Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Για να τιμήσουμε λοιπόν και εμείς ως σχολείο τη σημαντική ημέρα αυτή, οργανώσαμε την Παρασκευή 25/10/2019 μια μικρή γιορτή. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες της Ε’ Δημοτικού με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης πατέρα Νεκτάριου Λαγουδάκη μας παρουσίασαν το χρονικό του Έπους του ’40 και ερμήνευσαν υπό τις οδηγίες της μουσικού του σχολείου κ. Μαρίας Πολυχρονιάδου, επετειακά τραγούδια.

 

 

Από τον εορτασμό αυτό, δεν έλειψαν και τα θεατρικά δρώμενα. Αναλυτικότερα, παρακολουθήσαμε τους μαθητές/τριες της τάξης ντυμένους/ες ως στρατιώτες να πολεμούν με τους Ιταλούς, παρουσιάζοντας με τρόπο γλαφυρό τις δυσκολίες και τα δεινά του πολέμου, αλλά και ως Ελληνίδες γυναίκες της εποχής, οι οποίες καλό είναι να μην ξεχνάμε, συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα, αψηφώντας κάθε είδους δυσκολία και απειλή.

 

 

Συνοψίζοντας, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσαμε μια όμορφη, περιεκτική και συγκινητική γιορτή, με αποκορύφωμα τον ύμνο “τη Υπερμάχω Στρατηγώ” που ακούσαμε από τον δάσκαλο της τάξης και τα παιδιά, η οποία μας υπενθύμισε τους λόγους που αξίζει και οφείλουμε να αγαπάμε την Πατρίδα και να τιμούμε του προγόνους μας.

Συντάκτρια: Γλυκερία Σιδοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: Κατερίνα Βισσαρίου