Αρχείο για "Φεβρουάριος, 2020"

Η Άλκη Ζέη έφυγε…

Σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, η ‘Αλκη Ζέη, μπορεί να έγραφε κυρίως για παιδιά, όμως απευθυνόταν και στους ενήλικες Θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο. Η αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη έφυγε  χθες 27-2-2020 σε ηλικία 97 ετών.  Μέσα στα έργα της, η συγγραφέας μετέτρεπε προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, κρατώντας πάντα την απαραίτητη απόσταση από το αυτοβιογραφικό στοιχείο, αλλά επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της θεώρηση. Ανήκοντας σε μια γενιά της οποίας οι ατομικές φιλοδοξίες υποχώρησαν μπροστά στα συλλογικά οράματα και στα συνταρακτικά γεγονότα που αναγκαστικά ισοπέδωναν την προσωπική ζωή, κι έχοντας συμβαδίσει με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της αγωνίας για το αύριο, της συμμετοχής στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, αισθανόταν ανέκαθεν το χρέος να καταγράψει σημαντικές ιστορικές στιγμές για χάρη των νεότερων γενιών· χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με τη διάθεση να προκαλέσει προβληματισμό πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων θεμάτων που αποτυπώνει στα έργα της με εξαιρετική λογοτεχνικότητα, καλοδουλεμένη πλοκή και διάσπαρτο χιούμορ.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1923 . Ο πατέρας της, Ζήνων Ζέης, ήταν τραπεζικός υπάλληλος, μεγαλωμένος στην Κρήτη, αλλά με καταγωγή από την Άνδρο και η μητέρα της, Έλλη Σωτηρίου, ήταν από τη Σάμο και είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια στη Σμύρνη. Η Άλκη Ζέη έζησε ως παιδί στη Σάμο, μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, ενόσω η μητέρα της ανάρρωνε από φυματίωση σε σανατόριο στην Πάρνηθα.  Επιστρέφοντας στην Αθήνα οικογενειακώς το 1937εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα, φοίτησε αρχικά στην ιδιωτική Ιόνιο Σχολή, όπου γνώρισε τη φίλη της και μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρή, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια του γυμνασίου πήγε στην επίσης ιδιωτική Σχολή Αηδονοπούλου.Εκείνη την περίοδο ο θείος της, Πλάτων Σωτηρίου (αδελφός της μητέρας της), παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε την Άλκη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή.  Ενώ ήταν μαθήτρια στη Σχολή Αηδονοπούλου συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθεάτρου της σχολής της που διεύθυνε η καθηγήτρια τέχνης Ελένη Περράκη-Θεοχάρη. Τότε ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών “Μπάρμπα Μυτούσης” που ίδρυσε η Περράκη-Θεοχάρη. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Το Πρόγραμμα της κολύμβησης για φέτος έλαβε τέλος…

Σήμερα, 28-2-2020, τελείωσε το πρόγραμμα της κολύμβησης. Φέτος οι επισκέψεις των παιδιών στο ΟΑΚΑ ήταν εφτά εκ των οποίων η μία ήταν παρακολούθηση “Χειμερινών Πανελλήνιων Αγώνων Κολύμβησης”. Ευχόμαστε του χρόνου η οργάνωση του προγράμματος να είναι καλύτερη. Δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ετικέτες:

Ευχαριστίες

Εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών και της διευθύντριας του σχολείου ευχαριστούμε θερμά  τον κ.  Πολυχρονόπουλο Γεώργιο  για την προσφορά στις δύο οθόνες NEC ηλεκτρονικού υπολογιστή και στα δύο πληκτρολόγια MICROSOFT προς κάλυψη αναγκών του σχολείου. Η αναγκαιότητα του σχολείου σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό είναι διαρκής, λόγω της παλαιότητας του υπάρχοντος εξοπλισμού και των μεγάλων διδακτικών απαιτήσεων. Για τον λόγο αυτό κάθε  παρόμοια πρωτοβουλία θεωρείται ευπρόσδεκτη.

 

Ετικέτες:

Ακύρωση μηνιαίας ενημέρωσης γονέων-Επίδοση βαθμολογίας Β΄ τριμήνου

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι η μηνιαία, προγραμματισμένη ενημέρωση γονέων για την πρόοδο των μαθητών/τριών, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020,  δε θα πραγματοποιηθεί, επειδή θα γίνει επίδοση Βαθμολογίας-ενημέρωση Β΄ τριμήνου στις 19 Μαρτίου 2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.15-14.00.

Η διευθύντρια του σχολείου

Ετικέτες:

Αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 από τις 10.00 έως τις 11.45 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι στο προαύλιο του σχολείου, αν ο καιρός το επιτρέψει, ειδάλλως στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, για να γιορτάσουμε την Αποκριά με τραγούδι, μουσική και χορό.

Πριν και μετά τις συγκεκριμένες ώρες το ωρολόγιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Αυτή την ημέρα οι μαθητές/τριες μπορούν να έρθουν ντυμένοι/νες με τις αποκριάτικες στολές τους από το σπίτι κι αν επιθυμούν ας έχουν μια αλλαξιά για μετά την ολοκλήρωση του πάρτι.

Απαγορεύονται κομφετί, σπρέι και αιχμηρά εξαρτήματα των στολών (ρόπαλα, σπαθιά, τρίαινες  κ.ά),  που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Σας ευχόμαστε  Καλές Απόκριες και  Καλή Καθαρή Δευτέρα!

Η διευθύντρια του σχολείου

Ετικέτες:

Σχολικός ψηφιακός διαγωνισμός «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»

Ο Σύλλογος Διδασκόντων με την υπ. αριθμ 41η/20-2-20 Πράξη του Βιβλίου Πρακτικών αποφάσισε την πραγματοποίηση του Σχολικού  ψηφιακού διαγωνισμού «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό», εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ με Α.Π. Φ.1/ΔΝ/180478/Δ7/19-11-2019. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης θα δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας τριών με πέντε λεπτών (έως 450 mb) και θα αναρτήσουν  στην ιστοσελίδα Vimeo ή θα ετοιμάσουν μια  παρουσίαση  PowerPoint (μέχρι 20 διαφάνειες και μέγεθος 8 mb) κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και υπέρ της ισότητας ευκαιριών, σε ομάδες δύο έως πέντε μαθητών. Διαβάστε εδώ την έγκριση του ΥΠΑΙΘ και συμπληρώστε τη δήλωση συγκατάθεσης.

 

 

Ετικέτες:

Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου, πυρκαγιών…

Με την υπ. αριθμ. 36η Πράξη/18-12-2019 του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου εγκρίθηκε και επικαιροποιήθηκε το «Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου σχ. έτους 2019-20», καθώς και το «Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) περιστατικών σχ. έτους 2019-20» μετά τις αλλαγές στη σύνθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου.  Για να τα διαβάσετε, πατήστε εδώ κι εδώ.

 

Ετικέτες:

Χορήγηση άδειας πραγματοποίησης Πρακτικής άσκησης φοιτητών Αγγλικής Φιλολογίας

Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε με την 40η Πράξη /17-2-2020 τη χορήγηση άδειας πραγματοποίησης Πρακτικής άσκησης φοιτητών Αγγλικής Φιλολογίας για τις τάξεις Γ΄, Δ΄ και ΣΤ΄.  Για τη συμμετοχή των μαθητών στην πρακτική άσκηση των φοιτητών χρειάζεται η συγκατάθεση των γονέων. Πατήστε εδώ, για να δείτε την υπεύθυνη δήλωση και την επιστολή προς τους γονείς. κι εδώ, για να δείτε τη σχετική έγκριση  του ΥΠΑΙΘ.

Ετικέτες:

Επικαιροποίηση εγγραφής μαθητών/μαθητριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 που καθορίζει τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, κατά τον Νοέμβριο και Φεβρουάριο πρέπει να επικαιροποιείται η εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση επικαιροποίησης της εγγραφής του/των παιδιού/ών σας στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και επιστρέψτε τη στο σχολείο έως την Παρασκευή 28  Φεβρουαρίου 2020. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση απευθυνθείτε στη Διευθύντρια του σχολείου.

Για να εκτυπώσετε την αίτηση, πατήστε εδώ.

Ετικέτες:

11 Φεβρουαρίου: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) διοργανώνεται από το δίκτυο Insafe/INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής*, με σκοπό να προωθηθεί η ασφαλής και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικότερα ανάμεσα στα παιδιά και τους/τις νέους/νέες. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) εορτάζεται, κάθε χρόνο, τη δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα (Φεβρουαρίου), όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ενώνουν τις φωνές τους, με στόχο να ενθαρρύνουν τις θετικές αλλαγές στο Διαδίκτυο και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τα ζητήματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Φέτος ο  εορτασμός της Ημέρας  Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιείται την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020.
Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση