Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Πηγή: https://sifnaiko-fos.gr

Αφού διαβάσαμε τις παραπάνω πληροφορίες για το έθιμο της κυρα- Σαρακοστής, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και τη δική μας! Πρώτα είδαμε ποια υλικά χρειάζεται και τον τρόπο εκτέλεσης από την σελίδα: https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/kyra-sarakosth και έπειτα ξεκινήσαμε δουλειά! Βάλαμε συνεργατικά 3 κούπες αλεύρι, 1 κούπα αλάτι και 1 κούπα νερό.

     

      

Τα μαγικά χεράκια μας ζύμωσαν όλα μαζί εξαιρετικά και έφτιαξαν μια πολύ όμορφη κυρά- Σαρακοστή!

 

Έτοιμη για ψήσιμο!

 

Αφήστε μια απάντηση