μετέφεραν το κλίμα της εποχής μέσα από ποιήματα και θεατρικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, μέσα από την αναπαράσταση μιας καθημερινής συζήτησης αντρών σε ένα καφενείο της Αθήνας και τη συγκέντρωση των νέων με μοναδικό σύνθημα το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αισθανθήκαμε και κατανοήσαμε τον φόβο, την καταπίεση, τη χειραγώγηση και την περιρρέουσα προπαγανδιστική πολιτική ατμόσφαιρα που θέριεψαν την ανάγκη του κόσμου για επανάσταση και κοινωνική αλλαγή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου

 

Σχολικό πρωινό!

Στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος «Τρώω φρούτα και λαχανικά και κινούμαι πιο συχνά» την Τετάρτη 6/11/2019 οι μικρές τάξεις του σχολείου έφτιαξαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου το δικό τους υγιεινό πρωινό και έστρωσαν το δικό τους πολύχρωμο γιορτινό τραπέζι! Έκοψαν και έφαγαν φρούτα, φρέσκα αβγουλάκια και ψωμάκι, ήπιαν πολλούς χυμούς και πέρασαν ένα πολύ όμορφο πρωινό στο σχολείο!

Ο στόχος των εκπαιδευτικών, που ήταν να υπενθυμίσουν σε γονείς και παιδιά την τεράστια σημασία ενός θρεπτικού και πλήρους προγεύματος, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία! Τα παιδιά απόλαυσαν τόσο τη διαδικασία παρασκευής του δικού τους πρωινού, όσο φυσικά και το ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τους/τις συμμαθητές/τριες τους και έφαγαν!

   

        

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Την Τετάρτη 6/11/2019 οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ’, Ε’ και Στ’ παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου να «ζωντανεύει» το πολυαγαπημένο βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά.

Το δραματοποιημένο εν λόγω βιβλίο, μας μετέφερε στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Κατά τη διάρκεια του υπέροχου αυτού έργου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν μεγάλο περίπατο με εξαιρετικές ερμηνείες, ένα ταξίδι συναισθημάτων και εικόνων και να προβληματιστούμε με ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και τη φρίκη του πολέμου με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας…

Η παράσταση μας συγκίνησε βαθιά και μας άφησε στο τέλος μια γλυκιά γεύση, μια ελπίδα… Μας θύμισε ότι τα παιδιά διαθέτουν μια υπέροχη ικανότητα να «βλέπουν» και να αντιμετωπίζουν τον κόσμο με τρόπο μοναδικό και ότι με όπλο τη φαντασία και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Μέσα από τα παιδικά μάτια του Πέτρου κληθήκαμε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επίσκεψής μας αυτής.  

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Για να τιμήσουμε λοιπόν και εμείς ως σχολείο τη σημαντική ημέρα αυτή, οργανώσαμε την Παρασκευή 25/10/2019 μια μικρή γιορτή. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες της Ε’ Δημοτικού με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης πατέρα Νεκτάριου Λαγουδάκη μας παρουσίασαν το χρονικό του Έπους του ’40 και ερμήνευσαν υπό τις οδηγίες της μουσικού του σχολείου κ. Μαρίας Πολυχρονιάδου, επετειακά τραγούδια.

 

 

Από τον εορτασμό αυτό, δεν έλειψαν και τα θεατρικά δρώμενα. Αναλυτικότερα, παρακολουθήσαμε τους μαθητές/τριες της τάξης ντυμένους/ες ως στρατιώτες να πολεμούν με τους Ιταλούς, παρουσιάζοντας με τρόπο γλαφυρό τις δυσκολίες και τα δεινά του πολέμου, αλλά και ως Ελληνίδες γυναίκες της εποχής, οι οποίες καλό είναι να μην ξεχνάμε, συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα, αψηφώντας κάθε είδους δυσκολία και απειλή.

 

 

Συνοψίζοντας, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσαμε μια όμορφη, περιεκτική και συγκινητική γιορτή, με αποκορύφωμα τον ύμνο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ» που ακούσαμε από τον δάσκαλο της τάξης και τα παιδιά, η οποία μας υπενθύμισε τους λόγους που αξίζει και οφείλουμε να αγαπάμε την Πατρίδα και να τιμούμε του προγόνους μας.

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου