Κυκλοφοριακή Αγωγή

Στο πλαίσιο της Κυκλοφοριακής Αγωγής, το σχολείο μας σήμερα 24/02/2020, επισκέφθηκε τον Αθλητικό Όμιλο Λέοντες, με σκοπό να συμμετάσχει στο βιωματικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», το οποίο δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα οδικής παιδείας. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια, είτε ως πεζοί, είτε ως επιβάτες, είτε ως ποδηλάτες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή και μελέτησαν τα σήματα κυκλοφορίας, συζήτησαν για τους κινδύνους του δρόμου και τους τρόπους πρόληψής τους και εξασκήθηκαν στην οδήγηση με αληθινά αυτοκίνητα! Στο τέλος ενεπλάκησαν με ενθουσιασμό σε αθλητικές δραστηριότητες, υπό την επίβλεψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

Ολοκληρώνοντας, τα παιδιά πέρασαν μια πολύ όμορφη και δημιουργική μέρα, γεμάτη δραστηριότητες! Την εμπειρία αυτή, συνόδευσε και ένα δίπλωμα συμμετοχής, το οποίο έλαβαν όλοι/ες οι μαθητές/τριες.

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Απολογισμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2020-ΝΟΗΣΙΣ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ  Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το Σωματείο Φίλοι του Κ.Δ.Ε.Μ.Τ, και την Οργάνωση «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό», διοργάνωσαν κεντρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του ΝΟΗΣΙΣ, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κόπτσης Αλέξανδρος μαζί με τον Διευθυντή του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ κ. Κοντονικολάου Θανάση.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν:
Η κα Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής και Πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε απευθείας μετάδοση από το Στρασβούργο,
Η κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Δήμου Θεσ/νίκης,
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ Γιαννόπουλος Κώστας, μέσω τηλεδιάσκεψης,
Ο Διευθυντής των Φίλων του Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. κ. Γκαβέζος Μιχάλης.

Μετά τους χαιρετισμούς παρουσιάστηκε ένα βίντεο (http://isecurenet.sch.gr/portal/?p=5793) για το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο από έναν εκ των Συντονιστών του Δρ. Απόστολο Παρασκευά και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δράσεις μαθητών σχολικών μονάδων του Δικτύου αλλά και προσκεκλημένων σχολείων (15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) είτε δια ζώσης από την Κεντρική Μακεδονία είτε εξ αποστάσεως από τις 6 Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης με τη χρήση του Διαδικτύου.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν :

Στην Κατηγορία – Παρουσιάσεις εργασιών Δια ζώσης από Σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

-Από το 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης με τίτλο εργασίας: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
-Από το1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου μετίτλο: «CyberBullying»
-Από τοΔημοτικό Σχολείο Μαντουλίδη μετίτλο: «DigitalCitizenship»
-Από το 6ο Διαπ. ΔΣ Ελευθερίου Κορδελιού μετίτλο: «Ψεύτικα Προφίλ»
-Από το 1ο Δημ. Σχολείο Χαλάστρας με τίτλο:«Έρευνα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
-Από το Δημ. Σχολείο Αγίου Αντωνίου μετίτλο: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
-Από το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης μετίτλο: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
-Από το 1ο Νηπιαγωγείο Καρδίας μετίτλο: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Στην Κατηγορία – Παρουσιάσεις εργασιών εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης
-Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με τίτλο εργασίας: «Ο εκατομμυριούχος του Διαδικτύου»
-Από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Σερρώνμε τίτλο εργασίας: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
-Από τοΔημοτικό Σχολείο Κατωχωρίου Χανίων με τίτλο εργασίας: «Η περιπέτεια του Γιώργου»
-Από το12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας με τίτλο εργασίας: «Στο Διαδίκτυο ασφαλώς κυκλοφορώ»
-Από το6ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου Αττικής με τίτλο εργασίας: «Και οι 12 ήταν Διαδικτυωμένοι»
-Από το24ο Δημοτικό Σχολείο Πατρώνμε τίτλο εργασίας: «Social-επικοινωνώ, χαίρομαι, πληκτρολογώ και τους κανόνες τηρώ»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν 3 σημαντικές εισηγήσεις:
-Aπό τον κ. Παπαπροδρόμου Γεώργιο,πρώην Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Υποστράτηγο ε.α, Πτυχιούχο Νομικής, Ειδικό Γραφολόγο, με τίτλοεισήγησης: «Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο ως μια πρόκληση στον Κυβερνοχώρο».

-Aπό την κ.α. Τορρένς Αντωνία,εκπαιδευτική ψυχολόγο, Πρόεδρο του ΚΜΟΠ Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, με τίτλο εισηγησης: «CyberBullying».

– Από τον κ. Νταφούλη Βάϊο, Ειδικό Ψυχίατρο πάνω σε τεχνολογικούς εθισμούς, Δρ. ΑΠΘ και Διευθυντή του Παιδοψυχιατρικού τμήματος Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Ιπποκράτειο, με τίτλο εισήγησης: «Εθισμός στο Διαδίκτυο».

Πάνω από 400 μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις εργασίες της εκδήλωσης στο συνεδριακό κέντρο, ενώ πλήθος κόσμου περιηγήθηκε στο πρώτο όροφο του ΝΟΗΣΙΣ όπου υπήρχαν ειδικοί χώροι για προβολή πόστερ, ζωγραφιών αλλά και βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δικτύου από όλη την Ελλάδα.
Όλη η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Live Streaming από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.webtv.kmaked.eu

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης θα θέλανε να συγχαρούν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του δικτύου για την συμμετοχή τους στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Επίσης να ευχαριστήσουν τους πρεσβευτές Ασφαλούς Διαδικτύου και συντονιστές εκπαιδευτικού έργου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ακόμα να ευχαριστήσουν όλους τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στην παρουσίαση, την γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη της ημερίδας.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν μία ηθική επιβράβευση όλων των παραπάνω.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ για την ευγενική παραχώρηση των χώρων και την φιλοξενία της Ημερίδας.

https://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/anakoinoseis/sunedria-imerides/2476-asfaleia2020 

Η Δόνα Τερηδόνα και οι μικρές μας τάξεις!

Ήταν Παρασκευή 31/01/2020, όταν η κ. Βασιλική Ντόντη, η θεατρολόγος μας, μπήκε στην αυλή του σχολείου κρατώντας μια τεράστια λαχταριστή, γαλάζια τούρτα από φελιζόλ (κρυφά μέσα μας ευχόμασταν να ήταν αληθινή)! Τα μάτια των παιδιών έπεσαν ακαριαία πάνω της! Το μάθημα της θεατρικής Αγωγής κατάφερε για μια ακόμη φορά να κλέψει την παράσταση από την πρώτη στιγμή!

Ο λόγος λοιπόν, που έκανε την εμφάνισή του αυτό το μεγαλοπρεπές γλυκό στο σχολείο μας ήταν για να βοηθήσει τους/τις  μαθητές/τριες της Α’ και Β’ Δημοτικού να δραματοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό και εντυπωσιακό τρόπο το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας»!

Η Δόνα Τερηδόνα του παραμυθιού μας, είναι μια πεντάμορφη αρχόντισσα, που έχει το πιο γλυκό και φωτεινό χαμόγελο του κόσμου. Όσο όμως γλυκό και φωτεινό είναι το χαμόγελό της, τόσο σκοτεινή και μοχθηρή είναι η ψυχή της. Έτσι, λοιπόν, όταν μια μέρα ο πιστός της καθρέφτης την πληροφορεί ότι ένα κοριτσάκι που το λένε Λουκία έχει ένα χαμόγελο ακόμα πιο όμορφο από το δικό της, αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα ύπουλο σχέδιο για να της καταστρέψει τα δόντια.  (www.politeianet.gr)

Τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό και έκδηλη χαρά κατά τη διάρκεια του μαθήματος και μάλιστα προχώρησαν πρόθυμα και με πραγματικό ενδιαφέρον στην επεξεργασία θεμάτων διατροφής, αλλά και προσωπικής υγιεινής. Η μέρα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία!

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Βασιλική Ντόντη