Βυζαντινά Μονοπάτια στη Θεσσαλονίκη

Στα βυζαντινά μονοπάτια και μνημεία της πόλης μας περιηγήθηκε η Ε΄και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση έμπειρων ξεναγών. Η περιήγηση ξεκίνησε από την εμβληματική εκκλησία και ορόσημο για την πόλη, τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESKO, αναδεικνύοντας την μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία του. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του ναού μπορείτε να βρείτε εδώ.

  

Ανηφορίζοντας από τον Άγιο Δημήτριο, προς την Άνω Πόλη φτάσαμε στα Βυζαντινά Τείχη της πόλης. Τα Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης έχουν σήμερα μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων, αλλά η αρχική περίμετρος που κάλυπταν ήταν 8 χιλιόμετρα και το ύψος τους ήταν 10-12 μέτρα. Το τείχος για πολλούς αιώνες περιέβαλλε την πόλη, περιλαμβάνοντας στη νοτιοδυτική πλευρά προς το Θερμαϊκό κόλποπαραθαλάσσια τείχη, τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Στη βορειοανατολική πλευρά ανεβαίνει προς τα υψώματα, περιλαμβάνοντας ακρόπολη, μέσα στην οποία βρίσκεται και το αμυντικό σύμπλεγμα του Επταπυργίου.

Πηγή:https://el.wikipedia.org/

             

Από τα Κάστρα συνεχίσαμε τον περίπατό μας μέχρι τη Μονή Βλατάδων. Η Μονή Βλατάδων βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της Άνω Πόλης σε μικρή απόσταση από την εμβληματική «Πορτάρα» και το Βόρειο τμήμα των Βυζαντινών τειχών. Αποτελεί το μοναδικό Βυζαντινό μοναστικό χώρο ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα έως και σήμερα.

Πηγή:https://inthessaloniki.com

 

Η περιήγησή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ο καιρός σύμμαχός μας! Στο τέλος ξαποστάσαμε στα σκαλοπάτια της Άνω Πόλης.

 

 

Συντάκτρια: Σπυριδοπούλου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση