Εβδομάδα κατά της βίας στα σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα ενδοσχολικής βίας και καθιέρωσε την 5η -9η Μαρτίου ως Πανελλήνια Εβδομάδα κατά της Βίας στα Σχολεία.

Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας, ώστε να ανταλλάξουν  σκέψεις , πληροφορίες, ιδέες και να ενεργοποιηθούν με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών, ώστε να περιοριστούν οι  εκδηλώσεις  βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Το παιδί που δέχεται τον εκφοβισμό βιώνει αντικρουόμενα συναισθήματα, όπως θυμό προς τους γονείς, εκπαιδευτικούς και συμμαθητές, θεωρώντας ότι δεν αναγνωρίζουν την αδυναμία του να αντιδράσει στον εκφοβισμό που βιώνει. Πολλά από τα στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος, οι φοβίες, ευνοούν τη στοχοποίησή του. Ενώ, χαρακτηριστικά στοιχεία ενός παιδιού που εκφοβίζει, είναι η ανάγκη για κυριαρχία πάνω σε άλλους, η μειωμένη ικανότητα αυτοελέγχου, το ασυνήθιστα χαμηλό άγχος, η αδυναμία τήρησης κανόνων και ορίων κ.λπ.
 Εμείς οι εκπαιδευτικοί, πιστεύουμε, ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να το ταπεινώσει, να το εξευτελίσει και να του επιβληθεί με τη βία ανεξάρτητα από:
Το αν είναι αγόρι ή κορίτσι
Την εμφάνισή του
Τις ικανότητες που έχει
Την πατρίδα που έχει
Την οικογένεια από την οποία προέρχεται
Tη θρησκεία που πιστεύει
Tο πόσο «διαφορετικό» μοιάζει
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι κάτι που μας αφορά όλους. Έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία από όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το βιώνουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ, ώστε να φοβούνται να πάνε στο σχολείο.Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί ή μια ομάδα παιδιών, προσπαθεί σκόπιμα να πληγώσει σωματικά ή ψυχικά ένα άλλο παιδί, με αρνητικές πράξεις ή αρνητικά λόγια εναντίον του. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και προκαλεί λύπη και φόβο στο παιδί που εκφοβίζεται και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 
Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους:Με κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τρικλοποδιές, τσιμπήματα, σπρωξίματα ή καταστροφή αντικειμένων.
Με βρισιές, προσβολές, απειλές που έχουν σκοπό να γελοιοποιήσουν ένα παιδί.
Με έμμεσους τρόπους, «πίσω από την πλάτη» του παιδιού και γι’ αυτό είναι δύσκολο να τους καταλάβει κανείς. Για παράδειγμα, το παιδί που εκφοβίζει μπορεί να διαδίδει ψέματα ή άσχημες φήμες για το παιδί που εκφοβίζεται με σκοπό να μην το συμπαθούν οι άλλοι, να κάνει αρνητικές ή και χυδαίες χειρονομίες, να λέει αστεία που γελοιοποιούν το παιδί που εκφοβίζεται, να το αποκλείει από τις παρέες και τα παιχνίδια.Όλα τα προηγούμενα μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές και για πολύ καιρό. Ο εκφοβισμός πληγώνει και τρομάζει τα παιδιά και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους. Γι΄αυτό κι εμείς οι εκπαιδευτικοί,  αποφασίσαμε να κάνουμε ομαδικές δράσεις για να ενισχύσουμε  την αυτοεκτίμηση των μαθητών και να τους δείξουμε ότι  ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ είναι Καλύτερα!!! ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ είμαστε Δυνατοί, Χαρούμενοι, Ευτυχισμένοι!!!
Στις τάξεις, προβλήθηκαν σύντομα βίντεο με αντίστοιχο περιεχόμενο , τα οποία προβλημάτισαν τα παιδιά και σχολιάστηκαν εκτενέστερα. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, διαβάστηκαν σχετικά κείμενα και οι μαθητές συνέθεσαν δικά τους με ανάλογα θέματα, έφτιαξαν συνθήματα και φιλοτέχνησαν μικρές ζωγραφιές-αφίσες. Στη συνέχεια, οι μαθητές  φιλοτέχνησαν τεράστιες αφίσες σε χαρτί του μέτρου, στην αυλή του σχολείου, τις ανάρτησαν. και φώναξαν με την πιο δυνατή τους φωνή ό,τι είχαν συνθέσει.

Στην τελευταία και πιο όμορφη  δράση -πρόταση του Διευθυντή μας κ. Χρήστου Καγιάννη- “έγραψαν” ή καλύτερα σχηματοποίησαν με τα σώματά τους το σύνθημα “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ” που είχε προνοήσει να σχεδιάσει στο χώρο του γηπέδου, η δραστήρια γυμνάστριά μας, κ. Δήμητρα Ζέικου.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ !!!

Επαγγελματική λήψη από την κ, Ζέικου…εύγε!!!

Δώσαμε πολλά “μπράβο” στα παιδιά  μας για την εξαιρετική συμμετοχή τους στις δράσεις και την ευαισθητοποίηση τους  στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ είναι ΧΡΕΟΣ  όλης της σχολικής κοινότητας!!!

Η έγκαιρη παρέμβαση μας ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ!!!