Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Με μια ξεχωριστή γιορτή που ετοίμασε η Στ΄ τάξη, τιμήσαμε σήμερα τη διπλή γιορτή του έθνους μας: την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου ως μέρα εθνικής εορτής έγινε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο με μεγάλη λαμπρότητα.

Μέσα από τη γιορτή όπως θα δείτε παρακάτω, κάναμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ανακαλώντας τα γεγονότα και τις αυτοθυσίες των αγωνιστών του 1821.

Η γιορτή ξεκίνησε με καλοσώρισμα από μαθητή της Στ΄ τάξης

 

Ήρωες του 1821 μεταφέρονται στο σήμερα για να μας διηγηθούν τα γεγονότα του χθες.

 

Από το 1453 όπου αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και για 400 χρόνια, οι Έλληνες ήταν κάτω από τον Οθωμανικό Ζυγό.

 

Η Φιλική εταιρία ήταν μια μυστική οργάνωση που στόχο είχε την αφύπνιση των Ελλήνων και την προετοιμασία επανάστασης. Ιδρύθηκε στην Οδησσό από τρεις εμπόρους: Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ.

 

Σύντομα το μήνυμα της Φιλικής Εταιρίας διαδόθηκε και οι πρώτες επαναστάσεις ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της χώρας.

 

Ένδοξοι ήρωες και εμβληματικές μορφές πολέμησαν με σθένος στον αγώνα για τη λευτεριά, αψηφώντας ακόμα και τη ζωή τους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοθυσίας ήταν και ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Διάκος που με αυταπάρνηση πολέμησε για την πατρίδα και δολοφονήθηκε φρικτά από τους Τούρκους, οι οποίοι τον «σούβλισαν».

 

Οι Έλληνες πολέμησαν χωρίς να χάνουν την πίστη τους στο Θεό, η οποία είχε διαφυλαχθεί ακέραια ανά τους αιώνες της σκλαβιάς.

 

Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους τους αγωνιστές οι οποίοι πολέμησαν για να έχουμε σήμερα ένα έθνος ελεύθερο.

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη

Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Πηγή: https://sifnaiko-fos.gr

Αφού διαβάσαμε τις παραπάνω πληροφορίες για το έθιμο της κυρα- Σαρακοστής, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και τη δική μας! Πρώτα είδαμε ποια υλικά χρειάζεται και τον τρόπο εκτέλεσης από την σελίδα: https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/kyra-sarakosth και έπειτα ξεκινήσαμε δουλειά! Βάλαμε συνεργατικά 3 κούπες αλεύρι, 1 κούπα αλάτι και 1 κούπα νερό.

     

      

Τα μαγικά χεράκια μας ζύμωσαν όλα μαζί εξαιρετικά και έφτιαξαν μια πολύ όμορφη κυρά- Σαρακοστή!

 

Έτοιμη για ψήσιμο!

 

Βυζαντινά Μονοπάτια στη Θεσσαλονίκη

Στα βυζαντινά μονοπάτια και μνημεία της πόλης μας περιηγήθηκε η Ε΄και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση έμπειρων ξεναγών. Η περιήγηση ξεκίνησε από την εμβληματική εκκλησία και ορόσημο για την πόλη, τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESKO, αναδεικνύοντας την μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία του. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του ναού μπορείτε να βρείτε εδώ.

  

Ανηφορίζοντας από τον Άγιο Δημήτριο, προς την Άνω Πόλη φτάσαμε στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης. Τα Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης έχουν σήμερα μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων, αλλά η αρχική περίμετρος που κάλυπταν ήταν 8 χιλιόμετρα και το ύψος τους ήταν 10-12 μέτρα. Το τείχος για πολλούς αιώνες περιέβαλλε την πόλη, περιλαμβάνοντας στη νοτιοδυτική πλευρά προς το Θερμαϊκό κόλποπαραθαλάσσια τείχη, τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Στη βορειοανατολική πλευρά ανεβαίνει προς τα υψώματα, περιλαμβάνοντας ακρόπολη, μέσα στην οποία βρίσκεται και το αμυντικό σύμπλεγμα του Επταπυργίου.

Πηγή:https://el.wikipedia.org/

             

Από τα Κάστρα συνεχίσαμε τον περίπατό μας μέχρι τη Μονή Βλατάδων. Η Μονή Βλατάδων βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της Άνω Πόλης σε μικρή απόσταση από την εμβληματική «Πορτάρα» και το Βόρειο τμήμα των Βυζαντινών τειχών. Αποτελεί το μοναδικό Βυζαντινό μοναστικό χώρο ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα έως και σήμερα.

Πηγή:https://inthessaloniki.com

 

Η περιήγησή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ο καιρός σύμμαχός μας! Στο τέλος ξαποστάσαμε στα σκαλοπάτια της Άνω Πόλης.

 

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη

Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ορίσει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο απρόκλητης, συστηματικής  και επαναλαμβανόμενης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.Έχει διάφορες μορφές όπως λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός και διαδικτυακός εκφοβισμός.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Ο Υπουργός κ. Γιαβρόγλου αναφέρει μεταξύ άλλων για τη σημερινή μέρα:

«Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση, φαινόμενο που γίνεται πλέον ορατό στις ανησυχητικές διαστάσεις του σε πολλές χώρες, δεν αποτελεί μόνο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Μπορεί να εκδηλώνεται στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά απηχεί στρεβλώσεις του ευρύτερου κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς  συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον ρατσισμό, την ομοφοβία, κάθε είδους ανισότητες, την κανονικοποίηση της βίας και της ρητορικής του μίσους. Η απάντηση στην εξάπλωση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι το δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, που αποδέχεται και τιμά τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία∙ που ευαισθητοποιεί όλα τα μέλη της κοινότητας –μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς– και προωθεί την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις» 

_______________________________________________________________________________________________

Κάθε χρόνο υλοποιούνται δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή τέτοιων φαινομένων. Έτσι και φέτος οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω.

«Τα χεράκια δε χτυπάνε, τα χεράκια αγαπάνε» φώναξαν οι μαθητές της Α΄ τάξης

 

Τα μπαλόνια της φιλίας ψάχνουν τα χεράκια που αγαπάνε!

Οι μαθητές της Β΄ τάξης έγραψαν τρόπους του σχολικού εκφοβισμού στα ρούχα και τα έκαναν..μπουγάδα, «καθαρίζοντας» κάθε μορφή του.

Μαθητές και μαθήτριες των Γ’ -Δ΄ τάξεων έπαιξαν παιχνίδια ρόλων με φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού

 

 

Η αφίσα της Δ΄ τάξης κατά του σχολικού εκφοβισμού

Τα παιδιά της Ε’ και Στ΄ τάξης ανέλαβαν να ζωγραφίζουν «Τα παγκάκια της φιλίας». 

Όποιο παιδί νιώθει μόνο, μπορεί να πηγαίνει στο «Παγκάκι της φιλίας» και να βρίσκει άλλους φίλους!

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη