Το όνομα του αγαπημένου μας παραμυθά: Χανς Κριστιαν Άντερσεν έγινε ακροστοιχίδα , όπου ζωγραφίστηκε από τα παιδιά, με εικόνες που μας θύμιζαν τα παραμύθια του
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Την ημέρα αυτή, στον σχολείο είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να παρευρεθεί ο κος Λαυρέντης , συγγραφέας και εικονογράφος . Σαν πρώην μαθητής αλλά και αργότερα μπαμπάς του σχολείου μας δεν αρνήθηκε την πρόταση μας να έρθει και να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει αλλά και να μας λύσει τις απορίες μας σχετικά με την εικονογράφηση ενός βιβλίου, για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας εικονογράφος αλλά και για τις σπουδές του. Μας μύησε στα “μυστικά” του, μας έκανε… μαθήματα εικονογράφησης, γελάσαμε, χαρήκαμε! Και εμείς του χαρίσαμε ένα σελιδοδείκτη που πάνω του είχε ένα ποίημα φτιαγμένο από εμάς γεμάτο με τις σκέψεις & τα συναισθήματα μας για το αγαπημένο μας Βιβλίο! Σε ευχαριστούμε Λαυρέντη!
Η φετινή γιορτή μας ήταν αφιερωμένη στην παράδοση. Με έμπνευση από ένα παραδοσιακό χαλάκι, τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικά του χαλάκια και κόλλησαν νήματα για κρόσια.
Με έναν αυτοσχέδιο αργαλειό έφτιαξαν το δικό τους χαλάκι.
Ας ανεβούμε πάνω σε ένα χαλάκι και να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας. Πού άραγε μας πήγε;
Η στολή της τσολιά έγινε εργασία με pixel art
Τα παιδιά ζωγράφισαν Τσολιάδες και Αμαλίες.
Mε το αγαπημένο μας εργαλείο chatter pix, τα παιδιά μετέφεραν τα μηνύματά τους
Ζητήσαμε από τους γονείς να μας φέρουν αντικείμενα που τα έχουν στα χέρια τους από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Υπήρξε μεγάλη προθυμία και από την επόμενη μέρα, η τάξη μας, άρχισε να γεμίζει αντικείμενα. Αφού μας είπαν, τα παιδιά, ό,τι ήξεραν γι αυτά, μετά έγινε καταγραφή των ονομασιών τους. Ετσι την ημέρα της εθνικής μας εορτής μας επισκέφθηκε το διπλανό τμήμα και τα ίδια τα παιδιά ξενάγησαν και ενημέρωναν για τις ονομασίες και τις χρήσεις αυτών. Αφού τελείωσε η ξενάγηση τα παιδιά του ενός τμήματος χόρεψαν στα παιδιά του άλλου και το αντίστροφο.
ON LINE παιδικά βιβλία συγκεντρώθηκαν σε αυτό το πάντλετ ώστε να τα μπορούν τα παιδιά στο σπίτι. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη συμβάλλει στη βελτίωση, τον εμπλουτισμό και τον εκσυχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εφόσον αποτελεί καινοτόμο διδακτική πρακτική, ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες των μικρών μαθητών και καλλιεργεί τις δεξιότητες του 21ου αιώνα χρησιμοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες.
Και ναι! Ήρθε ο Φεβρουάριος άρα…ήρθαν οι Απόκριες, η πιο όμορφη εποχή για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά! Όμως, πώς και πότε μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων; Ποιος τις έφτιαξε; Α, μα καθίστε να σας πούμε! Ο Φλεβάρης φυσικά! Αυτός ο λίγο…διαφορετικός μήνας, επειδή δεν μπορούσε να παίξει τα παιχνίδια που έπαιζαν οι άλλοι μήνες, βρήκε δικά του, πολύ πιο διασκεδαστικά! Αντί για χιονοπόλεμο έπαιξε χαρτοπόλεμο με τ’ αδέλφια του και επειδή τους ανακάλυψε η μητέρα του, ντύθηκαν μασκαράδες για να την ξεγελάσουν! Ενώ, επειδή είχαν αργήσει αλλά δεν μπορούσε να τρέξει λόγω του κουτσού ποδιού του, έστειλε στη μητέρα του ένα μήνυμα πάνω σε έναν χαρταετό! Και…ο φίλος του ο άνεμος, φρόντισε να σκορπίσει χαρτάκια και στολές στους ανθρώπους στη Γη καθιερώνοντας το πιο τρελό πάρτι! Την πιο τρελή, τρελούτσικη περίοδο του Χρόνου! Τώρα, ψέματα ή αλήθεια, αυτό λένε τα παραμύθια! Κι εμάς μας αρέσουν πολύ και τις ζήσαμε με τρελή χαρά και στα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου μας!
Τμήμα 1
Φανταστήκαμε τον Φεβρουάριο μασκαρεμένο, σκεφτήκαμε και τις αποκριάτικες στολές μας που περίμεναν ανυπόμονα να βγουν από τη ντουλάπα και ζωγραφίσαμε! Τι; Μα, εμάς και τον Φεβρουάριο, πιασμένους χεράκι-χεράκι, να χορεύουμε στους αποκριάτικους σκοπούς!
Οι στολές μας βγήκαν από τα ντουλάπια, τις φορέσαμε και ήρθαμε στο νηπιαγωγείο. Ήταν Τσικνοπέμπτη! Η πιο όμορφη μέρα της Αποκριάς! Από το πρωί το κέφι ήταν αμείωτο! Ξεκινήσαμε παίζοντας και χορεύοντας!
“Παντομίμα αποκριάτικης στολής” ή αλλιώς, βρες ποια στολή στου δείχνω με τις κινήσεις μου…
“Το πιο ακούραστο χορευτικό ζευγάρι” ή αλλιώς, ποιο ζευγάρι θ’ αντέξει να χορεύει τρία τραγούδια;
“Διαγωνισμός καλύτερης φιγούρας” ή αλλιώς, δείτε τι ωραία που χορεύουμε!
“Μπορείς να ισορροπήσεις;” η αλλιώς, μη σου πέσει το μπαλάκι!
Αφού παίξαμε και χαρήκαμε, ήρθε η ώρα να το τσικνήσουμε! Σ’ αυτό βοήθησε και ο αγαπημένος Σύλλογος Γονέων που έφερε τα πιο νόστιμα σουβλάκια!!
Επειδή είναι απόκριες, καλέσαμε και μια μάγισσα συγγραφέα! Ναι, καλά ακούσατε! Μια συγγραφέα που κάνει μαγικά με το πιο μαγικό απ’ όλα τη συγγραφή ενός υπέροχου παραμυθιού!
Την υποδεχτήκαμε ντυμένοι και ντυμένες μάγοι και μάγισσες! Την ακούσαμε, παίξαμε και διασκεδάσαμε πολύ! Η κυρία Κατερίνα Ζωντανού ήταν υπέροχη!
Ζηλέψαμε κι εμείς και της ζητήσαμε να μας πάρει στη σχολή μαγισσών και μάγων! Μάθαμε μαγικά κόλπα και ιδού…
Ναι, είμαστε μάγοι και φαινόμαστε! Και μάλιστα, καλο-μάγοι που θέλουμε να κάνουμε καλό στους ανθρώπους και στη Γη μας. Λέει ο καθένας και η καθεμία το μαγικό ξόρκι και όλα γίνονται πιο όμορφα γύρω μας!
Εμείς είμαστε πολύ τυχερά παιδιά γιατί έχουμε όμορφες αποκριάτικες στολές. Μερικά παιδιά από μας έχουν και περισσότερες από μία. Η δασκάλα μας, μας διάβασε ένα παραμύθι για ένα παιδάκι λιγότερο τυχερό που, όμως, απέκτησε την καλύτερη στολή. Ξέρετε ποιος είναι;
Μας άρεσε πολύ γιατί αυτό το παραμύθι είναι γεμάτο συναισθήματα! Από αυτό κρατήσαμε τη “χαρά” του και τη “λύπη” και αποφασίσαμε να τις ζωγραφίσουμε!
Ένα δικό μας βιβλίο, που θα κοσμήσει τη βιβλιοθήκη της τάξης μας, γεμάτο χαρμολύπη!
Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να μην κάνουμε ένα ταξίδι, έστω και διαδικτυακό, στην πόλη του Αρλεκίνου, στην πόλη του καρναβαλιού! Ταξιδέψαμε μέχρι τη Βενετία, είδαμε τα κανάλια και τις γόνδολές της, θαυμάσαμε τις στολές των μασκαράδων, ακούσαμε την ταραντέλα που χορεύουν εκεί, το χορό του Αρλεκίνου και της Μπαλαρίνας. Φτιάξαμε τις δικές μας μάσκες, πήραμε τα ντέφια μας και…σούπερ περάσαμε!
Το όνομα του φίλου μας του Αρλεκίνου ξεκινά από “Α”… Άραγε, μέσα στην τάξη μας έχουμε πράγματα που ξεκινούν από το ίδιο γράμμα; Ψάξαμε και βρήκαμε αρκετά και ενδιαφέροντα! Τα βάλαμε στη μέση και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ιστορία που να έχει πρωταγωνιστή τον Αρλεκίνο αλλά και όοοοολααα αυτά τα αντικείμενα! Κάθε παιδί διάλεγε εκείνο το αντικείμενο που του άρεσε πιο πολύ και έδινε συνέχεια στο παραμύθι βάζοντας τους ήρωες σε διάφορες διασκεδαστικές περιπέτειες!
Αν θέλετε να διαβάσετε το κατά δικό μας παραμύθι πατήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο και θα σας αποκαλυφθούν οι σκέψεις μας!
https://read.bookcreator.com/jooklC2hOtQ4XUIVnIO1VsGvvOE3/ON-fBIOeRju3sJF9zxXv7w
Η δασκάλα μας, μας έδειξε έναν πίνακα… έναν πολύ περίεργο πίνακα… Μας είπε να τον παρατηρήσουμε καλά-καλά κι εμείς το κάναμε. Πήραμε και μεγεθυντικούς φακούς για να δούμε όλες τις λεπτομέρειές του…
Είχε τόσα πολλά πράγματα μέσα! Είχε και μια περίεργη μορφή που η δασκάλα μας, μας είπε ότι ήταν ο Αρλεκίνος! Είδαμε κι ένα βίντεο που μας ζωντάνεψε, μαγικά, τον πίνακα και γοητευτήκαμε!
Γοητευτήκαμε από το τι μπορείς να φτιάξεις με απλές γραμμές, γοητευτήκαμε με την παιδικότητα αλλά και την πληρότητα του πίνακα του Miro, ο οποίος με απλά σχέδια περνά στον πίνακά του όλη την ιστορία του φίλου μας του Αρλεκίνου! Αποφασίσαμε, αμέσως, να δοκιμάσουμε κι εμείς να φτιάξουμε τον Αρλεκίνο ακολουθώντας το παράδειγμα του καλλιτέχνη, δηλαδή να συνδυάσουμε διάφορα σχήματα και γραμμές και να τα χρωματίσουμε. Διαλέξαμε τι σχέδιο θέλαμε για κεφάλι, σώμα, μάτια, μύτη και τα υπόλοιπα τα συμπληρώσαμε με την πλούσια φαντασία μας. Οι Αρλεκίνοι μας; Παράξενοι και περίεργοι, όπως ο παραπάνω πίνακας, αλλά το ίδιο γοητευτικοί και ενδιαφέροντες μ’ αυτόν!
Και, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, φτάσαμε κοντά στην Καθαρή Δευτέρα! Μάθαμε γιατί έχει αυτό το όνομα, γιατί καθάριζαν παλιά οι νοικοκυρές τις κατσαρόλες τους και τις κρέμαγαν ψηλά ώστε να ξεκινήσουν τη νηστεία τους και όχι γιατί οι άνθρωποι καθαρίζουν το περιβάλλον όπως σκεφτήκαμε εμείς. Μιλήσαμε για το έθιμο του χαρταετού, θυμηθήκαμε τις περσινές μας προσπάθειες να τον πετάξουμε…Μα, για σταθείτε! Τι σχήμα είχαν οι χαρταετοί μας;; Ψάξαμε στα παιχνίδια της τάξης μας, ανακαλύψαμε τα σχήματα που ταιριάζουν σ’ έναν χαρταετό και στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς που πέταξαν στο…πάτωμα της τάξης μας!
Κι εμείς, τους ζωγραφίσαμε ένα ταξίδι φανταστικό με την ελπίδα να φυσάει ωραίο αεράκι την Κ. Δευτέρα και οι χαρταετοί μας να έχουν τις καλύτερες πτήσεις!
Τμήμα 2
Με αφορμή το βιβλίο “Το άτακτο καπέλο” της Χριστίνας Αποστολίδη “μπήκαμε” στις Απόκριες. Ζωγραφισαμε τα δικά μας καπέλα και τις αταξίες που κάνουν.
Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με διάφορους πίνακες ζωγραφικής που αποτυπώνονται εικόνες καρναβαλιού. Συζητήσαμε τι κοινό έχουν και ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας. Σταθήκαμε στο έργο του Makowski και φτιάξαμε τη δική μας εκδοχή!
Με το έργο του Joan Miro “Το καρναβάλι του Αρλεκίνου” φτιάξαμε τους δικούς μας χαρταετούς και στη συνέχεια γίναμε κλόουν με πολύχρωμα μαλλιά.
Τέλος, ήρθε η ώρα για το αποκριάτικο πάρτι μας! Όλα τα παιδιά ήρθαν με τις χειροποίητες στολές τους για μια μέρα γεμάτη παιχνίδι και χορό!
Ολοήμερο τμήμα 2
Ασχοληθήκαμε με την Καθαρή Δευτέρα γιατί είναι μια μέρα που μας αρέσει πολύ! Είπαμε για τους χαρταετούς που πετάμε, για τη σημασία τους και την καταγωγή τους αλλά και για όλα τα…νόστιμα έθιμα της ημέρας αυτής! Ακούσαμε τους “Χαρταετούς” του Μίκη Θεοδωράκη και μας “ταξίδεψαν” με τη μελωδία τους!
Στη συνέχεια, διαβάσαμε ένα απόσπασμα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή και πεζογράφου Ανδρέα Εμπειρίκου το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παιδιά.. Με δημιουργική διάθεση, το κάθε παιδί, αποτύπωσε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ζωγραφίζοντας με αποτέλεσμα τη δημιουργία μοναδικών και ξεχωριστών εικόνων!
Τμήμα διευρυμένου ωραρίου
Και στο τμήμα αυτό, γιορτάσαμε και παίξαμε με τις Απόκριες όπως τους αξίζει! Εδώ, ο φίλος μας ο κλόουν είχε την τιμητική του! Ζωγραφίσαμε με τις νερομπογιές μας κλόουν, τους πήγαμε στο…κομμωτήριο και τους φτιάξαμε πολύ αστεία μαλλάκια! Κούκλοι!
Βέβαια, φτιάξαμε κι έναν άλλο κλόουν στο χαρτί και τον διακοσμήσαμε με μικρές, τρελούτσικες γραμμούλες εξασκώντας τα δαχτυλάκια μας και ετοιμάζοντας τον κλόουν μας για την αποκριάτικη παρέλαση… Για να δούμε τι γραμμούλα πρέπει να κάνουμε, ρίχναμε το ζάρι και ακολουθούσαμε ό,τι μας έλεγε! Τέλος, παίξαμε κι ένα κλοουνίστικο παιχνίδι. Φτιάξαμε έναν κλόουν στον πίνακά μας αλλά…ξεχάσαμε τη μυτούλα του! Η δασκάλα μας, μας έκλεισε τα μάτια κι εμείς προσπαθούσαμε να υπολογίσουμε, ξαναφέρνοντας στο μυαλό μας τη ζωγραφισμένη εικόνα, πού θα έπρεπε να τοποθετηθεί η μύτη. Μμμμ, λίγο δύσκολο αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα!
Ε, και με όλα αυτά πλησίασε το πιο τρελό τριήμερο του χρόνου! Για να ετοιμαστούμε για την παρέλαση του καρναβαλιού, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μάσκες. Αγαπάμε πολύ τα ζώα, οπότε, τι άλλο από το να φτιάξουμε μάσκες ζωάκια; Τις φοράμε και μ’ αυτές σας αποχαιρετάμε και σας ευχόμαστε να ζείτε πάντα τόσο χαρούμενα όσο την περίοδο της Αποκριάς!!
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2025-26
Οι εγγραφές των προνηπίων ξεκινούν από της 5 Μαρτίου 2025 και λήγουν στις 24 Μαρτίου 2025.
Φέτος ως προνήπια εγγράφονται οι μαθητές που έχουν γεννηθεί το έτος 2021.
Η εγγραφή των μαθητών, που από τη νέα σχολική χρονιά θα είναι νήπια, γίνεται αυτόματα.
Από το Σάββατο 1 Μαρτίου 2025 θα γίνει, σύμφωνα με τον νόμο, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2025-2026
Πρόκειται για την πλατφόρμα proti-eggrafi.services.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025
Ο γονέας – κηδεμόνας, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους κωδικούς στο Taxisnet, θα επιλέξει το νηπιαγωγείο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας του και θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του νηπίου καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται, μέσω της πλατφόρμας proti-eggrafi.services.gov.gr.
Η ίδια πλατφόρμα αυτοματοποιεί και τους μηχανισμούς διαχείρισης των αιτήσεων από τους διευθυντές των νηπιαγωγείων και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την τελική κατανομή των νηπίων σε σχολικές μονάδες.
Οι αιτούντες γονείς ενημερώνονται μέσω SMS για την εξέλιξη της αίτησής τους, καθώς και για κάθε πιθανή διόρθωση που θα διαπιστώνεται ότι αυτή χρειάζεται
Τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται στην σχολική μονάδα 12:00-:14:00 καθημερινά από 1 έως 20 Μαρτίου 2025
Πληροφορίες : στο τηλ. 2763023182 και 6977867183
Δικαιολογητικά εγγραφής
Τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται είναι :
Ένα πολύ ιδιαίτερο και αγαπημένο βιβλίο κατά τη διάρκεια των Αποκριών είναι το πιο πάνω. Αφού το διαβάσαμε αρχίσαμε την ενασχόληση με αυτό. Τα παιδιά προβληματίστηκαν και μοιράστηκαν τα συναισθήματα που είχε ο Κλόουν κατά τη διάρκεια της ιστορίας αλλά και κατά τα δικά τους συναισθήματα.
-Ποια σημείο του σώματός σας θεωρείται ότι είναι πολύ σημαντικό και γιατί;
-Το κεφάλι -Τα μάτια -Η μύτη -Τα αυτιά -Τα πόδια -Τα γόνατα – Οι πατούσες – Τα χέρια. Πολλές απαντήσεις που το καθένα δικαιολογούσε κάθε φορά, πολύ εύστοχα
Ακολούθησαν παιχνίδια κινητικά.
Αρχικά παίξαμε παιχνίδι προσανατολισμού, χρησιμοποιώντας μια καρέκλα και μια μύτη…
Σαν μικροί κλόουν θέλοντας να κάνουμε τους άλλους να γελάσουν αλλά και να δουν την ισορροπία μας , δώσαμε μία καρέκλα και τους προτείναμε να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να καθίσουν πάνω σε αυτήν. Ευρηματικότατα τα παιδιά
Απλώσαμε μία κορδέλα και κάναμε ισορροπία . Έπρεπε
να προσέχουμε γιατί κάτω από την κορδέλα βρίσκονταν “μια λίμνη με ένα κροκόδειλο”
Χρησιμοποιώντας τώρα τη μύτη του κλόουν , παίξαμε το παιχνίδι : Ζεστό -κρύο
Δόθηκε ατομική εργασία στα παιδιά και ζητήσαμε να φτιάξουν τον άλλο μισό κλόουν που εικονίζονταν
Με αφορμή το βιβλίο ξενοδοχείο των συναισθημάτων
μιλήσαμε για τα συναισθήματά μας και πως φανταζόμαστε το δωμάτιο του κάθε συναισθήματος. Τι χρώμα θα είναι το δωμάτιο της λύπης; Με τι θα διακοσμήσει η Αγάπη το δωμάτιο της;
Με αφορμή την επίσκεψη της κ.Πεννυς στο σχολείο μας και την ιστορία του Φώτη. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το βόρειο σέλας. Αρχικά, μάθαμε από τι προκαλείται το πανέμορφο και σπάνιο φαινόμενο του Βορείου σέλας αλλά και τι πίστευαν παλιότερα ότι το προκαλεί. Στη συνέχεια, κλείσαμε τα φώτα, φορέσαμε τα μαγικά μας βραχιολακια που φωτίζουν μόνο στο σκοτάδι και έχουν τα χρώματα του Βόρειου Σέλας, και χορέψαμε όπως χορεύουν τα υπέροχα χρώματα στον ουρανό. Τέλος, αποτυπώσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε το φαινόμενο αυτό στο χαρτί μας.
Με κάθε ευκαιρία δημιουργούμε δικά μας βιβλία. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε, ακόμα περισσότερο, την ήδη πλούσια βιβλιοθήκη μας, αυτή τη φορά με δικές μας δημιουργίες. Στόχος μας, να φτιάξουμε τόσα βιβλία όσα και τα παιδιά του τμήματός μας, για να πάρουμε φεύγοντας το καλοκαίρι από ένα, ως ανάμνηση των όμορφων, δημιουργικών στιγμών μας στο νηπιαγωγείο.
Η τέχνη, στάθηκε η αφορμή να δημιουργήσουμε δυο…μοναδικά παραμύθια γεμάτα συναισθήματα και μουσική!
1. “Όταν τα Συναισθήματα αποφάσισαν να παίξουν”
Η δασκάλα μας, μας έδειξε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Όμορφους πίνακες που, όπως μας είπε, τους είχαν ζωγραφίσει διάσημοι ζωγράφοι. Τους παρατηρήσαμε πάρα πολύ προσεκτικά, τους νιώσαμε, είδαμε τα χρώματά τους, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τους πρωταγωνιστές τους. Κάναμε υποθέσεις για το “γιατί”, το “πώς”, το “μετά” του κάθε πίνακα. Γίναμε και οι ίδιοι πρωταγωνιστές των πινάκων ώστε να…μπουν μέσα μας τα συναισθήματα που βίωναν τα πρόσωπα των πινάκων…
Μέσα σ’ αυτούς τους πίνακες είδαμε και το σπίτι των Συναισθημάτων, είδαμε τη μαμά τους, είδαμε τα παιχνίδια τους! Όλα αυτά που είπαμε, όταν μας τα διάβασε η δασκάλα μας, ήταν σαν παραμύθι. Γράψαμε, λοιπόν, το πιο συναισθηματικό παραμύθι! Παρακαλούμε, διαβάστε το πόνημά μας!!
https://heyzine.com/flip-book/acffc21d16.html
2. “Τα ταξίδια του Πάνα”
Κατά την επεξεργασία των ήχων, μέσα από το e twinning που συμμετέχει φέτος το Τμήμα 1 του νηπιαγωγείου μας, τα παιδιά ήρθαν σ’ επαφή με τα μουσικά όργανα. Τα διέκριναν σε κατηγορίες – πνευστά, κρουστά, έγχορδα – και μέσα από διάφορες δραστηριότητες πειραματίστηκαν με τους ήχους τους και έφτιαξαν μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι, φτιάχνοντας τον αυλό του Πάνα, ήρθαν σ’ επαφή μ’ αυτόν τον παράξενο αρχαίο Έλληνα θεό! Είδαν εικόνες του σε γλυπτά ή πίνακες και άκουσαν τη μουσική του αυλού.
Ακούγοντας αυτή τη μουσική…
…τους ζητήθηκε να κλείσουν τα μάτια και να ονειρευτούν τον Πάνα με τον αυλό του. Ρωτήθηκαν για το πού τους μετέφερε αυτή η μουσική, για το τι πιστεύουν ότι θα έκανε ο Πάνας, ποιους θα συναντούσε, τι θα έκαναν μαζί… Ζωγράφισαν τη φαντασία τους…
…και οι ζωγραφιές τους αυτές έγιναν ένα παραμύθι με πολλά ταξίδια και πολλή μουσική από τον αυλό του Πάνα! Μπορείτε να το διαβάσετε κι εσείς και μετά, αφού ακούσετε την παραπάνω μουσική, να ζωγραφίσετε κι εσείς ένα φανταστικό ταξίδι για το θεό των δασών! Γιατί όχι;
Το ότι αγαπάμε πολύ τα βιβλία, είναι γνωστό. Το ότι μας αρέσει να παίζουμε και να μαθαίνουμε μαζί τους, είναι ακόμα γνωστότερο! Πώς ν’ αφήναμε, λοιπόν, την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον 6ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ να πάει χαμένη;
Όταν είδαμε τα βιβλία του μαραθωνίου, ενθουσιαστήκαμε!
Δεν ξέραμε με ποιο να ξεκινήσουμε! Γι’ αυτό, δημοκρατικά, ψηφίσαμε ο καθένας ποιο θέλει. Μετρήσαμε τις ψήφους και οργανώσαμε τις αναγνώσεις μας!
Η δασκάλες μας, μας διάβαζαν ένα-ένα τα βιβλία, ανάλογα με τις ψήφους που είχαν πάρει, και εμείς, πολύ προσεκτικά, συμπληρώναμε τα βιβλιαράκια με τις δραστηριότητες! Πολύ εύκολες για μας και πολύ διασκεδαστικές!
Επειδή, όμως, δεν μας έφτασε το…”παιχνίδι”, προτείναμε και δικά μας παιχνίδια βασισμένα σ’ αυτά τα βιβλία που διαβάσαμε. Η δασκάλα μας τα κατέγραψε…
…και διαλέξαμε μερικά απ’ αυτά για να περάσουμε τέλεια!
Παιχνίδια με τον “ΖΑΚ ΚΑΙ ΟΥΠΣ”
Μας άρεσε ο μικρός Ουπς και αποφασίσαμε να τον φτιάξουμε με διάφορα υλικά από την τάξη μας. Αρχικά, είχαμε προτείνει να δώσουμε μορφή στον συμπαθέστατο γάτο Μήτσο από το άλλο παραμύθι, όμως οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν πιο πολύ τα σκυλιά κι έτσι κέρδισε ο ΟΥΠΣ! Χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε. Αν και είχαμε ένα μικρό προβληματάκι με το πού πρέπει να μπει το κεφάλι του ΟΥΠΣ, τελικά το λύσαμε… Μάθαμε πια ότι πίσω είναι η ουρά και μπροστά μπαίνει το κεφάλι!
Παιχνίδια με τον “ΦΤΕΡΟΠΟΔΑΡΟ ΜΠΑΜΠΑ”
Αυτό το βιβλίο μας οδήγησε σε γλωσσικά και γραμματικά παιχνίδια. Αρχικά, ψάξαμε το γράμμα Μ μέσα στην τάξη μας! Ξετρυπώσαμε πολλά πράγματα που ξεκινούν απ’ αυτό και τα μετρήσαμε! Μπράβο μας. Είμαστε οι καλύτεροι!
“Αλλά, γιατί “φτεροπόδαρος”; “Γιατί έχει φτερά στα πόδια του όταν πάει να πάρει το γιο του, κυρία”, απαντήσαμε στην ερώτηση της. “Κι αν είχε κάτι άλλο πώς θα λεγόταν;” Αυτό το παιχνίδι μας άρεσε πολύ και οδηγηθήκαμε σε μπουκαλοπόδαρους, μαξιλαροπόδαρους, καρεκλοπόδαρους…και τόσους άλλους μπαμπάδες! Φυσικά, όλες αυτές οι λέξεις μοιάζουν με γλωσσοδέτες και μας δυσκόλεψαν όμως, προσπαθήσαμε πολύ και τα καταφέραμε όσο καλύτερα μπορούσαμε! Τους ζωγραφίσαμε, κιόλας, όλους αυτούς τους μπαμπάδες και είχαν πάρα πολύ πλάκα!
Τους κάναμε και βιβλιαράκι για τη βιβλιοθήκη μας για να μπορούμε να τους βλέπουμε όποτε θέλουμε!
Παιχνίδια με τις “ΓΑΤΟΚΟΥΒΕΝΤΕΣ”
Αυτό το παραμύθι μας οδήγησε σε παιχνίδια κωδικοποίησης. Θελήσαμε να οδηγήσουμε τον Μήτσο, τη BEEBOT μας δηλαδή που της βάλαμε ουρίτσα και την κάναμε Μήτσο, μέχρι τις Μηλιές για να γλιτώσει από τον Καύσωνα.
Ο δρόμος, όμως, από την Αθήνα για τις Μηλιές, είναι γεμάτος εμπόδια…
Περάσαμε πολύ ωραία! Ευχαριστούμε ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ!
Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και αυτό δεν είναι μόνο λόγια! Στο νηπιαγωγείο μας έχουμε μάθει πολύ καλά ότι αν δε νοιαστούμε κι εμείς, ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί ως μια μεγάλη ομάδα, ο κόσμος μας δεν θα είναι όμορφος όσο τον θέλουμε!
Έτσι, αποφασίσαμε να καθαρίσουμε την αυλή μας από τα σκουπίδια που είχε φέρει ο αέρας αλλά και τα “μαγικά” χεράκια των φίλων μας από το Δημοτικό. Η αφορμή δόθηκε όταν, παρατηρώντας ένα μικρό φυτό που είχαμε φυτέψει, είδαμε δίπλα του ένα μικρό καπάκι! “Καπάκι στον κήπο κυρία;”, ρωτήσαμε τη δασκάλα μας κι αυτή αμέσως βρήκε τη λύση! Βρήκε γαντάκια για να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά, πήραμε τσάντες και αρχίσαμε με μεγάλη χαρά και όρεξη να καθαρίζουμε την όμορφη αυλή μας ώστε να φυτρώνουν μόνο φυτά στους κήπους της και ο χώρος της να είναι μόνο για ατέλειωτα παιχνίδια!
Ακολουθείστε το παράδειγμά μας και δεν θα χάσετε!!
Εμείς οι μικροί εθελοντές της HELMEPA JUNIOR ήρθε η ώρα να σας δώσουμε μερικές συμβουλές. Θα σας παρακαλούσαμε να διαβάσετε το ηλεκτρονικό μας βιβλίο με μεγάλη προσοχή γιατί θέλουμε τη Γη μας υγιή και “ζωντανή”!
Ακούστε και διαβάστε μας!
https://read.bookcreator.com/jooklC2hOtQ4XUIVnIO1VsGvvOE3/2rNOCKuWRRaJNwhaNtzFsg